Tuorein sisältö

V2.fi testasi: AOC 16T2 -näyttö

Anne Kukkura

25.06.2021 klo 21.00 | Luettu: 2545 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kannettava kosketusnäyttö liikkuvaan tarpeeseen
AOC lähetti kokeiltavaksi 15,6-tuumaisen kannettavan 16T2-näytön, joka on suunnattu niin arkiseen peruskäyttöön kuin paljon työnsä vuoksi matkustavillekin. Liikkuvan käytön kannalta paino onkin kohtuulliset 990 grammaa. Osa painosta selittyy sisäisellä 8000 mAh:n akulla, jolla voi myös ladata muita laitteita kuten puhelinta laitteen ollessa sammutettuna. Kooltaan näyttö on mukavan litteä sekä sopiva eri käyttötarkoitusten välillä vaihdellessa ja vaikkapa läppärin rinnalla laukussa kannettavaksi. Säilytyksessäkään se ei vie liiaksi tilaa.


Näyttö on varustettu kahdella USB-C- sekä yhdellä Micro-HDMI-portilla. Laite latautuu toisen USB-C:n kautta ja samaisesta portista se sallii käyttää latausta muille laitteille. Liitäntöjen määrä ja tyypit ovat oikein mainiot, sillä erilaisia adaptereita käyttämällä sain sen toimimaan niin eri tietokoneilla kuin retrommilla pelikonsoleillakin. Myös videokameran kanssa ruutu synkkasi suoraan (mikä toki oli odotettavissakin), jolloin se soveltuu lisäksi vaikkapa harrastelijain videosisältöjen luomisen avuksi.

Luovaan ammattityöskentelyyn 16T2 ei silti sovellu, sillä sen värintoistokyky on heikko. Mattapintainen IPS-paneeli on kyllä sinänsä rento katsella ja katselukulmat ovat ruudun kokoon ja käyttötarkoitukseen nähden erinomaiset, mutta väriskaala perustuu vain 262 000:n väriin (6 bit). Muutamia HDR-tiloja löytyy vaikkapa pelaamiseen ja kuvien katseluun. Nämä eivät tietenkään varsinaisesti HDR:ltä näytä, mutta pienet erot profiilien sävyissä antavat hiukan mahdollisuuksia muuttaa kuvaa mieleisekseen. Kirkkaus- ja kontrastisäädöt löytyvät, joskin oletusasetukset vaikuttivat mielestäni suoraan paketistakin hyviltä. Kontrastisuhde on 700:1 ja kirkkautta voi säätää 250 cd/m² saakka, joka tuntuu ja näyttää siistiltä kompromissilta akunkeston ja valoisuuden väliltä.

Näytön resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä ja virkistystaajuus 60 Hz. Taustavalona toimivat valkoiset ledit, jotka aiheuttavat reunoille hiukan valovuotoa. Kuitenkaan tyypillisessä työkäytössä, vaikkapa taulukoita ihmetellessä tai käytettäessä laajennettua työpöytää valovuotoa ei niinkään erota. Kuvapisteiden välit erottuvat paljaalla silmällä hentona ruudukkona, mutta tekstin lukeminen on tästä huolimatta helppoa. Taustavalo on välkkymätön ja kuvaa on helppo katsella missä tahansa valaistuksessa.


Paneelin GtG-vasteajaksi ilmoitetaan 4 ms, mutta todellisuudessa viive näyttää pidemmältä. Tästä syystä 16T2 ei sovellu liikkuvaan pelaamiseen kovin hyvin, ainakaan, jos peleiltä vaaditaan sujuvaa ruudunpäivitystä. Rauhallisempiin peleihin ja mahdollisimman pitkälti paikallaan pysyviin pystyakselin elementteihin näyttö kykenee hienosti, muusta saa vain päänsäryn. Mukaan on saatu mahtumaan kolme overdrive-asetusta, joista mielestäni “medium” näyttää parhaalta kaupanteolta nopeuden ja kuvanlaadun välillä. Ominaisuuden käyttäminen palvelee kuitenkin parhaiten vaikkapa PowerPoint-esityksiä askarrellessa tai rentojen Switch-pelien parissa, sillä tiukkaa FPS-vääntöä en voi kiihdytysasetuksillakaan suositella.

USB-C-liitännän kautta näyttö mahdollistaa myös kosketustoimintojen käytön sitä tukevilla laitteilla. Kosketus ei vaadi mitään lisäsäätöä näytön päässä, vaan se toimii heti, kun ominaisuuden käytön tahtoo aloittaa. Jos ongelmia silti ilmenee, lisäajurit löytyvät laitteen paketista. Kosketus rekisteröityy hyvin etenkin ikkunoita vierittäessä ja selatessa. Tarkkuus ei varsinaisesti ole huikea, mutta 10:n yhtäaikaisen kosketuspisteen tuki toimii. Windows 10:n kanssa käytettäessä 16T2 kannattaa muuten asettaa päänäytöksi, sillä jatketun työpöydän tilassa lisänäyttönä ollessaan se kopioi kosketukset ja klikkaukset myös päänäytöllä.

Kiinnitysmahdollisuuksia on kaksi: joko erillisen monitorikiinnikkeen käyttäminen (VESA 75 x 75) tai näytön pystyttäminen mukana tulevalla älysuojalla. Suoja on nimensä mukaisesti samanaikaisesti magneettikiinnikkeinen näyttösuoja että muutamaan eri kohtaan niin ikään magneetilla kiinnittyvä, taitettava tukijalka. Suojan avulla näytön saa pysymään siististi pöydällä niin vaaka- kuin pystyasennossakin. Pystyasennossa Micro-HDMI-portti jää valitettavasti pöytää vasten, joten silloin liitäntämahdollisuudeksi jää vain toinen USB-porteista, jolloin kytkettävän laitteen on myös sisällettävä tuki sille. Suunnittelullisesti ratkaisu on mielestäni outo ja epäkätevä.

Näyttökokonaisuus sisältää myös vasemmalle puolelle sijoitellun 3,5 mm kuulokeliitännän sekä pikkuiset 1 W stereokaiuttimet. Äänenlaatu on se, mitä sopiikin odottaa eli samankaltainen tyypillisiin kannettaviin tietokoneisiin verrattuna. Kaiuttimissa on kuitenkin kaksi yllättävää piirrettä: ne suoriutuvat särkemättä ääntä korkeimmallakaan voimakkuudella ja ne kykenevät toistamaan ääntä myös melko kovaa. Kaiuttimia ei tullut käytettyä usein, mutta silloin kun niillä jotain kuuntelin, olin ihan tyytyväinen kuulemaani laitteen koko ja käyttötarkoitus huomioiden.


AOC 16T2:n rakenne on muovinen, vaan ei sillä huonoimmalla tavalla. Kehykset ovat kapeahkot, mutta kyllin leveät rakenteen toimivuuden kannalta. Laite tuntuu kestävän kohtuullisessa normaalikäytössä kuljetusta ja säilytystä hyvin eivätkä saumat ryhdy irvistelemään itsekseen. Vasemmalta kyljeltä löytyvät toimintopainikkeet: virran ON/OFF, akun tilan indikaattorin väläytys ruudulla sekä valikkopainike. Kyllä, yksi valikkopainike, joka herättää valikon ja looppaa asetusten läpi. Valintojen tekeminen tapahtuu odottamalla sekunnin tai pari, jolloin sen hetkinen valinta rekisteröityy ja samalla tallentuu asetuksiin. Asetukset pysyvät laitteen muistissa käynnistyskertojen välillä, mikä on todella mukavaa. Looppaavasta valintatavasta en pidä, vaikka siihen tavallaan tottuukin käytön myötä.

Käyttöohjeet laitteelle ovat aika vähäiset paperimuodossa, mutta mukana tulevalta DVD:ltä saa enemmän tietoa irti. Mukana tulee myös AOC:n i-Menu- ohjelma, jolla asetuksia voi säätää hiukan monipuolisemmin Windows 10:n kautta. Paketissa tulevat myös VESA-kiinnike ruuveineen, laturi ja USB-C-johto, jonka päästä löytyy USB-A-adapteri vanhempia tietokoneita varten. Suuren akun lataaminen täyteen kestää 5-6 tuntia, mutta sillä saa mukavat neljä käyttötuntia ilman lisälaitteiden lataamista.

AOC 16T2 on mainio kannettava kosketusnäyttö liikkuvaan työntekoon ja myös harrastamiseen, jos värintoisto ei ole kovin tärkeää, mutta vaikkapa joustavuus ja helppous liitäntöjen sekä virtapankkiominaisuuden osalta ovat tarpeeseen. Hinta on korkeahko, mutta kannettavien näyttötuotteiden hinta on tällä hetkellä muutenkin hiukan koholla tavallisesta tasosta suuren kysynnän vuoksi. Jos tämän erityisesti haluaa ostaa eikä kiirettä ole, kannattanee odottaa hetki jälleenmyyjien hinnoittelun laskemisen varalta.Hintaluokka: 340-380 €
Lisätietoa: AOC


V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Arlo ... The White Lotus 1/6:... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova