Tuorein sisältö

Y: The Last Man 1-1: akkavalta ja viimeinen tohvelisankari

Jari Tapani Peltonen

22.09.2021 klo 20.00 | Luettu: 3020 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 – Jakso 1:
The Day Before


Maailman viimeinen ukko ei ole yksin, sillä on akkoja; ja toinenkin, miespuolinen, kirjaimellinen apina. Jos naiset kuolisivat, olettaisin että vankilasäännöillä mennään. Hyvä veli -piirien ulkopuolella (ja joskus sisällä) miesten solidaarisuus on usein naisille esittämistä, eikä diktaattorikaan suolesta vastustajia rouvan edessä ainakaan elokuvissa. Naisilla on ihmisten ominaisuudet, mutta keskimäärin sukupuolet ovat erilaisia, joten on kiinnostavaa nähdä, osaako tai kehtaako sarja sanoa mitään. Yleistykset tyyliin "nyt nyplätään pitsiä" tai "mikään ei muutu" olisivat pettymys.

Jakso näyttää, kuinka tuntematon voima pyyhkäisee Y-kromosomia kantavat nisäkkäät maan päältä, mutta ensin jakso toimii esiosamaisesti. Viimeinen mies Yorick on taikuutta harrastava huithapeli, jota sukulaiset elättävät. Lupauksen tai uhkauksen mukaan hän kävelee jatkossa tilanteista toisiin maailman savutessa. Esittelyssä on myös läjä naisia: on kynsien tuijottelua, harkittua tasapainoilua miesten maailmassa ja ns. tosimuija, joka räjäyttää kylmäverisesti itse virittämänsä pommin.

On luontevaa esitellä konfliktintynkää miehiin ja miehisyyteen liittyen ikään kuin miehet pysyisivät maisemissa, sillä se korostaa "mitä pirua nyt" -fiilistä. Esitelmöivä konservatiivitäti on huolissaan, kun pojat eivät saa olla poikia, joten mikä on hänen identiteettinsä raamatullisen vitsauksen iskettyä? Helppo vastaus olisi se, että hän traumatisoituu perheensä menetettyään, mutta katsotaan.

"Esiosa" ei kerro paljoa kokonaisuudesta, mutta sarja on mahdollisesti asetelmallinen. Yorickin naisystävä tuumii, että muitakin miehiä voisi kokeilla juuri ennen kuin Yorickista tulee viimeinen vaihtoehto, ja Yorick on tärkeän daamin poika.


Jakso 1-2 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Canon... Foundation 1-1: se v... >

Keskustelut (1 viestiä)

MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

25.09.2021 klo 17.13 1 tykkää tästä

Muistaakseni tämä oli sarjakuvana vähän lässähdys mutta siitä taitaakin olla jo 10 vuotta kun luin sen. Kiinnostaa silti että mitä tästä tulee ja jään seuraamaan seurantaa! Muistaakseni myös Vaughanin Paper Girlistä oli jossain vaiheessa tulossa tv-sarja. Kun se vain ei jäisi Stranger Thingsin jalkoihin, kun yhtäläisyyksiä on kohtalaisen paljon, mutta pidän PG:stä enemmän.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova