Tuorein sisältö

Peltonen: sana Netflixin dokaavista elukoista

Jari Tapani Peltonen

14.07.2018 klo 19.00 | Luettu: 5837 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Rör rör rör rör käy Muumilaaksoon!!

BoJack Horseman on ainoa seuraamani sarja, jota tehdään 5 kertaa nopeammin kuin ehdin katsoa sitä. Huvittava aikuisten furryjuttu on koettava, vaikkei se herätä sen vertaa intohimoa, että kaksi jaksoa menisi peräkkäin tai 34. säännön noudattamista jaksaisi valvoa. BoJack on heppa ja sammunut Hollywood-tähti, joka ruikuttaa ja tahtoo hommia, muistaakseni.

Tuoreempi anime Aggretsuko sallii pienen vertailun. Retsuko on parikymppinen punapanda, joka tekee toimistotöitä kiltisti ja tunnollisesti miessian alamaisena. Kohtelias hymy ei hyydy, kun sika nöyryyttää ja pentujen piirretyistä karanneet työkaverit hösöttävät. Paineita Retsuko purkaa alkoholilla ja eritoten laulamalla death metalia vapaa-ajalla: pandatyttö örisee niin, että on turha koettaa bongata arigatoa ja kolmea muuta tuttua sanaa.

BoJack kysyy, voisiko piirretty näyttää yhtään rumemmalta ja Aggretsuko nyökyttelee innolla, viivojen ollessa niin paksuja, että sarjaa voi seurata naisten älyrannekellostakin, jos sellaisia on. Kumpikin sarja nostaa rumia lajeja söpöeläinten rinnalle, mikä saa lastenohjelmat näyttämään natsipropagandalta - se on sympaattista. Aggretsuko ajaa asiansa. Pienetkin muutokset ilmeessä ja asennossa symboloivat sielunmaisemia selkeästi ja hauskasti, kun hevi ja muu on kärjistänyt olennaisen.

Aggretsuko tuo tunteet pintaan, jolloin se avautuu, minkä verran älyä takana on (sopivasti). BoJackissa sarkasmi teoriassa pohjautuu tunteisiin (kuten kaikki elämässä, parkkitalon pohjapiirustuksista lähtien). Aggretsukon jaksot ovat syystä lyhyempiä, mutta niitä on mahdollista katsoa yli puolen tunnin edestä. Vaikken tiedä paljoa Hello Kittystä, pidän Aggretsukoa vastaavana kulttihahmona, jonka joku tahtoo tatuoida otsaansa.

Jinin ja jangin voi saada paremmin tasapainoon. Rick & Morty on uljain onnistuja sitten Simpsonien varhaisten kausien, eikä Netflixin oma Big Mouth ole huono. Jopa klassikko Futurama on hitusen liian jang; toivottavasti sen ja Simpsonien pian alkava perillinen Disenchantment sallii juopon prinsessan örveltää aistikkaasti viisastelun välissä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Peltonen: Ant-Man an... Peltonen: Sacha Baro... >

Keskustelut (2 viestiä)

Yumiko

14.07.2018 klo 21.27 1 tykkää tästä

Tuo Aggretsuko on hupaisa satiiri erilaisista ketuttavista ihmistyypeistä, joita kohtalo saattaa sysätä eteen, jos silläkin on jotain sinua vastaan. Ja toki kulttuurikin vaikuttaa siihen, miten voit reagoida roolisi mukaisesti tietyissä tilanteissa, mutta loppupeleissä olennaisinta on miten itse käsittelet arjen turhaumat kun "isoveli" eli yhteiskunta normineen ei valvo. BoJack puolestaan ei herättänyt innostusta kahta jaksoa enempää, koska sen lopullinen sisältö ei taida arvatakseni olla samalla tavalla ruman söpösti inhimillistäen samaistuttavissa muillekin kuin dokaaville ruikuttajille, joitten ytimenä on vain olla "jotakin" sen sijaan että se olisi oikeastikin jotain?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.07.2018 klo 09.14 2 tykkää tästä

Olen julkisesti aiemmin sanonut, että BoJackin viimeisin kausi on yksi parhaista tv-sarjakausista koskaan, mukaan lukien ei-animaatiot. En peru puheitani toistaiseksi.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova