Tuorein sisältö

Foundation 1-1: se virallisesti eeppisin tieteistarina

Jari Tapani Peltonen

25.09.2021 klo 23.00 | Luettu: 2429 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 1:
The Emperor's Peace


10 000 vuoden päästä ihmiset hallitsevat galaksia. Matemaatikon mukaan yhteiskunta tulee romahtamaan niin totaalisesti, että nousussa kestää kauemmin kuin ihmiskunnalla edes on kunnollista historiaa - vielä tuolloinkaan. Kriisi alkaa sukupolvien päästä, mutta on aika perustaa Wikipedia, joka saattaa lyhentää synkkyyden ajan tuhanteen vuoteen.

Isaac Asimovin romaaneihin perustuvan sarjan luoja David S. Goyer toivoo, että ison budjetin projekti on noin 10 vuoden juttu suunnitteluvaihe mukaanlaskien. Useita sukupolvia tahdotaan käydä läpi. Tämä on virallisesti se eeppisin sarja laadusta riippumatta.

Pinnallisessa mielessä pilottijakso toimii seuraavasti (tv-jutuissani on paljastuksia). Matemaatikko saa nuoren avustajan kun viranomaiset hengittävät niskaan. Häntä syytetään vallankumouksellisuudesta, joten avustaja joutuu heti valitsemaan puolensa. Massiivinen terrori-isku kärjistää konfliktia, mutta galaksin keisari laskelmoi, että on fiksuinta antaa tieteilijöiden askarrella Wikiä syrjäisellä planeetalla ikään kuin maanpaossa.

Arvo on toteutuksessa. "Puheliaisuuden" ja "infodumppausten" ero on se, että puheliaisuus on kiinnostavaa, ja sitä se on tänään vivahteikkuuden johdosta. Sankarit vannovat faktojen nimeen, mutta heillä on filosofia. Numeroiden piti ennustaa löyhät tuhatvuotiset suuntaviivat, mutta tyypit ennustavat tarkemmin, jos se on kätevää. Avustaja on laskukone takapajuiselta hihhuliplaneetalta. Pian hän on sekä tärkeä tieteilijä että kaikissa käytännön merkityksissä Mooseksen seuraaja aavikolla.

Se on sarjan oma ja tässä vaiheessa erinomaiselta vaikuttava idea, että keisari on tavallaan kuolematon kloonauksen johdosta. Hän on täydellinen vastustaja tyypeille, jotka yrittävät nähdä nenäänsä pidemmälle.


Jakso 1-2 >

Katsottu: Apple TV+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Y: The Last Man 1-1:... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova