Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola Edge 20 Pro -puhelin

Manu Pärssinen

28.09.2021 klo 20.45 | Luettu: 4061 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Living on the Edge
Testasin huhtikuussa Motorola moto g100 -puhelimen sekä sen myötä esitellyn Ready for -alustan. Sen verran luurista pidin, että se jäi omaan käyttööni päivittäiseksi puhelimeksi, vaikka Ready for -ominaisuudet näinä vähinä matkustelun aikoina ovat jääneet käytännössä kokonaan hyödyntämättä. Mutta entäpä jos Motorolalta tulisi puhelin, joka olisi kuin g100, mutta siinä olisi parempi kamera ja näyttö, sulavampi ulkomuoto ja hiotumpi Ready for? Sellainen lupaa ainakin mainospuheiden perusteella olla Edge 20 Pro.


Edge 20 -sarjaan julkistettiin kerralla kolme eri mallia: perusmallin Edge 20 sijoittuu samaan 500 euron hintaluokkaan kuin g100, Pro-malli on parisataa kalliimpi ja Lite-malli taas satasen halvempi. Kaikki niistä ovat yhtä suunnilleen yhtä ohuita (7-8,3 mm), niissä on melkein sama näyttö (6,7-tuumainen OLED, 144Hz, paitsi Litessä 90Hz) ja kamerapuolellakin pääkamera on sama. Eroja on sitten apukameroissa, kuorissa, prosessorissa ja mm. liitännöissä - Pro:sta löytyy USB type-C 3.1. Testiin saapui sen kallein variaatio, eli 256 gigatavun tallennustilalla ja 12 Mt:n muistilla varustettu versio.

Edge 20 Pron pääkamera on varustettu massiivisella 108 megapikselin sensorilla (f/1.9), jolla on mahdollista mm. 8K-videon kuvaaminen. Sen kavereina ovat 8 MP:n 126 mm:stä vastaava telefoto-periskooppi (5-kertainen optinen zoom, digitaalisesti 50x) sekä 16 MP f/2.2, joka on 119 asteen ultrawide-linssi. Selfiekamera on 32-megapikselinen (Quad Pixel). Videopuolella uusiksi ominaisuuksiksi on 8K-tuen (24 FPS) lisäksi lisätty 960 FPS:n hidastuskuvaus. Harvan puhelimen kameraan olen ollut täysin tyytyväinen, mutta Edge 20 Pro pääsee kyllä todella lähelle - sillä ottamani kuvat olivat järjestäen oikein hyvän näköisiä, jotkut jopa erinomaisia. Videopuolella testailin lähinnä superhidastusta ja kyllähän silläkin instasisältöä syntyy, vaikka tallennuspätkä on lyhyenlainen ja sen prosessointi kesti yllättävän kauan. Testikuvia ja video artikkelin lopussa.


Kamerayksikkö on suorakaide puhelimen vasemmassa yläkulmassa, eikä ulkomuoto muutenkaan omaperäisyyspalkintoja voita. Design on kuitenkin mittasuhteiltaan tyylikästä, isoin yllätys on harmillinen 3,5 mm kuulokeliitännän jättäminen pois.

Edge 20 Pro:n näyttö on resoluutioltaan (1080x2400) pienempi kuin g100:ssa (1080x2520), mutta IPS:stä on loikattu OLEDiin, mikä minun silmissäni näyttää mm. väritoiston, kontrastin ja katselukulmien osalta loikkaukselta parempaan. HDR10+ on tuettuna ja päivityshertsit on nostettu pätevään 144:ään, joten kaikki ruudulla liikkuu kuin kelkka öljytyllä jäällä. Liukumista vauhdittaa myös Snapdragon 870 5G, joka on tosin sama kuin g100:ssakin oli. Kolmen viikon päivittäisessä käytössä Edge 20 Pro oli varmatoiminen ja hidastelematon. Sen kyvyt riittävät mainiosti myös useimpien mobiilipelaajien tarpeisiin.

Sitten viime näkemän Motorolan Ready For -alustaan on lisätty tuki langattomuudelle ja Edge 20 -sarjan puhelimet ovat ensimmäisiä, joissa se toimii. Hinnastaan riippumatta Pro:n mukana ei tullut samanlaista telinettä kuin g100:n kanssa, mutta laatikossa tuli kyllä Ready For -kaapeli, jonka toisessa päässä on DisplayPort-liitin (1.4) sekä USB-C-läpivienti vaikka näppäimistön tai USB-hubin kytkemiseen. Ensikokemuksiani Ready Forista voi lukea täältä, eikä elämys ole siitä sanottavasti muuttunut.


Kunhan puhelin ja tietokone ovat samassa langattomassa verkossa, niiden yhdistäminen Ready For -ohjelmistolla käy kätevästi yhdellä QR-koodin skannauksella. Tämän jälkeen etäyhteys käynnistyi ja pystyin käyttämään puhelimellani olevia ohjelmistoja tietokoneen hiirellä ja näppäimistöllä, kun ikkuna oli valittuna. Näppäimistöllä oli tosin jälleen vaikeuksia ääkkösten kanssa, enkä ainakaan heti löytänyt, mistä asian olisi voinut korjata. Jopa puzzlepelit toimivat jotenkuten etäyhteyden kautta, mikä oli hieman yllättävää - toki ne hidastelivat huomattavasti verrattuna aitoon asiaan. Kätevää on myös se, että mikäli tietokoneen puolella kopioi jotain leikepöydälle, etäyhteys tunnisti sen ja tiedoston pystyi siirtämään puhelimelle. Käyttökelpoista? Siinä ja siinä, mutta jossain tilanteissa varmasti yksi vaihtoehto palaverin pelastamiseen.

Yksi tapa, jolla Pro-malli eroaa muista Edge 20 -sarjalaisista on se, ettei siitä juuri muovia löydy: sekä etu, että takapuoli ovat Gorilla-lasia ja välissä on alumiinirunko. Erilaisia kännyköitä testattuani olen tullut siihen lopputulokseen että sormenjälkitunnistimen paras paikka on virtanapissa, joten sekin on kohdillaan. Luurista löytyy myös erillinen painike avustajan kutsumiselle. Akkua Edge 20 Prossa on 4500 mAh ja sen saa ladattua 30W pikalatauksella. Niistä lukemista ei kumpikaan leukaa loksauta, varsinkin jos käytössä on monia taustalla pyöriviä sovelluksia. Itselläni latausta tarvitsi hieman reilun vuorokauden välein ja pikalataus pelasti parina työaamuna.

Kuten aina, Motorolassa oleva Android 11 on sitä “puhtaahkoa” lajia, mistä pidän. Mukana ei ole hirveitä määriä ylimääräistä tauhkaa, ainoastaan joitakin vapaaehtoisesti käyttöön otettavia moto-lisäeleitä ja toimintoja, joita oppii kyllä nopeasti käyttämään. Olen havainnut varsinkin kameran käynnistämisen puhelinta nopeasti kaksi kertaa keikauttaen olleen kätevä nopeissa kuvaustilanteissa. Motorolaan saapuvista käyttispäivityksistä on ollut jonkun verran puhinaa, kun firma lipsautti että ne “riippuvat puhelimallin elinajasta” - nykytrendinä kun on kasvattaa sitä elinaikaa nimenomaan sillä päivityslupauksella. Edge 20 -malleille se lupaus on kuitenkin “ainakin” kaksi isoa Android-päivitystä ja tietoturvapäivityksiä kahden kuukauden välein kahden vuoden ajan.


Edge 20 Pro on odotuksiani vastaava, pätevä puhelin, jossa olen tyytyväinen erityisesti käyttökokemukseen sekä kameran luotettavuuteen. Ready For -toiminto saattaa olla pätevämpi paljon matkaaville työläisille, kuin itselleni - sen käyttö jää toistaiseksi vähäiseksi. Kännyköiden teknologia kuitenkin edistyy ja halventuu tällä hetkellä aivan älytöntä vauhtia, joten jopa 700 euron hintaluokassa on vaikea pysytellä kyydissä ja erottua.

Se 700 euroa on monelle paljon puhelinrahaa, mutta se ei ole kuitenkaan 1000 euroa, 1200 euroa tai 1800 euroa, joka joistain puhelimista pyydetään. Jos Android-leiri kiinnostaa, suosittelen testaamaan Motorolaa saman hintaluokan kilpailijoidensa ohella. Meikäläisen se enimmäkseen vakuutti, vaikkakin päivitysten määrä jää jälkeen joistakin kilpailijoista ja akkukesto voisi olla inasen parempikin. Näistä tähden verran pois.



Motorola Edge 20 Pro
Hintaluokka: 699 eur
Lisätietoa: Motorola









V2.fi | Manu Pärssinen
< Foundation 1-1: se v... Star Wars: Visions -... >

Keskustelut (1 viestiä)

Defaulted

Rekisteröitynyt 04.01.2011

28.09.2021 klo 21.21

Voisiko näistä puhelimien testeistä saada uusinta vuoden jälkeen?
Itsellä nyt ollut muutama "laadukkaampi" puhelin, jotka ovat aika nopealla aikavälillä alkaneet kokea vähän kaikenlaisia ongelmia. Suurin osa johtuu softapäivityksistä ja kiinnostaakin nähdä etenkin miten esimerkiksi Motorolan kännykän kamera toimii ja näyttää muutaman päivityksen jälkeen.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova