Tuorein sisältö

V2.fi testasi: FiFine K669B-mikrofoni ja K420-streamauskamera

Miikka Lehtonen

20.10.2021 klo 20.25 | Luettu: 3431 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

YouTube-staraksi pikkurahalla? Onko se edes mahdollista?
Webbikamerat ja mikrofonit olivat vielä muutama vuosi sitten katoava luonnonvara, mutta niin se aika muuttuu. Yhä useampi pelaaja tykkää streamata pelivideoitaan muiden katseltavaksi ja vaikka ei moisesta piittaisikaan, koronaviruksen mukanaan tuoma etätyöskentely on tehnyt videopalavereista arkista puuhaa myös monille työntekijöille.

Useimpien kannettavien tietokoneiden omat mikrofonit ja webbikamerat ovat vähän mitä sattuu ja pöytäkoneissa sellaisia ei tietenkään yleensä ole laisinkaan, joten myös laitevalmistajat ovat heränneet siihen, että webbikameroiden ja mikrofonien valmistus on nykyään kannattavaa puuhaa. Tyypillisesti laadukkaista vehkeistään saa pulittaa myös kohtalaisen paljon rahaa, mikä avaa kiinnostavan oven sellaisille firmoille, jotka pystyvät siitä kulkemaan tuotatoteknisesti läpi: onko mahdollista tehdä laadultaan riittävän hyviä vehkeitä myös paljon halvemmalla hinnalla?

Tätä on yrittänyt myös kiinalainen Fifine, joka ei ollut minulle aiemmin nimenä tuttu. Firma on lyönyt hynttyynsä yhteen pelivarusteita maahantuovan Delen kanssa ja julkaissut USB-mikrofonin ja webbikameran, joiden kehutaan olevan suunniteltu juuri nykypäivän streamauskäyttöön, halvalla hinnalla.

Fifine x DELE K669B -mikrofoni


Fifine K669B on saatavilla pelkän mikrofonin ja tripodin ohella myös suurempana pakettina, jossa toimitetaan lisäksi vino pino erilaisia oheistarvikkeita. Mikrofoni ja tripodi kustantavat 39,90 euroa, mutta arvosteluun toimitettu suurempi pakkaus 69,90 euroa.


Pakkauksesta löytyy kookkaan ja jämerän USB-mikrofonin lisäksi pieni ja säädeltävä kolmijalka, sekä pöytään kiinnitettävä ja säädeltävä jalusta. Lisäksi paketista löytyy joutsenkaulan päässä tasapainotteleva pop-filtteri ja mikrofonin päälle pujotettava tuulisukka. Mikrofonin voi kiinnittää pöytätelineeseen joko suoraan tai joustopidikkeen avulla. Joustopidikkeessähän ideana on, että mikrofoni ei ole fyysisessä kontaktissa vaikka pöytään, jolloin pöydän töniminen ja kolistelu ei välity niin voimakkaasti mikrofoniin.

Rahalleen saa siis todellakin ainakin määrällisesti vastinetta, mutta vanhan kansan viisaus pätee yhä: sitä saa, mistä maksaa. Vaikkapa RØDEn valmistama pöytäteline maksaa yksinään puolet enemmän kuin koko Fifine-setti ja vaikka hinnassa todennäköisesti on mukana myös ilmaa, veikkaisin laadunkin olevan parempi. Fifinen pöytäteline kyllä pitää mikrofonin paikallaan ainakin toistaiseksi, mutta veikkaan, että heikon näköiset jouset ja nivelet väsyvät aika nopeasti jolloin painava mikrofoni ei todennäköisesti pysy kovinkaan hyvin vaikka naaman korkeudella. Paketista ei myöskään löydy yhtään mitään ylimääräistä, joten vaikkapa mikrofonin USB-kaapelin kiinnittäminen pöytätelineeseen täytyy ratkoa itse. Olisiko kourallinen tarranauhalla varustettuja nippusiteitä oikeasti maksanut liikaa?


Mikrofoni itse on kondensaattorimikrofoni (tai kuten sivusto asian ilmaisee, ”lauhdutin”), mikä tarkoittaa, että se poimii hyvin herkästi ääntä. Tämä on sekä hyvä että huono juttu. Mikrofoni kyllä ottaa oikein suunnattuna puheääntä helposti ilman, että volyymiä täytyy kääntää kaakkoon. Mutta samalla se poimii myös kaiken muun. Kissa kävelee taustalla? Kynsien napsunta kuuluu läpi. Samoin hiiren klikkailu, näppäimistöllä kirjoittaminen, tuolin pieni narahdus asentoa vaihtaessa, pihalla neljä kerrosta alempana tyhjällä käyvä auto… kaikki tulee läpi häiritsevästi ja kuuluvasti.
Jos ei pysty nauhoittamaan jossain äänieristetyssä kammiossa, K669B:n kanssa onkin käytännössä pakko käyttää jotain ohjelmallista ratkaisua, joka osaa poistaa taustaääntä. Itse löysin nVidia Broadcastista nopean avun ongelmaan, sillä sen taustamelua poistava algoritmi teki mikrofonista oikein käyttökelpoisen. Jos koneessa ei ole RTX-näytönohjainta, tämä ei tietenkään auta. Kun ongelma on ratkaistu, tulos on yllättävän hyvä. Mikrofonin oman volyymisäätimen ja OBS Studion mikserin avulla mikrofonin sai helposti tasolle, missä normaali puheääni kuuluu selkeästi ja puhtaasti, mutta ääni ei silti klippaa eikä siihen tule säröä.

Rehellisesti sanoen? 39 euron mikrofoniksi olen pahuksen vaikuttunut. 69 euron settikin on kokonaisuutena kilpailukykyinen, vaikka ulkomaisia webbikauppoja penkova löytääkin todennäköisesti mikrofoninsa kaveriksi halvemmatkin tarvikkeet.

Fifine x DELE K420 Streaming Webcam


Mikrofonin tavoin myös webbikamera kustantaa 39 euroa, mutta siinä missä mikrofonin mukana tuli hirmuinen määrä oheistarvikkeita, webbikameran laatikosta ei paljastu kuin kamera ja pieni ohjeläpyskä. Toisaalta eipä webbikamerassa ihmeempää tarvitsekaan. Kamera on kiinnitetty hyvin tyypilliseen muoviseen ”läppään”, jonka avulla sen saa kiilattua monitorin yläreunaan kiinni. Bonuspisteitä siitä, että kiinnitys todellakin onnistui helposti myös kaarevan Samsung Odyssey G7 -näytön kanssa, jonka pyöreät linjat ovat välillä olleet näissä jutuissa hieman ongelmallisia.


Ja siinä se sitten olikin. Kameran mukana ei toimiteta mitään omaa softaa, eikä sellaista tunnu muutenkaan olevan tarjolla. Windowsin (tai Linuxin, testasin myös Ubuntu-pohjaisella POP_OS!:llä, joka tunnisti kameran ongelmitta) perspektiivistä kamera puskee ulos maksimissaan 1440P-resoluution videota 30 FPS:n nopeudella. Kummankaan käyttöliittymän omat kamera-asetukset eivät päästäneet käsiksi mihinkään kameran omiin zoomauksiin, aukon säätelyihin tai rajauksiin. Kaikki säädöt täytyy tehdä siis itse myöhemmin, mutta onneksi tämäkään ei ollut suunnaton ongelma. nVidian Broadcast antoi jälleen laajat mahdollisuudet säädellä ja rajata kuvaa, mikä tietenkin onnistuu myös vaikkapa OBS Studion kautta helposti.

Kirkkaassa päivänvalossa kamera tuottaa hyvää jälkeä, vaikka tietenkin häviääkin paremmille kännykkäkameroille ja useimmille DSLR-kameroille puhtaasti. Valotason laskiessa kuvaan tulee nopeasti hyvin selkeää kohinaa, eikä esimerkiksi pelkkä monitorien valo riittänyt edes hämärässä huoneessa, pimeästä puhumattakaan, tuottamaan hirveän tasokasta kuvaa. Toimiston videopalavereissa tämä on toki ihan yksi hailea, mutta jos aikoo vaikkapa streamailla, sävyvalaistuksen asentaminen kameran taakse on hyvin suositeltavaa.


Mutta pitää taas muistaa, että sitä saa, mistä maksaa. Pikainen vilkaisu yleisille webbikameramarkkinoille paljastaa, että samassa hintaluokassa suuremmat firmat myyvät 720P-tason kameroita, jotka eivät näytä pärjäävän paljon paremmin hämärässä huoneessa. Siihen käyttöön suunnitellut kamerat maksavat helposti kaksi kertaa enemmän, joten hintaeroon mahtuu kyllä key light jos toinenkin, itse tehdyistä LED-valonauhaviritelmistä puhumattakaan.

Joten mitä jäi käteen?


Rehellisesti sanoen olen positiivisesti yllättynyt. Pitkän linjan internet-tyyppinä en toki ole enää vuonna 2021 yllättynyt siitä, että kiinalaiset firmat puskevat ulos hämmentävän halpaa teknologiaa, joka välillä toimii ihan yhtä hyvin tai paremmin kuin tuplasti kalliimmat tunnetumpien firmojen tuotteet. Mutta tuossa äskeisessä lauseessa se sana ”välillä” tekee paljon kovaa työtä, sillä usein se paljon halvempi hinta selittyy sillä, että lopputuloskin on täyttä roskaa.

Mutta ei tällä kertaa. Fifine x DELE teki minuun vaikutuksen, sillä vaikka pöytäteline olisi voinut olla jykevämpi ja olisi ollut kiva löytää paketista kaapelinhallintaan tarvittavia siteitä, lopputulos ratkaisee. Kuten oheinen video todistaa, yhdistelmä tuottaa jo hyvin pienen säätelyn ja käsittelyn jälkeen sen tasoista jälkeä, että niiden avulla voi ihan hyvin lähteä streamailemaan pelivideoitaan, pätemään Zoom-tapaamisiin tai vaikka nauhoitella kotikäyttöön pieniä spiikkejään ja muita videoitaan.

Ei mitenkään huono saavutus.



Fifine x DELE K420 -webbikamera
Max resoluutio: 1440p /30fps - 720p /30 fps
Kuvakenno: CMOS
Näkökenttä: 108°
Liitäntä: USB 2.0, tyyppi A
Paino: 0.6 kg
Hintaluokka: 39,90 eur
Lisätietoja: Delenordic.com



Fifine x DELE T669 -mikrofonisetti
Tyyppi: Kondensaattori
Polaarikuvio: Kardioidi
Taajuusvaste: 20-20kHz
Herkkyys: -34d±30% (1kHz:ssä)
Signaali-kohinasuhde: 78dB
Virtalähde: 5V USB virta
Liitäntä: USB 2.0
Paino: 1.5 kg
Hintaluokka: 69 eur
Lisätietoja: Delenordic.fi



V2.fi | Miikka Lehtonen
< V2.fi testasi: Nokia... V2.fi testasi: Honor... >

Keskustelut (1 viestiä)

Enemalizer

04.12.2021 klo 16.54

Kiitti mikkisetin arvostelusta. Tämän ja parin muun revikan perusteella sijoitin kaikki neljäkymppiä BF-tarjoukseen mikrofonista + lisähärpäkkeistä. Aika vakuuttunut että hintalaatu kohdallaan joskin ehkä tarvinnee ympäristöä hiljentää ja/tai filtteröidä editissä, mutta rahalle vastinetta ainakin.
lainaa

Kirjoita kommentti




Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova