Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet

Anne Kukkura

11.10.2021 klo 18.55 | Luettu: 1344 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Nokian vastamelunappulat edullisempaan makuun
Nokia-tuotemerkin alla julkaistut, langattomat Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet näkivät päivänvalon jo aikaisemmin tänä vuonna Euroopan markkinoilla, mutta saatavuutta Suomen kaupoista ei ole vielä vahvistettu tämän arvostelun kirjoittamisen hetkellä. HMD Global Oy:n ensimmäiset omaa tuotantoa olevat vastamelutoiminnon sisältävät napit ovat kiintoisa uutuus, joissa on otettu huomioon esimerkiksi paljon ulkoilevan käyttäjän tarpeita.


Nokia Noise Cancelling Earbudsit ovat saatavissa niin mustina (Charcoal) kuin petroolinsinisenäkin (Polar Sea). Muovikotelointi on lähes matta ja luokiteltu IPX5-suojatuksi, eli suihkuavan veden kestäväksi. Korvalehden sisään tuleva osa on muodoltaan sylinterimäinen ja sen keskellä sijaitsevat molemmissa kuulokkeissa pienet merkkivalot, jotka kertovat akun sekä yhteyden tilasta. Runsaat pari senttimetriä pitkät varret taas sisältävät mikrofonit (yksi kummassakin kuulokkeessa), latauskoskettimet sekä napautuskomentojen rekisteröintialueet.

Myyntipakkaus on langattomille napeille tyypillinen, mutta ytimekäs ja toimiva: se sisältää lyhyen USB-A-USB-C-johdon ilman laturia, kaksi vaihtoparia korvatulppia ja ohjekirjasen, joka sisältää helpot ja selkeät käyttöohjeet 12 eri kielellä (huom., ei suomeksi). Tuotteen mallikoodi (BH-805) näkyy hyvin niin ohjekirjasessa kuin latauskotelon kannen sisäpuolellakin, jos lisätuelle sattuisi joskus tulemaan tarvetta.


Latauskotelo on korkeampaa, pystyä mallia ja sujahtaa helposti taskuun. Se avautuu helposti yhdelläkin kädellä, mutta pysyy toisaalta myös napakasti kiinni kuljetuksessa. Sarana tuntuu hiukan löysältä, mikä epäilyttää käyttöiän kannalta. Pohjasta löytyvät latausportti ja Reset-nappi ja rasian etupuolelta erottuvan (ja ah, aina niin nostalgisen) Nokia-logon vierestä neljä rasian akun varauksesta kertovaa LEDiä. Kotelo on muovia ja päällystetty mattamustalla, kumimaisella materiaalilla, joka muistuttaa juuri sitä pahamaineista päällystettä, joka sulaa ja tahmaantuu vuosien saatossa. Valinta tuntuu todella oudolta ja toivon todella, että päällyste yllättää positiivisesti ajan myötä eikä sula.

Kotelon ja kuulokkeiden latausaika tyhjästä täydeksi kestää kohtuulliset 1,5–2 tuntia. Kuulokkeet sisältävät 45 milliampeeritunnin akut, joilla kuunteluaikaa saa viideksi tunniksi. Latauskotelon 400 milliampeerituntia antaa yhdellä latauksella käyttöaikaa kuulokkeille 20 tuntia. Vastamelutoiminnon käyttö laskee näitä tuntimääriä jonkin verran, mutta päivittäisellä muutaman tunnin sekalaisella käytöllä (vastamelu päällä ja poissa) yksi lataus tuntui kestävän neljästä viiteen päivää. Kesto on aika keskivertoa ja mielestäni oikein hyväksyttävä samankaltaisten nappikukuuloketuotteiden hintaluokassa.


Yhdistäminen mihin tahansa Bluetooth-yhteyttä sisäisesti tukeviin laitteisiin oli helppoa, nopeaa ja luotettavaa. Yhteys pysyi ylhäällä ja laitteesta toiseen vaihtaminen tapahtui sujuvasti sekunneissa. Kuulokkeet yhdistyvät viimeisimpään saatavilla olevaan äänilähteeseen latausrasian kantta nostamalla ja kuulokeparista voi käyttää kumpaa tahansa kappaletta toisistaan riippumatta. Napautuskomentojen käyttäminen on tosin sidottu kuulokeparin eri puoliin, mikä on pidettävä mielessä.

Kosketusalue kuulokkeiden “tapeissa” on muotoiltu litistetyksi kulmaksi, joka jää kasvojen puolelle. Todellisuudessa napit rekisteröivät kosketuksen herkästi myös hiukan alueen ympäriltä, joten virhekosketukset ovat mahdollisia. Kuulokkeiden yläosa on kuitenkin kyllin kookas, jotta niiden asettelu korvaan ja pois ja myös latauskoteloon mitään vahingossa klikkailematta onnistuu aika helposti. Toisaalta äänenvoimakkuuden taso ja äänitilat ovat nopeat säätää myös uudestaan, jos rähmäkäpälä osuu väärään kohtaan.

Napautustoiminnot ovat aika tavalliset, mutta selkeät ja lyhyen opettelun jälkeen helpot muistaa. Napautukset ja painallukset tuntuvat responsiivisilta ja niiden rekisteröitymisestä kuulee vastineeksi kopsahtavan merkkiäänen tai kohteliaan oloisen robottinaisen lausahduksia. Äänikomentotuki osana kosketustoimintoja on myös mukava lisä, samoin se, että kuulokkeet sammuvat automaattisesti oltuaan viisi minuuttia käyttämättömänä. Tämä ei tosin koske vastamelutilaa, josta poistuminen täytyy tehdä manuaalisesti tai sammuttaa kuulokkeet tallettamalla ne rasiaansa.

Kuuloke-elementtien kerrotaan olevan kooltaan 13 mm ja studiotasoiset. Väite äänenlaadusta on kova ja kaiketi puoliksi ilmaa, mutta elementit ovat selvästi hiukan suuremmat kuin useissa muissa langattomissa nappikuulokkeissa. Bassoissa on yllättävän hyvää rakennetta, voimaa ja taipuisuutta, mutta keskiäänet ja diskantit jäävät turhan vaimeiksi niin, että sävyjä ja kirkkautta ei ole mielestäni kylliksi esimerkiksi nautinnolliseen musiikin kuunteluun. Äänenpakkaus kuuluu sitä kuuntelevalle, mutta ääni ei rikkoudu voimakkuuden noston mukana ja se on mukava kuulla. Äänentoiston raamit ovat joka tapauksessa hyvät vaikkapa podcastien kuunteluun ja miellyttävän selkeisiin puheluihin, myös mikrofonien osalta. Bluetooth aiheuttaa viivettä, joten videoiden katselu tai pelaaminen Nokialaiset päässä ei tuntunut optimaaliselta, mutta kaikenlaiset puheohjelmat olivat testikäytön aikana kovassa kulutuksessa niiden mukavan tuhdin toistotuntuman vuoksi.

Kuuloke-elementtien koko ja asettelu on hyvä myös siten, ettei ääni häiriinny pienistä kulman muutoksista tai vaikkapa pipon reunasta kuulokkeen päällä, vaan se kuulostaa aina hyvin samanlaiselta. Tämä on etenkin paljon liikkuvien käyttäjien kannalta hyvä asia.

Äänitilat kiertävät saman painalluksen takaa kolmena erilaisena: vastamelu, ympäristötila sekä tavallinen kuuloketila. Vastamelutoiminnon luvataan toimivan 25 dB saakka, ja vaikka tämän mittaaminen ei ollut testiä varten mahdollista, toimi vastamelu mielestäni hyväksyttävällä tasolla tuotteen hintatasoon nähden. Toisessa huoneessa pelanneen puolison näppäimistön äänet ja jopa keskusteluyritykset (sori!) jäivät nappien meluhaaviin hyvin, mutta tasaisempi meluprofiili vuotaa helpommin läpi. Vastamelutoiminto aiheuttaa jonkin verran omaa taustaääntään kuulokkeisiin, mutta se jää helposti varsinaisen kuunneltavan sisällön alle. Ulkoilukäytössä tuulen puhaltaessa ja kohdatessa kuulokkeiden muodon syntyy voimakasta kohinaa, johon vastamelutoiminto ei auta, mutta tämä taitaa olla useimpien nappikuulokkeiden ongelma.


Ympäristön ääniä korostava ambienssitila taas mahdollistaa vaikkapa keskustelemisen kuulokkeet päässä, mutta vaikkapa liikenteessä en välttämättä niihin luottaisi – äänet kun tuntuvat vahvistuvan kylliksi vain arviolta parin metrin säteellä. Parhaimmillaan äänitila on vaikkapa toimistokäytössä, jos nappeja ei jaksa kaivaa korvistaan vain parin sanan vaihtamisen vuoksi.

Nokian BH-805 tai Noise Cancelling Earbuds -kuulokenappulat ovat hyvä tuote, mutta vaikeassa paikassa hintaluokassaan. Kilpailua on paljon ja mieltäni jäi kaihertamaan se, miksi äänenlaatuun ei oltu panostettu enempää. Qualcomm AptX-tuki olisi ollut kiva, mutta kokonaisuus toimii, jos odotukset ovat käyttöympäristöä ja -tarkoitusta myöten kohdallaan. Lähes painottoman tuntuinen keveys ja sylinterimäisen muodon istuvuus ovat mukavuustekijöitä, joille varmasti löytyy kannattajakuntansa, vedenkestävyyden tarpeen lisäksi. Kaikki tämä pohdinta tiivistyy kolmen ja puolen tähden arvosanaan, sillä nykyiset, runsaat kuulokemarkkinat asettavat kotimaisellekin brändille kovemman paineen.Nokia BH-805
Hintaluokka: n. 100 €
Lisätietoa: Nokia.com

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Nokia... V2.fi testasi: FiFin... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova