Tuorein sisältö

V2.fi testasi: NZXT Capsule -mikrofoni

Anne Kukkura

27.11.2021 klo 10.24 | Luettu: 2400 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Striimausmikrofonien pelikentille on saapunut haastaja
Kotelo- ja jäähdytinvalmistaja NZXT on ottanut askeleen myös muun pelaajatavikemarkkinan puolelle Capsule -pöytämikrofonin myötä. Ytimekkäästi nimetty USB-mikrofoni on kuin onkin kapselimaisen muotoinen ja sisällä piilee yksittäistä herttakuviota tuottava kapseli. Ilme on yksinkertaistettu ja varsin yhteneväinen valmistajan muiden tuotteiden kanssa: linjat ovat selkeitä ja hillittyjä ja värivaihtoehtoina ovat mattamusta sekä valkoinen. Ulkonäkö kulkee käsi kädessä tuotteen ydinajatuksen kanssa, sillä Capsule on tarkoitettu helposti käyttöönotettavaksi mikiksi striimaajille. Laitteessa on pyritty panostamaan käytettävyyteen ja äänenlaatuun eikä sen käyttö vaadi lisäohjelmistoja. Itse asiassa, NZXT ei edes tarjoa sellaisia, mutta jos tarvetta ilmenee, taipuu mikrofoni tietokoneen perspektiivistä tavallisena USB-laitteena vaikkapa OBS Studion tai Voicemeeter-ohjelmien alta tehtyihin säätöihin tuosta vain.


Käyttöönotto todellakin oli helppoa. Laite ulos paketista, mukana tuleva USB-A–USB-C-kaapeli pohjaan kiinni ja menoksi. Äänenvoimakkuus on säädetty valmiiksi 50% kohdalle. Voimakkuuden säätönuppi löytyy mikrofonin etupuolelta. Se on täysin portaaton ja kevyesti pyörivä, mutta sillä ole alku- ja loppupisteitä, joten nupin alkuperäinen asento hävisi heti ja säätö piti hakea kokonaan alusta. Sopivan voimakkuuden etsimistä helpottaa sisäänrakennettu, olemattomalla viiveellä toimiva kuulokemonitorointi. Mikrofonin pohjassa on paikka 3,5 mm plugia käyttäville kuulokkeille ja kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säätö löytyy myös laitteen etupuolelta.

Capsule on melko helppo sijoitella. Herkkyyden vuoksi hyvin lähelle suuta vaikkapa pöytäpuomin avulla aseteltuna se korostaa vahvasti keskialuetta ja sen yläpuolelle diskantteihin sijoittuvia sävyjä. Pieni välimatkan lisäys jättää ääneen enemmän bassoa ja pehmeyttä, mutta diskantit korostuvat kuitenkin selvästi, jolloin esimerkiksi nielaisut ja hengitys erottuvat helpommin. Tämä ei ihan osu omaan makuuni, sillä olen enemmän Blue Yeti -henkisesti esiprosessoidun kuuloisen puheäänen kannattaja nettisisältöjen suhteen, mutta skaala on kieltämättä rikas ja selvästi erityisesti matalammille puheäänille imarteleva. Jos mikrofonia käyttää pöytäjalustalta, se voi jäädä liian lähelle vaikkapa näppäimistöä ja poimia sivusuunnistakin liiaksi naputusta, mikä kannattaa ottaa huomioon. Jyminä ja töminä pöydästä ja näppäimistöstä ei kantaudu kovin häiritsevästi mikrofoniin, sillä sen rakenne on eristetty rungon kiinnityspisteistä.


Capsulella on muutakin käyttöpotentiaalia sen laajan 96 kHz näytteenottotaajuuden ja 24-bittisen tiedonsiirtonopeuden ansiosta. Tiukasti pakatuissa striimeissä ei puheäänen laatu juurikaan erotu vaikkapa 16-bittisestä ja 48 kHz tarjoavasta Yetistä tai muista, tunnetuimmista kilpailevista tuotteista, mutta jos tarkoitus on vaikkapa musisoida tai tehdä muuta hyvälaatuista tallennusta, voi Capsule antaa enemmän liikkumavaraa. Mikrofonin sisäänrakennettu puhallussuoja on myös kiva lisä, sillä pienen välimatkan päästä käytettynä erillistä filtteriä ei tyypillisesti edes tarvitse. Aivan läheltä mikrofoniin puhuessa suosittelisin kuitenkin lisäsuojaa, koska kaikkia voimakkaita konsonantteja se ei kykene sisäisesti jarruttamaan.

Äänen selkeys on todella hyvä, mitä olikin odotettavissa. Herkkyys tuo mukanaan myös jonkin verran kuuluvaa taustakohinaa, joka on kuultavissa mutta voimakkuudeltaan se ei ole pahimmasta päästä. Esimerkiksi Discordin taustakohinan poisto toimi vaivatta tuohon määrään staattista suhinaa.



Mukana tuleva pöytäjalusta on sekin tyylikkään näköinen. Mikrofonin voi halutessaan kiinnittää myös johonkin muuhun sopivaan jalustaan joko suoraan pohjan kierteillä tai hyödyntäen paketissa tulevaa adapteria (uros 1/4" / naaras 3/8"). Pöytäjalustalla mikrofonia voi kääntää kiinnityspisteen akselilla, mutta korkeussäätöä ei ole. Capsule tarttuu jalustaansa pikakiinnityksellä, jonka tarkoitus on vähentää ruuvailua ja pieniä irto-osia ja sen sijaan taata helppo irrotus ja uudelleenkiinnitys yhden napin avulla. Idea on kiva, mutta mikin takaisin asettelu oli välillä pikkuisen vaikeaa ja vaati useita uudelleenyrityksiä. Mikrofoni pysyy telineessään hyvin kun sen paikalleen saa, ja jos pikakiinnitystä ei tahdo käyttää, mukana tulee mikrofoniin jäävään koloon sopiva levy.


Yleinen laatuvaikutelma paketin sisällöstä on melko hyvä. Mikrofonin kotelointi on muovia, mutta se tuntuu melko tukevalta sisäisen alumiinirunkonsa vuoksi. Kuulokemonitoroinnin säätö pyörii ympäri hyvällä vastuksella ja pidän siitä, että säätönupikoissa on sivuilla kuviointia, johon sormenpää nappaa paremmin kiinni. Ylempänä sijaitsevaan äänenvoimakkuuden säätöön on yhdistetty klikattava on/off-vaimennuspainike, mikä aiheuttaa huomattavaa vaappumista painikkeeseen. Käyttömukavuus kärsii, kun nappia klikatessa sen asento muuttuu ja läpi tuleva napsahdus on melko äänekäs. Säätimien merkinnät ovat myös himmeät, mikä vaikeuttaa niiden näkemistä.

Mikrofonin alaosassa sijaitsee sen ympäri kulkeva valorengas, jonka väri vaihtuu punaisesta valkoiseen sen mukaan, mikä vaimennuksen tila on. Merkki-LED on hyvin erottuva ja persoonallisen näköinen. Hämärässä valaistuksessa kirkkaus voi olla hiukan liikaakin, mutta ainakaan laitteen status ei jää epäselväksi.

NZXT Capsule on selkeästi yksinkertaistettu tuote, joka sopii erinomaisesti niille, jotka joko aloittelevat omaa striimaus- tai vaikkapa YouTube -videoharrastustaan tai niille, jotka tahtovat yksinkertaistaa äänentallennuksensa pieneksi ja toimivaksi paketiksi. Pieniä vikoja käyttömukavuudessa on, mutta mikrofoni kykenee tallentamaan sävykästä ja orgaanisen kuuloista ääntä ilman kauhean vaivannäön tarvetta.



NZXT Capsule
Hintaluokka: n. 130 €
Lisätietoa: NZXT

V2.fi | Anne Kukkura
< The Wheel of Time 1-... V2.fi testasi: Bower... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova