Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Honor Magic4 Pro -puhelin

Manu Pärssinen

13.06.2022 klo 21.22 | Luettu: 2503 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Parempaa Seppälää
Tiesin jo hyvissä ajoin, että minulle oli tulossa testiin sekä Honor Magic4 Lite (testi täällä) että Honor Magic4 Pro, mutta yllätyin, että kyseessä on varsin eri laite. Sen sijaan että Lite olisi hieman karsittu versio Pro:sta, on Magic4 Pro selkeästi Honorin lippulaiva, joka nostaa kohtuuhintaisena tunnetun puhelinvalmistajan malliston yläpään aivan eri hintalappulukemiin.



Magic4 Lite 5GMagic 4 Pro
Muisti / tallennustila6 / 128 Gt8 / 256 Gt
Näyttö6,81” LCD, 2388x1080, 120 Hz6,81” LTPO, 2848x1312,
Akku4800 mAh, 66W pikalataus4500 mAh, 100W pikalataus
ProsessoriSnapdragon 680, Adreno 610Snapdragon 8 gen 1, Adreno 730
Kamerat64 MP + 8 MP + syvyys + makro, selfie 16 MP50 MP, 50 MP Ultra Wide, 64 MP telephoto, selfie 12 MP, EIS+OIS
KäyttöjärjestelmäMagic UI 4.1 (Android 11)Magic UI 6.0 (Android 12)
Hinta299 eur1099 eur


Kyllä, 1099 euroa. Tämän hintaluokan luuria ei testeihin ole montaa kertaa V2.fi:hin saatukaan, joten vastaako hinta ominaisuuksia ja laatua? Magic4 Pro:n testijaksomme alkoi lähes kuukausi ennen julkaisua, joten päivittäistä peruskäyttöä ja varsinkin kuvamateriaalia ehti kertyä tavallista enemmän.

Kun laitteen otti paketista, aivan ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi kahteen asiaan: laturi puskee tosiaan 100W “SuperChargea”, jolla akun saa vartissa 50%-60% lataukseen. Sitä pistää ihmettelemään, että kuinka isoja lukemia latureihin tulevaisuudessa vielä uskalletaankaan laittaa, viime viikolla jokin firma taisi juuri mainostaa 150 W latausta. Honorissa 100 W pätee myös langattomaan lataukseen, mutta sitä varten pitää toki hankkia sitten erillinen latausalusta, jota testiin saapuneessa paketissa ei ollut. Sen hinta on sadan euron tienoilla, jos moisen jostain löytää. Huolet akun loppumisesta ovat pikalatausten myötä kyllä viime vuosina olleet menneen talven lumia, kunhan sen laturin muistaa ottaa reissuun mukaan. Magic 4 Pron akku riitti monipuolisessa peruskäytössä aamusta iltaan.


Se toinen asia oli luurin ulkoasu. Olen Honorin ison pyöreän “Eye of Muse” -kamerasettidesignin fani (tiedän, etteivät kaikki ole) ja vaalean sinivihreä väritys (neljä muutakin värivaihtoehtoa on tarjolla), hieman yli reunojen kaartuva näyttö, erityisen kapeat reunukset sekä hillitty brändäys ovat juuri niitä elementtejä, joita tämän hintaisessa puhelimessa pitää ollakin. Hieman erikoinen ja ei-niin-elegantti ratkaisu on etukameran pitkulainen ikkuna näytön vasemmassa yläkulmassa, mutta ainakin käyttis osaa sitä väistää. Muun muassa videoita koko ruudulla katsoessa se kyllä hieman häiritsee, mutta ehkä se on tottumuskysymys.

Niiden lyhenteiden, teknologioiden ja kehusanojen listaaminen, joilla Honor laitteen näyttöä mainostaa, veisi reilusti tilaa, mutta kyseessä on tosiaankin niin sanottu LTPO-OLED-näyttö. HDR-ominaisuuksiin on panostettu, väriavaruutta on riittoisasti (100% DCI-P3) ja näytössä on vaihtuva ruudunpäivitysnopeus, tarpeesta riippuen 1Hz-120Hz. Magic4 Pro:n näytön kerrotaan olevan myös ensimmäinen LTPO, jossa on 1920Hz:n PWM, joten välkynnän pitäisi olla minimaalista kun näytön kirkkautta himmentää. Itse en ole kovin välkyntäherkkä, mutta eipä asiasta tämän luurin kanssa tarvinnut huolehtiakaan. Näytön vaikuttava kuvanlaatu pysäytti minut ihmettelemään pariinkin kertaan ja pohtimaan mm. sitä, miten utopistiselta tällainen ruutu taskussa olisi vaikuttanut vielä vuosituhannen alussa.

Kuten puhelinarvioitani lukeneet saattavat tietää, meikäläiselle yksi oleellisin asia puhelimessa ovat luotettavat ja hyvät kamerat. Kun kännykästä maksaa saman verran kuin puoliammattimaisesta järjestelmäkameran rungosta, pitää lupauksia täyttää ja kyllähän Magic4 Pro niin tekee. En itseasiassa muista, koska minun testaamassani puhelimessa olisi ollut näin huolettomat ja niin luotettavat kamerat, että uskalsin pojan ylioppilasjuhllinkin ottaa ainoastaan kännykän mukaan. Magic4 Pro suoriutuikin mahdottomasta: sain 8 vuotta kameroita pakoilleesta teinipojastani oikein hyviä juhlakuvia sukulaisille lähetettäviksi.

Testijakson aikaan sattuivat myös jääkiekon MM-kisat ja Honor tuli kyydissäni mukaan Ruotsi-Suomi matsiin. Satoa siitä löytyy alta, mutta sanoa pitää, että kyseessä on jotakuinkin ensimmäinen käyttämäni kännykkäkamera, jonka zoomaukseenkin uskaltaa luottaa, ainakin 3-5-kertaiseen suurennukseen asti. Kuvanlaatu pysyy hyvänä, mutta toki sitä isommassa zoomauksessa (spekseissä on 100x digitaalinen zoom) alkaa nopeasti näkyä tekoälyn arvailua ja pikseleiden yhteenmössööntymistä. Piippuhyllyltä kaukalon suuntaan klikkaillessa sain silti vaikkapa Mikael Granlundin nopealiikkeisen naaman tunnistettavasti talteen. Pääkamerassa on Sonyn 1/1.56” IMX766-sensori, joka lie kännykkäkameroiden kärkipäästä.

Toinen tapaus, jossa tekoälyn tekemät tuunaukset tulivat välillä liiankin selviksi, oli portrait-kuvaustila. Se kyllä sumensi taustaa kivasti, mutta kasvot tulivat usein liiankin kontrastisiksi, vaikka beauty-asetuksen olisi jättänyt nollille. Toiset voivat toki senkin näköisistä kuvista pitää - ja yo-juhlijoista otetuista kuvista (joita ei tässä artikkelissa julkaista) sainkin positiivista palautetta.




Videopuolelta pitänee vielä mainita kuvaustila, jossa speksit ovat 10-bit, 4K, 60FPS ja (Magic)-Log. Se sallii LUT-värigreidauksen ja vaikka en videokuvauksen ekspertti olekaan, kyllähän se jälki oli ‘elokuvamaisempaa’, vaikka kuvasi vain sateista päivää pizzerian ikkunasta. Honorin editointiohjelmassa tarjolla on kahdeksan valmista LUT-profiilia. Vastaava toiminto/tila oli aikanaan testaamassani Nokia X20 -puhelimessa ja Magic4 Pro suoriutuu tehtävästä paremmin - siinä on riittävästi potkua myös prosessoripuolella.



Ja se prosessori on se jo muutamassa muussakin V2.fi:ssä arvostellussa luurissa majaillut tuore Snapdragon 8 Gen 1. Pelaamista ryydittävät Adreno 730, 8 gigatavua muistia sekä Honorin GPU Turbo X -teknologia, jossa on nyt mukana “AI Super Rendering”. Sen luvataan nostavan ruudunpäivitysnopeuksia peleissä entisestään. Muutaman Mobiili-PUBG-matsin mittainen pelitesti toimi kyllä sulavasti, näytti näytöltä komealta, eikä laite tuntunut liikaa lämpenevän. Pieni design-seikka kyllä ilmeni, sillä pelatessa tulee väkisinkin rähmittyä takapuolen suurehkoa kamera-aluetta.

Yksi Magic4 Pron erikoisuuksista on “AI Privacy Call” -tekoäly puheluiden pitämiseen yksityisinä. Kun äänentason laskee alle 6:n, tekoäly pyrkii suuntamaan äänen suoraan käyttäjän korvaan. Ainakin se kotitesti päti, ettei sohvalla vieressä istunut kuullut, mitä puhelimessa höpistiin.

Honoreissa ei tunnetusti ole täyspuhdasta Androidia, vaan tässäkin Android 12:n päälle on pultattu Magic UI. Lippulaivassa se kantaa versionumeroa 6.0 ja lisätoimintoa, aputoimintoa ja kustomoitavaa löytyy joka kulmalta. Valmiiksi asennettuihin sovelluksiin suhtaudun kriittisimmin, mutta näen kyllä etua siitä, että kännykkäkokemuksen voi räätälöidä mieleisekseen, jotta kaikki löytyy kätevästi ja nopeasti, kunhan siitä ei muodostu viidakkoa. Muutamien asioiden kanssa tuli taisteltua, kun ne eivät olleetkaan vakiona tutussa paikassa, esimerkiksi niinkin simppeli asia kuin virran sammuttaminen piti tsekata manuaalista (koska virtanapista tulee ensin avustaja). Sanotaan nyt vielä kerran se oleellinen: Google Play kaikkine kavereineen on mukana.

Vaikka en yleensä ole näytönalaisten sormenjälkitunnistimien ystävä, myöntää pitää, että Magic4 Pro:n toimi ainakin näin kesäaikaan nopeasti ja luotettavasti, eikä ylimääräistä sohimista tarvinnut harrastaa. Puhelimesta löytyy myös 3D-kasvontunnistus, joka tuntui pikatestissä toimivan myös hämärämmissä olosuhteissa (noin niinkuin valaistuksen kannalta).

Honor lupaa laitteeseen vähintään 2 vuoden Android-päivitykset sekä säännölliset tietoturvapäivitykset samalle ajanjaksolle, eli kuukauden takaisesta lupauksesta on jo petrattu selvästi parempaan.

Koska en ole Apple-maailmassa käväissyt kuin aikanaan halvemmassa päässä, on tonnin hintalappu minulle vakavan pohdinnan paikka. Itse en niin paljon voisi tai uskaltaisi puhelimeen laittaa ja mietityttää sekin, että mahdetaanko länsimaissa tarttua Honorin vaihtoehtoon, kun tarjolla on “tutumpiakin” merkkejä, jos se nelinumeroinen seteli taskussa polttelee? Monien ominaisuuksiensa puolesta - varsinkin kun ne ovat kaikki samassa paketissa - se kyllä lippulaivojen ulapalle muiden joukkoon sopii.



Honor Magic4 Pro
Hintaluokka: 1099 eur
Lisätietoa: HiHonor

(Klikkaa kuvat isommiksi).






V2.fi | Manu Pärssinen
< Ms. Marvel 1-1: radi... V2.fi testasi: Canon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova