Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi Redmi Note 9 -puhelin

Miia Lyyra

14.08.2020 klo 17.55 | Luettu: 13698 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Peruspuhelin peruskäyttöön perushinnalla
Xiaomi Redmi Note 9 kuuluu keväällä julkaistuun sarjaan, jossa sisarmalleja ovat Redmi Note 9 Pro sekä Redmi Note 9S. Testiin saapuneen mallin hinta on noin 250 euroa, kun taas hieman paremmasta Pro-mallista saa pulittaa noin 330 euroa. Tällä hetkellä Redmi 9S:ää ei löydy Suomen markkinoilta, vaikka puhelin on julkaistu maailmanlaajuisesti. Xiaomin valikoimista löytyy runsaasti erilaisia malleja ja lisää julkaistaan tiuhaan tahtiin. Onkin hieman hankalaa tutkailla, mikä puhelin olisi sopiva itselleen ja miten mallit eroavat toisistaan.


Paketissa on mukana itse laite, laturi, suojakuori, SIM-kortin kelkan vapautustyökalu sekä nippu käyttöohjeita. Puhelimen käyttöönotto on suhteellisen simppeliä, vaikeuksia voi tuottaa päätös Mi-tilin käyttöönotosta. Tilin tekeminen auttaisi muun muassa varmuuskopioiden kanssa, mutta tunnusta ei ole pakko luoda, enkä keksinyt tilille tarvetta, joten ohitin vaihtoehdon. Tunnistautumiseen voi halutessaan käyttää myös Googlen tiliä, jota itse käytin.

Ominaisuudet ja ulkoasu


Ulkoisesti laite on melko perinteinen, eikä sen design aiheuta tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Luuria on saatavilla kolmessa eri värissä: vihreä, harmaa ja valkoinen. Puhelimen kuori on muovia, kun taas etuosa on Gorilla Glass 5 -lasia. Kokonsa ja painonsa puolesta Redmi Note 9 tuntuu tukevalta kädessä, eikä lipsumista tapahdu. Yhdellä kädellä käyttäminen ei ole täysin mahdotonta ja yllättävän monessa tilanteessa pärjää käyttämättä toista kättä.

Redmi Note 9:n sisuksista löytyy uusin Android 10, sekä testijakson aikana juuri päivittynyt MIUI 12 -käyttöliittymä. MIUI on Xiaomin omaa tuotantoa ja tuo puhelimeen Xiaomin omia sovelluksia kuten Mi Video, Mi Browserin, Mi Laskimen ja Mi Remoten. Lisäksi sisuksiin on laitettu viruksentorjuntaohjelma, joka tarkistaa kaikki Play-Kaupasta ladatut ohjelmat. Ennakkoon asennettuja ohjelmia ovat esimerkiksi Netflix, AliExpress, Facebook ja WPS Office. Eniten ajatuksia herättää viruksia skannaava sovellus, sillä esimerkiksi Call of Dutya ladatessa viruksen skannauksen yhteydessä näytettiin myös mainoksia. Valmiiksi asennetut sovellukset jakavat varmasti mielipiteitä, ja itse kuulun joukkoon joka ei innostu Mi-sovelluksista.


Telefoonissa jyllää MediaTek Helio G85 -suoritin (täällä vertailua Snapdragoneihin), minkä lisäksi testiin saapuneessa mallissa on RAMia 4GB:n verran. Tallennustilaa löytyy hieman nihkeästi, vain 128GB:n verran. Redmi Note 9 kuitenkin tukee erillistä muistikorttia, joten tilanpuute ei pääse iskemään. Iloa tuottaa sisuksista löytyvä telakka, johon saa muistikortin lisäksi yhtä aikaa kaksi SIM-korttia. Näyttönä komeilee peruskäyttöön sopiva 6,53-tuumainen IPS LCD DotDisplay -näyttö, joka laitteessa on FHD+-tasoinen. Näytöstä ei löydy myöskään moitittavaa ja se toistaa kuvaa kirkkaasti auringonpaisteessa. Ilokseni myös huomasin, että laitteen alareunasta löytyy vielä katoavaksi käyvä 3,5 mm kuulokeliitäntä, joka on tarpeeksi laadukas antamaan äänenvoimakkuutta kuulokkeisiin. Alareunasta löytyy lisäksi kaiutin, joka ei yllä laadultaan kärkipäähän, mutta toistaa välttävästi ääntä. Pidempiä leffasessioita äänentoisto ei kuitenkaan houkuttele viettämään.

Puhelimen perusominaisuuksia:

Mitat ja paino: 62.3 x 77.2 x 8.9mm, 199g
Näyttö: 6,53 tuuman DotDisplay, 2340 x 1080 pikseliä, FHD+
Käyttöjärjestelmä: Android 10, MIUI 12
Suoritin: MediaTek Helio G85
RAM: 4GB
Tallennustila: 128GB
Akku: 5020 mAh
Sim-kortti: Nano-SIM x 2 + muistikortti
Kamera: Pääasiallinen kamera 48MP (f/1,79), ultra-laajakulmaobjektiivi 8MP (f/2.2), makrokamera 2MP (f/2.4), selfiekamera 13MP (f/2.25) ja syvyyssensori.


Tarpeeksi hyvä valokuvaamiseen ja pelaamiseen


Redmi Note 9:ssä on yhteensä neljä kameraa sekä syvyyssensori. Pääkameralla saa varsinkin valoisassa Suomen kesäkelissä laadukkaita kuvia, joista ei löydy juuri valitettavaa. Valitettavasti makrokamerassa tilanne on toinen, sillä sen käyttö osoittautui täysin kelvottomaksi. Asetuksilla kuvien ottaminen aiheutti lähinnä huvitusta ja naurua. Mikäli haaveilet lähikuvaamisesta, kannattaa valita kuvauskalustoksi muu laite. Mikäli puhelin tulee kuitenkin muuhun käyttöön kuin kuvaamiseen, riittävät laitteen valokuvausominaisuudet peruskäyttöön vallan mainiosti.


Vaikka Redmi Note 9 ei ole markkinoiden tehotykki, hintalaadultaan se on sopiva yleiskäyttöön. Myös suosittujen pelien pelaaminen onnistuu sujuvasti, varsinkin jos on valmis pudottamaan kuvanlaatuasetuksia. Esimerkiksi Call of Duty Mobile pyöri erittäin mainiosti low-asetuksilla ilman, että kuvassa näkyi nykimistä. Lisäksi Ubisoftin Brawlhalla toimi moitteettomasti. Pelaaminen syö tehokkaasti akkua ja muutama matsi CoDia imaisi akusta 10%. Onneksi Redmi Note 9:ssa on melko suuri 5020 mAH -akku pikalataustuella, mikä pitää huolta ettei kesken pelin pääse virta loppumaan. Mikäli puhelinta pitää perinteisessä käytössä (soittaa, laittaa viestejä ja maksaa verkkomaksuja), akku kestää parhaimmillaan 3-4 päivää.

Xiaomi Redmi Note 9 on hintalaadultaan kärkiluokkaa, sillä se tarjoaa 250 euron hintaan tarpeeksi suorituskykyä arkipäiväisten asioiden hoitamiseen sekä huvitteluun kuten pelaamiseen. Lisäksi plussaa tuo Dual-SIM-korttipaikka sekä mahdollisuus laajentaa tallennustilaa muistikortilla. Mielipiteitä laitteessa jakavat IP-luokituksen puute ja MIUI-käyttöliittymä. Toisaalta IP-luokituksen hankkiminen nostaisi puhelimen hintaa. Isoin ongelma kuitenkin koskee tulevien päivitysten saatavuutta ja kestoa, sillä niistä Xiaomi on hyvin vaitonainen. Se tiedetään, että Redmi Note 9 saa tulevana syksynä Android 11 -päivityksen, muuta ei sitten tiedäkkään. Voisin kuvitella suosittelevani puhelinta henkilöille, jotka etsivät sopivaa laitetta peruskäyttöön ja arvostavat Dual-SIM-mahdollisuutta. Yleisesti katsottuna Xiaomin valikoima käy yhä mielenkiintoisemmaksi, sillä uusimmista Honorin ja Huawein laitteista ei löydy Googlen Play -kauppaa, joka taas Xiaomin puhelimista löytyy.Hintaluokka: 200-250 euroa
Lisätietoja: mi.com

Kameralla otettuja kuvia:


V2.fi | Miia Lyyra
< Perry Mason: kauden ... Lovecraft Country: h... >

Keskustelut (1 viestiä)

Pete89

10.09.2020 klo 14.28 2 tykkää tästä

"Tallennustilaa löytyy hieman nihkeästi, vain 128GB:n verran." Muuten arvostelijan kanssa samoilla linjoilla mutta omasta mielestä ihan tarpeeksi hyvin muistia ja sd kortti paikka myöskin. Justiin emäntä osti tuhannen euron iPhone 11 pro:n jossa 64gb ja monilla ihmisillä vieläkin puhelimia 16-64gb muistia. Tarkoitan siis et hintaisekseen todella hyvin muistia
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova