Tuorein sisältö

Kaleidoscope 5 - Orange ja Yellow: virtsan sävyt & loppulausunto

Jari Tapani Peltonen

05.02.2023 klo 00.45 | Luettu: 1740 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Minisarja - Jaksot Orange ja Yellow


Valitse järjestys, mutta jätä valkoinen jakso (ryöstö) loppuun? Käy järkeen, mutta jos näitä tehdään lisää, en tottele.

Oranssin jakson alussa ryöstöön on 3 viikkoa. FBI-agentit "viimein" selitetään. Naisagentti on entinen narkomaani, jolla on tarve päteä ja korvata addiktio toisella. Hän rinnastuu varkaiden pomoon selvästi, kun molemmat antavat pakkomielteen ajaa, vaikka he voisivat keskittyä tyttäriinsä.

Agentti vaanii vapaa-ajallakin tietäen vankilapaosta ja muusta. Aiemmasta johtuen agentti ei saisi ahdistella tiettyä leidirosvoa, mutta heidän konfliktinsa on keskiössä, minkä lopuksi leidistä tehdään vasikka. Yllätys? Pyöritin silmiä; huomioni oli muussa.

Tässä vaiheessa oranssi jakso on epilogi, joka kehottaa laajentamaan ajattelua: ihmiset uskovat tuntevansa tarinansa, mutta ehkä arkkivihollisesi on salaa traaginen peilikuvasi, tms.

Keltainen jakso. Jäljellä on: alku. Samaa voisi sanoa monesta jaksosta, mutta tässä varaspomo ihan siis kokoaa tiimin, selittää perusteet ja myy fantasian 6 viikkoa ennen ryöstöä. Otin listan hyötykäyttöön ja kävin läpi havaintoni koko matkasta. Melkein loogista.

Pesämunan vuoksi suoritettava pienempi ryöstö kommentoi vielä muuta. Putken alussa pidin tarinan päättäviä kuolemia toteavaisina. Ihme tempaukset, tieto ison ryöstön epäonnistumisesta ja päähenkilön vertautuminen Monte-Criston kapteeni Ahabiin ovat tehneet roistoista sympaattisia piruparkoja. Aggressiivinen pienempi ryöstö alleviivaa heidän olevan itsekkäitä ja vaarallisia. Yksi on sitä avoimesti ja hänen annetaan olla.

Myyttinen "järkevä järjestys" voi alkaa tästä, kun salaisuuksiakin mainostetaan, mutta järkevyys on toisarvoista. Tarina on tavallinen. Pieni etu on se, että jaksot elävät hetkessä, kun sirpaleisen poukkoilun sijaan kunkin on myytävä tarina (poikkeus sääntöön: punainen, jolla aloitin). Se ei ole hetkessä elämistä, että janosin alati seuraavaa interaktiivista stunttia, mutta eihän niillä olisi väliä, ellei tarinaa seuraisi.

Esimerkiksi Vikings: Valhalla pyöritti neljää itsenäistä juonta edellisessä katsomassani jaksossa. Jalostettu Kaleidoscope-elämys voisi olla vaikkapa sellainen, että katsoja valitsee pilottijakson jälkeen polun, jota seurata ensin 1-3 jaksoa. Muutkin varmasti kiinnostavat myöhemmin, jos kokonaisuus on ehyt.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen on 2,94 tähteä (tattis, punainen), mutta lopullinen arvosana erikoiselle elämykselle on:


1. Red ja Violet --- 2. Pink --- 3. Blue ja Green --- 4. White

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Last of Us 1-1: ... V2.fi testasi: taitt... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova