Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Nokia G22 -puhelin

Vieras

22.06.2023 klo 10.35 | Luettu: 2769 kertaa | Teksti: Vieras

Ekologisempi Android-peruspuhelin
Nokia G22 on tuotenimeä lisenssillä käyttävän HMD Globalin uusi malli, joka pyrkii korostamaan kestävää kehitystä ja tarjoamaan helpolla korjattavuudellaan vaihtoehdon kertakäyttökulttuurille.


Puhelimesta on saatavilla kaksi eri värivaihtoehtoa, sininen Lagoon Blue sekä harmaa Meteor Grey. Testattavaksi saapunut puhelin on väriltään Meteor Grey, ja harmaa sävy kimmeltääkin kauniisti puhelimen muovisessa takakannessa. Kamerakin on hienosti sommiteltu, eikä se ole liian suuri ja huomiota herättävä. Hinta sijoittuu noin 200 euron paikkeille, joten Nokia G22 on älypuhelimien edullisemmasta päästä. Liitäntänä toimii USB-C 2.0. Puhelimesta löytyy myös liitäntä langallisille kuulokkeille (3,5 mm:n mini-jack), josta monet isot puhelinvalmistajat kuten Apple ja Samsung ovat jo luopuneet uusimmissa puhelimissaan.

Huolimatta testiin saapuneen puhelimen kauniista värityksestä se ei ulkonäöllisesti kuulu suosikkipuhelimiini. Näytössä oleva musta reunus on puhelimen alalaidassa huomattavan leveä muihin reunoihin verrattuna, ja puhelimen kuoren muovisen reunuksen väri on silmiinpistävän vaaleanharmaa. Joitakin puhelimen suuri koko ei haittaa, itselläni se pisti silmään. Puhelin on pitkä, eikä meinaa mahtua taskuihini. Jos puhelimen varustaa vähänkään paksummilla kuorilla, on sitä hyvin vaikea saada mahtumaan mihinkään.

Sisäistä tallennustilaa on kaikissa malleissa 64 Gt, mikä on nykypuhelinten mittapuulla melko vähän. RAM-muistia on 4 Gt, ja vaikka määrä ei olekaan poikkeuksellisen vähäinen, Nokia G22 toimii niin suorituskykytesteissä kuin myös käytössä monia vanhempiakin puhelimia hitaammin. Puhelimen ensimmäistä kertaa käynnistäessäni se kaatui, ja niin kaatuivat useat sovellukset ja kamerakin laitetta testatessani. Mutta armollinen täytyy olla, sillä edullisen hintaluokan puhelimen tapauksessa pieni takkuilu on odotettavissa. Suurin osa myös suorituskyvylle haastavammista 3D-peleistä pyöri silti lähes moitteettomasti, joten heikoista tuloksista huolimatta puhelimella voi myös pelata monia pelejä.


Yksi Nokia G22:n kiinnostavimmista ominaisuuksista on iso 5050 mAh:n akku, jolle luvataan jopa kolmen päivän kestoaikaa sen ollessa aktiivisessa käytössä noin 5 tuntia päivässä. Lisäksi akulle luvataan jopa 800 täyden latauksen kestokykyä. Puhelimen aikaisemman suorituskykytestin vuoksi olin hieman skeptinen akun kestävyydestä, mutta onneksi olin positiivisesti yllättynyt. Akku todella kestää kohtuullisen kauan, eikä se lämpene kovassakaan virran käytössä. Usein esimerkiksi sijainnin ollessa päällä ja kameran ollessa auki akkua kuluu nopeasti, mutta noin puolen tunnin valokuvausreissun jälkeen akkua kului vain noin 3 %. Tosin on mainittava, että kun jätin puhelimen perjantaina pöydälle akun ollessa 80-prosenttisesti täynnä, se oli maanantaiaamuna sammunut. Myös puhelimen lataukseen kytkemisen merkkiääni on hyvin erikoinen.

Toimiva kamera


Puhelimessa on takana kolmoiskamerajärjestelmä: Yksi 50 megapikselin ja ja kaksi kahden megapikselin kameraa. Etukameran resoluutio on 8 megapikseliä. Pääkameran tarkkuus saikin odotukseni korkealle, kun lähdin ulos kuvia ottamaan. Puhelimen kamera ei voimakkaasti muuttanut kuvien värejä, mutta se teki kuvien objekteista vahvemman värisiä kuin ne oikeasti ovat.

Valokuvaus toimii lähes optimaalisesti: puhelin tarkentaa hyvin ja nopeasti, kuvaaminen on helppoa ja kuvista tuli hienoja. Ehkä olisin odottanut kameran markkinoinnin takia siltä vielä enemmän, mutta tärkeintä on lopputulos ja mielestäni kuvat näyttävät hyviltä. Valokuvaamisen ammattilainen en ole, mikä varmasti myös vaikuttaa kuvien laatuun. Tavallisen valokuvan lisäksi kameralla voi ottaa muotokuvan, mikä häivyttää ihmisen taustalla olevat elementit sameaksi. Muotokuvatoiminto toimi suhteellisen hyvin: se ei blurrannut naamaani vahingossa, muttei sen käyttäminen helppoakaan ollut, sillä se ei aina löytänyt kasvojani vaikka kuinka yritin tarkentaa.

Yökuva toimi yllättävän hyvin: kuvan ottamiseen ei kulunut paljoa aikaa, ja lopputulos oli selkeä ja lähes oikean värinen. Videon tallennus on keskinkertaista. Se ei hidastellut käytössä, mutta laatu ei ollut erityisen kehuttavaa. Lisäksi kamera antoi zoomata kuvaa vain vähän, mutta laatu putosi silti reilusti. Videokuvaa oli vaikea pitää vakaana, sillä kamerassa ei vaikuttanut olevan vakautustoimintoa. Panoraaman käyttäminen oli helpompaa kuin kuvittelin. Puhelinta ei tarvinnut liikuttaa tarkan tasaisesti ja hitaasti, jotta kuva onnistuisi.


Makrokuvalla kuvasin kukkia lähietäisyydeltä. Yksityiskohdissa ei ollut suurta muutosta tavanomaisella valokuvaustoiminnolla otettuun lähikuvaan verrattuna, mutta makrokuva auttoi tarkentamaan ainoastaan lähellä oleviin objekteihin. Hidastustoiminto oli helppokäyttöinen: kuvaat videon normaalisti hidastustoimintoa käyttäen, jonka jälkeen voit itse säätää, mihin kohtaan hidastus tulee ja mihin kohtaan ei. Tasomittari ja ruudukko ovat kameran toimintoja, joiden avulla on tarkoitus tehdä hyvien kuvien ottamisesta helpompaa. Tasomittarin toimiminen on kyseenalaistettavaa, sillä se väitti merenpinnan olevan suoraan vaakatasossa silloinkin, kun se oli kuvassa selkeästi liian kallellaan.

Kestää kauan ja voi korjata itse


Kuten muutkin Nokian puhelimet, Nokia G22 tarjoaa kolmen vuoden takuun, kuukausittaiset tietoturvapäivitykset kolmen vuoden ajaksi sekä Android-käyttöjärjestelmän päivitykset kahdeksi vuodeksi. Puhelinta markkinoidaan ekologisempana vaihtoehtona, sillä se on saanut EcoVadis Platinum -luokituksen. Puhelimen takakuori on valmistettu 100 % kierrätysmuovista, ja puhelin tarjoaa myös QuickFix-korjattavuuden. Se tarkoittaa, että käyttäjä voi itse helposti vaihtaa uuden akun, latausportin tai rikkoutuneen näytön. Tavoitteena on siis pidentää yksittäisen puhelimen käyttöikää. Alla videojuttumme puhelimen huoltamisesta.Yleisenä käyttökokemuksena Nokia G22 oli sopivan helppokäyttöinen. Puhelimen ominaisuudet ja tärkeimmät asetukset löytyvät helposti, ja sen pystyy muokkaamaan juuri itselleen sopivaksi. Tämä tietysti johtuu Android-käyttöjärjestelmästä, sillä kun Google-tilin mitä todennäköisimmin omistaa jo valmiiksi, puhelimen käyttöönotto on nopeaa ja yksinkertaista ja sovellukset ovat jo käyttäjälle tuttuja. Googlen omien sovellusten lisäksi puhelimeen oli valmiiksi asennettu Spotify, Netflix, LinkedIn, GoPro Quik ja Booking.com.

Ikävä, käyttöä haittaava ominaisuus kuitenkin se, että kameraa ei saa auki puhelimen lukitusnäytöstä. Jos haluaa ottaa kuvan, on siis ensin avattava puhelimen suojaus syöttämällä kuvio, PIN-koodi tai salasana. Tämä on ikävää, jos tilanne täytyy saada nopeasti ikuistetuksi. Puhelimen kamerasovelluksen auki saaminen voi myös toisinaan kestää muutaman sekunnin. Turhauttavaa. Turhan huoletonkaan puhelimen käytössä ei saa olla, sillä IP52-luokitus tarkoittaa suojausta pölyä sekä 15 asteen kulmassa päälle tippuvaa vettä vastaan. Suojaus varsinkin vettä vastaan on siis heikko. Hinta-laatusuhde on mielestäni silti kohdillaan, ja puhelin soveltuu hyvin jokapäiväiseen, tavalliseen käyttöön.

IP luokitus: IP52
Koko (cm): 16,5 x 7,619 x 0,848
Paino (g): 195
Suorittimen tyyppi: Unisoc T606
Kameroiden lukumäärä: 3+1
Virkistystaajuus (Hz): 90
Sisäinen RAM-muisti (GB): 4
Tallennustila (GB): 64
Videon maksimilaatu: 1080p 30 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12
Nokia G22
Hintaluokka: 200 eur (tarjouksessa 150 eur)
Lisätietoa: Nokia

Alla puhelimella otettuja kuvia

Teksti ja kuvat: Aino-Maria Heinonen

V2.fi | Vieras
< V2.fi testasi: Bower... V2.fi testasi: Redmi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova