Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelin

Manu Pärssinen

26.02.2024 klo 17.50 | Luettu: 1617 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Parhaat palikat ja tekoälyä päälle
Samsungin lippulaivajulkaisu on tapaus maailmanlaajuisesti, onhan merkin nimi käytännössä synonyymi Android-puhelimille ainakin Atlantin tuolla puolen. Tämän vuoden trendi puhelimissa ovat erinäiset tekoälyavusteiset toiminnot ja ne edellä Galaxy S24:ääkin markkinoidaan. V2.fi sai testiin Ultra-version, joten testataan, miltä AI-puhelinten ensimmäinen aalto tuntuu ja miten mallia on muuten uudistettu vuoden varrella.


Jonkinlaisen tuntuman asiaan saa toki heti vertaamalla uutukaista viime vuoden Ultra-malliin, jonka arvostelin vuosi sitten maaliskuussa (artikkeli).

S23 UltraS24 Ultra
Näyttö6,8” AMOLED 120Hz (1-120), 1440x3088, 1750 nits6,8” AMOLED, 120 Hz (1-120) LTPO, 1330x3120, 2600 nits
KameratEtu: 12MP, takana 12 MP ultrawide, 200 MP wide, 10MP telephoto (3x,10x)Etu: 12MP, takana 12 MP ultrawide, 200 MP wide, 50MP telephoto (5x), 10 MP telephoto (3x)
CPUSnapdragon 8 Gen 2Snapdragon 8 Gen 3
Muisti8 + 256/512 tai 12+1Tt12 + 256/512 tai 12 + 1Tt
Akku5000 mAh (45W), 15W langaton5000 mAh (45W), 15W langaton
Mitat163,4 x 78,1 x 8,9 mm162,3 x 79 x 8,6
Paino234g233g
Hinta1449-1899 eur1499-1869 eur
MuutaAndroid 13, S Pen, IP68Android 14, S Pen, IP68


Kirkkaampaa näyttöä, lisämuistia, CPU:n tuoreempaa versiota ja muutamia kameramuutoksia lukuunottamatta kovin paljon ei kieltämättä näytä muuttuneen, mutta muutokset ovatkin paljolti softapuolella. Teknologian määrä puhelimen sisuksissa on kuitenkin vakuuttava.

Samsungin mustassa pakkauksessa saapuu itse puhelin (saatavilla useissa väreissä, testiin saapui Titanium Gray) S Pen -kynineen, USB-latauspiuha ja SIM-luukun avaustyökalu. Virtalähdettä ei mukana tule. Ulkomuodoltaan S24 on lähes identtinen S23:n kanssa, isoin ero on se, että näyttö on nyt täysin suora, eikä kaareva. Samsungilta saapuneessa paketissa oli mukana myös Standing Grip Case -kotelo, jossa on innovoitu taakse kätevä, esiin “liukuva” kuminen kahva, jota voi käyttää niin puhelimen pitelyyn kun sen asettamiseen pöydälle nojalleen. Pidin kotelosta kovasti, vaikka se hieman puhelimen kokoa kasvattikin. Lisäksi Grip Case oli hyvin hankala saada luurista irti, mikäli sen poistamiselle tuli tarvetta. Suosittelen sitä kuitenkin S24:n hankkijoille.


Mitoiltaan puhelin on viime vuotisesta muuttunut hieman. Viime vuoden arviossa en S23 Ultran koosta nupissut, mutta OnePlus 12:n arviossa totesin, että “vähänkin isompi olisi tuntunut muhkummalta” ja S24 kieltämättä kyllä siltä tuntuu: peukaloni ei yletä yhdessä kädessä pidellessä sen toiselle reunalle. Ymmärrän toki, että tila on tiukoilla, varsinkin kun kynällekin pitää jättää sisuksiin kolosensa. Veikkaan, että tämä on ollut tiedossa, sillä tähänkin ongelmaan Grip Case auttaa, sen kanssa luuria saa pidettyä sormien varassa vähän rennommin ja kas: peukalokäyttökin onnistuu.

Sen lisäksi, että näyttö on nyt tasainen, se on myös maksimikirkkaudeltaan entistäkin kirkkaampi. Riittänee jos kerron, että viime vuoden mallin näytöstä minulla ei ollut pahaa sanottavaa ja tämä on vielä parempi - varsinkin kun siihen saatiin vielä äskettäin päivitys, jossa ylivärikkään Vivid-väriasetuksen voimakkuutta voi säätää. Katselin näytöllä monenlaista materiaalia ja havaittua tuli, että HDR-toistokin on kohdillaan.

Kuukuvauksen salat tiedetään internetissä - sitähän harrastetaan jotakuinkin joka luurissa, että tuttu kuu-ukko algoritmoidaan näyttävän näköiseksi - ja S24 Ultra tekee työtä käskettyä. Testikuvausviikkoni aikana en pettynyt mihinkään kuvaustilanteeseen mainittavasti. Välillä alkutalven harmaa taivas näytti kuvassa alkuperäistä sinisemmältä, mutta hämärissäkin olosuhteissa liikkuvat kohteet pysähtyivät tarkasti, mikä ei halvemman hintaluokan luureissa useinkaan onnistu. Hyvä ratkaisu on ollut nostaa telephoto-linssi 10 MP:stä 50:een, eron kyllä huomaa. Alla yksi testikuva, jutun lopussa lisää.


Mutta se tekoäly. Jotenkin itselleni oli turvallisemman tuntuista aikaa vielä silloin, kun kuvien säätöjä hoitivat “algoritmit” ennalta määriteltyihin, hienosäädettyihin tapoihinsa, eikä tekoäly. Noh, tulevaisuus on täällä ja toki valokuvauspuolellakin Samsung tarjoaa useita AI-toimintoja. Tekoälyllä on näppinsä pelissä niin hämäräkuvaamisessa (kohinanpoisto), zoomailussa, kuvauskohteiden tunnistamisessa sekä videohidastusten tekemisessä. Taas sanon, että on harvoja puhelimia, joissa voi luottaa yli 5x-zoomailuihin ja S24 Ultra onnistuu siinäkin. Muokkauspuolelta löytyy toimintoja, jotka ovat olleet tuttuja ennen lähinnä Photoshopista. Luuri osaa ehdotella mahdollisia korjaustarpeita, sekä vaikkapa täyttää generatiivisesti kuvan laidoille lisää sisältöä kuvaa suoristaessa tai kuvasta ylimääräisiä asioita poistettaessa. Aivan välittömästi asiat eivät tapahdu, mutta kovin kauaa lopputulosta ei tarvitse odotella. Jos tietää, mitä taikoja on tehnyt ja tarkastelee asioita tarkasti, voi huomata tekoälyn kädenjälkeä, mutta ellei ole alkanut hupsuttelemaan, niin ulkopuoliselle kuvan katsojalle kaikki menee täydestä.


Lisää tekoälyä on puhelu- ja chattipuolella, mutta koska elämme uralilaisten kielten itämerensuomalaisen kieliryhmän alueella, käyttötarkoitukset ovat hieman rajoitettuja. Chattiehdotukset tuntuivat siltä sujuvan kuitenkin pätevästi suomeksikin, sen sijaan tulkkaus/transkriptio vaatii vielä ihmisen suorittamaa hiontaa, eikä suomen kieltä edes ollut tarjolla. Varsin kätevä on Googleen kytketty “Circle to Search”, kunhan sitä muistaa käyttää. Eli kun painaa pitkään koti-painiketta (tai kohtaa, missä sen pitäisi olla, jos käyttää eleitä) ja kynällä ympyröi ruudulta mitä tahansa, Google hakee kyseistä asiaa. Kirjoittaminen on niin 2000-luvun alkua. Kaikkien AI-toimintojen käyttäminen on havainnollista ja käyttäjä tuntee kuitenkin olevansa niistä kontrollissa. Toinen asia on sitten se, kuinka paljon niitä tulee oikeasti käytettyä.


Kuten Mikkokin totesi Razer Edgen arviossa (artikkeli), tehokkaiden puhelinten kanssa aletaan olla siinä tilanteessa, ettei mikään pelikään niiden prosessoreita paljon rasita. Tekoälyn vaivaaminen pisti S24 Ultran mietiskelemään muutamia sekunteja, mutta missään muussa tilanteessa ei tullut minkäänlaista hidastelua. Laitteen akku on samaa mAh-kokoa kuin viime vuonna, ja sen kestokin on mututuntumalta aika lailla samaa tasoa minun käytössäni kuin edeltäjänsä. Saattaa olla että vähävirtaisempi Snapdragon avittaa tuoretta versiota vähän pidempään suoritukseen. Pikalataus ei ole yhtä vikkelä kuin monilla kilpailijoilla, mutta useimmissa reissuissa tämänkin kanssa pärjää.

Ehkä isoimmasta päästä oleva jytky on Ultra-mallin uusi päivityslupaus, joka on melkoisen huikea 7+7, eli seitsemän vuotta Android-päivityksiä ja seitsemän vuotta tietoturvapäivityksiä. Jos tämän suhteuttaa laitteen hintaan ja se muuten kestää (IP68, Gorilla Armor, tukevan tuntuinen rakenne), ei vuosikustannukseksi enää montaa satasta jää (muista hommata myös 40-50 euron arvoinen Grip Case). Onhan se siltikin paljon halvempiin puhelimiin verrattaessa, mutta rahalla saa parasta Androidia. Kehitys toki kehittyy nopeasti.

Pari viikkoani S24:n kanssa eivät tuottaneet pettymyksiä, isoimpana oli puhelimen hieman liian suuri koko omaan kouraani. Tekoälyavustimia oli hauska testailla ja kuvapuolella niistä oli oikeasti hyötyäkin. Näyttö on hieno, kamerat erinomaiset, akkukesto riittävä ja päivityslupaus huima. Jos olet Samsung-leirissä, S23 Ultrallakin varmasti vielä pärjää, mutta silti tehdyt tuunaukset ovat askelia parempaan. Vuosi sitten annoin Ultra-mallille 4,5 tähteä, enkä aivan viiteen tähteen vieläkään tiristä, mutta lähellä ollaan.

Unboxaus:





Samsung Galaxy S24 Ultra
Hintaluokka: 1500-1900 euroa
Lisätietoa:












V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi vieraili: Form... Avatar: The Last Air... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova