Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Lenovo ThinkPad X9-14 Aura Edition kannettava tietokone

Manu Pärssinen

Tänään klo 17.30 | Luettu: 144 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Ei se aivan tuttu ThinkPad

Kun viimeksi testasin Lenovon Thinkpadia (artikkeli), kyseessä oli T14s Gen 6 Snapdragon, josta löysin muutamia valituksen aiheita: Snapdragonin epäyhteensopivuus, laitteen paksuus sekä se, että muutaman kympin kalliimmalla olisi saanut huomattavasti paremman näytön. Noh, tuore ThinkPad X9-14 Aura Edition korjaa kaikki nämä ongelmat ja hintaluokassakin ollaan samoissa lukemissa.

ThinkPad X9-14 Aura Edition on "Gen 1", eli se on tosiaankin aivan uusi laite Lenovon bisnesläppäreiden valikoimaan ja vaikka ThinkPadien joistain perinteistä on luovuttu (ei punaista nypykkäohjainta) on yleisvaikutelma tutun laadukas.

Testiin tulleen koneen speksit
Suoritin: Intel Core Ultra 7 258V
NPU: 4.0 Ai Engine, 47 TOPS
Muisti: 32 Gt LPDDR5x-8533-muistia (juotettu)
Tallennustila: 1 Tt SSD M.2
GPU: Intel Arc 140V GPU (16 Gt)
Näyttö: 14” 2.8K OLED-kosketusnäyttö, 400 nit, 100% SCI-P3, DisplayHDR, Dolby Vision
Lisäksi: Dolby Atmos -kaiuttimet, 4K 8MP web-kamera (4K stillikuviin), Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7

Liitinpuolella läppärissä on kaksi USB-C-liitäntää (Thunderbolt 4), HDMI-liitin (2.1) sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Nykypäivänä tämä on aika standardia, joten telakan hankkiminen on edessä, mikäli enemmän lisälaitteita tarvitsee. Täytyy kyllä sanoa, että jäin kaipaamaan perinteistä USB-liitäntää hiirelle (varsinkin kun se punanupukkakin puuttuu), kosketuslevyt kun ovat elämäni tuska. Sormenjäljen tunnistus on virtapainikkeessa näppäimistön kulmassa ja toimii erinomaisen hyvin.

Aika pitkälti siis kaikki, mitä yhtäkkiä 14-tuumaiselta 2000+ euron työkoneelta voisi toivoakin. Käsissä pideltynä laite tuntuu kevyeltä (1,27 kg) ja ohuelta (hieman yli 17 mm) ja se sujahtaa kätevästi läppärireppuun. Ohuudestaan huolimatta se ei nitku eikä natise vähän väänneltäessäkään ja pohjan poimutettu alue tekee laitteesta helposti käsissä pideltävän. Pohjassa on myös niin sanottu “Engine Hub”, joka sisältää jäähdytysosaset ja liitännät. Design on tyylikkään minimalistista.


Materiaalit ovat enimmäkseen kierrätettyä alumiinia tai muovia ja akunkin kerrotaan olevan täysin kierrätettyä kobalttia. Sormenjälkiä läppärin pinta ei tuntunut kovasti keräävän, mikä on aina kiva asia. X9-14:stä on tehty myös helposti korjattava: SSD:hen ja akkuun pääsee käsiksi neljä pohjaruuvia irrottamalla. Muistia ei tosin voi lisätä tai vaihtaa. Tämänkin arvostelun yhteydessä pitää nostaa esiin pakkausmateriaalit, jotka olivat täysin paperia tai pahvia - jopa kovalta muovilta tuntuva, kolhuilta suojaava kotelointi.

Näppäimistön tuntuma on kohtuullisen miellyttävä: se on inasen hiljaisempi kuin viime marraskuussa testaamassani Thinkpadissa. Näppäimet painuvat vain noin 1,35 mm (key travel), mikä on vähemmän kuin monissa muissa läppäreissä, joten tuntumaan totuttelu saattaa joillain ottaa pienen hetken. Itsekin suosin ehkä vähän syvemmälle painuvia näppäimiä, mutta ei tälläkään kirjoittelu ongelmallista ollut.

16:10-kuvasuhteinen 14-tuumainen näyttö on mielestäni juuri optimi reissussa työskentelyyn 2.8K-resoluutiolla (2880x1800 pikseliä, 60/120 Hz). OLED-paneeli toisti testivideoni todella hienosti, eikä kuvankäsittelyssä tai videoleikkailussakaan ollut värien kanssa ongelmia. Viihdekäytössä näyttö on enemmän kuin riittävä - värikäs, kirkas ja terävä. Näytön yläreunassa omassa lisäkkeessään majaileva webcam on kerrassaan erinomainen, vaikka 4K-lupaus koskeekin vain stillikuvia.


Kyseessä on siis työläppäriksi tarkoitettu laite, mutta mikäli ei odota viimeisimmillä grafiikkakorteilla varustettujen pöytäkoneiden karkkigrafiikkafestivaalia, X9-14 kelpaa satunnaiseen pelailuunkin. Testailin sillä Wreckfest 2:n Early Access -demoa kevyillä asetuksilla ja se pisti kyllä ThinkPadin koetukselle, mutta se oli odotettavissakin. Myös tuulettimet alkoivat touhussa jonkun verran puhista, vaikka olivatkin kiitettävän hiljaiset. Kyllä tällä reissussa saa pelihimon tarvittaessa hallintaan ja kevyempiä pelejä kuten Balatroa voi pelata keppoisasti.

Aura Edition tarkoittaa, että mukana on monenmoista Intelin kanssa yhteistyössä kehitettyä tekoälyominaisuutta, tukipalvelua sekä muun muassa “Smart Mode” -asetuksia. Niitä en vielä ole tottunut reaktionomaisesti käyttämään, mutta näen, että esimerkiksi Attention-tilasta on iloa, kun oikein pitää työhommiin keskittyä. Smart Sharella saa taas siirrettyä (Intel Unisonin kautta) kuvia koneelta puhelimelle sen reunaa napauttamalla, kuten tälläkin videolla (https://www.youtube.com/watch?v=3aPDTjmuTvE) esittelimme. Pääasiallinen tekoälyominaisuus on toki Microsoftin Copilot+, jolle on näppäimistöllä oma painikekin ja jota kävin läpi edellisessä ThinkPad-arviossani.

Testijakson aikana tein koneella monenmoista ja arvioisin akkukeston 15-17 tunniksi, eli pariksi työpäiväksi. Laturi on myös kätevän pienikokoinen ja tunnissa sillä sai ladattua akkua noin kolme neljännestä.

Jos minulla olisi pistää 2300 euroa työläppäriin, ThinkPad X9-14 olisi ehdottoman vahva vaihtoehto. Ehkä niitä jo vuoden päästä saa käytettynä huokeammalla, mutta silti hinta-laatusuhde oikeuttaa jo nyt korkeahkoon tähtimäärään.



ThinkPad X9-14 Gen 1 Aura Edition
Hintaluokka: 2300 eur (arvosteluun tullut kokonaisuus, alkaen 1700 eur)
Lisätietoa: Lenovo

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Ha...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova