V2.fi testasi: HMD Amped Buds -kuulokkeet
Kotimaisen HMD:n nappikuulokkeet kilpailevat tasaväkisesti Applen ja Sonyn kanssa — jos sopivat korvaan

Suomessa on kyllä vuosien varrella tehty muutamankin firman toimesta ihan maailmanluokan kaiuttimia, mutta kuulokkeiden saralla kotimaiset yritykset eivät ole liikaa puuhailleet. Niinpä kotimaisen HMD:n tuoreet Amped Buds -kuulokkeet ovat jo ihan Suomi-yhteytensä ansiosta tarkastelemisen arvoiset, mutta ei siinä vielä kaikki. Taatusti massasta erottuvien kuulokkeiden suunnittelusta koteloa myöten löytyy kaikenlaista yllättävää.
Mutta tuskin kukaan ostaa melkein 200 euron hintaisia kuulokkeita pelkästä yllättymisen ilosta, joten rahalle olisi tietenkin syytä saada vastinetta myös laadun osalta. Joten miten on, nostaako HMD Suomen kerralla kuulokkeiden maailmankartalle?
En tyytynyt tavanomaiseen
Vuonna 2025 tyypilliset in ear -kuulokkeet muistuttavat suunnittelultaan hyvin voimakkaasti Applen AirPods-kuulokkeita: valkoista muovia ja korvasta alaspäin työntyvä sanka. Onkin aina kiva, kun joku firma uskaltaa olla erilainen, ja niin HMD on todellakin tehnyt. Amped-kuulokkeet ovat saatavilla kolmessa eri värissä, tummanharmaina, pinkkeinä ja sinivihreinä, eli syaanin värisinä. Kaikki värit ovat metallisia ja ainakin minun silmääni miellyttäviä.
Langattomien kuulokkeiden yleistä suunnittelua on selvästi ohjannut niiden kuljetuskotelo, joka tietenkin myös toimii samalla latausasemana. Kotelo on vain 14,3 millimetriä leveä ja suunniteltu mahtumaan samaan taskuun puhelimen kanssa — tästä lisää hetken päästä. Tämä tietenkin tarkoittaa, että kuulokkeiden saaminen latauskoteloon vaatii tavallisesta “avaa kansi, pudota kuulokkeet niiden muotoisiin aukkoihin, sulje kansi” -ratkaisusta eroavia ideoita. Tässä tapauksessa kuulokkeet itse taittuvat. Korvaan tungettava osa on voimakkaan lahnamainen ja kiinni siinä varsinaisessa varressa taittuvalla saranalla. Kun kuuloke pistetään laturiin, se taitetaan litteäksi ja naksautetaan paikalleen laturin kylkeen, jolloin varsi samalla sulkee aukon. Ja kun kuuloke otetaan käyttöön, se naksautetaan ulos laturista, taitetaan oikeaan asentoon ja tungetaan korvaan.
Ratkaisu tuo mukanaan muutamia kysymysmerkkejä. Näistä ensimmäinen on, että koska kuulokkeet itsessään toimivat myös latauskolojen kansina, kolot ovat aina auki, kun kuulokkeet ovat käytössä, jolloin myös ne latauksessa käytettävät terminaalit ovat alttiina kaikenlaiselle roskalle ja pölylle. Ongelmaa on pyritty korjaamaan sijoittamalla terminaalit koloihin, joista ne nousevat esiin vasta, kun kuulokkeen naksauttaa paikalleen. Olen silti aika varma, että kontaktipintoja joutuu jossain vaiheessa puhdistamaan.

Lisäksi pikkuruinen taitettava sarana kuulokkeen ja sen varren välissä arveluttaa. Saranaa tulee kuitenkin väkisinkin väänneltyä aktiivisesti ja siihen voi muutenkin kohdistua ulkoisia voimia, joten sen olisi myös syytä olla hyvin kestävää mallia. Muutaman viikon kokeilujakson ajan saranat toimivat ihan hyvin, mutta kokemus on osoittanut, että paljon suuremmatkin saranat ovat kuulokekäytössä hajonneet joskus nopeasti.
Viimeinen suunnitteluratkaisun aiheuttama kysymysmerkki on itse sen korvaan työnnettävän kuulokeosan muotoilu. Koska senkin täytyy auki taitettuna olla hyvin litteä, kuulokeosan muotoilu eroaa voimakkaasti useimmista muista kuulokkeista. Yleisvaikutelma on tosiaan lahnamainen ja se korvakäytävän kanssa sinetin muodostava kärkiosa on muodoltaan kapea ovaali. Kuulokkeiden mukana tulee kolme paria eri kokoisia silikonikärkiä, joista jonkun pitäisi sitten sopia korvaan. Sain itse sovitella kuulokkeita pitkään ja hartaasti omiin korviini, ennen kuin löysin sen oikean kulman, jossa laadukkaan äänen vaatima lukko vihdoin muodostui.
Kuulokkeiden pinta taas on sen verran liukasta materiaalia, että jos päätä lähti kallistelemaan vähänkään enempää tai korvat hikoilivat, kuulokkeet alkoivat heti liukua ulos korvasta. En itse uskaltanut ensimmäisen kokeilun jälkeen lähteä kuulokkeiden kanssa lenkille tai salille. Korvien muoto on toki hyvin yksilöllinen asia ja on täysin mahdollista, että omat korvani ovat maanantaikappaleet. Samanlaista kun on havaittu muidenkin kuulokkeiden kanssa, mutta niihin on ollut saataville muiden valmistamia vaihtopäitä, jotka ovat estäneet liukumista ja parantaneet kontaktia. Koska HMD:n kärkien muotoilu on niin uniikki, tällaisten vaihtopäiden löytäminen voi olla haastavaa.
Hyvältä kuulostaa, lopulta
Kuulokkeiden sijoittelu korvaan on haastavaa puuhaa, sillä se ainoa kosketuspinta — eli se korvasta ulos törröttävä varsi — on joko kokonaan, tai ainakin suurelta osin myös kirjaimellinen kosketuspinta, jota painelemalla kuulokkeita käytetään. Vaati paljon harjoittelua, ennen kuin löysin ne oikeat kulmaotteet, joilla kuulokkeiden asentoa pystyi säätelemään ilman, että vaikka musiikin soitto lakkasi kokonaan tai kuulokkeet hyppäsivät Bluetooth-paritustilaan.
Kun se oikea asento löytyy, tuloksena on laadukasta ääntä. Noin 200 euron hintalappu tuo mukanaan odotuksia ja nostaa kuulokkeet väkisin kilpailemaan samaan kategoriaan vaikka Sony WF-1000XM4:n tai Applen AirPods Pro 2:n kanssa, mikä ei ole se maailman helpoin tilanne. Ilman mitään siniristilipun heiluttelua voin todeta, että HMD Amped pärjää vertailussa mainiosti. Ääni on jo oletusarvoisesti hyvä, eikä oletusarvoisuuteen toki tarvitse tyytyä, sillä HMD on julkaissut kuulokkeille oman mobiiliapplikaationsa, jolla voi valita muutamista valmiista taajuuskorjainasetuksista, tai säätää itse oman profiilinsa eri taajuusalueita korostamalla tai vaimentamalla.

Pienen säätelyn ja sovittelun jälkeen sain Amped Budsit kuulostamaan sen verran hyviltä, että valinta niiden ja vaikka noiden jo mainittujen kilpailijoiden välillä on puhdas makuasia ja napit lunastavat selvästi paikkansa hintaluokan kärjen tuntumassa. Ääni on tasapainoinen; korkeat taajuudet toistuvat kirkkaasti ja selvästi, basso on mukavan napakka ja erottelu on ensiluokkainen. Kuuntelin arvostelua varten runsaasti Ghostin uutta Skeletá-albumia, ja esimerkiksi Peacefield kuulostaa todella komealta, olipa menossa korkeita taajuuksia tarjoava kuorolaulu tai raskaampi kitararalli. Samaten vaikka Flogging Mollyn Devil’s Dance Floorin rummut kuulostavat mukavan muhkeilta, Pulpin Disco 2000 taas suorastaan räjähtää henkiin. Jarvis Cockerin laulu erottuu selvästi, samoin kuin korkeataajuuksiset kitarat, samalla kun disco-henkinen biitti jumputtaa voimalla. Erinomaista! Kun kuulokkeita testatessaan unohtuu kuin huomaamatta kuuntelemaan musiikkia pitkäksi aikaa, voidaan puhua hyvästä kuunteluelämyksestä.
Kuulokkeet tukevat luonnollisesti myös aktiivista melunvaimennusta, jonka voi tietenkin myös kytkeä halutessaan pois päältä. Aktiivinen melunvaimennus päällä kuulokkeet selviytyivät Tampereen kaupunkimaailmasta hyvin, joskaan eivät aivan yhtä hyvin kuin markkinoiden parhaat vaihtoehdot. Perinteisesti tätäkin puolta voisi parantaa esimerkiksi melunvaimennukseen tarkoitetuilla silikoni- tai vaahtomuovikärjillä, mutta jää nähtäväksi, innostuvatko vapaat markkinavoimat tehtailemaan sellaisia Amped Budseille. Melunvaimennus päällä kuulokkeet kestävät valmistajan mukaan viitisen tuntia, ilman sitä vähän reilut kahdeksan. Tämä tuntui pitävän ihan hyvin kutinsa ja kuulokkeita voi tietenkin ladata nopeasti sen kuljetuskotelon avulla.

Tämä kuljetuskotelo onkin HMD:n suuri salainen ase ja myös se juttu, jota media hypetti eniten ennen kuulokkeiden julkaisua. Kuulokkeiden ohella se pystyy nimittäin lataamaan myös puhelinta. Kotelo kiinnittyy magneetin avulla langatonta latausta tukevan puhelimen selkään ja lataa tämän jälkeen puhelinta asiallisella vauhdilla. Tässä kohtaa se kotelon ohut koko myös muuttuu merkittäväksi jutuksi, sillä esimerkiksi iPhone 15 Pro Max ja kotelo olivat sen verran ohut kombo, että ne mahtuivat heittämällä farkkujen tai shortsien taskuun, ja puhelinta pystyi myös hyvin pitämään kädessä laturi kiinnitettynä.
Hauska ominaisuus, ja toki jokaisen oma käytännön elämä määrittää sen, onko kyseessä vain kiva kuriositeetti vai oikeasti tärkeä innovaatio. Koska itse vietän valtaosan ajastani kaupungilla tai joko kotona tai toimistolla, enkä täten ole usein paria tuntia kauempaa poissa sähkön äärestä, minulle hyöty on esimerkiksi koko päivän tai viikonlopun tapahtumia lukuunottamatta sangen vähäistä ja olisin ehkä vaihtanut sen mielummin perinteisemmän mallisiin kuulokkeisiin. Mutta toisaalta jos olisin vaikka kahdeksan tuntia päivässä metsässä tai vaeltaisin vaikka Lapin peräseuduilla, ehkä osaisin arvostaa monitoimista latauskoteloa enemmän?
Hyvä pelinavaus, nyt tuunaamaan
HMD Amped Buds on hyvä pelinavaus ja jo nyt ihan varteenotettava vaihtoehto tämän hintaluokan nappikuulokkeita etsivälle. Kuulokkeiden persoonallinen muotoilu tarkoittaa, että niitä on syytä testata ennen ostopäätöstä, koska esimerkiksi minun korvaani ne eivät lopulta sopineet niin luotettavasti, että uskaltaisin käyttää niitä vaikka kuntosalilla tai pyöräillessä. Jää myös nähtäväksi, miten hyvin esimerkiksi se kuulokkeiden pikkuinen sarana kestää käytössä.
On myös syytä mainita, että Amped Budsit on aika selkeästi suunniteltu ensisijaisesti Android-kuulokkeiksi, vaikka itsekin käytin niitä iPhonen kaverina. Ne tukevat uudempien Android-puhelinten kivoja ominaisuuksia, kuten vaikka pikaparitusta — sekä mahdollisuutta parittaa kuulokkeet yhtäaikaisesti kahteen laitteeseen — ja kuulokkeiden paikannusta puhelimen välityksellä. iPhonen puolella nämä jutut eivät onnistu, joten tällaiset herkut jäävät jatkossakin AirPodsien erikoisjutuksi.

Lopullisten pisteiden antaminen on hieman haastavaa, sillä oma henkilökohtainen kokemukseni antaa kuulokkeista vähän turhan negatiivisen kuvan. “Toivottavasti” siis siinä mielessä, että toivottavasti minun kohtaamani sovitusongelmat ovat vain pienen porukan ongelma ja useimpien korviin kuulokkeet sopivat paremmin. Jos kuuluisin itse tähän porukkaan, HMD Amped Buds voisi olla jopa korvaaja uskollisille AirPods 2 Pro -napeilleni, koska niitä todellakin kuuntelee ilokseen. Mutta jos kuunnellessa menen selälleni tai alan liikkumaan vähänkään enempää, napit ovat lattialla. Joten minkäs teet? Yhteensopivampien korvien omistajat voivat kuvitella pisteisiin yhden lisää.
Sopiikin toivoa, että HMD ei jätä hommaa tähän, vaan palaa sorvin ääreen. Vähän tuunausta kuulokkeiden muotoiluun, paremmin kuulokkeiden koskettelua mahdollistavat kosketuspinnat ja kitkaisempi pinnoitus tulppiin ja kuulokeosaan niin ollaan niin sanotusti bisneksessä. Mutta nytkin ehdottomasti tutustumisen ja kokeilemisen arvoinen uutuus.
![]() |
HMD Amped Buds
Hintaluokka: 200 euroa
Lisätietoa: HMD
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti