Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HMD Fusion X1 -puhelin

Anne Kukkura

Tänään klo 12.30 | Luettu: 196 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Teinin puhelin - vanhemman valvonnassa
Puhelinvalmistaja HMD julkaisi Fusion X1 -puhelimen Better Phone Project -hankkeensa pohjalta. Ajatuksena on tarjota modulaarisia puhelimia, jotka vastaavat mielekkäästi käyttäjän tarpeisiin ja jotka tukisivat myös näiden hyvinvointia. Ensimmäinen Fusion-malli julkaistiin viime vuoden puolella (V2.fi-artikkeli) ja sen kautta HMD esitteli laitteen ja konseptin ilman varsinaisesti kiveen hakattua ideaa, toisin kuin nyt: X1 soveltaa pohjimmiltaan samaa laitetta teini-ikäisen ensimmäiseksi puhelimeksi.


Tässä laitteen ominaisuudet (identtiset aiempaan testiin verrattuna).
Mitat: 165,15 mm x 75,5 mm x 8,32 mm, 202,5 grammaa
Näyttö: 6,56”, 720x1612 pikseliä, 90 Hz, 600 nit
Kamerat: 108 MP pääkamera, AF EIS, syvyyssensori, 50 MP etukamera, kiinteä tarkennus
Prosessori: Qualcomm SM4450 (Snapdragon 4 Gen 2)
Muisti: 6 Gt
Tallennustila: 128 Gt
Akku: 5000 mAh, 33W langallinen lataus
IP-luokitus: IP54
Käyttöjärjestelmä: Android 14
Muuta: Gen2-korjattavuus, USB 2.0, MicroSD-paikka, 3,5 mm kuulokeliitin, 5G, NFC
Päivityslupaus: 2 + 3

Teinejä kiinnostavia puhelinlaitteita ovat kaupat väärällään, mutta mielenterveyttä ja hyvinvointia rapauttava sisältö ja nettikäyttäytyminen ovat valitettavasti osa monen nuoren arkea valvonnan puuttuessa. X1 tarjoaa tähän ratkaisun: vanhemmat voivat hallita laitetta omilta puhelimiltaan. Toteutus on laadittu yhdessä norjalaisen kellopuhelinvalmistaja Xploran kanssa niin, että Xploran Teens Phone -sovellus löytyy X1:stä ja se liitetään vanhempien laatimaan tiliin. Hallinta kattaa koko käyttöjärjestelmän ja antaa mahdollisuuden säätää pikkutarkasti sitä, mitä ja miten kauan X1:llä voi tehdä.

Vanhemmat voivat sallia ja estää sovelluksia teinin puhelimessa, hallita sovelluskohtaista käyttöaikaa ja -ajankohtaa, seurata nuoren sijaintia reaaliajassa, asettaa turvavyöhykkeitä kartan perusteella sekä hallita yhteystietoja, viestintää ja ruutuaikaa. Ominaisuuksilla halutaan tukea erityisesti lasten omatoimisuuden harjoittelemista, ajankäytön rauhoittamista, digitaitojen turvallista kerryttämistä ja kasvurauhan tukemista internetin maailmassa. Näin hyvin tehtäväänsä suunnitellun tuotteen kohdatessa aivan ällistyttää, etteivät kyseiset asiat ole olleet näkyvästi suurimman osan puhelinvalmistajista agendalla mitenkään. Toteutuksen kokonaisvaltaisuudesta ja helppokäyttöisyydestä HMD ja Xplora todella ansaitsevat kymmenen pistettä ja papukaijamerkin.

Xploran sovellusyhteyden muodostus vaatii Xplora Guardian Servicen käyttöä, joka on maksullinen tilaus (Android / iOS). Noin kuuden euron kuukausihinta ei ole valtava, mutta se voi muodostua kynnyskysymykseksi liittymämaksujen lisänä. Tuotteen suurin kilpailija älypuhelimissa on selvästi Googlen Family Link, jonka käyttö on ilmaista - maksuttomuus tosin kompensoidaan käyttäjien tietojen siirtymisenä mainostajille. Jos Xplora-sovellusta ei käytä, X1 on käytännössä aivan samanlainen kuin ensimmäinen Fusion. Xplora tarjoaa myös Xplora Coins -järjestelmän. Sen avulla seurataan lapsen askelmäärää, joilla voi tienata kolikoita, jotka taas puolestaan juniori voi käyttää peleihin ja palkintoihin.


Puhelimen käyttöönotto on tehty varsin miellyttäväksi kokemukseksi. Esiasennetut sovellukset ovat tyypillisiä Googlen tarjoamia sähköposteja, selaimia ja niin edelleen, eikä kumppanuussovelluksia ole tungettuna mukaan - Xploran ohjelmaa lukuun ottamatta. Ulkoasuksi tarjotaan HMD:n omalla, nuorisolaisille tarkoitetulla taustakuvalla varustettu teema yhteensopivine väreineen ja pelkistettyine ikoneineen, mutta kaikkea tätä voi muokata minkä tahansa muun Android 14 -laiteen tapaan. HMD-lisä käyttöjärjestelmässä on siellä täällä näkyvä juttu, joka on helppo ottaa vastaan sellaisenaan.

HMD mainostaa Outfit-kuoriaan puhelimen muokkaamiseen. Etenkin nuorisoa ajatellen idea on kiva, vaikka ensimmäisen arvion jälkeen mitään uutta ei olekaan ilmestynyt. Mukana tulivat siniset Casual Outfit ja RGB-salamavalolla varusteltu Flashy Outfit, joka lisää kamerasovellukseen mahdollisuuden valita valon väri. Tämän voisin kuvitella kiinnostavan etenkin kaikenlaisesta valokuvaamisesta ja sometuksesta kiinnostuneita, sillä toteutus on laadukas ja varsin helppokäyttöinen.

X1:n yksi tekninen kärkiominaisuus on sen korjattavuus. Näytön vaihdon luvataan esimerkiksi olevan helppoa, pudottelevathan muksut usein puhelimiaan. Kaikkeen pääsee helposti käsiksi, sillä puhelimen muovinen runko on kauttaaltaan avattavaksi tehty. Koteloinnin laatuvaikutelma on luja, mutta koska lisäkuoret tuovat laitteelle merkittävää suojaa, niitä on mielekästä käyttää. Muita erottuvia ominaisuuksia ovat 5000 mAh akku, joka kestää normaalilla käytöllä hyvin kaksikin päivää, harvemmalla enemmän. Latauskin tuntuu kohtuullisen nopealta.

Näyttö on 600 nitin 720x1612 -resoluutiolla varustettu IPS-paneeli. Pikselitiheys on matala ja pisteiden rivit erottuvat paljaalla silmälläkin. Kirkkaus jää valoisalla kesäkelillä ulkoillessa välillä liian himmeäksi, mutta useimmissa muissa tilanteissa kirkkaus riittää ja taustavalo on välkkymätön. Mukautuva virkistystaajuus toimii sujuvasti. Näytön vasteaika tuntuu käytössä hiukan hitaalta. Värintoisto on perustasoa, jota kyllä katselee, mutta erityisen hienona se ei pääse erottumaan hintaluokassaan. Tavalliseen median kulutukseen ja muuhun peruskäyttöön se ajaa asiansa.

Samaa voisi sanoa myös laitteen piirisarjasta. Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 on hyvin perustasoiseen käyttöön tähdätty edullinen piiri, joka jää jälkeen muista tämänkin hintaluokan laitteista. Näytön hitaus tuntuisi liittyvän eritoten tähän, samoin viive useita sovelluksia samanaikaisestin käytettäessä ja niiden välillä vaihdeltaessa. Suorituskyky tosin tuntuu vakaalta, vaikka massiivisimpia ja raskaimpia puhelinsovelluksia ei X1:llä kannatakaan veivata.

Monokaiutin on kimeämmästä päästä, joten kuulokkeiden käyttö on viisasta. Vaihtoehtoina ovat Bluetooth 5.1 sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. 128 Gt tallennustila voi jäädä joillekin ahtaaksi, joten MicroSD-tuki on järkevä ominaisuus. Kamerat puolestaan ovat varsin keskinkertaisia: takana on yksi 108 megapikselin kamera ja siitä kamerasovelluksessa kolminkertaista zoomia edustava rajaus, etupuolella taas edustaa 50 megapikselin selfiekamera. Kamerat tuottavat hyväksyttävän näköistä jälkeä hyvässä valossa. Valotuksen kompensointi voi joskus todella kirkkaan kontrastin kuvissa sekoilla ja näyttää kohteen joko liian kirkkaana tai tummana. Yksityiskohtien reunoissa esiintyy usein zoomatessa vesivärimäistä mössöytymistä, mutta terävyys on tarkennuksissa tavallisesti hyvä. Kuvan ottaminen voi vaatia olosuhteista riippuen pari yritystä, sillä tarkennus on välillä hidas prosessorista johtuen. Hämärässä ja pimeässä kuvista tulee suttuisia. Väritys kuvissa on neutraali, mistä pidin. Kaikki tämä koskee myös videota, sillä erotuksella, että yllätyin automaattisen valotuksen säädön nopeudesta nauhoitustilassa. Kaiken kaikkiaan X1 tarjoaa somekelpoisia kuvia ja riittävän hyviä kuvamuistoja talletettavaksi, jos vain käyttäjällä on pikkuisen kärsivällisyyttä.


X1 vaikuttaisi olevan aivan hyvä vaihtoehto lasten ja nuorten puhelinmarkkinoilla. Mielestäni laitevaihtoehtoja voisi olla kaksikin esimerkiksi raskaampia pelejä mielellään pelaaville tai valokuvaamisesta innostuneille nuorille. Piirisarjan teho saattaa valitettavasti olla se syy, miksi laite ei tartukaan muuten potentiaalisen ostajan mukaan. Olen joka tapauksessa sitä mieltä, että digiajan kiroista lapset erottava toteutus on asia, jota näkisin mieluusti tällä tavoin implementoituna useamminkin. Markkina vain kaipaa järkeviä vaihtoehtoja, joissa on huomioitu laitteen korjattavuuden lisäksi sen turvallinen käyttöikä sekä tulevaisuuteenkin kantavat ominaisuudet. Päivityslupaus kantaa Android 16 saakka, sillä laite toimitetaan vanhemmalla 14-versiolla ja turvallisuuspäivityksiä on luvassa kolmen vuoden ajan.



HMD Fusion X1
Hintaluokka: n. 300 euroa
Lisätietoa: HMD




V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: OnePl...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova