Tuorein sisältö

Dielin uudet MP5-soittimet

Matti Lintula

08.12.2008 klo 09.00 | Luettu: 26596 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpaimet #38
Neljä on enemmän kuin kolme, joten MP4-soittimen on pakko olla parempi kuin MP3-soittimen. Mutta tämähän ei tietenkään nykymarkkinoilla pitkään riitä - panoksia on nostettava jatkuvasti, etenkin kun puhutaan Kaukoidän elektroniikasta. Testissä olevat laitteet ovatkin siis kaikki MP5-soittimia!

Vakavasti puhuen "MP5"-nimitykseen pitäisi oikeuttaa mm. videolähtö televisiolle, digitaalikamera ja muutamat muut ominaisuudet, joilla erotutaan MP4-sukupolvesta. Nämä E-Villen testiin toimittamat laitteet täyttävätkin yhden tai useampia näistä kriteereistä. Tämän perusteella on tosin vaikea suhtautua siihen, että osassa Kiina-kauppoja on jo tarjolla MP9-soittimia...

Diel Plena

42,90€

Plena on marginaalisesti halvin testin soittimista, joskin hintaeroa kalleimpaan malliin on vain parin euron verran. Soittimen takakansi on metallinen, mutta heilutellessa rämisevät etupuolen painikkeet syövät kestävyysvaikutelmaa. Testin laitteista Plena on ainoa, jonka näyttö ei ole laajakuvainen. Pieni näyttö ei kuitenkaan tee laitteesta veljiään sirompaa. Pystykäyttöön tarkoitetun näytön ja vaakatasossa toimivan käyttöliittymän yhdistelmä näkyy häiritsevän huonoina sivuttaissuuntaisina katselukulmina.

Käyttöliittymä Plenassa eroaa niin muista testatuista soittimista, eikä mitenkään edukseen. Käyttölogiikka ontuu pahasti ja näppäinten toiminta muuttuilee pitkälti sen mukaan missä valikossa kulloinkin liikutaan. Soittimen mukana tulevat kuulokkeet eivät tahdo istua korvaan mitenkään, jonka lisäksi kuulokkeista kuuluu omituista ritinää jo valikossa liikuttaessa. Testilaite kaatui pariin otteeseen musiikkikirjaston avauksessa, jonka lisäksi videotoistossa esiintyi tavallista enemmän toiston keskeyttäviä virheitä.

Diel Sonata

45€

Sonata kärsii Plenan tavoin näytön äärimmäisen huonoista katselukulmista. Videota katseltaessa soitinta on pidettävä juuri oikeassa kulmassa, jotta kirkkausvääristymiltä vältytään. Näytön puutteet ovat sääli, sillä Sonata on tyylikäs ja kompakti soitin, joka lisäksi toistaa useimpia videotiedostomuotoja mukisematta. Käyttöliittymä on hieman testin muista soittimista poikkeava, mutta toimii hyvin. Käytettävyyden kannalta ongelmaksi muodostuvat etupaneelissa olevat painikkeet, joiden funktiomerkinnät on painettu tummalla sinisellä mustalle taustalle. Tyylikästä, mutta ei helppolukuista.

Mikrofonin, kaiuttimen ja monipuolisen videotoiston lisäksi Sonatassa on myös kalenteri ja sekuntikello vaikka urheilusuoritusten kellottamiseen. Kuten muillakin testin laitteilla, myös Sonatalla voi lukea sähköisessä muodossa jaeltavia kirjoja niin kauan kun nämä toimitetaan tekstimuodossa. PDF-lukijaa laitteista ei valitettavasti löydy. Sonata on fiksun näköinen soitin, jonka käyttö sujuu yllättävän hyvin huonosti merkityistä painikkeista huolimatta. Valitettavasti laite rajoittuu käytännössä pelkäksi musiikkisoittimeksi huolestuttavan huonon näyttönsä vuoksi.

Diel Rhapsody

45€

Musta ja täysin muovinen Rhapsody on testisarjan tyylikkäin soitin lähes koko laitteen kokoisen laajakuvanäyttönsä ansiosta. Käyttöpainikkeet on uhrattu osittain muotoilun jumalille, eikä taskun pohjalla makaavan laitteen käyttö tahdo onnistua kaikkien näppäinten ollessa samanmuotoisia ja tuntuisia. Dielin uusissa soittimissa on kaksi asiaa, jotka pistävät ihmetyttämään suunnitteluosaston päähänpistoja. Soitinten käynnistäminen ei suinkaan tapahdu pelkkää virtapainiketta vääntämällä, vaan tämän lisäksi on pidettävä play-painiketta hetki pohjassa. Hetken keston määritteleminen on tehtävä perstuntumalla, ja usein laitteen käyntiin saaminen saattaa vaatia useankin yrityksen. Toiseksi äänenvoimakkuuden säätö on tehty turhan vaikeaksi, kun musiikkitoiston aikana on ensin painettava volume-nappia ja vasta tämän jälkeen voimakkuuden säätö onnistuu kahdesta muusta painikkeesta.

Rhapsody nielee sisäänsä lähes minkälaisia ääni- ja videoformaatteja tahansa. Äänipuolella kiitosta saa etenkin AAC:n ja MP3:n lisäksi löytyvä FLAC-tuki, joka varmasti lämmittää monen audiofiilin synkkää sielua. Näyttö on laadukas, katselukulmat hyvät ja tiedonsiirto Dieleille tuttuun tapaan erittäin helppoa. Vertailulaitteena käytetty muutaman kerran kalliimpi Creativen Zen-soitin on tiedostotukensa, liitettävyytensä ja näyttönsä suhteen selkeä altavastaaja pikkuiselle Rhapsodylle.

Diel Stream

43,90€

Streamin ulkoasu on kopioitu melko suoraan Nokian XpressMusic-puhelimista, joista etenkin 5300-malli on toiminut selkeänä innoittajana Dielin muotoilijalle. Stream on testinelikosta tukevimman oloinen ja laitteen takaseinä onkin ilmeisen paksua metallia. Laite on myös nelikon painavin, joka lisää entisestään tukevuuden vaikutelmaa.

Käyttölogiikka on Streaminkin kohdalla kompastuskivi, jonka moni potentiaalinen ostaja varmasti kokee ratkaisevaksi ongelmaksi. Lisähaastetta tavalliseen tarjosi laitteen ensikäynnistyksen yhteydessä kiinankielisenä esittäytynyt päävalikko, josta kielivalikon löytäminen oli melkoista arpapeliä.

Äänenvoimakkuuden säätö Streamissa on uskomattoman typerä. Äänenvoimakkuutta päästään säätämään jälleen vasta kun volume-painiketta on pidetty hetki pohjassa. Outoa kyllä. sama painike toimii myös paluutoimintona, joten liian lyhyt painallus heittääkin käyttäjän usein tiedostovalikkoon äänenvoimakkuuden säädön sijaan.

Streamin mukana toimitettavat kuulokkeet ovat hyvät muihin Diel-soittimiin verrattuna. Kumipäällysteinen johto estää tehokkaasti solmuuntumista, mutta pehmusteita kovat korvanapit kaipaisivat. Erikoismaininta Streamille menee laitteen etuseinän MP5-merkinnästä, joka herättää varmasti kateutta ja katkeruutta onnettomissa MP4-soitinten omistajissa. Testilaitteista jokaisen mainitaan olevan nk. MP5-soittimia, mutta eroa MP4-soittimiin ei ainakaan teknisiä tietoja vertailemalla löydy.

Diel Utopia

Hinta ei tiedossa

Utopia on Diel-soitinten uusi lippulaiva, sillä tässä medialaatikossa on kiinteänä myös 1,3 megapikselin kamera, jolla voi rakeisten kuvien lisäksi tallentaa myös nettikameratasoista videota. Muovinen Utopia on testijoukon suurikokoisin, joskin myös kevyin. Käyttöliittymä on sama kuin Streamissa ja Rhapsodyssa, mutta Utopia sallii äänenvoimakkuuden säätämisen Plenan tavoin suoraan ilman volume-painikkeen painelemista. Utopia on tavallaan tyylikäs laite, mutta kokoon nähden pieni näyttö ja laadultaan huono kamera eivät nosta soitinta testin kärkipaikalle. Laatuvaikutelmaa heikentää Plenan tapaan valikoissa kuulokkeisiin kantautuva sähköinen häiriötikitys.

Korttipaikka Utopiassa on Streamin ja Rhapsodyn tapaan Plenan miniSD:tä pienempi microSD. Muiden testisoitinten tapaan Utopiasta löytyy USB-liitin sekä sisäänrakennetut mikrofoni ja kaiutin.

Ken on heistä käytettävin


Testinelikon hintatason tasaisuuden ansiosta keskinäinen vertailu on helppoa. Testin ulkopuolisena vertailusoittimena käytetty Creative Zen X-Fi puolestaan on noin 130 euroa Dielin halpasoittimia tyyriimpi, mutta testin perusteella vain osa Zenin hinnasta on selitettävissä paremmalla laadulla. Diel-soittimia vaivaa pääasiassa äärimmäisen umpimetsäläinen käyttölogiikka, jonka suunnittelija ei varmasti joudu itse käyttämään laitteitaan päivittäin. Ongelmia tuottaa edelleen myös käyttöliittymän ankea ulkoasu, jossa ikonitkin on lainattu suoraan muualta. Pelivalikon kuvakkeena on Xbox 360 -ohjain, musiikkitoisto käynnistyy iTunes-ikonista ja videotoisto Windows Media Playerin ikonista. Ymmärtänette yskän. Tekninen osasto saa satikutia valikoissa kuuluvista vinkunoista ja muista häiriöistä, jotka onneksi peittyvät musiikin alle, eivätkä häiritse multakorvaista kohdeyleisöä arkikäytössä lainkaan. Turha kai sanoakaan, että hifistit voivat rauhassa jatkaa täydellisen soittimen metsästystä kalliimmilla apajilla.

Testinelikon jumboksi jää selvästi vanhentunutta sukupolvea edustava Plena, jonka pieni kehnolaatuinen näyttö ei vedä vertoja kilpaveljilleen ja jonka ostamiselle ei juuri perusteita löydy. Plenan, kuten muidenkaan Dielien akkukesto ei ole aivan soitinmarkkinoiden kärkikastia, mutta USB-liittimen kautta tapahtuvan latauksen ansiosta akku täyttyy huomaamattomasti jokaisen tiedonsiirron yhteydessä.

Halpaa joululahjasoitinta etsivälle sopii testin selkeäksi voittajaksi suoriutunut kevyt, sulavalinjainen ja tyylikäs Diel Rhapsody, jonka erinomainen tiedostotuki ja laadukas näyttö ovat esimerkillisiä kalliimpienkin laitteiden seurassa. Rhapsody nousee Dielien eliittiin aiemmin testatun, kosketusnäytöllisen Symphony-mallin rinnalle.

Kaikkien soittimien myyjä: E-Ville

V2.fi | Matti Lintula
< Sarjishylly #6... Nokia 5800 XpressMus... >

Keskustelut (16 viestiä)

Roni

08.12.2008 klo 23.31

Ja miltä sivulta nämä on tilattu? chinavasion??
lainaa
Rami

09.12.2008 klo 00.18

Roni: Luitko juttua lainkaan? Heti alkuun mainitaan laitteiden toimittajaksi E-Ville. Sieltä näitä tuotteita voi tilata.
lainaa
Lothar

Rekisteröitynyt 23.09.2007

19.12.2008 klo 15.22

Itsellä on pari tuotetta tilattuna kyseisestä kaupasta, kuten tuollainen MP5 mediasoitin mutta toimitusajat näyttävät olevan luokattoman pitkiä. Näin melkein kolme viikkoa odotelleena pitää alkaa jo vähitellen epäilemään että onkohan tulossa ollenkaan mitään. Varsinkin jo maksanutta asiakasta tällainen alkaa korpeamaan. Odotellaan nyt vähän vielä mutta sitten kai pitää älämölöä alkaa asian tiimoilta jo nostamaan.
lainaa
Sakari

20.12.2008 klo 16.37

Itse ostin tuommoisen Diel Rhapsody 2gt + 2gt muistikortti. Viikko on tilauksesta ja saa nähdä että ehtiikö ennen joulua. Helikoptereita on E-Villestä ennenkin tilattua
lainaa
asd-man

22.12.2008 klo 19.02

Itelle pitäisi tulla Rhapsody tällä viikolla(lähetetty 19 päivä), eli ehkä perjantaina pitäisi tulla, tosin uskon että menee ensi viikon puolelle, who knows
lainaa
juukhan

27.12.2008 klo 20.53

mullekkin tulossa rhapsody, lähetetty 15.12. Enpä usko että kerkiää edes ennen uuttavuotta.
lainaa
Tuna

28.12.2008 klo 01.55

Ite aion kunnon yöunien jälkeen laittaa rhapsodyn tilaukseen ja mukaan vielä rohkeasti 4Gt kortin, koska lukemieni perusteella pitäisi toimia ja hinta on sen verran halpa että uskaltaa yrittää. Jos ja kun joku teistä saa tuon soittimen luukkuunsa, kertokaa ihmeessä miten toimi.
lainaa
tajuamaton

31.12.2008 klo 14.34

kertokaa miten tuo rhapsody toimii ?? saako siihen ihan mp3 musiikkiaki vai pelkkii videoit.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

08.01.2009 klo 07.36

tajuamaton kirjoitti:
kertokaa miten tuo rhapsody toimii ?? saako siihen ihan mp3 musiikkiaki vai pelkkii videoit.


Kaikkiin testin laitteisiin saa siirrettyä tietokoneelta helposti MP3-musiikkia ja laitteet tukevat vaihtelevasti muitakin äänitiedostotyyppejä.
lainaa
Rähmäkäpälä

17.01.2009 klo 21.29

Mistä noihin dieleihin Utopia ja symphonyyn saa lisää pelejä vai saako niihin ollenkaan?
lainaa
Roculi

20.01.2009 klo 00.24

Itse tilasin diel Rhapsodyn, ja se tuli tasan viikossa postilootaan.Itse tykkään laitteesta ja minun mielestä se on aika helppo käyttöinen,ja mp3:set ja video tiedostot on toiminu moitteettomasti.Ehkä itse kaipaan tilaa enemmän,mutta sitä saa muisti kortilla jonka aijon hankkia.
lainaa
Sakari

23.01.2009 klo 15.04

Itse ostin kansa Diel Rhapsody. Aikaa meni noin 3 vk, johon sisältyy joulupyhät. Lopulta kuitenkin tuli. Hienosti näkyy elokuvatkin ja myös tekstitykset.Loistava. Tuo 2+ 2 gt on aika vähän...
lainaa
Tuna

03.02.2009 klo 01.52

No itekki ku sain rhapsodyn nii kyllähän se sen muutaman viikon pelitti kuin unelma. Videoita ei tarvinnut edes convertoida erikseen. Ja toimi ihan hyvin 4Gt Micro SDHC kortinkin kanssa. Sitten tuli joku ihme oikosulku varmaan usb portin kautta kun koko ajan näytti että olisi latauksessa ja näyttö värisi, kun soittimen sammutti kuuluis kajarista ihme naksutus ja vinkuminen joka söi akun sitten ihan tyhjäksi. Eli kestävyydestä Suurtakin suurempi miinus mutta muuten ole ihan hyvä kokekmus, nyt sitten tulossa 4Gt Symphony tilalle että katellaas miten homma wörkkii. Ja Ville vielä postitkin lupasi maksaa tilille että asiakaspalvelu kyllä paranti tuotteesta syntyneet haavat!
lainaa
olk4

14.03.2009 klo 18.26

mullaki rhapsody pelitti hyvin muutaman kuukauden, sitte alko onkelmat. Ja mulla ainaki piti konvertoija ne videot. Nyt spectrum tulossa vaihossa. kiva ois jos tänne tehtäis siitä arvostelu : )
lainaa
julle

09.06.2009 klo 00.55

Itselleni napsahti postilaatikkoon diel rhapsody 4 gt valkoinen soitin reilun viikon odottelun jälkeen.soitin oli ensi näkemältä sievä ja melko pieni.laite on selkeä ja helppokäyttöinen.soitin toistaa musiikkia kiitettävälä äänenlaadulla ja videot pyörii, joskaan ei ainakaan itselläni avi-formaatissa, mistä pientä miinusta.Laite toistaa kuvat tarkkoina ja äänitysaatu oli yllättävän hyvä, paljon parempi kuin n95 kännykässäni..hinnaltaan mielestäni erinomainen, nopeastilatautuva perussoitin.mainittavaa on, ettei laitteen kaiuttimesta tuleva ääni on erittäin kuulumaton, mutta hyvillä kuulokkeilla homma toimii.Tuote tuntuu kestävältä, mutta saapa nähdä, kuinka kauan toimii...
lainaa
nniinä

09.09.2009 klo 15.22

Diel Rhapsody

45€

toi kiinnostas mua ja haluisin ostaa jos myyt : D
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova