Tuorein sisältö

Sony KDS-55A2000

Mikko Heinonen

21.08.2007 klo 14.58 | Luettu: 28352 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Iso telkkari tuli taloon


Kun vanha olohuoneen valtias, Thomsonin 52" taustaprojektio-EDTV alkoi jäädä kehityksen jalkoihin (ei 720p:tä, ei HDMI:tä, vain yksi komponenttitulo, Wiin kuva ei pysynyt senkään kautta synkassa), lähdin etsimään isoa teräväpiirtokuvaa olohuoneeseen kohtuuhinnalla. Valittavina oli kaksi päävaihtoehtoa: videotykki tai projektiotelevisio. LCD-tekniikalla toteutettuja yli 50" ruutuja ei juuri näy, plasmoja on joitakin, mutta hinnat ovat useimmiten luokassa "kysy tarjous". Toinen pointti on, että virrankulutus kohoaa kahdella jälkimmäisellä tekniikalla melkoisesti ruutukoon kasvaessa. Plasmat ovat myös edelleen herkkiä kuvan palamiselle, joten normaaliin TV:n katseluun sellainen tuntui vähän särkyvältä.

Videotykki onkin sitten se suosituin ratkaisu, ja valikoimakin laajenee jatkuvasti. Jo alta pariin tonniin saa erittäin päteviä laitteita, joilla olohuoneeseen voi heijastaa 1080p-tarkkuudella valtavan 100-tuumaisen kuvan. Se onkin kannattava ratkaisu, jos ei haittaa, että huone pitää käytännössä pimentää kokonaan maksiminautinnon saamiseksi, tykin saa näppärästi kattoon kiinni eikä iso valkokangas ole tiellä. Itselläni näistä kolmesta ehdosta toteutui nolla, joten lähdin etsimään toista konstia. Pienempään töllöön vaihtaminen ei tullut kysymykseen, kun kerran yli viiskymppiseen oli tottunut, ja lisäksi tavoitteena oli täysi teräväpiirtotarkkuus eli FullHD, etupäässä PS3:a ajatellen. Pleikkari itse ei ole tosin vielä olohuoneeseen päätynyt, mutta kunhan hinta korjautuu ja pelejä ilmestyy, muuttunee tilanne.

Hyvät, mutta vähäiset vaihtoehdot


Näillä spekseillä vaihtoehdot rajoittuivat sitten käytännössä juuri yhteen televisioon: Sony KDS-55A2000. 55-tuumainen, SXRD-tekniikkaa käyttävä taustaprojektioruutu oli ulkomitoiltaan jopa Thomsonia pienempi, joten sen markkinoiminen perheen sisustusvastaavalle ei ollut aivan mahdoton tehtävä. Hyvä testimenestys ja puoltavat kommentit omistajilta rohkaisivat myös hankintaan, joten laite lähti loppukeväästä tilaukseen. Pahaksi onneksi varasto oli juuri loppunut, joten töllöä sai odotella noin kuukauden, mutta sitäpä enemmän oltiin sitten täpinöissä kun se lopulta saapui.

Melkoisesta koostaan huolimatta Sony ei ole kovin painava, ja sen nostelu onnistui hyvin kaksissa miehin - vertailukohtana vanhan 36" laajakuva-putkitv:n painoon sopii melkein kolme tällaista projektiokonetta. Laitetta varten suunnitellun jalustan sijaan päädyin Iskun myymään tv-tasoon, josta alahyllyn poistamalla sai riittävästi tilaa isolle vahvistimelle, HTPC:lle ja konsoleille. Myös ruudun yläreuna jäi samalle tasolle, jolloin ikkunasta näki edelleen ulos (mikä oli eräs rakkaan vaimoni hyväksyntäkriteereistä).

Liitoskohtia


Sonyn liitännät ovat jo sellaisenaankin varsin hyvät. Pari SCARTia, kaksi komponenttia (toinen tosin hankalasti etupaneelissa), kaksi HDMI:tä ja VGA sekä pakolliset komposiitit ja S-Videot. Halutessaan antennitaloudessa asuva voi säästää yhden liitännän käyttämällä telkkarin sisäistä digiboksia, mutta itse vannon Topfieldin tallentavan nimeen, joten koko viritinpuoli jäi itseltäni käyttämättä. Pienemmästä Braviasta saatujen kokemusten perusteella digivirittimen antama kuva on erittäin hyvä ja häiriötön, ja tarjolla on myös PCMCIA-korttipaikka, johon saanee maksukanavakortin lukijan.

Surullinen tosiasia vain on, että HDMI:tä saisi oikeastaan nykyisin olla jo kolme tai enemmän. Nyt telkussa on HDMI:llä kiinni vahvistin, jossa vastaavasti digiboksi, PS2, Wii, DVD ja muut. Xbox 360 on kiinni komponentilla, mutta sen kautta televisio tukee vain 720p-tarkkuutta. Toisen HDMI:n vie HTPC, jolloin PS3:n joutuu joko kytkemään vahvistimeen (ja kikkailemaan sen skaalaimen kanssa) tai käyttämään jakajaa. Vastaavasti SCART alkaa olla väistyvä standardi, itse pärjäisin mainiosti yhdellä liitännällä. Tämä selittyy toki osin sillä, että televisiolla on jo malli-ikää ja liitinten maailma on muuttunut nopeasti.

Teknistä kauneutta


Ostettaessa telkun etureunaan oli kiinnitetty noin puolen metrin pituinen tarra, joka luetteli kaikki mahdolliset ominaisuudet joita TV tarjoaa. SXRD-paneeli, Bravia Engine Pro, Virtual Dolby jne. ovat enimmäkseen hyvältä kuulostavaa teknojargonia, mutta kertovat siitä, että Sony on panostanut tekniikoihinsa tässä televisiossa. Lopputulos näkyy, kun laitteeseen kytkee virrat. Perinteisistä projektioista tutut konvergenssin, eli värikomponenttien suuntauksen ongelmat loistavat kokonaan poissaolollaan, valkoinen on valkoista, musta mustaa ja ääriviivat selkeitä. Valovoima on niin hulppea, että kirkkautta tuli säädettyä roimasti pienemmälle oletusarvoista.

Vertailuiden mukaan Sony ei ole ollut aivan parhaimmillaan normaalimateriaalin (ei-HDTV) kanssa, mutta tämänkin verran vaativan käyttäjän silmään kuvan suoranaisia virheitä on varsin vaikea havaita. Laite sovittaa vakiotarkkuusmateriaalin ruudulle viiveettömästi ja täysin katseltavasti, mutta toisaalta oikean skaalaimen käyttöä (kuten moneen vahvistimeen sisältyvä Faroudja-piiri) voi suositella lämpimästi - ero on silminnähtävä. Parhaiten laite pääsee oikeuksiinsa tarkkuudesta 720p ylöspäin, joka uhkasi jo loksauttaa leukaa mm. Xbox 360 -peleissä.

Jonkinlainen tosiasioiden tunnustaminen on puolestaan tullut vastaan siinä, että äänipuolella televisio ei ole mikään varsinainen ghettoblaster. Vahvistintehoa on kyllä kerrostalosta häätöön riittävät 2 x 12 W, mutta itse kaiuttimet ovat ohuehkot soirot ruudun alareunassa. Verrattuna Thomsoniin, jonka alaosa oli käytännössä yhtä kaiutinta ja subwooferia, äänentoisto on korkeintaan hyvää keskitasoa. Toisaalta tämän hintaluokan laite hankitaan useimmiten kotiteatteriin, jossa television kaiuttimilla ei ole kuitenkaan juuri merkitystä.

Olohuoneessa puhisee


Koska projektiotelevisio on käytännössä sovellettu videotykki, on sillä myös muutamia tykin huonoja ominaisuuksia. Käynnistyminen kestää pitempään kuin LCD:ssä, kuva on kokonaan valaistu vasta puolen minuutin - minuutin kuluttua. Samoin laitteessa on tuuletin, joka hiljaisesta peruskäyntiäänestään huolimatta kuuluu varsinkin iltaisin selvästi. Se jää usein myös pyörimään vielä virran sammuttamisen jälkeenkin. Näitä ominaisuuksia ei ollut entisessä Thomsonissa, mutta niihinkin on muutaman kuukauden käytön jälkeen jo tottunut.

Virrankulutukseltaan laite on maltillinen, maksimi on 210 wattia ja standby-kulutus on olematon 0,5 W. Hieman pienempi LCD syö yli 300 wattia, saman valmistajan FullHD-videotykki samaten. 50-tuumainen plasma horaisee miehekkäät 500 wattia. Projektio ei siis ole mikään virtarosvo, vaan kokoonsa nähden jopa aavistuksen vihertävä valinta.

Vaikka KDS-55A2000:n noin 3000 euron hinta tuli maksettua omasta taskusta, en ole sen ostoa katunut. Thomson palveli aikansa hyvin, mutta ei pärjää kuvaltaan mitenkään SXRD:n äärimmäisen tarkalle ja samalla miellyttävälle väri-ilotulitukselle. Vertailu on kuitenkin sikäli mielekäs, että se oli uutena suunnilleen saman hintainen kone. Tekniikka kehittyy ja samalla rahalla saa nyt paljon parempaa tekniikkaa. Jos arvostat laadukasta, suurta kuvaa mutta et halua muuttaa olohuonetta leffateatteriksi tai maksaa isoja sähkölaskuja, Sonyn taustaprojektio on harkinnan arvoinen vaihtoehto. Äveriäämmälle kansanosalle on vielä tarjolla 70" malli, jolle tulee hintaa n. 6500 euroa.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Toton mukana nostalg... Kristian Meurman... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (14 viestiä)

Jormund

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.08.2007 klo 17.09

"Jo alta pariin tonniin saa erittäin päteviä laitteita, joilla olohuoneeseen voi heijastaa 1080p-tarkkuudella valtavan 100-tuumaisen kuvan." Eipä oo vielä sattunut vastaan alle 2ke hintasia fullhd tykkejä, sääli sinänsä kun näyttävät niin kivoilta. Pari tonnia tietty vähän höljä käsite mutta ite miellän sen 2000.

Artikkeli taas ihan kiva ja laajahko, ainut suurempi puute vain oli se, että mihin muihin laitteisiin tätä kuvaa vertasit. Ainut laite jonka näen tuolla välähtävän on tuo Thomson, joka nykymittapuulla (HD:t ja hilavitkuttimet) alkaa olemaan jo vähäsen (tai enemmänkin) huono.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.08.2007 klo 17.35

Jormund kirjoitti:

Artikkeli taas ihan kiva ja laajahko, ainut suurempi puute vain oli se, että mihin muihin laitteisiin tätä kuvaa vertasit. Ainut laite jonka näen tuolla välähtävän on tuo Thomson, joka nykymittapuulla (HD:t ja hilavitkuttimet) alkaa olemaan jo vähäsen (tai enemmänkin) huono.


Artikkeleistani tässä vaiheessa seuraava linjaus:

Kirjoitan näitä kuluttajan näkökulmasta, riippumatta siitä, onko testattava laite omistuksessani vai ei. Jos haluaa lukea värinlämmöistä, vasteajoista jne. absoluuttisista mittaustuloksista, siihen on netissä (ja etenkin printissä) muita loistavia paikkoja.

Kerron siitä, miten laite on oman kokemukseni perusteella toiminut (ja miten sitä voi verrata saman hintaiseen vanhempaan). Kuvan ominaisuudet ovat aina enemmän tai vähemmän subjektiivisia, jos laite täyttää tietyt laatukriteerit - jotka tämän hintainen laite kyllä täyttää.

FullHD-tykkien hinnat ovat tulossa alaspäin, esim. Epsonin EMP-TW1000 on jo Suomessakin 2990;-, eikä se ole likimainkaan halvin laite. Ei mainitulla parilla tonnilla vielä näitä huippumerkkejä saa, mutta tämä on tosiaan vain ajan kysymys.
lainaa
Jormund

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.08.2007 klo 18.57

Mikko kirjoitti:

Artikkeleistani tässä vaiheessa seuraava linjaus:

Kirjoitan näitä kuluttajan näkökulmasta, riippumatta siitä, onko testattava laite omistuksessani vai ei. Jos haluaa lukea värinlämmöistä, vasteajoista jne. absoluuttisista mittaustuloksista, siihen on netissä (ja etenkin printissä) muita loistavia paikkoja.

Kerron siitä, miten laite on oman kokemukseni perusteella toiminut (ja miten sitä voi verrata saman hintaiseen vanhempaan). Kuvan ominaisuudet ovat aina enemmän tai vähemmän subjektiivisia, jos laite täyttää tietyt laatukriteerit - jotka tämän hintainen laite kyllä täyttää.

Juu tiedän että Hifimaailmaa tai AVS:n foorumeita silloin luetaan. Lähinnä tarkoitin että onko kirjoittajalla kokemusta muista HD-laitteista, enkä sitä että tietääkö hän telkkunsa dynaamista kontrastia. Esim. nähnyt HD-tykkejä tai plasmoja jossain kotikäytössä, vaikka kaverin luona.

Niin ja hintoihin, Optoman halvin 1080p-tykki on jo ~2800e luokassa, mutta tarkotus olikin tuohon "pariin tonniin" viitata jonka satun turhan usein mieltämään 2000e. : )
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.08.2007 klo 19.26

Jormund kirjoitti:
Lähinnä tarkoitin että onko kirjoittajalla kokemusta muista HD-laitteista, enkä sitä että tietääkö hän telkkunsa dynaamista kontrastia. Esim. nähnyt HD-tykkejä tai plasmoja jossain kotikäytössä, vaikka kaverin luona.


Kyllä on, olenhan täälläkin halvasta HDTV:stä kirjoitellut ja sitä kalliimpiin vertaillut. FullHD-kamoja ei ole niin kovasti vielä markkinoillakaan, mutta niitäkin on nähtyä tullut.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

21.08.2007 klo 21.34

Projektoreissaha on se huono puoli että joutuu vaihtamaan niitä lamppuja.Ja rahaa palaa sen projektorin hinnan verran aika varmasti niihin jo varmaan 2 vuodessa..LCD kunniaan!!!P.S voitko näyttää vielä miten paksu tommonen on? ois nastaa tietää paljonko tommonen vie tilaa sieltä takaa(ettei tartteisi porata seinää)....
lainaa
mohva

22.08.2007 klo 01.02

Itellä on palanu projektorin lamppuihin 0 euroa 1,5 vuodessa. Luultavasti 8 vuotta menee ni saattaa olla lamppujen hinta yli projektorin silloisen ostohinnan. :]
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.08.2007 klo 09.27

hotwheels kirjoitti:
P.S voitko näyttää vielä miten paksu tommonen on? ois nastaa tietää paljonko tommonen vie tilaa sieltä takaa(ettei tartteisi porata seinää)....


48 cm on syvyys, kaikki mitat löytyy tuolta artikkelissa olevasta linkistä!
lainaa
Anssi

22.08.2007 klo 09.36

Puolentoista vuoden kokemuksella 42 tuumaisesta plasmasta voin sanoa, että kuvan palaminen ei ole enää minkäänlainen ongelma. Minlälaiset ovat Sonyn katselukulmat? Kuinka nopeasti värit "katoavat" sivummalle siirryttäessä?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.08.2007 klo 09.59

Anssi kirjoitti:
Minlälaiset ovat Sonyn katselukulmat? Kuinka nopeasti värit "katoavat" sivummalle siirryttäessä?


Kiva että plasmat kehittyvät, itse tuossa selailin jonkun laitteen ohjekirjaa ja siinä suhtauduttiin tuohon palamiseen "ominaisuutena".

Katselukulmasta taas voi sanoa tuohon vanhaan verrattuna, että ei ole enää minkäänlainen ongelma :) Jos ollaan suunnilleen samalla tasolla laitteen kanssa korkeussuunnassa, täytyy vaakasuunnassa siirtyä käytännössä 180 astetta sivuun, ettei kuva näy kunnolla. Oikeastaan sen saa häiritsevässä määrin häviämään vain katsomalla alle metrin päästä lähes suoraan yläviistosta, mutta tällaista katselutilannetta ei oikein normaalisti tule. Liikkeessä jos kone on esillä ja sitä seisaaltaan katselee, voi tämän ilmiön havaita.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

22.08.2007 klo 16.13

Mikko kirjoitti:
hotwheels kirjoitti:
P.S voitko näyttää vielä miten paksu tommonen on? ois nastaa tietää paljonko tommonen vie tilaa sieltä takaa(ettei tartteisi porata seinää)....


48 cm on syvyys, kaikki mitat löytyy tuolta artikkelissa olevasta linkistä!

oho..anteeksi..en kattonut noita =( (jep olen tyhmä...)
lainaa
Likvor

Rekisteröitynyt 16.04.2007

22.08.2007 klo 17.41

Mistä hankit kyseisen toosan? Tai onko sen hinnalla kovastikkaan vaihtelua riippuen mistä hankkii? Tuskinpa joka putiikki edes myy...
lainaa
Esamatti

22.08.2007 klo 17.48

Uuh. Näin teeveessä mainoksen jossa oli Panasonicin 50" plasma tarjouksessa 1600€. Eikä nuo plasmat ole enää nykyään edes herkkiä kiinnipalamiselle. Ei, mikäli uskoo mainosmiesten puheita ja ei, mikäli uskoo käyttäjien kokemuksia. Nykyään nuissa on niitä kaikenmaailman ominaisuuksia tyyliin kuvaa liikutetaan esim. minuutin välein muutama pikseli, jolloin vältytään siltä harvinaiselta kiinnipalamiselta.

Jotenkin vaan tuntuu, että kirjoittaja haluaa uskotella ja selitellä itselleen ja muille että tämä taustaprojektio oli paras ratkaisu.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.08.2007 klo 13.11

Esamatti kirjoitti:
Uuh. Näin teeveessä mainoksen jossa oli Panasonicin 50" plasma tarjouksessa 1600€.


Juu, mutta edellinen oli 52", joten piti olla suurempi, halusin suurimman kuvan joka sopii Thompan ulkomittoihin.

Lainaus:

Nykyään nuissa on niitä kaikenmaailman ominaisuuksia tyyliin kuvaa liikutetaan esim. minuutin välein muutama pikseli, jolloin vältytään siltä harvinaiselta kiinnipalamiselta.


Kyllähän noita on lähipiirissä nähty, että tv:n omistaja rutiininomaisesti vaihtaa kanavaa muutaman minuutin välein palamisen estääkseen, eikä se tunnu häntä haittaavan. Itseäni olisi haitannut.

Mikään liikuttelutekniikkakaan ei poista sitä, että plasmatelevision virrankulutus on melko hulppeaa sorttia. Saman kokoinen TV joka vie kolminkertaisesti virtaa, tarjoamatta mitään merkittävää etua tähän nähden, ei todellakaan houkutellut.

Lainaus:
Jotenkin vaan tuntuu, että kirjoittaja haluaa uskotella ja selitellä itselleen ja muille että tämä taustaprojektio oli paras ratkaisu.


Mielipiteitä on yhtä monta kuin kirjoittajia, ja siksi artikkeleita voi kommentoida. Olen tuonut selkeästi esiin sen, mitkä ovat laitteen huonot puolet - humina ja hidas käynnistyminen. Muuta moitittavaa siinä ei näin 4 kk käytön jälkeen ole ollut.
lainaa
jehu

Rekisteröitynyt 10.04.2007

23.08.2007 klo 13.11

Ihan mukava artikkeli. Jos joku haluaa lukea enemmän käyttökokemuksista, niin kannattaa vaikka täällä käydä http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=53234

Itse vannon LCD:n nimeen mutta nämä ovatkin niitä henkimaailman asioita, mikä nyt ikinä onkaan paras. Olen eniten kiinnostunut 40" kokoluokasta ja omaa televisiot olen katsellut jo pitkään. Koska pakottavaa tarvetta ei ole ollut en ole ostanut. Jo 720p ja 1080p vertailu on hankalaa, sillä 1080p materiaalia on niin vähän tarjolla, eikä tilanne taida parantua pitkään aikaan, siis moneen moneen vuoteen. 720p olisi ehkä(?) normaalia digi- ja dvd-kuvaa katsottaessa parempi, mutta HD-leffat olisi komeimmillaan 1080p.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova