Tuorein sisältö

Nascar 08

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1, verkkomoninpeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: EA Sports
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 20.09.2007
Pelin kotisivut
Matti Lintula

11.12.2007 klo 11.03 | Luettu: 9810 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Rinkirallin keskiössä
Vuonna 1997 julkaistiin räiskintäpeli Redneck Rampage, jossa Amerikan punaniskoista heitettiin ronskia pilaa ja hehkeää huumoria. Samalla liitukaudella, vuonna 1994 ilmestyi Papyrus-nimisen studion ensimmäinen NASCAR Racing -autopeli, joka keskittyi jenkkien suosimaan nopeaan rata-autoluokkaan. Nyt luojan vuonna 2007 Electronic Arts on päättänyt ottaa näistä esi-isistä mallia ja tuloksena syntyi NASCAR 08, joka on punaniskaisempi kuin grilliin ruoskittu karavaanari ja amerikkalaisempi kuin uppopaistettu Big Mac.

Vauhdista pudonneet


NASCAR 08 on kuin Redneck Rampagen ja NASCAR Racingin epäpyhä liitto, joka hehkuu punaniskaisuutta, mutta ei tee sitä huumorilla. Ärsyttävän leveää etelävaltojen murretta puhuva ajo-opettaja ottaa jäyhää Pohjolan poikaa päähän tehokkaasti alusta asti. Pelaajaa tervehtii heti kärkeen aution näköinen autotalli, josta edetään joko haastetehtäviin, pikakilpailuihin, verkkopeliin tai kokonaisen kilpailukauden aloittajaisiin. Haastetehtävät ovat NASCAR 08:n kenties mielenkiintoisinta antia, tarjoten nopeita ratapyrähdyksiä julmetun pitkien kilpailujen vastapainoksi. Haasteissa päästään opettelemaan muiden imussa ajamista, ohittamista, oikean ajolinjan löytämistä, kolareiden välttämistä ja varikolla käyntiä. Omia tuloksiaan on mukavaa koittaa parannella uudestaan ja uudestaan.

Papyruksen NASCAR Racing oli aikoinaan loistava näkemys tästä periamerikkalaisesta autourheilusta. Auton hienosäätäminen kilpaa kavereiden kanssa ja täydellisen ajolinjan etsiminen kilpailua varten oli hauskaa, eikä aikoinaan raskas 3D-grafiikka hienoine vaurionmallinnuksineen ainakaan huonontanut tunnelmaa. NASCAR 08 on periaatteessa täsmälleen samaa autourheilua, samoilla viritysmahdollisuuksilla ja haasteiden tuomalla lisäsisällöllä. Syystä tai toisesta uusimman NASCAR-pelin tahkoaminen on kuin suossa jenkkaamista, puuduttavan tylsää. Yli 10 vuoden kehitystyön tuloksena ajamisesta on kadonnut hauskuuden ja haasteen välinen herkkä tasapaino.

Desert Bus 08


NASCAR-sarja tunnetusti koostuu nopeista autoista, jotka kiertävät ovaalin muotoista rataa tuntikaupalla kymmenien autojen letkassa. Peliin tämä kutkuttava tunnelma on saatu tallennettua sellaisenaan. Kilpailuiden ajaminen muistuttaa vastikään maineeseen noussutta Desert Bus -peliä, jossa simuloitiin pitkää linja-automatkaa ja pelaajan ainoaksi tehtäväksi jäi kääntää bussia välillä vasemmalle, jottei se ajaudu pois tieltä. Myös NASCAR-peli perustuu tähän kutkuttavan monipuoliseen auton kontrollointiin. Kaasu pohjassa painetaan pitkin rinkulaa ja mutkissa käännetään vasemmalle. Hauskaa kuin korppujauhon nieleminen. Välillä edessä saattaa olla muita autoja, joita pääsee jopa ohittamaan. Tällöin pelaajalle aukeaa täysin uusi vaihtoehtojen maailma. Edellä menevän hidastelijan voi ohittaa joko sisä- tai ulkokaarteen puolelta.

NASCAR ei ole tylsä laji, mikäli katselee vain televisiokoosteita. Oleellista sarjassa ei ole se loputon ympyrän ajaminen vaan vaarallisen näköiset ja massiiviset kolarisumat, joissa katsojat saavat sydän sykkyrällä odottaa kuolonuhrien lukumäärää. Uhreja harvoin tulee, mutta kolarit ovat silti jännittäviä. Nascar-pelissä kolarit ovat ainoastaan huono puoli ja nopea savun täyttämä sekasotku, josta pitää puikkelehtia kolmensadan kilometrin tuntivauhdilla läpi. Kolarit ovat hetkessä ohi vailla mehukkaita uusintoja ja hidastuksia. Parin sekunnin jännitysnäytelmän jälkeen jatkuu sama iäisyyden kestävä kehäralli. Ainoastaan pelaajan auton täysin murskaavat kolarit näytetään hienoista ulkokameroista. Tästä tosin seuraa välitön loppu kilpailulle, mutta ainakin se on näyttävä.

Ruostetta helmoissa


Nascar 08 ei sykähdytä ulkoasullaan. Aidatut radanvarret ovat autioita, katsojarivistöt ovat staattisia pahvinukkeja kaukaisuudessa, eivätkä pelin tekstuurit juuri riemunkiljahduksia herätä. Sen sijaan pelin valaistus on toteutettu varsin mallikkaasti, sillä aurinko luo varjojaan auton hyttiin sekä radalle, välillä oikeasti näkyvyyttä haitaten. Ennen kaikkea kaunis valojen mallinnus tuo tunnelmaa ja näyttävyyttä muuten ankean näköiseen ajeluun. Yli 40 auton letka pelaajan silmien edessä pyörii varsin sulavasti ovaaliradoilla, mutta harvoilla molempiin suuntiin mutkia sisältävillä radoilla ruudunpäivitys osoitti välillä nykimisen merkkejä. Muitakin ohjelmointiongelmia Nascarissa on, sillä peli hyydytti replay-tilassa kertaalleen koko konsolin.

Valikoissa soi ESPN:n radiolähetyksiä EA:lle perinteisellä rokkimelskeellä ryyditettynä, mutta kilpailun aloitusvalikossa pauhaava mahtipontinen sävellys tuo mieleen Tom Cruisen tähdittämän Nascar-leffan, Days of Thunderin. Elokuva kannattaakin katsoa ennen peliin tarttumista, sillä sen tuoma mielikuvamaailma ja tarina tuovat edes vähän eloa myös pelin pystyynkuolleeseen ja tekniikan täyttämään pyörimiseen. Äänimaailma pelissäkin on kohdallaan, autot murisevat ja ulvovat ja varikkopuhelimesta kuuluvat kommentit ja ohjeet auttavat pelaajaa kilpailun kuluessa, joskaan varikkotiimi ei kertaakaan testijakson aikana kieltäytynyt pelaajan huollosta jäätelötauon takia.

Ameriikan malliin


Pelihän ei mitään sille mahda, että siihen mallinnettu urheilulaji sattuu olemaan kolaritilanteita lukuun ottamatta tappavan tylsä. Eikä Nascar 08 lopulta kuitenkaan ole hassumpi autopeli, mikäli auton asetusten virittely ja tarkan ajolinjan pitäminen kiinnostavat. Viritysmahdollisuudet ovat todella tarkat ja osaamaton tuunausmestari tekee autostaan hyvin äkkiä täysin ajokelvottoman. Arcade-kaahaajille NASCAR 08 ei tarjoa yhtikäs mitään: vaikka haasteet ovatkin lyhyitä ja nopeita pikkupelejä, ei pelkästään niitä pelaamalla tästä teoksesta saa iloa irti nimeksikään. NASCAR on yhtä aikaa sekä mielenkiinnoton, pitkäveteinen, ruma ja vaikea että haastava, tarkkuutta vaativa ja teknisesti monipuolinen peli. Kehän ajaminen sopii pääasiassa vain lajiin vihkiytyneille tai puhdasta kilpabensiiniä suonissaan kantaville.

V2.fi | Matti Lintula

Nascar 08 (Playstation 3)

Tylsästä kehän kiertämisestä tehty vakavahenkinen autopeli virittelijöille ja simulaation ystäville.
  • Realismi
  • Haastetehtävät
  • Valaistus
  • Tylsä ulkoasu
  • Tylsä laji
  • Punaniskaisuus
< Looney Tunes: Acme A... Resident Evil: Umbre... >

Keskustelut (5 viestiä)

Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

11.12.2007 klo 17.58 1 tykkää tästä

Ei taida olla ympyrän ajamisessa tarpeeksi vaihtelua..
lainaa
Nassy03

11.12.2007 klo 19.23 1 tykkää tästä

Aargh, nyt on pakko sanoa, että väärä mies on päässyt arvostelemaan tätä, sillä tämä arvostelu olisi saatu kutistettua muutamaan virkkeeseen. Tän tyylisä pelejä ei kannata arvostella ellei edes koko laji kiinosta, samat rutinat olisi voinut kirjoittaa melkein jo ilman testaamista.

Oleellista kohderyhmälle on ajomalli, millainen se oli, esim verrattuna Papyryksen Nascar 2003:een? Sillä ovaalin ajaminen on tosiaan ihan muuta kuin kaasuapohjassa ajamista (jos ajaa ihan yksin, niin Talladega tekee tässä poikkauksen). Loppupeleissä, tatkikointi on se isoin juttu. Paljon jäi kysymyksiä ilmaan, ajomalli, onko se todellakin simulaatio? miten varikko, pacecar ja lämmittelykieros on toteutettu? Saako itse ohjata kokoajan vai kaappaako kone hallinnan silloin (normaaliin EA-tyyliin)? Entä Netti-puoli? Luulisi verkkopelaamisen istuvan tähänkin peliin, kuin nyrkki silmään, ellei kyseessä ole ihan tylsä arcade-huristelu.

Do, pitäneen imuttaa demo tästä, niin selviääpähän osa noista tärkeimmistä seikoista.
lainaa
Tampooni

Rekisteröitynyt 19.05.2007

11.12.2007 klo 22.05

Itse en ole ikinä ymmärtänyt näitä pelejä...Demossakin sai koko pelin kokemuksen ja tylsistyksen.
lainaa
ville89

12.12.2007 klo 04.42

Jaa eikö ne laita tätä edes PC:lle :(
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.12.2007 klo 10.11

Nassy03 kirjoitti:
Aargh, nyt on pakko sanoa, että väärä mies on päässyt arvostelemaan tätä, sillä tämä arvostelu olisi saatu kutistettua muutamaan virkkeeseen. Tän tyylisä pelejä ei kannata arvostella ellei edes koko laji kiinosta, samat rutinat olisi voinut kirjoittaa melkein jo ilman testaamista.


Itse nautin suuresti aikoinaan Papyruksen ensimmäisestä NASCAR-pelistä, johon verrattuna tämä EA:n peli on tylsä ja ruma. Ja ajomalli on todellakin sitä, että mennään kaasu pohjassa kehää ympäri ovaalista riippumatta. Ehkä hieman höllätään mutkiin, mutta todellakaan vakioasetuksilla tiellä pysyminen ei ole kiinni kuin pelaajan hereillä pysymisestä.

Tässä mielessä juuri Papyruksen wanhimpaan verrattuna kyse ei ole silkasta simulaatiosta. Sen sijaan auton laajat virittelymahdollisuudet ja muilla kuin ovaaliradoilla läsnä oleva kiikkerä käsiteltävyys tuovat peliin sen verran haastetta, että arcade-rallailijoille tämä on aivan liian kovaa kamaa.

Netissä peli oli juuri niin hauskaa kuin se nyt saattoi olla useamman kuskin kyllästyttyä kesken kisan ringissä ajamiseen ja kiilailtua muut pellolle. Periaatteessa hyvällä porukalla nettipeli voisi olla jopa viihdyttävää, mutta tämä vaatii sen 11 asiaan paneutunutta kaveria.

Kuten sanottua, NASCAR-sarjan ystäville tämä on varmaan ihan hyvää kamaa, mutta kaikkien muiden kannattaa kyllä pysytellä tästä roskasta erossa.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova