Tuorein sisältö

Trackmania United Forever

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1-
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Ascaron Entertainment
Julkaisija: Nadeo
Julkaisupäivä: 23.05.2008
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

07.07.2008 klo 11.30 | Luettu: 24577 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Koukussa kuin mato kesällä
Lapsuuteni kotitietokonepäivät vaihtuivat aikuisiässä konsolipelaamiseen, enkä takaisin ole kaivannut. Tämä peli kuitenkin osittain muutti sen kaiken. Kun aloin miettiä, koska olen viimeksi ollut näin koukussa autopeliin, oli pakko palata 1990-luvun vaihteeseen ja Stunt Car Raceriin. Kieltämättä osassa Trackmanian kisoista onkin havaittavissa sukulaissuhteita kyseiseen klassikkoon. Mutta niin on myös Sega Rallyyn... tai RUSH-sarjaan, tai Outruniin, tai WipeOutiin. Trackmanian tekijät ovat kaikesta päätellen suuria ajopelifaneja - ja se näkyy.

Kriitikkosetä kouluttaa


Trackmaniasta on syytä tietää muutama seikka:

1) Trackmania United Forever on kaupallinen versio ilmaisesta Trackmania Nations Foreveristä. Maksuversiossa on mm. enemmän rata-, auto- ja pelityyppejä, mutta mikään ei siis estä kokeilemasta peliä vaikka heti. Arvostelunakin osuessa kohdalleni sain vihdoinkin tekosyyn tutustua peliin ja nyt harmittaa. Harmittaa se, etten aiemmin älynnyt moiseen ryhtyä. Lisäksi maksullisen version lunastamalla tulee tehtyä hyvä työ pelin kehittäjien suuntaan.

2) Trackmanialla on iso, mutta erityisesti erittäin aktiivinen harrastajakunta. Guinnessin peliennätystenkin kirjaan se pääsi pelinä, jolla on suurin fanivoimin tehty lisäsisällön määrä. Mukana tulevassa (kohtuullisen helppokäyttöisessä) rataeditorissa on 1500 palikkaa, joista innokkaat harrastajat rakentavat jos jonkinlaisia uusia haasteita ja kilparatoja jatkuvalla syötöllä - ja peliseuraa löytyy aina. Jotain kertoo sekin, että jossain vaiheessa mitalisaldoani vertailtiin 1,3 miljoonan muun pelaajan tuloksiin.

Trackmania on siitä erikoinen tapaus, että sitä voi pelata kuka tahansa, mutta sen kovimmat pelaajat voi silti luokitella hc-autopelaajiksi, vaikka realismista pelissä ei ole suuremmin välitetty. Kun kaikilla on alla samanlainen ajopeli ja sama rata, on onnistuminen kiinni vain ja ainoastaan omista kyvyistä - ja treenistä, treenistä, treenistä.

Rata-autoilun runsaudensarvi


Vaikka konsoliäijä olenkin, löytyy tietokoneestani kohtuullinen grafiikkakortti siltä varalta, että joitain PC-pelejäkin eteeni työnnetään. Kokoonpanollani TUF näyttää todella komealta ja varsinkin ruudunpäivitykseltään nopealta. Formulan ratissa meno on kuin Wipeouteista, mutkien ilmestyessä eteen salamannopeasti. Oli kyse sitten veden äärellä olevasta stunttiradasta tai maastossa ajettavasta rallista, on peliä mukava katsella.

Trackmanian peruspelitila on kisaamista aikaa vastaan. Jos radan selvittää mitalin arvoisesti, aukeaa seuraava haaste ja jatkossa vaaditaankin sitten jo kirkkaampaa mitalia. Vaikeusaste nousee juuri sopivan hitaasti ja niiden viimeisten sadasosien hiominen omasta suorituksesta pois on pahimmanlaatuinen riippuvuuden aiheuttaja. Vielä yhden kerran! Nappi, josta kisansa voi aloittaa välittömästi uudelleen iskostuu selkäytimeen ja sitä tulee joskus napattua liiankin herkästi, jos joku mutka menee vähänkin pieleen. Vielä kerran!

Lisäksi eri rata- ja autotyypit tekevät yksinpelistäkin vaihtelevan kokemuksen. On varsin erilaista ajella formulalla pitkin futuristisesti kurvailevaa rataa kuin vaappuvalla autonrähjällä autiomaassa.

Muitakin pelitiloja toki löytyy. Yksi niistä on tavallaan autolla pelattavaa tasoloikkaa, jota tavoiteltiin myös PSP/PS3/X360 -peli Gripshiftissä, ihan hyvin tuloksin. Stunttitilassa pyritään keräämään pisteitä temppuilemalla ja varsin hyvänä ideana mukana on myös Puzzle-pelitila. Siinä pelaajalle annetaan aikaraja ja kasa radanrakennuspalikoita. Niistä sitten pitää rakentaa lähtöpisteestä maaliin rata, jonka pystyy ajamaan vaaditussa ajassa. Käytännössä Trackmaniassa on siis rahkeita vaikka kolmeksi autopeliksi.

Ikuisesti yhdessä


Verkossa pelatessa Trackmania nousee vielä uudelle tasolle. Kisakumppaneita löytyy takuuvarmasti, eikä edes parempien jalkoihin jääminen haittaa, kun ensimmäiset kisat menevät joka tapauksessa ratojen opiskeluun. Itsensä ja oman aikansa parantaminen nousee täälläkin pitkäksi aikaa pääosaan ja mukavana bonuksena on sitten muiden voittaminen. Addiktio vain lisääntyy entisestään. Kun pelaajia on näin paljon, on enimmäkseen karsiutunut pois myös esim. Xbox Livessä esiintyvä aloittelijoiden ilkunta. Kisoihin uskaltaa heikompikin virtuaalivauhtipää liittyä mukaan, ja pelattava ei lopu koskaan.

Pelin sisäisessä suomalaisyhteisössäkin aiheena pyörii se, mitä ohjausmenetelmää kukin pelissä käyttää. Jotkut vannovat näppäimistön tarkkuuden nimeen, toiset taas pelaavat pelkästään peliohjaimilla, jotkut vaihtavat välinettä kisatyypin mukaan. Minut Trackmania sai ostamaan palikan, jolla PC tottelee Xbox 360:n langatonta ohjainta. Edes mitään asetuksia ei tarvinnut tehdä, kyseinen padiohjain toimi pelissä suoraan, vain muutaman toiminnon nappia olisin halunnut muuttaa. Ohjaus on herkkyydeltään erinomainen - juuri sellainen, että se saa pelaajan uskomaan, että suoritusta pystyy vielä parantamaan.

Trackmaniaa täytyy suositella erityisesti arcadetyyppisten autopelien ystäville, mutta myös paatuneet simulaattorisissit viihtynevät sen ääressä, kunhan malttavat mielensä - myös hifistelyyn pelissä on varaa. Näin konsolipelaajan näkökulmasta on suorastaan vääryys, ettei peliä ole sovellettu myös X360:n tai PS3:n verkkopalveluun, kaikki edellytykset siihen olisi olemassa. Petollinen 'koitanpa vielä yhden kisan' yhdistettynä siihen, että peli käynnistyy nopeasti kiintolevyltä ja että kisan uudelleenaloittaminen ei vie lainkaan aikaa, takaa sen, että se yksi kisa muuttuu helposti tunneiksi koneen ääressä.

Trackmania on sydämeltään rakkaudella tehty pikkupeli, jota laajentuminen ilmiöksi ei ole pilannut. Teitä on varoitettu.

V2.fi | Manu Pärssinen

Trackmania United Forever (Tietokonepelit)

Monipuolinen ja vauhdikas ajelupeli, jonka aiheuttama addiktio, monet pelitilat ja aktiivinen yhteisö takaavat huikean paljon pelattavaa.
  • nopea ja komeakin
  • addiktiivinen
  • sisällön määrä
  • vielä erilaisempiakin ajoneuvoja olisi mahtunut
  • stunttimoodi liiankin haastava
  • jotkut radat ylisekavia

Pelikuvat

< Super Smash Bros. Br... Don King Presents: P... >

Keskustelut (16 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.07.2008 klo 11.48

Kyselijöille tiedoksi: Ei ole Starforcea.
lainaa
Ilomieli

Rekisteröitynyt 10.04.2007

07.07.2008 klo 12.17

Addiktio alkoi hiipiä takas arvostelua lukiessa.. :|
lainaa
Abbath

Rekisteröitynyt 02.06.2008

07.07.2008 klo 12.35

Olen täysin samaa mieltä arvostelun kanssa. Varsin addiktoiva peli, vähän liiankin kanssa :) Onneksi pyörii hyvin PC:lläni, vaikkei se mikään tuore pelihirmu olekaan. Eri ajotiloissa on myös sopivasti vaihtelua, vaikka nopeimmat on ehkä vähän liiankin nopeita itselleni. Hitaammat, tarkkuutta vaativat, on enemmän mieleeni. Tuo stunttimoodi on yksi suosikeistani, vaikeimmat radat tosin on todellakin vaikeita. Mutta on kieltämättä addiktoiva ja monipuolinen peli, vaikka olisi vieläkin erilaisempia ajoneuvoja tosiaan mahtunut.

Tuo konsolisoituminen "vanhemmiten" on myös tuttu asia. Ei nykyään jaksa aina päivitellä tietokoneen rautaa niin että uudet pelit pyörii. Konsolilla hoituu uudempien pelien pelaaminen kätevämmin. PC:llä pelaan sitten vanhoja kunnon LucasArtsin seikkailupelejä ym. Ja Trackmaniaa.
lainaa
Muntu

Rekisteröitynyt 08.12.2007

07.07.2008 klo 12.45

manu kirjoitti:
Kyselijöille tiedoksi: Ei ole Starforcea.


Noni. Ostoon meni.
lainaa
Aka

07.07.2008 klo 13.37

Voisi joskus ostaakin. Pelin ilmaisversio kovalevyltä löytyy ja se oli kyllä huimaa menoa, kerran netissäkin tuli pelattua. 8)

Peli pyörii parhaimmilla grafiikoilla ihan tarpeeksi hyvällä ruudunpäivityksellä, lukuunottamatta yhtä rataa, jossa piti ajaa jollain ruohokentällä. Siitä ei tietokone oikein pitänyt. :/
lainaa
Aka

07.07.2008 klo 13.40

Voisin sanoa vielä, että hieman futuristinen ulkoasu miellyttää silmääni.
lainaa
HamasakiMan

Rekisteröitynyt 02.05.2008

07.07.2008 klo 15.01

LoL- Radat netissä on ihan ykkösiä milloinkaan et tiedä minne mennä tai missä on edes maali. Täältä saa lisää autoja ---> http://www.trackmania-carpark.com/
lainaa
Viuhkamiina

Rekisteröitynyt 25.04.2007

07.07.2008 klo 17.22

Loistava peli, LOL radat tosin ovat perseestä :D
lainaa
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

08.07.2008 klo 11.34

Hmm. Mulla oli joku vanhempi trackmania ja se latas tän automaattisesti "päivityksenä" :D ... Ei ollenkaan huonompi homma. Hauskaa pelattavaa kyllä pitkäksi aikaa. Negatiivisenä puolena, monet radat varsinkin moninpeliservereillä on huonoja. Tosin ainakin ennen pysty tekeen omat radat ja serverin, kait se onnistuu edelleen.
lainaa
Keke

08.07.2008 klo 15.04

Niin tämän Foreverin saa siis päivityksenä normi Unitediin, ei tarvitse ostaa uudestaan.
lainaa
miksu

Rekisteröitynyt 15.06.2008

09.07.2008 klo 09.04

Peliin olisi mukava itsekin palata, mutta
häviäminen maistuu pahalta.

Olen tuossa jo yhden näppäimistönkin hajottanut. :D
lainaa
skage

Rekisteröitynyt 21.01.2008

09.07.2008 klo 22.17

Olen pelannut tuota ilmaisversiota netissä ilmestymisestä lähtien ja voin todeta, että kyseessä on erittäin addiktoiva, mutta loistava peli.
Olen muute minäkin hajottanu yhen näppiksen pelin parissa :D

Ja olenhan myös pelannut pelin edellistä versiota n. 4 kk.
lainaa
Slaya

Rekisteröitynyt 28.06.2008

10.07.2008 klo 15.54

Yli vuosi on Trackmaniasta kokemusta, lähinnä tuon ilmaisversion parissa. Tosin, sanoisin että tuo ilmaisversio on "parempi" kuin se maksullinen versio, koska tuo ilmaisversiossa oleva Stadium-mode on koko pelisarjan paras ja monipuolisin mode. Täältä saa muuten ladattua muiden heppujen tekemiä ratoja: http://www.tm-exchange.com/
lainaa
SlamDunk

11.07.2008 klo 08.50

TrackManiaa on pelattu vuodesta 2003 lähtien ja edelleen ollaan koukussa :)

Parempaa PC arcade rallia ei ole, eikä ehkä edes tule.

Desert on edelleen suosikki nr. 1 kaikista 7:stä mahdollisesta autosta/maastosta jota täysversio pitää sisällään. Toisena puksuttelee Alpine ja kolmantena kaasuttelee Stadium. Loputkin autot/maastot ovat erinomaisia, paitsi Rally nyt ei niin kovin hyvä loppujenlopuksi ole :)
lainaa
Hiuspaa

15.07.2008 klo 10.25

"Minut Trackmania sai ostamaan palikan, jolla PC tottelee Xbox 360:n langatonta ohjainta. Edes mitään asetuksia ei tarvinnut tehdä, kyseinen padiohjain toimi pelissä suoraan, vain muutaman toiminnon nappia olisin halunnut muuttaa."

No mikset muuttanut? Sieltähän niitä voi launcherista konffata mielensä mukaan..
lainaa
pöö

13.12.2008 klo 18.40

toimiiko toi peli vistassa
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova