Tuorein sisältö

Batman: Arkham Asylum

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Rocksteady Studios
Julkaisija: Eidos Interactive
Julkaisupäivä: 28.08.2009
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

09.09.2009 klo 11.20 | Luettu: 26329 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Sankarinsa arvoinen peli
Herra Bruce Wayne, lepakkomies, lepis, Batman, yön ritari - ihan sama, millä nimellä häntä kutsutaan - ei ole saanut kummoista kohtelua videopelimarkkinoilla. Samaa voi toki sanoa myös lähes kaikista hänen lajitovereistaan, ehkä Hämähäkkimiestä lukuunottamatta. Valkokankaalla mustaviittainen sankarimme on rebootattu onnistuneesti ja samaa ennakkotoivoa pelipuolella aiheutti myös Arkham Asylum, kun siitä alettiin kuhista. Luokaa katseenne taivaalle, sillä bat-signaali palaa kirkkaana!

Ka-pow!


Batman: Arkham Asylum ei perustu uusiin Bat-leffoihin, vaikka tunnelman yleinen synkkyys on varmasti saanut lisäpotkua siltäkin suunnalta. Sen sijaan jonkinlaisena pohjarunkona on ollut erinomainen sarjakuvanovelli Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth. Pääpahiksena toimii ansaitusti Jokeri ja tapahtumat lähtevät vyörymään siitä, kun tämä virnistelevä miekkonen kärrätään Arkhamin vankimielisairaalaan, joka on jo entuudestaan täynnä kieroutuneita pahuuden ruumillistumia. Jo hetken päästä Arkham onkin Jokerin sekä Harley Quinnin hallussa ja juoni ulottuu hirviösotilaiden luomispuuhiin, mutta pääosassa on tietenkin Batmanin kiusaaminen.

Batmanin 70-vuotiseen eloon mahtuu niin paljon variaatioita itse sankarista, että lähdemateriaalin määrä on valtava. Rocksteady Studiosin tekemä rajaus on sataprosenttisen onnistunut, ottaen huomioon senkin, kuinka hankala lepakkomies on supersankarina: miekkosella ei ole lainkaan 'oikeita supervoimia' vaan monen muun toimintapelin tyypit ovat ihan samalla tasolla fyysisiltä kyvyiltään. Superin bättiksestä tekee mystisyyden verho, johon oleellisena osana liittyvät lapsuusmuistot, kaksoiselämä, teknologiaan turvautuminen ja pelon käyttäminen aseena rikollisia vastaan. Kaiken kruunaa kierrekirsikka siitä, kumpi nyt onkaan kahjompi setä - pelleksi vai lepakoksi pukeutunut?

Cr-r-r-a-a-ack! Ooooffff!


Sen lisäksi, että rocksteadylaiset ovat saaneet liki täydellisesti tiivistettyä Batmanin parhaat puolet, ovat he myös saaneet tehtyä malliesimerkin kategoriassa 'toimintaseikkailu'. Arkham Asylum ei täräytä Batarangilla vain muita Batman-pelejä, vaan myös muita sarjakuvapelejä, muita lisenssipelejä sekä monituisia pelejä yleisesti. Arkham tarjoaa paljon mahdollisuuksia hiipimiselle, kiipeilylle, liitelylle, 'salamurhille' (viholliset eivät kuole vaan menevät tajuttomiksi), nyrkkitappeluille ja Jokerin juonille. Valitettavan vähän vaihtoehtoja se sen sijaan tarjoaa vapaalle tahdolle ja etenemiselle, mikä heikkoutena ilmaistakoon. Ilmastointihormeissakin ryömiskellään vallan riittävästi.

Kaikki muu onkin pelaamisen juhlaa. Vaikka rosvojoukon mätkintä on muutaman napin painelua, poukkoilee Batman lennokkaasti uhrista toiseen ja mojovat tehosteet vauhdittavat matkaa. Apuna sankarillamme on röntgenkatsemainen 'etsivänäkö', jonka välityksellä aseita kantavat viholliset karsii muista jo kaukaa ja heidät voi erottaa kättäpidemmistään vaikka lepakkobumerangin avulla, gargoyle-patsaasta tiputtautumalla tai taakse hiipimällä. Lihaskimppupahikset hoidellaankin sitten nyrkin ja jalan yhteistyöllä, mitä nyt puukkoja tai sähkötainnuttimia heiluttaviin tarvitsee käyttää paria muutakin nappia.

Etsivänäkö toimii monessa kohtaa peliä ohjaavana tekijänä, kun esimerkiksi poliisipäällikkö Gordonia jäljitettäessä se säädetään havaitsemaan ilmasta viiksivallun savukkeen tuoksu. Vaikka Arkhamissa riittää loukkoja, vankiosastoja ja viemäreitä, eksymään ei juuri päässyt. Johdatus eteenpäin on selvää, mutta hienonhienosti siinä rajalla että enimmäkseen vältytään kädestäpitämis- tai tunnelitunnelmalta.

Whack-eth! Zlopp!


Pahisten mätkimisestä, pelissä etenemisestä, Arvuuttajan ongelmien ratkomisesta ja kysymysmerkkien löytämisestä sekä potilaiden kuulustelunauhojen ja -kansioiden löytämisestä Batman kerää kokemuspisteitä. Niillä voi päivittää liikerepertuaariaan ja mm. batarangin sekä lukkoja avaavan dekoodaajan ominaisuuksia. Lisäksi bättis löytää ja saa erinäisiä apuvälineitä, mikä tekee Arkhamissa edestakaisin tallaamisen vaivan arvoiseksi. Pelin alkupuolella nähdyt ulottumattomissa sijaitsevat luukut saakin myöhemmin auki, kunhan oikea väline on hallussa.

Koko komeutta - ja sitä se on - pyörittää Unreal Engine 3, mikä selittänee Gears of Warin köriläiltä useimmille vihulaisille lainatut muskelit. Pelihahmot ovatkin aivan uskomattoman hyvän näköisiä, eikä kauaksi jää tunnelmallisen kolkko kolhoosikaan. Graafikot eivät ole juurikaan säästelleet ränsistyneen mielisairaalaan yksityiskohtia viilaillessaan. Erityisen tunnelmallisia (ensimmäisellä kerralla pelotti) ovat Scarecrowin kohtaamiset, kun käytävät tai ruumishuone muuttuvat maisemiksi suoraan lepakkomiehen painajaisista ja linnunpelätti itse valvoo näkyjä jättimäisenä hirviönä.

Zgruppp! Awk! Aaahhh!


Jo edellisessä kappaleessa mainitsemani tunnelma syntyy olennaisesti myös äänimaisemasta. Juurikin kyseisessä Scarecrow ja ruumishuone -kohtauksessa karmivat äänet olivat ne, jotka selkäpiitäni väräyttivät. Musiikkia pelissä on käytetty hillityn hienosti ja se tuo mieleen hieman Dark Knight -elokuvan. Batman-animaatiosarjassa äänijänteitänsä viritelleitä näyttelijöitä hyödynnetään nyt pelissä - ja se on hyvä asia. Mark Hamill tekee yhden vahvimmista Jokereista koskaan ja varmasti yhden kaikkien aikojen parhaista pelirooleista. Kauas taakse ei jää Harley Quinn eivätkä vähäpuheiset sivuhahmotkaan, vain Batman itse on vähän liiankin sävytön jäppinen.

Batman: Arkham Asylum on mestarillisesti koottu ja hiottu peli, joka tempaa mukaansa, kiskaisee viitankulmasta ja pitää vankinaan, kunnes eeppinen lopputaisto on käyty ja Batmanin on lähdettävä taltuttamaan seuraavia suurrikollisia. Ainoastaan silloin pelaaja huomaa, ettei olekaan itse Batman, vaan vain pelaaja. Lapsuuteeni liittyvistä syistä riippuen en vaihda avatar-ikoniani vieläkään Teräsmiehen ässästä lepakoksi, mutta pelien saralla punaviittaa viedään aivan kuus-nolla. Tällä bät-sivustolla, tähän bät-aikaan, minä suosittelen tätä bät-peliä.

V2.fi | Manu Pärssinen

Batman: Arkham Asylum (Xbox 360)

Toimintaseikkailu, joka olisi pärjännyt ilman loistavaa Batman-lisenssillä kuorruttamistakin. Yksi vuoden parhaista peleistä ja ehdottomasti paras Batman-peli koskaan.
  • Batman on oikea Batman
  • Jokeri on oikea Jokeri
  • toteutus on parasta A-ryhmää
  • olisi kaivannut hitusen lisävaihtelua
  • pomotaistelut peruskauraa
< Wolfenstein... The Beatles: Rock Ba... >

Keskustelut (11 viestiä)

aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.09.2009 klo 12.49

Tiukka peli oli. En jaksa kirjoittaa samoja kommentteja useaan kertaan. Lukekaa foorumilta jos kiinnostaa:
http://www.v2.fi/keskustelut/?mode=viewtopic&pid=41728#41
lainaa
Bigtoop

Rekisteröitynyt 04.01.2008

10.09.2009 klo 15.00

Fontteja alettu vaihtamaan näköjään täällä arvosteluissakin... Kuinka alas sitä voi mennä?
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

10.09.2009 klo 16.22

Bigtoop kirjoitti:
Fontteja alettu vaihtamaan näköjään täällä arvosteluissakin... Kuinka alas sitä voi mennä?


Ei yhtä pistettä alemmas.
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

10.09.2009 klo 16.43

Oon ite pelannu nyt 17% mutta joudun oottelee ens viikon alkupuolelle että kehtaan taas pelata. Mainio peli kyllä, kehittää vieroitusoireita jo nyt. Alkaa nää lukiojutut vähän harmittaa... :)
lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

10.09.2009 klo 17.17

On kyl selvästi paras supersankaripeli jota oon ikiin pelannu. Vuoden peli -aineista.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

10.09.2009 klo 19.35

Protec, ei spoilereita arvosteluihin kts.
lainaa
CompAri

11.09.2009 klo 00.02

Batman Arkham Asylum: Screenshot Comparison
http://bit.ly/32XwU
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.09.2009 klo 09.59

CompAri kirjoitti:
Batman Arkham Asylum: Screenshot Comparison
http://bit.ly/32XwU

Playstation 3 and Xbox 360 Controller Comparison:
http://mattbrett.com/images/ps360-controllers.jpg

heh heh...
lainaa
loozerr

Rekisteröitynyt 05.06.2007

11.09.2009 klo 22.13

Pornotaistelut ovat tuskin peruskamaa.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

11.09.2009 klo 22.38

stammy kirjoitti:
Protec, ei spoilereita arvosteluihin kts.


Syvimmät pahoitteluni. En ajatellut taas ihan loppuun asti. Näköjään joku jo sen poistanutkin...
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

11.09.2009 klo 23.20

Protec kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Protec, ei spoilereita arvosteluihin kts.


Syvimmät pahoitteluni. En ajatellut taas ihan loppuun asti. Näköjään joku jo sen poistanutkin...

Pahoittelut hyväksytty. Eivätpä nuo mitään ylettömän pahoja spoilereita olleet, mutta on aina yksilöllistä kuinka tarkkoja ihmiset pelikokemuksensa suhteen ovat.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova