Tuorein sisältö

Puyo Puyo Tetris

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Älypelit
Pelaajia: 1-4, verkkopeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Sonic Team
Julkaisija: Sega
Julkaisupäivä: 28.04.2017
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

26.05.2017 klo 12.00 | Luettu: 2483 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Hyytelöpalikoita ja palikkahyytelöä
Käsi ylös, kuka tietää, mikä on Tetris? Okei, hyvä, ei siitä sen enempää. Kuka tietää mikä on Puyo Puyo? Jahas, no se on periaatteessa hyvin samanlainen peli kuin Tetris, mutta sen 80-luvun alkujuuret ovat Japanissa, eivät Neuvostoliitossa. Puyo Puyossa yhdistellään ylhäältä tippuvia hyytelömäisiä väripalikoita, kunnes neljä tai useampi samanväristä neliöiden osasta osuu yhteen - ja sitten katoaa. Pisteitä kertyy parhaiten miettimällä asioita reilusti etukäteen, jotta palikoiden katoaminen aiheuttaisi ketjureaktion pelikentällä. Jotkut saattavat tunnistaa pelin paremmin Dr Robotnik’s Mean Bean Machine -nimisenä.


Puyo Puyo Tetris julkaistiin Japanissa jo 2014, mutta Euroopassa Puyo Puyo -pelejä ei ole nähty sitten vuoden 2004. Länsimaissa Tetris onkin reilusti suositumpi ilmiö, joten näiden kahden maailman kohtaaminen on hyvä tekosyy tuoda tätä nykyä Segan hallussa ollutta puzzlepeliä tutummaksi. Ajatuksena se, että sekoitetaan nämä kaksi palikkapuzzlelegendaa keskenään on varmasti sytyttänyt lamppuja pelisuunnittelijoiden päissä ja hymyjä johtoportaan lompakkotaskuissa. Varsin hyvin siinä on onnistuttukin.

Palikat solmuun


Pakettiin on tungettu kiitettävä kasa pelitiloja, mutta koska en uskonut aluksi (enkä parinkymmenen yrityksen jälkeen lopuksikaan) menestymiseeni verkkomatseissa, keskityin sohvamatsien lisäksi juonitilassa etenemiseen - ja kyllähän siinäkin haastetta riittää. Iloisista hahmoistaan huolimatta PPT osaa olla säälimättömän ankara. Joitain pomovastuksia vastaan saa hakata päätänsä seinään tuntejakin, ennen kuin reaktiokyvyn, taidon, tuurin ja tekoälyn virheiden kautta voitto saattaa kampeutua plakkariin - ja silloinkin toki vain yhden tähden arvoisesti. Lisähaastetta on nimittäin vielä siinä, että jokaisen matsin voi koettaa suorittaa kolmen tähden arvoisesti - yleensä vaikkapa voittamalla jonkin tietyn aikarajan.


Matsejakin on montaa sorttia: voi olla Tetris vastaan Tetris, Puyo Puyo vastaan Puyo Puyo, Tetris vastaan Puyo Puyo tai sitten sellainen, jossa lajit vaihtelevat lennosta tietyin väliajoin. Sohvaporukalla jälkimmäinen on erinomaisen hauskaa, mutta tekoälyä vastaan saa olla tarkkana. Hampaankoloon jäi vähän myös sellainen fiilis, että Tetriksen pelaaja oli vähän alakynnessä Puyo-megatiputuksia vastaan - versus-matsien ideahan on saada isoja pudotuksia, jolloin vastustaja saa omalle kentälleen ylimääräistä tavaraa.

En voi niellä värejä


Graafisesti PPT on ihastuttavan värikästä Japania ja “siniset taivaat” -Segaa. Sen iloiset ja sekavat hahmot kiljuvat ja huutavat ja möykkäävät, mikä saattaa olla välillä ärsyttävääkin, mutta tuo kuitenkin jo seuraavassa hetkessä hymyn suupieleen. Musiikissa on tuttuja teemoja molemmista pelisarjosta, mutta omalla tyylillään, eikä tätä pelatessa voi murjottaa, vaikka vastustaja kuinka murjoisi. No okei, muutaman kerran laskin ohjaimen hellästi sohvalle viereeni ja laskin kymmeneen, ennen kuin painoin Retry-painiketta.


Puyo Puyo Tetris on perinteisen puzzlekoulukunnan vankka edustaja ja häpeilemätön omassa lajissaan. Tämä pitää ehdottomasti ottaa mukaan kaveriporukoiden illanviettoihin, eikä pelin PS4-versio maksakaan kuin kolme kymppiä.


Toinen mielipide (Nintendo Switch)


Ensimmäistä kertaa kunnolla puyojen maailmaan loikanneelle tarjolla oli hämmentävä tunteiden ristisiitos. Animemekastus on omituisuudessaan ja älyttömyydessään hykerryttävää, mutta sitten vasta ollaankin ihan hooheinosta, kun eri pelejä sekoitetaan yhteen. Mitä ihmeen omituista, viehättävää ja lumoavaa hulluutta tämä on?


Vaikeakin se on, sillä tarinaa tekoälyä vastaan taottaessa ei vaan usein pärjää, jos hurjimpien Puyo-kombojen rakentaminen ei istu selkäytimeen. Onneksi pelissä on sentään huomioitu tumpelot, ja se armahtaa ja päästää eteenpäin tarpeeksi monen epäonnistumisen jälkeen.

Hauska ja lumoava peli saa Switchillä upeaa lisäarvoa mobiiliudesta. Laitteen pieni näyttö sopii oikein hyvin kaksinpeliin, ja ohjaimien langaton jakaminen toimii esimerkillisesti. Kahden pelaajan saman koneen yhteishupailu eri pelitiloissa on mukaansatempaavaa ja sopivasti kilpailullista, varmaan kolmellakin. Klassisen Tetriksen ystävä tosin saattaa hämmentyä kipailullisen moninpelin ominaisuuksista. Neljällä pelaajalla saman pikkunäytön ympärille ahtautuminen saattaa käydä jo aika tuttavalliseksi.


Paikallisen huvittelun rinnalla Switch-nettipelaaminen on puolestaan täyttä ranteidenviiltelyä. Omituisen monessa matsissa pelikaveri löytyy Japanista, ja kyllähän te arvaatte miten siinä käy. Kerran voitin, kai vahingossa, kun sain Tetris-palikat. Muuten kyyti oli kylmää ja mietinkin moneen kertaan, että missä se hauskuus tässä oikein on. No, tietenkin Japanissa.

Puyotteleminen on taatusti yksi parhaista tavoista viettää laatuaikaa Switchin parissa, mutta kyllä siinä seka- ja moninpelin lomassa muistaa helposti myös yhden ikiaikaisen totuuden: ei ole Tetriksen voittanutta.

Jukka O. Kauppinen

V2.fi | Manu Pärssinen

Puyo Puyo Tetris (Playstation 4)

Puyo Puyo Tetris on nykykonsolisukupolven parasta perinteistä palikkapuzzleilua.
  • iloisen pirteä ja värikäs
  • paljon pelattavaa
  • Tetris on maailman paras peli
  • Vaikeustaso heittelehtii…
  • ...yleensä sinne tuskaiseen suuntaan
  • tarinatilassa paljon ohitettavia puhekuplia
< Outlast II... Yo-kai Watch 2: Fles... >

Keskustelut (2 viestiä)

brogwrgwogh

27.05.2017 klo 11.18 1 tykkää tästä

Kolme kymppiä? Mobiili/indiemaailmahan on nykyään täynnä ilmaisia yhdistä-pelejä. Ei voi onnistua tuollaisella hinnalla. Joo puoli-hinta verrattuna johonkin Zeldaan, GTA:han ja Final Fantasyyn, tosi hienoa
Stanalog

27.05.2017 klo 18.15

brogwrgwogh kirjoitti:
Kolme kymppiä? Mobiili/indiemaailmahan on nykyään täynnä ilmaisia yhdistä-pelejä. Ei voi onnistua tuollaisella hinnalla. Joo puoli-hinta verrattuna johonkin Zeldaan, GTA:han ja Final Fantasyyn, tosi hienoa


Kyllä mä 30 euroa maksan tästä helpolla! Monelle pelkkä Tetriskin on WattaFakKia tänäpäivänä, mutta itse ymmärrän ton hinnan ihan lisenssisyistä. Maksaahan pelkkä Tetriskin huolella, kun PS4:lle ostin aikoinaan. Puyot siihen päälle vielä. Ainoa huolenaiheeni on vähäinen sarjaseura tässä continentissa, saati suomenmaassa. Nipan DS:n Tetriksessä marathon modessa (15 lvl) olinkin suomen 2. ja keikuin aika hyvillä pisteillä, ottaen huomioon etten nyt ihan tuntitolkulla päivässä kerennyt harjoitella.

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova