Tuorein sisältö

ZeroRanger

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1, 1-2 paikallinen moninpeli
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: System Erasure
Julkaisija: System Erasure
Julkaisupäivä: 28.09.2018
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

10.10.2018 klo 12.00 | Luettu: 4889 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Hermoheikon pelaajan pahin painajainen
Muistan edelleen kuinka mahtavaa oli saada lapsena puhelin, joka sisälsi muutaman pelin. Suosikkini oli mainetta niittänyt Space Impact, joka on varmasti tuttu monelle entiselle Nokia-puhelimen omistajalle. Tätä ennen tunnettuja shoot 'em up -teoksia olivat muun muassa Spacewar ja Space Invaders, jotka olivat valloittaneet pelikansan sydämet ennen syntymääni. Nyt Steamiin saapunut suomalaisten pelintekijöiden luoma ZeroRangers tarjoaa valtavirrassa roikkuvien AAA-pelien rinnalle jotain “vanhaa ja kunnollista” pelattavaa.


Kahden pelaajan taktiikka

Ennen varsinaista alkua kerrotaan taistelijasta, joka halusi tulla ZeroRangeriksi, mitä tämä sitten tarkoittaakaan. Lisäksi näytetään lyhyt video vilkkuvine valoineen kasarimusiikin tahdittamana. Pätkässä höpistiin alieneista, mutta loppu jää arvoitukseksi, joka selviää pelin edetessä. Taistelualuksen valintaan päästään heti intron jälkeen ja turhat lörpöttelyt voikin säästää jotain toista peliä varten. Näin on päätetty myös ohjeiden ja muiden tutoriaalien suhteen: niitä ei nimittäin ole eikä tule.

Space Impactista minulle jäi muistikuva, että olin 3310-puhelimen näppäinten hakkaamisessa melko hyvä. Nyt kuitenkin pikkutyttösen sormet ovat muuttuneet hitaiksi nakkisormiksi ja ZeroRangers aiheuttaakin hermojen kiristystä heti alkupuolella. Kyseessä ei todellakaan ole helppo shoot ‘em up ja näppäimistö saattaakin joutua siihen kuntoon, että pienen tauon pitäminen kesken suorituksen saattaa olla paikallaan. Kentästä toiseen päästäkseen, on tasoja suoritettava yhä uudestaan ja uudestaan. Onneksi kuoleman jälkeen jaettavilla pisteillä kerrytetään oranssia väriä mittariin, joka saavuttaessaan lakipisteen avaa mittarin viereen uuden paikan extra elämälle. Ne taas määrittävät kuinka monta kertaa voi kuolla yhden tason aikana. Helpotusta etenemiseen tuo myös tasojen ja kenttien väliset tallennuspisteet, jolloin etenemistä voi jatkaa siitä mihin matka edellisen kerran tyssäsi.

Avaruussukkulointiin on valittavissa kaksi erilaista alusta, jotka tuttavallisemmin ovat type-b ja type-c. Kahden aluksen taktiikka tarkoittaa samalla myös, että ZeroRangers tukee paikallista moninpeliä! Kaksinpelissä ohjaimina voi käyttää yhtä tai kahta näppäimistöä riippuen siitä, millaiset näpyttimiä taloudessa on tarjolla. Yhden lankun taktiikka onnistuu vain, mikäli siitä löytyy myös numeropadi. Kaverin kanssa alieneiden ja muiden pahiksien tappaminen oli pelin parasta antia ja pelitilaa voikin suositella suurella lämmöllä.

Nosta näyttösi pystyyn ja nauti

Heti alussa pelaajalle tarjotaan kahta eri kuvakokoa, jota ihmettelin hetken, kunnes tajusin mistä on kyse. ZeroRangers nimittäin tukee vertikaaliin asetettavia monitoreja. Fiksuimmat toki keksivät hätätilanteessa jonkin purkkavirityksen päätelaitteelle, jotta räiskinnästä saa kaiken mahdollisen irti. Vaakatasossa pelattaessa sivuille muodostuu automaattisesti ärsyttävän paksut mustat palkit ja varsinainen peli näkyy keskellä melko pienenä ja kapeana kaistaleena. Näin ollen horisontaalista kuvakulmaa ei voi juuri suositella kuin pakosta.

ZeroRangers on peli, jota inhosin aluksi sydämeni pohjasta, mutta jota opin myös nopeasti rakastamaan. Kokonaisuus on melko täydellisen oloinen, eikä tuntien pelailun jälkeen löydy juuri mitään moitittavaa. Peli rullaa kauniisti eteenpäin niin kun shoot ‘em up -teoksen kuuluukin. Taustalla olevat grafiikat sopivat mainiosti kokonaisuuteen ja hirvittävät bullet hell -kohtaukset toimivat moitteita. Kokonaisvaltainen toimivuus on hieman yllättävää, sillä käytössä on ainoastaan kahdeksan väriä ja taustalla rullaa ties minkälaista härpätintä. Ja mikä parasta, värisokeudesta kärsiville on tarjolla oma versio. Tästä vaihtoehdosta iso peukku tekijöille!

Pienen miinuksen annan ainoastaan teoksen haastavasta tasosta ja puuttuvista erilaisista vaikeusasteista. Tällä hetkellä ZeroRangers ei houkuttele pariinsa aloittelevia genreen tutustujia, vaan karkottaa tulokkaat muille maille. Toisaalta puute taas jättää veteraanit janoamaan haastavampaa taistelua. Kehittäjät ovat kuitenkin luvanneet Steamin kauppapaikalla kesäkuussa, että teos saisi julkaisun jälkeen kaksi eri vaikeusastetta. Parempi olisi ollut, että ne kuitenkin olisi nidottu mukaan heti ensiaskelista lähtien. Aloittelijoiden kannattaa varustautua runsaalla kasalla päreitä tai vaihtoehtoisesti odotella vaikeustasojen saapumista. Paitsi jos sattuu pitämään päreiden polttelusta ja omien hermojen kiduttamisesta.

PC-tiedot: NVIDIA GTX 1060, 6 Gt muistia, Intel Core i7-7700K, 16 Gt muistia

V2.fi | Miia Lyyra

ZeroRanger (Tietokonepelit)

Suomalaisen indiestudion julkaisema klassinen shoot ‘em up, joka sopii parhaiten hermojen kiduttamista rakastaville taistelijoille.
  • Haastava shmup
  • Paikallinen moninpeli
  • Värisokeille oma versio
  • Haastava shmup
  • Vaikeustasojen puute

Pelikuvat

< SNK Heroines: Tag Te... Spellsworn... >

Keskustelut (1 viestiä)

Tingle

Rekisteröitynyt 19.04.2007

10.10.2018 klo 14.14 6 tykkää tästä

Pelisuunnittelun mestariteos parivaljakolta, joka tietää tasan tarkkaan mikä kaksiulotteisissa toimintapeleissä on hauskaa. Vahva suositus täältä!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova