Tuorein sisältö

The Raven Remastered

Arvioitu: Xbox One
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: KING Art
Julkaisija: THQ Nordic
Julkaisupäivä: 13.03.2018
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

20.10.2018 klo 12.00 | Luettu: 7165 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Mestarivarkaan arvoitus
Lontoo 1964. British Museumista varastetaan muinainen rubiini. Kyse ei ole mistä tahansa jalokivestä, vaan itsensä Sfinksin toisesta silmästä. Rikospaikalta löytyy sulka, joka saattaa olla legendaarisen mestarivaras Ravenin merkki. Vaihtoehtoisesti kyseessä voi olla joku, joka haluaa matkia kuuluisaa pihistelijää. Onneksi paikalle on saapunut konstaapeli Anton Jakob Zellner, joka selvittää kuka on mystisen rikoksen takana. Ongelman ratkominen ei kuitenkaan käy helposti, sillä jokaisella vastaantulevalla henkilöllä tuntuu olevan salaisuus kannettavanaan.


Junamatka Kairoon päättyi ikävästi


Museosta alkanut rikostutkinta paisuu heti alkumetreillä isommaksi vyyhdeksi, kun junamatka Sveitsistä Kairoon päättyy ikävästi ennen määränpäähän saapumista. Juna kyydissä oli matkustajia, mutta myös toinen Sfinksin silmä. Zellnerille käy nopeasti selväksi, että tapahtuma liittyy British Museumin tapaukseen. Tästä alkaa seikkailu, joka on jaettu yhteensä kolmeen jaksoon. Kokonaiskesto ja rikoksen ratkonta suoritustavasta riippuen on noin 8-12 tuntia, joten mistään nopeasta läpijuoksusta ei ole kyse.

Point & click -hengen mukaisesti ohjaus on helppoa. Ohjaimen tateilla liikutellaan hahmoa, kun taas esineitä ja kohteita voi tutkia painamalla A ja B -nappuloita. Alueelta löydettyjen esineiden käyttöä taas kontrolloidaan Y-näppäimellä. Muutamalla nappulalla Zellner voi rakentaa esimerkiksi tiirikointiin sopivat välineet tai soihdun reitin valaisua varten. Ohjaaminen sinänsä on helppoa, mutta käyttöliittymä hankaa vastaan. Liikkuminen on hetkittäin todella tönkköä ja oikeiden kohteiden valitseminen esimerkiksi tarkastelua varten on vaikeaa.

Arvoitusten ratkominen on mukavaa puuhaa ja olo onkin kuin selvittäisi mysteeriä Agatha Christien kirjassa. Pelin kaava noudattelee selkeää ja putkimaista ratkontaa, joten tehtävien tekeminen on helppoa. Vaatimustasona on lähinnä osata ymmärtää mitä hahmojen välisissä keskusteluissa sanotaan. Tehtävien ratkomisessa on kuitenkin se ongelmia, että ne on suoritettava tietyssä järjestyksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pulman pääsee suorittamaan vasta, kun on puhunut tietylle henkilölle, vaikka tietäisi mikä tehtävä on sekä miten se suoritettaisiin. Päänsärkyä aiheuttaa myös pelialueelta toiselle siirtyminen, sillä välissä oleva lataustauko katkaisee kulkemisen ikävästi. Alussa olevan junan päästä päähän liikkuminen muodostui tuskalliseksi, kun jokaisen vaunun välissä piti odottaa seuraavan vaunun latautumista.

The Raven Remastered on äänimaailmaltaan yllättävän laadukas, joten musiikit sekä ääninäyttely ansaitsevat maininnan. Ilman näitä pelaaminen olisi käynyt todella tylsäksi ja puuduttavaksi. Musiikista kerrottakoon sen verran, että säveltäjänä toiminut Benny Oschmann on tunnettu myös muun muassa Angry Birds Toons -sarjan muutaman jakson kappaleista. Mahtavinta kuitenkin on, että soittimia kappaleissa soittaa Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, frankfurtilainen sinfoniaorkesteri. Suosittelen vahvasti Oschmannin musiikkiuraan tutustumista.

Taas yksi uudelleenlämmitelty peli


Remasteroitu versio? Kyllä vain. Alun perin peli julkaistiin vuonna 2013 PC:lle ja Xbox 360:lle sekä vuonna 2014 PlayStation 3:lle. Tuolloin se kulki nimellä The Raven: Legacy of a Master Thief. Point & click -tyylisen rikosmysteeritekeleen takana seisoo KING Art -studio, joka on tuottanut samanhenkisiä pelejä myös aikaisemmin. Näistä tunnetuin on The Book of Unwritten Tales -sarja. Sikäli outoa, että pelin alkuperäisestä julkaisusta ei ole kulunut kovinkaan monta vuotta ja jo nyt siitä halutaan tehdä ehostettu versio. Tekijöiden mukaan parannuksia olisi tapahtunut vain visuaaliseen ulosantiin. Esimerkiksi pelihahmot näyttävät hieman paremmilta valaistuksen parantelun johdosta.

En silti ymmärrä, miksi pelistä on tehty uusi versio. Luultavasti salapoliisitarinalle on vain haluttu saada uusia pelaajia uusille alustoille. Jos Legacy of a Master Thief -versio on jo pelattu, niin ehostettua tekelettä ei kannata harkita. Point & click -tyylistä ja rikosten selvittelystä nauttivalle salapoliisille pulmapeli on kuitenkin harkinnan arvoinen, mikäli siihen ei ole ennestään törmännyt.

The Raven Remastered on saatavilla PC:lle, Macille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

V2.fi | Miia Lyyra

The Raven Remastered (Xbox One)

Muutaman vuoden takainen point & click -henkinen rikoksen selvittämiseen keskittynyt peli. Remasteroitu versio, mutta syy ehostukseen jäi epäselväksi.
  • Benny Oschmann
  • Äänimaailma
  • Point & click -genren peli
  • Miksi ihmeessä peli remasteroitiin?
  • Käyttöliittymän kankeus

Pelikuvat

< Mega Man 11 ... Space Hulk Tactics ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova