Tuorein sisältö

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Arvioitu: Nintendo Switch
Genre: Strategiapelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 20.10.2022
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

31.10.2022 klo 18.11 | Luettu: 4702 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

MARIO JA HASSUT PUPUT YLLÄTTIVÄT PELIARVOSTELIJAN
Yli 10 vuotta sitten istuin jyväskyläläisen pelibaarin vihreällä sohvalla ja ravistelin Nintendo Wii:n kapulaa kuin viimeistä päivää. Televisioruudussa Raving Rabbids -pupu teki typerää liikettä ja minua sekä ystävääni nauratti aivan kamalasti. Nyt “heti” vuonna 2022 törmään samaisiin pupuihin uudelleen ja ihmettelen, miten ne vieläkin ovat mukana videopeleissä. Nopeasti minulle selvisi, että jo vuonna 2017 julkaistu Mario + Rabbids Kingdom Battle yhdisteli Mariota ja näitä hassuja pupuja hyvin onnistuneesti. V2.fi:n Manu veikkasikin oman peliarvionsa lopussa, että peli tulisi saamaan jatkoa ennemmin tai myöhemmin. Nyt se jatko-osa on vihdoin saatu, kun Ubisoft julkaisi Mario + Rabbids Sparks of Hopen.Jo vuonna 2017 Mario + Rabbids -yhdistelmästä syntynyt teos ristittiin baby-XCOMiksi sen vuoropohjaisen strategiapelityylinsä vuoksi. Mario + Rabbids Sparks of Hopen hankkiminen ei vaadi pohjalle aiemman osan pelaamista, vaikka sen tahkoaminen luultavasti avaisi enemmän asioita. En ole pelannut aiempaa osaa, enkä suoraan sanottuna kokenut asian olevan haitaksi. Uutukaisessa Mario ja Rabbids-puput lähtevät taas seikkailuun, kun Cursa-pahis on päättänyt iskeä maailmaan mustan Darkmess-mönjänsä kera. Kirous on ulottunut kaikille mahdollisille planeetoille ja ilo sekä hauskuus on poissa. Vaarassa ovat myös Sparksit, jotka syntyivät kun Luma-tähdet ja Rabbidsit yhdistyivät. Mario kavereineen astuukin avaruusalukseen ja suuntaa kohti galaksia, jotta planeetat ja Sparksit pelastuisivat.


Planeetoilla sankarit taistelevat tiensä useiden tehtävien lävitse, jonka jälkeen avautuu mahdollisuus lentää seuraavalle planeetalle. Matkan taustalla kulkee tarina, joka yllättävästi onnistuu imaisemaan mukaansa. Hauskat kanit toivat mieleen hetket pelibaarin sohvalta, sillä pupujen ja muiden hahmojen sekoilu aiheutti minussa tahattomia naurunpurskahduksia. Tarina säväytti laadukkuudellaan, sillä olin odottanut, että pelaaminen keskittyisi vain vuoropohjaiseen taisteluun. Ylipäätänsä en odottanut pitäväni pelistä, joten uppoutuminen sen pariin useampana iltana yllätti minut. Päätarinan lisäksi tekemistä löytyy myös useista sivutehtävistä, jotka ovat ihan hauskoja nekin. Kaverukset voivat esimerkiksi juosta rinkuloiden tai kolikoiden perässä aikaa vastaan. Pelkäksi vuoropohjaiseksi mätöksi seikkailu ei siis mene, sillä näiden lisäksi tarjolla on myös satunnaista pulmanratkontaa. Pelin vaikeudestakaan ei tarvitse murehtia, sillä tarjolla on muutamia vaikeusasteita. Lisäksi tarjolla on tila, jonka ansiosta sankarit eivät vahingoitu taisteluissa lainkaan. Mario + Rabbids Sparks of Hope sopii myös vähemmän strategiapelejä tahkonneille ensi peliksi, vaikkapa lapsille. HC-pelaajat saattavat kuitenkin tylsistyä, sillä haastavinkaan taso ei ole ylitsepääsemätön. Toki taistelut on mahdollista hävitä, mikäli ei yhtään mieti, mitä on tekemässä.

Hauskuuden alla lymyilee syvyyttä tarjoava strategiapeli


Itse taistelut ovat hieman muuttuneet sarjan edellisestä osasta, sillä Sparks of Hopessa ei ole enää Kingdom Battlesta tuttua ruutujärjestelmää. Pohjimmiltaan vuoropohjainen taistelu on kuitenkin melko entisellään, eikä suuria muutoksia ole tapahtunut. Muutoksia voisi luonnehtia pieneksi viilaukseksi. Oman vuoron aikana sankarit voivat toteuttaa iskunsa sekä kaksi liikettä, jotka eivät kuluta toimintopistettä. Vapaita liikkeitä ovat vauhdilla viholliseen törmääminen eli dash ja lyhyen matkan ilmassa lentäminen. Vaikka liikkeet ovat “ilmaisia”, niitä voi tehdä ainoastaan kerran oman vuoronsa aikana. Planeettojen taistelualueet ovat keskenään mukavan erilaisia. Seikkailun edetessä mukaan saapuu erilaisia vastustajia, minkä lisäksi ne ovat vaikeampi päihittää kuin aiemmat. Kaikkien vihollisten heikkouksia ja vahvuuksia ei kuitenkaan tarvitse yrittää muistaa ulkoa, sillä vastustajien tilanteen voi skannata tacticamilla, joka kertoo kestävyyden lisäksi vihollisen heikkoudet ja iskut joille se on immuuni.


Pelin alkupuolella vastustajia voi mätkiä nekkuun kahden taistelijan avulla, mutta jo melko pian tiimiin saa ottaa mukaan kolmannen sotilaan. Valittavissa on mielestäni runsaus kattaus hahmoja aina Mariosta Luigiin ja Rabbid Peachista Rabbid Rosalinaan. Mukana on yhteensä yhdeksän hahmoa, joista kuusi on avoinna heti kättelyssä ja loput kolme saapuvat mukaan matkan edetessä. Jokaisella hahmolla on omat kykynsä. Siinä missä Mario voi ampua kaksi laukausta omalla tussarillaan on Luigilla “tarkkuuskiväärinä” jousipyssy. Rabbid Peach taas pystyy toisena kykynä parantamaan tiimiläisiään. Hieman yllättävästi hahmovalikoima on niin laaja, että huomasin pelin edetessä hävettävän vähän vaihtavani hahmoja. Onneksi kaikille hahmoille kertyy kokemuspisteitä, vaikka niillä ei edes pelaisin. Rabbid Peach sai eniten peliaikaa, sillä se on ainoa, joka voi parantaa tiimiään. Harmi ettei mukana ollut toista hahmoa, jolla olisi ollut samankaltainen kyky.

Sankareiden ei kuitenkaan tarvitse pärjätä yksin, sillä Sparks-tähdet auttavat taidoillaan päihittämään vastustajat. Tähdet vahvistavat muun muassa iskuvoimaa ja suojaavat sotilaita tietyiltä iskuilta. Seikkailun edetessä jokaisella hahmolla voi olla käytössään yhtäaikaisesti kaksi Sparksia, joita voi kehittää vahvemmaksi Star Bit -pisteiden avustuksella, joita saa kerättyä planeetoilta. Sparksien kehittämisen ansiosta niiden voimat kehittyvät paremmiksi. Apureiden lisäksi myös päähahmoilla on omat kykypuunsa, joiden kehittämisen koin jäävän hyvin vähäiseksi. Kykyjen päivittämisen ymmärtäminen oli hieman haastavaa ja olisinkin toivonut, että kaikilla hahmoilla olisi ollut esimerkiksi vain yksi yhtenäinen kykypuu. Se olisi ollut linjassa hahmojen yhteisen kokemuspisteiden kertymisen kanssa. Ylipäätänsä valikot ja asetukset olivat hieman hankalia käyttää ja esimerkiksi hahmojen sekä Sparksien vaihtaminen oli vaivalloista.


Mario + Rabbids Sparks of Hope on hyvä kokonaisuus, joka tarjoaa monipuolisen ja syvyyttä tarjoavat strategiapeliannoksen laadukkaalla tarinalla. Nautin pelin parissa jokaisesta tunnista ja se sopi minulle nautittavaksi sohvan uumenista samalla, kun katsoin saippuasarjoja televisiosta. Myös pelin kokonaiskesto yllätti, sillä pelitavasta riippuen tekemistä on tarjolla noin 20-30 tuntia. Jäin kuitenkin miettimään, kenelle Mario + Rabbids -sekoilu on tarkoitettu? Minun kaltaiselle nyypälle kokonaisuus tarjoili hauskaa vuoropohjaista seikkailua, mutta HC-pelaajille kokemus voi olla hidastempoinen ja liian helppo. Pidin jatko-osasta niin paljon, että harkitsen ensimmäisen osan hankkimista. Mario + Rabbids Sparks of Hope pääsee myös ehdottomasti henkilökohtaiselle vuoden 2022 top 5 pelit -listalleni.

V2.fi | Miia Lyyra

Mario + Rabbids Sparks of Hope (Nintendo Switch)

Hauska strategiapeli, joka yllätti hyvällä tarinallaan. Sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.
  • Jokaiselle löytyy sopiva vaikeustaso
  • Hyvä tarina ja hauskaa huumoria
  • Monipuoliset kentät ja viholliset
  • Runsaasti erilaisia hahmoja
  • Hieman hidastempoinen
  • Haluaa olla kaikille pelaajille sopiva
  • Sekava päivitysjärjestelmä
< New Tales from the B... God of War: Ragnarök... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova