Tuorein sisältö

Hogwarts Legacy

Arvioitu: Playstation 5
Genre: Roolipelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Avalanche Software
Julkaisija: Portkey Games
Julkaisupäivä: 10.02.2023
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

06.02.2023 klo 14.51 | Luettu: 13745 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

KIRJEESI TYLYPAHKAAN ON SAAPUNUT
Toimittajan huomautus: Tekstissä ja kuvakaappauksissa saattaa tulla esille asioita, jotka voidaan luokitella spoilereiksi.

Kun Harry Potter ja Viisasten kivi -elokuva saapui teattereihin, olin myyty. Olin samanikäinen kuin valkokankaalla loitsuja tekevät Harry, Ron ja Hermione. Kuoleman varjeluksien aikaan olin nuori aikuinen, kuten Tylypahkan velhot ja noidat olivat. Voi puhua, että olen kasvanut samaa tahtia Harryn, Ronin ja Hermionen kanssa, kuten sadat miljoonat muutkin nuoret - tai siis nykyiset aikuiset. Vaikka Harry Potterista on julkaistu vuosien varrella lisensoituja pelejä, on kunnollista roolipeliä odotettu kuin kuuta nousevaa.


Hogwarts Legacyn saapumista ovat varjostaneet muutamat myöhästymiset, mutta myös velhomaailman luoneen kirjailija J.K. Rowlingin sosiaalisessa mediassa laukomat typerät kommentit. Rowling on julkaissut transfobisia lausuntoja, mikä on saanut monet Harry Potter -fanit kääntämään selkänsä kirjoittajalle ja ihan aiheesta. Rowlingin kommentit ovat herättäneet kummastusta, sillä Harry Potter -universumissa on opetettu suvaitsevaisuutta ja toisten hyväksymistä sellaisina kuin he ovat. Hogwarts Legacyn tekijät painottavat, että videopelissä nähtävä tarina ei ole J.K. Rowlingin tekemä, eikä kirjailija ole ollut mukana tekemässä peliä. Totta kai tarina kuitenkin perustuu Rowlingin luomaan velhomaailmaan, mutta siihen Rowlingin osuus jääkin. Yhteistyötä on kuitenkin tehty Rowlingin tiimin kanssa, jotta Hogwarts Legacyn tarinasta saataisiin “oikeanlainen”.

Voit olla hyvien puolella tai juopua pimeyden voimista


Tervetuloa 1800-luvun Tylypahkaan. Aloitat opintosi vasta viidentenä vuonna, joten sinulla on paljon kirittävää, mikäli haluat selviytyä hyvin O.W.L.-kokeista. Lukukautta varjostaa tieto muinaisesta taikuudesta sekä Ranrok-maahisen ja Victor Rookwood -velhon kamalista aikeista. Vaikka Voldemortin tekemät kauheudet tapahtuvat vasta myöhemmin, ovat pimeyden voimat jo osa velhomaailmaa. Selvittääkseen muinaisen taikuuden salaisuudet ja päihittääkseen Ranrokin, Rookwoodin ja muut, on pelaajan opiskeltava loitsuja, juomien tekemistä ja hankittava itselleen ystäviä rinnalle. Tarinan rakenne tuo mieleen Harry Potter- ja Ihmeotukset -sarjan asetelmat. Vaikka Hogwarts Legacyn seikkailu on irrallinen, on mukana runsaasti velhomaailmasta tuttuja hahmoja, esineitä ja paikkoja. Tylypahkaan astuminen tuntuu kuin olisi palannut kotiin.


Ennen lajitteluhatun alle pääsemistä pelaaja saa luoda hahmogeneraattorilla mieluisan tylypahkalaisen. Valinnanvaraa on runsaasti ja saat valita mm. oletko velho vai noita. Valinta ei kuitenkaan ole sidottu sukupuoleen. Voit myös muokata hahmon ruumiinrakennetta, ääntä, vaatteita ja kampauksia. Kehittäjät ovat ottaneet huomioon erilaiset ihmiset, joten esimerkiksi transtaustaisen velhon tai noidan tekeminen on nyt mahdollista. Hahmonluonnin jälkeen suunnataan kohti lajitteluhattua. Tapojen mukaisesti lajitteluhatulla on oma mielipiteensä siitä, mihin tupaan oppilas kuuluisi, mutta tälläkin kertaa toiveita kuunnellaan. Minä tunsin kuuluvani Rohkelikkoon, mikä jälkikäteen ajateltuna oli hieman tylsä valinta. Varsinkin, kun Korpinkynnen ja Puuskupuhien tuvat ovat jääneet aiemmin vähemmälle näkemiselle.

Pelaaja pääsee osallistumaan useille oppitunneille, joissa opitaan hyödyllisiä taitoja. Taikakasveja kasvattamalla saa hankittua itselleen raaka-aineita juomia varten. Alussa pelkäsin, että oppimiskäyrä olisi liian jyrkkä. Pelkoni oli turha, sillä oppiminen on sidottu lukuvuoteen. Kaikkia loitsuja ei tuoda tietoon kerralla, vaan niitä opitaan pikkuhiljaa. Loitsuista puheen ollen, kaikkea ei opeteta Tylypahkan luokkahuoneissa. Anteeksiantamattomat kiroukset pelaaja oppii muualla ja on omalla vastuulla, käyttääkö niitä vai ei. Kehittäjät ovat kertoneet, että mukana ei ole erillistä moraalisysteemiä, mutta siitä huolimatta pelaaja voi valita, miten asioihin suhtautuu. Halutessaan velho tai noita voi asettua pimeyden voimien puolelle tai olla hyvään velhoyhteisöön kuuluva jäsen. Minä päätin kuulua hyviin velhoihin ja käytin anteeksiantamattomia kirouksia vain hädän hetkellä. Avada kedavran lausuin vain kerran.


En kiellä etteikö loitsujen käyttäminen olisi saanut oloani mahtipontiseksi. Loitsuja on mahdollista putkittaa, mikä vaatii melkoista sorminäppäryyttä. Mestariksi tuleminen vaatii runsaasti harjoittelua, varsinkin kun PlayStation-ohjaimen nappimäärä on rajattu. Valikkojen ja komentojen tunkeminen yhteen ohjaimeen ei ole ollut pelinkehittäjille helppoa. Koska pelaaja oppii taikoja ja muiden ominaisuuksien käyttöä pikkuhiljaa, sujuu ohjaus suhteellisen vaivatta. Vaikka mukana on vain 26 loitsua, oli niitä aivan riittämiin, vaikka todellisuudessa loitsuja on velhomaailmassa enemmän. Tämän määrän näppäräsorminen pelaaja pystyy vielä hallitsemaan ja toisaalta mikään loitsuista ei jää turhaksi.

Tehtävien tasapaino ihastuttaa


En ole sivutehtävien ystävä, sillä pakotettu grindaaminen ja samankaltaiset tehtävät saavat minut raivon partaalle. Hogwarts Legacy on tässä suhteessa erilainen. Pää- ja sivutehtävät ovat monipuolisia ja kulkevat kauniisti rinnakkain, eikä niiden välillä tunnu eroa. Viidesluokkalainen pääsee suorittamaan mitä ihmeellisimpiä tehtäviä, mutta täysin ilman turhaa toistoa. Kokonaisuus koukuttaa hyvin ja onnistuu pitämään pelaajan kiinnostuneena tarinan loppuun asti ja jopa sen yli. Täytyy myöntää, että en ole hetkeen nähnyt näin hyvää kerrontaa ja tasapainoilua tehtävien kanssa.


Hogwarts Legacyssa on tilaa missä temmeltää. Velhot ja noidat pääsevät käymään Tylypahkan lisäksi mm. Tylyahossa ja Kielletyssä metsässä, sekä seikkailemaan laajasti Tylypahkaa ympäröivällä Skotlannin maaseudulla. Alueen tarkka koko ei ole minulla tiedossa, mutta 30 tunnin pelailun jälkeen tuntuu, että olen nähnyt vasta ripauksen. Koska välimatkat ovat pitkiä, on pelaajien apuna runsas määrä pikamatkustuspisteitä. Mikäli niiden käyttäminen ei kiinnosta, voi pelaaja kävellä paikasta toiseen tai turvautua luutaansa.

Jos avoimen maailman laajuus hirvityttää ja tuntee kaipaavansa rauhaa, voi pelaaja turvautua tarvehuoneen rauhaan. Salaisessa paikassa sijaitseva huone antaa velhoille ja noidille mahdollisuuden tehdä rauhassa taikajuomia, kasvattaa kasveja sekä pitää huolta lähimmistä karvaisista ja vähemmän karvaisista ystävistään. Hämmennyin, kuinka vähän omalla tuvalla oli loppujen lopuksi merkitystä. Vierailin oleskeluhuoneessa vain muutaman kerran, mutta en kuitenkaan jäänyt kaipaamaan elokuvissa runsaasti ruutuaikaa saaneita tiloja. Sen sijaan jäin miettimään, olisiko oleskeluajan vähyys harmittanut, mikäli olisin valinnut tuvaksi jonkun toisen?

Käsissämme on täysiverinen GOTY


Kampanjan läpäisy sai aikaan tunteen onnistumisesta. Olin selvittänyt muinaisen taikuuden salat. En muistuttanut ketään tunnettua velhoyhteisön jäsentä, vaan minusta oli tullut omanlainen persoonani. Rohkelikko, joka halusi pysyä kaidalla tiellä ja olla kaikkien ystävä. Tunnistin kuitenkin itsestäni, että saattaisin juopua helposti pimeyden voimista tai liian voimakkaasta taikasauvasta. Kunhan oikea hetki koittaa, aion aloittaa pelin alusta ja valita jonkun toisen tuvan. Ehkä silloin käännyn pimeyden voimien puolelle vailla syyllisyyttä anteeksiantamattomien kirouksien käytöstä. Tai sitten keskityn vain viljelemaan taikayrttejä ja rapsuttelemaan taikaeläimiä.


Hogwarts Legacysta on vaikeaa löytää kritisoitavaa. Sellaista, joka oikeasti vaikuttaisi pelikokemukseen negatiivisesti. Velhomaailman grafiikka sai minut aika ajoin mietteliääksi, sillä se ei ole parasta mitä on nähty ja moni muu peli ampaisee visuaalisesti ohi vasemmalta ja oikealta. Rumasta pelistä ei kuitenkaan voida puhua, vaan odotin ehkä hieman enemmän. Toisaalta oikeasti merkittävät alueet, luokkahuoneet, taisteluhetket, hahmot ja muut näyttävät hyvältä ja saavat aikaiseksi wow-efektin. Myös lentely aurinkoisessa pakkassäässä Skotlannin nummien ja järvien yli niin hevoskotkan kuin thestralin kyydissä näyttää hyvältä. Tylypahkan valoloiste yöllä on kaunista katsottavaa ja taistelukohtauksissa loitsut lentävät ronskisti vihollisia kohden saaden aikaiseksi sen tunteen, että kyse on oikeasti elämästä ja kuolemasta.

Ennen peliä oli pieni pelko, että suurelle yleisölle tuttujen hahmojen puute jäisi vaivaamaan. Minua ei kuitenkaan harmittanut, ettei Harry Potteria tai ketään muutakaan näkynyt, sillä tuttuja nimiä vilisi mm. isotätien ja -setien muodossa, tarjoten tarttumapintaa Tylypahkan ja velhomaailman historiasta tosifaneille. Ajallisesti saattaisi olla mahdollista, että esimerkiksi Grindewald ja Dumbledore olisivat jo syntyneet ja tavattavissa, mutta heitäkään en kaivannut. Hogwarts Legacyn velhot ja noidat olivat mielenkiintoisia siinä missä valkokankaalta tai kirjoistakin tutut hahmot ovat olleet. Hahmot olivat samaistuttavia ja jokaisella on oma erilainen taustatarinansa kerrottavanaan.


Hogwarts Legacy kuuluu ehdottomasti yhdeksi velhomaailman tarinaksi vaikka J.K. Rowling ei ole sitä kirjoittanutkaan. Avalanche Softwaren ja Portkey Gamesin taidonnäyte antaa toivoa sen suhteen, että ilman Rowlingin apua voidaan edelleen tehdä uskottavia velhotarinoita. Rowling on luonut hyvän universumin, josta muiden on nyt hyvä jatkaa.

V2.fi | Miia Lyyra

Hogwarts Legacy (Playstation 5)

Unelmien täyttymys niille, jotka ovat kasvaneet Harry Potterin parissa. Vaikka seikkailu sijoittuu 1800-luvulle ja on irrallinen myöhemmän ajan tapahtumista, onnistuu se olemaan täysiverinen tarina vailla vertaansa.
  • Mukaansatempaava tarina, joka on uskollinen tutulle velhomaailmalle
  • Runsaat ja monipuoliset sivutehtävät, jotka pitävän pelaajan otteessaan
  • Hahmonluonti ottaa huomioon erilaiset ihmiset
  • Runsaasti tekemistä myös tarinan läpäisemisen jälkeen, jonka lisäksi pelillä on uudelleenpeluuarvo.
  • Visuaalisuus jättää parantamisen varaa
  • Loitsujen tekeminen vaatii sorminäppäryyttä
< Forspoken... Dead Space... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (22 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

06.02.2023 klo 15.36 3 tykkää tästä

Oho, onpas se hyvä ainakin tähtien perusteella. En lukenut tekstiä tai katsonut kuvia spolerien pelossa. Eiköhän tämä peli tähän talouteen jossain vaiheessa tule.
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

06.02.2023 klo 15.43 6 tykkää tästä

LateHuominen kirjoitti:
Oho, onpas se hyvä ainakin tähtien perusteella. En lukenut tekstiä tai katsonut kuvia spolerien pelossa. Eiköhän tämä peli tähän talouteen jossain vaiheessa tule.


Yritin parhaani mukaan kertoa mahdollisimman vähän spoilaavia asioita ja kuviakin valitsin huolella niin, että niissä näkyisi jotain mielenkiintoista, mutta ei mitään todella spoilaavaa. Ymmärrän hyvin, että pienetkin asiat voivat spoilata jonkun kokemuksen. Palaa lukemaan sitten, kun olet itse pelannut! :)
lainaa
Milli

06.02.2023 klo 19.28 31 tykkää tästä

Onnistuit kuitenkin kirjoittamaan että Rowlingin näkemys maailmasta jossa on selkeitä sukupuolia on jotenkin väärä ja typerä peliarvosteluun… Eikös se kuristajamurhaajakin juuri ilmoitellut olevansa nainen…

Mutta peli vaikuttaa mielenkiintoiselta!

lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

07.02.2023 klo 09.24 3 tykkää tästä

miialyyra kirjoitti:

Yritin parhaani mukaan kertoa mahdollisimman vähän spoilaavia asioita ja kuviakin valitsin huolella niin, että niissä näkyisi jotain mielenkiintoista, mutta ei mitään todella spoilaavaa. Ymmärrän hyvin, että pienetkin asiat voivat spoilata jonkun kokemuksen. Palaa lukemaan sitten, kun olet itse pelannut! :)


Voi mennä vielä aikaa ennen kuin peli tulee hommattua, ehkä sitten kun se on halvempi. 60 tai 70 euroa kuulostaa liian suurelta summalta, etenkin kun pelikirjastossa on niin paljon pelaamattomia pelejä. Onhan sekin tietenkin tyhmää ostaa alennuksista ja bundleista pelejä joita ei lähes koskaan ehdi pelaamaan. Ennemmin ehkä voisi ostaa vain pari peliä joita oikeasti pelaisi, ehkä Hogwarts olisi ollut sellainen.

Katsoin arvostelun nyt läpi, eikä siinä ollut itselle mitään spolereita, tosin en ole mikään HP-fani. Peli kyllä kuulostaa tehtäviltään ja laajuudeltaan mainiolta.
lainaa
Pottteri

07.02.2023 klo 09.57 30 tykkää tästä

Onko Warner Bros:lta tullut joku mahtikäsky lisätä Rowlingia mustamaalaavia lauseita arvosteluihin? Sen verran johdonmukaisesti arvosteluissa toistellaan tuota valheellista narratiivia hänen "transfobiastaan". Muuten arvostelu oli hyvä ja onneksi tämä nyt onnistui. Olin itse varsin pessimistinen.
lainaa
Vaaf

07.02.2023 klo 10.46 13 tykkää tästä

Pitääpä tsekata tämä. Jospa innostuu taas pelaan potteri pelejä.
Ja aika hauska ku piti mainita "ongelmat" mitä muka ilmennyt :D en iha odottanut täältäki tuommoista.
Mutta peli on ilmeisesti loistava.
lainaa
Vierailija

07.02.2023 klo 11.57 13 tykkää tästä

Ei vältytty politisoinnilta täällä kotoisessa pesässämmekään.
On varmaan ihan huikea peli kyllä, jos on Potter-fani. Itse en ole.
lainaa
juuh

07.02.2023 klo 13.25 28 tykkää tästä

Aina kiva lukea peliarvosteluita joissa pakotetaan ensinmäisenä jotain poliittista agendaa itku kurkussa.

Häpeäisit.
lainaa
Terfling

07.02.2023 klo 14.34 7 tykkää tästä

Aikamoiset kinokset lumihiutaleita kommenttiosiossa :D
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

07.02.2023 klo 14.38 15 tykkää tästä

Isot on trollijoukot nousseet esiin koloistaan tärkeän asian äärelle
lainaa
vesuvesuvesu

08.02.2023 klo 08.52 5 tykkää tästä

Aina hauska lukea kommenttiosiota jossa raivona ja kyyneleet silmissä pakotetaan poliittista agendaa. Kirjaimellisesti kukaan teistä ei anna paskaakaan itse pelistä :D Menkää takasin vaikka kuuntelemaan Leveliä tai voimaan pahoin Ylilaudalle.
lainaa
Rowl

10.02.2023 klo 20.09 4 tykkää tästä

Kiinnostava keskustelu. Transphobiahan on nykyään aika mielenkiintoinen aihe, koska asiasta ei voi keskustella ilman, että leimautuu vastustajaksi, jos esittää eriäviä mielipiteitä.
Rowling itsessään lähti turhan kärkkäästi vinkumaan naisen määritelmästä, mutta ei mielestäni missään kohtaa syrjinyt transsukupuolisia. Tuo toki voinut muuttua viimeisen parin vuoden aikana, jos hän on niiden alkuperäisten kommenttien jälkeen jotain lisäillyt.
Muistaakseni hänen twiiteissään tuli enemmän esiin se, että miehet ovat pahoja ja siksi transnaiset voivat olla ongelma. Transmiehistä hän ei varmaan erikseen maininnut.
Joku asiaa seurannut voisi lisätä kommenttinsa perään ja korjata tarvittaessa.
lainaa
MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

11.02.2023 klo 15.33 4 tykkää tästä

Rowl kirjoitti:
Kiinnostava keskustelu. Transphobiahan on nykyään aika mielenkiintoinen aihe, koska asiasta ei voi keskustella ilman, että leimautuu vastustajaksi, jos esittää eriäviä mielipiteitä.


Ei varmaan voikaan keskustella jos aloittaa ilmoittamalla "no tästäkin nyt joku suuttuu ja voivoi mitään ei saa enää sanoa, olen nyt varmaan sitten ihan väärässä ja pahis, oijoijoi".

Sillä välin ihan hyvin näistä asioista voi edelleen keskustella kun jaksaa kuunnella toisia ja ottaa asioista selvää.
lainaa
Vierailija

12.02.2023 klo 21.15 4 tykkää tästä

"Ajallisesti saattaisi olla mahdollista, että esimerkiksi Grindewald ja Dumbledore olisivat jo syntyneet ja tavattavissa"

Peli sijoittuu vuoteen 1890. Dumbledore valmistui Tylypahkasta 1899, eli tulee vielä kulumaan 2 vuotta ennen kuin hän saapuu noitien ja velhojen kouluun. Ja Grindewaldia ei edes kuulu tavata Tylypahkassa, sillä hän opiskeli pohjoisessa Euroopassa tai Länsi-Venäjällä sijaitsevassa Dumstrangissa ennen erottamistaan.
lainaa
Vierailijatar

17.02.2023 klo 00.52 7 tykkää tästä

[/quote]

Ei varmaan voikaan keskustella jos aloittaa ilmoittamalla "no tästäkin nyt joku suuttuu ja voivoi mitään ei saa enää sanoa, olen nyt varmaan sitten ihan väärässä ja pahis, oijoijoi".

Sillä välin ihan hyvin näistä asioista voi edelleen keskustella kun jaksaa kuunnella toisia ja ottaa asioista selvää.[/quote]

Yksittäisten ihmisten ja striimaajien syyllistäminen ja häpäisy siitä että haluavat pelata peliä ennen ja jälkeen sen julkaisun ei kyllä ole vuoropuhelua tai asioista selvää ottamisya. On luotu jopa nettisivustoja, joilla voi selvittää ketkä striimaajat ovat syyllistyneet pelin pelaamiseen (oikeesti, näin naurettavaa tämä on). Ja nämä paheksujat eivät itse edes voi olla pelaamatta peliä, kun kirjoitetaan jopa peliartikkeleita siitä miten peittää HL:n steam-saavutukset perheeltä ja ystäviltä. Tämmöinen aktivismi tekee kyllä aika paljon hallaa vähemmistöjen asialle.
lainaa
Vierailijatar

17.02.2023 klo 01.08 6 tykkää tästä

Eli Harry Potterin fiktiivisestä velhomaailmasta saa yhä nauttia ja tehdä tarinoita, jos JK ei ole itse mukana projektissa? Sitäkö arvostelun loppu tarkoitti? Miksi se on näin vain Legacyn kohdalla? Entäs Potter-lego peli, joka ihan samalla tavalla sijoittuu Tylypahkaan ja josta Rowling myös hyötyy taloudellisesti? Tai Potter-oheistuotteet tai teemapuistot? Miksei niitä vaadita lopetettavaksi? Miksei Ihmeotus-elokuvia boikotoitu? Miksi JK:n sanomiset ovat ongelma näköjään vain Legacyn kohdalla? Oliko Sironalla alunperin isompi rooli tarinassa vai mistä oikein on kyse?
lainaa
Pc_master_race

18.02.2023 klo 19.03 10 tykkää tästä

Rowlinki ei ole sanonut mitään transfobista. Nykyään vain "toisinajattelijat", eli sukupuolen käsityksessään luonnontieteeseen nojautuvat, leimataan foobikoiksi tai vihaajiksi. Tällainen ei ole suvaitsevaisuutta vaan tämän ajan ideologista totalitarismia.
lainaa
Guest

28.02.2023 klo 22.53 4 tykkää tästä

Mistä syntyy oletus, että Grindewald olisi tavattavissa Tylypahkassa? Eihän hän koskaan opiskellut siellä, eikä hän edes ollut britti.
lainaa
PelaajaNoita

18.05.2023 klo 17.56 1 tykkää tästä

Hogwarts Legacy sisältää parhaimman version Tylypahkasta mitä on tehty, se on ehkä kaikkien aikojen hienoin pelimaailman rakennus. Tunnelma pelissä tuntuu enemmän Pottereilta kuin mikään 7. kirjan jälkeen julkaistu tuote, enemmän kuin Kirottu Lapsi tai Ihmeotus-elokuvat yhteensä. Kirjoista otettu monia hyviä yksityiskohtia.

Mutta isona miinuksena se, että peli kömpelösti yritti yhdistää 1) pelin, jossa olet koululainen Tylypahkassa 2) pelin, jossa pelaat mahtavana, seikkailevana (pimeyden) velhona, josta myös ei-potterfanit kiinnostuisivat. On sääli, että 2. kohdan vuoksi nopeasti tarinassa skipataan koko itse Tylypahka, ja suurin osa ajasta menee tylsissä metsissä ja tunneleissa koulun ulkopuolella.

lainaa
PelaajaNoita

18.05.2023 klo 17.57 1 tykkää tästä

Lisäksi anteeksiantamattomat kiroukset ja tappaminen eivät kyllä sovi peliin, jossa olet vasta 15-vuotias koululainen, eikä näiden kirousten käytöstä tule mitään seurauksia. Eikö luokkatovereiden tappamisen luulisi olevan vähän ikävä aihe varsinkin USA:ssa? Peli olisi ollut parempi, jos se olisi sijoittunut kokonaan Tylypahkan sisälle ja olisit voinnut oikeasti roolipelata koululaisena. Toinen peli olisi voitu sitten tehdä aikuisen velhon seikkailuista potter-maailmasta.

Tarina oli myös luultavasti alunperin paljon pidempi, kun se päättyy jo syyslukukaudella skipaten kevään tupajuhlaan, jättäen monet juonilinjat kesken.
lainaa
PelaajaNoita

18.05.2023 klo 18.02 2 tykkää tästä

"...ilman Rowlingin apua voidaan edelleen tehdä uskottavia velhotarinoita."

Eiköhän Joanne ole ollut mukana tämänkin pelin teossa, vaikkei sitä viralllisesti ilmoitetakaan. Esim. monet linnan alueet, kuten pihamaa, vastaavat pitkälti JK:n omia varhaisia näkemyksiä Tylypahkan paikoista ja niiden sijainnista. Koko peliä ei olisi voitu tehdä ilman hänen hyväksyntäänsä. Kyseessä on kuitenkin Rowlingin maailma, jonka yksin hän on luonnut ja johon hän on yhä säilyttänyt paljon suuremmat valta-oikeudet kuin yleensä kirjailijoilla. Se tulee aina olemaan hänen maailmansa, jopa hänen kuolemansa jälkeen.

JK myös jätti selvän kädenjälkensä nykyajan lasten, nuorten ja fantasiakirjallisuuteen ja muuhun mediaan enemmän kuin kukaan muu nykypäivän kirjailija. Ilman JK:ta ei olisi ollut Twilightia tai YA-buumia. Hänen vaikutustaan on mahdotonta vältellä. Rowlingin kirjoja tullaan varmasti lukemaan vielä kymmenien ja jopa satojen vuosien kuluttua.
lainaa
PelaajaNoita

18.05.2023 klo 18.11 2 tykkää tästä

Ja samalla logiikalla emme voisi myöskään käyttää kännyköitämme, sillä ne on tehty käyttäen orjatyötä. Sama koskee isoa osaa vaatteistammekin. Tai emme voi nauttia mistään vanhoista elokuvista, kirjoista yms. kuten Disneystä, kun itse mies eläessään halveksi naisia ja oli antisemiitti. Tämä heijastui myös hänen yhtiönsä tuotantoon, naishahmoihin ja jopa nykyajan naispuolisten työntekijöiden kohteluun yhtiössä. Nykyajan tuotteista emme voisi myöskään katsoa Hollywoodin elokuvia, vaikka esim. seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut ja on yhä siellä täysin systemaattista ja sosiaalisesti hyväksyttyä toimintaa.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova