Tuorein sisältö

Interstellar

Ensi-ilta: 07.11.2014
Genre: Draama, Sci-fi, Seikkailu
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

06.11.2014 klo 22.30 | Luettu: 28488 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Darren Aronofskyn ohjauksen Noah'in tavoin Christopher Nolanin Interstellar on ainutlaatuinen mestariteos asenteeltaan, jos ei välttämättä käytännössä. Aiheena on ihmiskunnan kohtalo ja ehkä sekin, mitä ansaitsemme. Mikäli klassikon 2001 – avaruusseikkailu siittiö hedelmöittäisi tärisevän melodraaman munasolun, ja sikiölle kohtunsa vuokraisi Twilight Zone tai Äärirajoilla, lapsen nimeksi sopisi Interstellar.

Matthew McConaughey näyttelee maanviljelijä Cooperia. Miehen pölyinen tila edustaa kuolevaa maapalloa lähes yksinoikeudella, mikä on osuvan intiimi taiteellinen rajaus. Cooper on entinen NASA:n testipilotti, mutta planeetta on kirjaimellisesti homehtumassa, joten fiksuja miehiä tarvitaan kipeimmin elintarvikealalla. Näin Cooper luulee. Sattumalta hän saa tietää salaa suunnitellusta avaruuslennosta toiseen galaksiin. Sattumalta? Juu, aivan kuten hobitit joutuivat sattumalta patikkareissuille. Gandalfin he tosin tunsivat entuudestaan ja niin päin pois; ehkä kohtalolla on sormensa pelissä.

Fantasiaviittauksestani huolimatta Interstellar on tieteisdraama vakavimmasta päästä, ovathan useimmat lajitoverit lapsellisia kohelluksia yrittäessään myydä kalliin sisällön suurelle yleisölle. Ihmisen pienuus universumissa tulee selväksi, millä tarkoitan myös ymmärryskykyämme. Nolan jatkaa Inceptionista tutun jekun eli ajan suhteellisen luonteen ihmettelyä. Avaruusmatkaajat vanhenevat eri tahtiin Tieteen kuvalehdestä tutuista syistä. He etsivät uutta kotia ihmiskunnalle pelastaakseen kaikki tulevat sukupolvet, mutta vaikka parikymmentäkin vuotta on lajin kannalta pieru Saharassa, jokainen pieni ihminen elää omassa päässään. Aika on haaste hyvääkin tarkoittavalle mielelle.

Nolan on kiinnostunut ensisijaisesti Cooperin suhteesta lapsiinsa eli oikeasta elämästä koko sen ajan, kun Cooper odottaa lähtöä. Asenteen ollessa tämä, on helppo antaa anteeksi muutamat kankeat selittelyt koskien mm. tehtävän ja tuhman homeen luonnetta. Siitä teoriasta en silti luovu, että monia kylmiä tarinoita ohjannut Nolan on robotti. Nykyään hänellä on tunnesiru kuten Datalla elokuvassa Star Trek: Sukupolvet. Siru toimii toisinaan kiitettävästi. Toisinaan:Interstellar on tunteellinen ja runollinen teos kahdella huutomerkillä. Jos yksi veto on mestarillinen, niin McConaughey, jonka täyteläisen inhimillinen olemus kommentoi kaikkea muuta. Hänen rauhallisuutensa luo toivoa ja hänen herkkyytensä muistuttaa panoksista. Hän muuttaa manipuloivankin musiikin siksi runoudeksi. Hänen ja upeiden avaruuskuvien ja jylhien jyrinöiden ja (toisinaan) luovan musiikin ansiosta teoksen vakavuudelle hihittely on vaikeaa. Tiedän kuitenkin, että jos olisin toisessa galaksissa, nostelisin kulmia melko juupelin vainoharhaisena, jos Anne Hathawayn näköinen kollega ryhtyisi yhden vastoinkäymisen jälkeen ulisemaan, että ehkä rakkaus on mystinen avain totuuteen (?!). Jos et puolivälin tienoilla jaa hämmennystäni, ei hätää: leffa tuskin tulee syyllistymään tärähtäneisiin tyylivalintoihin jatkossakaan.

Jos nipottaisin, mainitsisin ihmetelleeni mm. sitä, että seikkailijoiden laskeutumisalus on kätevän Star Wars -tyyppinen, vaikka painovoiman luomat haasteet ovat olennainen osa tarinaa. Jos hyväksymme runollisuuden, uskottavuus on sivuseikka ja isompi kysymys on se, ymmärrämmekö runoilijaa. Hahmot puhuvat suoraan siitä, kuinka ihmisten täytyy kehittyä yhteisönä selvitäkseen: itsekkyydestä on luovuttava. Omintakeisen rytmin ja kuvaston muotoillessa teemaa nautin suuresti näkemästäni tuntematta kolmen tunnin keston painoa.

Paljastamatta mitään voin vihjata signaalien muuttuvan ristiriitaisiksi loppusuoralla. En puhu nyt 2001:n kaltaisesta tulkinnanvaraisesta häröilystä, vaan siitä, mitä hahmot suusanallisesti ulostavat. Tunsin elokuvan ihastuvan jekkuihinsa ja unohtavan sanomansa ja jopa keskeisten konfliktiensa luonteen. Tunteeni putosivat kärryiltä. Olisin mielelläni tullut edes vihaiseksi, kuten nuorena, kun A.I. Tekoäly huipentui kakkukesteihin, mutta reaktioni oli "meh".


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Enemy... Tarzan... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (16 viestiä)

vitunnolanoidit

06.11.2014 klo 22.47 7 tykkää tästä

Vitun nolanoidi, heti haukkumassa marvelin mestariteoksia ja ylistämässä nolanin "synkkiä" paskateoksia, haa, heti kun vähän kritisoin ryhtyy JP defensiiviseksi, tyypillistä nolanoidia, menenpä tästä lobotomialeikkaukseen.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

07.11.2014 klo 14.17

Mitkäs kakkukestit A.I:ssä on?
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

07.11.2014 klo 14.18 11 tykkää tästä

vitunnolanoidit kirjoitti:
menenpä tästä lobotomialeikkaukseen.


saa kyllä sellaisen kuvan et kävit siellä jo aiemmin ku itelles tolleen juttelet
lainaa
fdsgtht

07.11.2014 klo 15.59 9 tykkää tästä

Kumpi on parempi; Guardians of the Galaxy vai Interstellar? Kaksi veljeäni tappelivat tänään kyseisestä aiheesta - toinen on vannoutunut Marvel-fani ja toinen on myynyt sielunsa Nolanille. Tosiaankin tappelivat - eikä mitenkään neiti-verbaalisesti, vaan nyrkein, kuten miesten pitääkin.

Mites JP, kumman joukoissa seisot? Nolanin pimeyden armeijassa vai Marvelin sateenkaari-JossWhedonFeministi-kaartissa? Itse en ole vielä rohjennut päättää, koska tiedän saavani sadoittain vihamiehiä kyseisen valinnan tehtyäni.

Joka tapauksessa ajaton sota Marvelin ja Nolanin välillä jatkunee. Pitikin vielä kysymäni: kumpi on maailman paras ohjaaja, Whedon vai Nolan? Ja kuka on tuo Stanley Kubrick, josta jotkut elämää nähneet puhuvat? Onko hän Nolanin vai Marvelin leivissä?
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

07.11.2014 klo 17.16

Crihstphroe Dolan vie meidät yhä syvemmälle mustaan aukkoonsa.
lainaa
peräkammarinpoika

07.11.2014 klo 18.24 5 tykkää tästä

JP:lle sellainen kysymys, että miksi näitä häiriintyneitä peräkammarin poikia oikein suvaitaan kommenttiketjuissa?

Ai niin joo - Nolan vai Marvel?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.11.2014 klo 19.42 4 tykkää tästä

Guardians of the Galaxy, Yön ritarin paluu, Rambo, Jackass 3D ja Helinä-keiju ja merirosvokeiju ovat eräitä elokuvia, joille olen antanut harkitusti, täysissä sielun ja ruumiin voimissa saman arvosanan: kolme ja puoli tähteä. Nautin niistä yhtä paljon. Olen kertonut miksi.

Marvel ja Nolan ovat molemmat pistäneet paremmaksikin silloin tällöin.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

07.11.2014 klo 21.18 12 tykkää tästä

4/5
"meh."
-Jari Tapani Peltonen, V2.fi
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

07.11.2014 klo 21.19

Mitä JP arvelet, tuleeko Interstellar kahmimaan Oscar-ehdokkuuksia?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.11.2014 klo 21.30 4 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
Mitä JP arvelet, tuleeko Interstellar kahmimaan Oscar-ehdokkuuksia?


Kävi jo aiemmin mielessä, että äänisuunnittelu, musiikki, kuvaus, tehosteet ja Matthew voivat saadakin.
lainaa
JPonParas

07.11.2014 klo 22.13 4 tykkää tästä

Kiitos, JP, kun jaksat vastata asiallisesti ja yllättävän syvällisestikin lukijakunnan kysymyksiin.

JP:lle vielä sellainen kysymys, että onko tervettä verrata humanoidia nimeltä Christopher Nolan jatkuvasti yhtiöön nimeltä Marvel. Itse nimittäin teen sitä jatkuvasti ja sisareni on huolestunut mielenterveydestäni. Itse en näe aihetta huoleen, onhan kyse sentään titaanien taistelusta. Loogista, sanoisi steriloitu Tony Stark Hulkin pieksemälle Kapteeni Amerikalle Banen lausuessa eeppistä monologia.

Ja kuka se Kubrick oikein on? Guardians of the Galaxyn ohjaaja?
lainaa
jopfdsojp

07.11.2014 klo 22.21 11 tykkää tästä

Sarjisfanit - eivät osaa päästää irti. Parin vuoden päästä Nolania varmaan kaduttaa että otti koskaan osaa DC:n tuotemerkkeihin
lainaa
lolleroo

09.11.2014 klo 01.45 2 tykkää tästä

Aivan järisyttävän hyvä leffän pätkä! Nolanille voi vihdoin antaa anteeksi sen, että hän raiskasi Batmanin.
lainaa
Micco_

Rekisteröitynyt 23.01.2008

09.11.2014 klo 12.20

https://www.youtube.com/watch?v=TAD7Gz2f3Hs

Täytyypä mennä katsomaan tämä leffaan. Hyvä arvostelu.
lainaa
Baaagg

05.12.2014 klo 23.52 2 tykkää tästä

Hyvä raina. Alkupuolella epäloogisuudet ärsyttivät, mutta loppupuolella kun tarinan mopo lähti keulimaan (hyvän, kirkasotsaisen scifin tavoin) ne antoi anteeksi, nojasi taaksepäin ja hykerteli jotta: "Mitäköhän seuraavaksi?".
En tosin usko että kestää toista katsomista kun yllätyselementti on riisuttu.
lainaa
Puolueeton

12.12.2014 klo 14.35 4 tykkää tästä

Olihan tämä aivan mielettömän hyvä elokuva. Kenties paras scifi jonka olen nähnyt moneen vuoteen.
Tosiaan itse en puhuisi Marvelista ja Nolanin teoksista edes samassa lauseessa. Niin viihdyttäviä kuin Marvel leffat ovatkin, painii pelkästään Interstellar aivan omassa sarjassaan.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova