Tuorein sisältö

Musta torni

Ensi-ilta: 15.01.2018
Genre: Fantasia, Sci-fi, Trilleri
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

21.01.2018 klo 23.00 | Luettu: 12637 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Idris Elban Musta torni on lyhyt, veltto, eikä edes erityisen musta, mikä on traagista huomioiden, että kankaille saatiin juuri kunnon lapsilta kielletty Se. Elokuva kertoo nuoresta Jakesta, joka käy psykiatrilla, koska hän uneksii tornista, eikä voi lakata piirtelemästä siitä kuvia. Psykiatri epäilee syyksi isäongelmia. Totta torni kuitenkin on: se on pakkomielle myös Matthew McConaugheyn näyttelemälle nilkille, joka ahdistelee lapsia, koska ennustuksen mukaan yksi kykenee romahduttamaan tornin. Elban näyttelemä revolverimies ja Jake koettavat pitää tornin tanassa, sillä se on universumia suojeleva rakennus alkutekstiselityksen mukaan.

Ja se on ensimmäinen virhe. Alkoiko The Matrix selityksellä "The Matrix on virtuaalitodellisuus, johon ihmiskunta on vangittu"? Selittely ennen asiayhteyksiä on muistutus siitä, että liirumlaarum on keksimällä keksittyä: kysymys tai filosofinen repliikki sen sijaan voi ruokkia mielikuvitusta, jolloin selityksien tarve lykkääntyy. Leffan onnettomasta maineesta huolimatta mikrofoni ei putoa kuvaan. Tehosteet - kuten välähdykset ihmisiksi naamioituneista peikoista - pitävät mahdollisuuksia avoinna, kunnes avautuu se, että jos elokuva kertoo salatusta maailmasta uneksivasta henkilöstä, jonka mielenterveys kyseenalaistetaan, sekä sadun että hulluuden on tarkoitus tuntua joltakin. Enimmän aikaa odotin kohteliaasti parempaa; jopa noloudelle nauraminen on rikkaampi elämys.

Pätkä perustuu Stephen Kingin pääteokseen ja aloittaa eeppisen multimediasaagan, jossa tarina etenee kankaalla ja syvenee tv-sarjoissa! Lupauksessa ei ole järjen hiventä, kun startti teippaa tarpeettomia ideoita onttoon maailmanloppujuoneen ja vaikuttaa paketoivan kaiken loppulässähdyksessä. Hohdostakin tuttu "hohto" saattaa olla Kingin versio Star Warsin "voimasta", mutta tässä filmissä se voisi olla lampun henki, joka mahdollistaa yliluonnolliset oikotiet. Erästä keskinkertaista paukuttelukohtausta ei olisi tarpeen kritisoida, ellei senkin keskellä selitettäisi, että sankarin taikapyssy kytkeytyy legendaan, joka ei merkitse mitään. Jos ensimmäinen Taru sormusten herrasta olisi tällainen, hobitit kävisivät liittoutumassa ja kaikki Eru Ilúvatarit lueteltaisiin, mutta sitten örkit hajottavat tiimin, joten Frodo ja Sam tuhoavat sormuksen kahdestaan. Mistä kertoisi kakkonen?

Sotku tuntuu antavan periksi. Juuri ennen lopetusta hahmojen ehdoilla pelaamista kokeillaan, mutta on myöhäistä? Se on sitten vartti saattohoitoa. Elba ei ole huono, mutta vasta lopun edellä hän saa päteä perusasioiden kuten huumorin ja haavoittuvaisuuden merkeissä. Vastaavasti en kritisoinut Jaken näyttelijää ennen kuin hahmo sai tilaisuuden olla hahmo. Roisto voi olla luonnosteltu. McConaugheyn kukkomaisuus tukee kivasti kaikkivoipaa psykopaattitaikuria, jolle kuolevaiset ovat sätkynukkeja. "Mies mustissa" tylysti käskee pulliaisia tekemään jotakin – mikä on niin järkyttävää, että kohtaukset katkeavat kesken. Olisivat vielä viisi sekuntia silpaisseet, niin ikäraja olisi 7.

En ole asiantuntija, enkä vaadi mitään tiettyä, mutta olen lukenut (varmasti, ainakin) romaanin Kolme korttia pakasta (osa 2), eikä muistoilla ja tällä elokuvalla ole mitään yhteistä. King on nopea ja tuottelias, mikä olettaakseni tarkoittaa sitä, ettei hän 10 000 sanaa oksennettuaan useinkaan hio saavutusta, kunnes koossa on 1 000 täysin erilaista sanaa. Kun mielikuvitus ja älykkyysosamäärä ovat kunnossa, tyyli voi johtaa kiehtovaan ajatuksen virtaan: muun muassa Kolme korttia pakasta on sitä ja tämä elokuva on täydellinen vastakohta, koska tuotetta kliseisimmän oppaan mukaan askarteleva ohjaaja ei vaikuta ymmärtävän ideoista ensimmäistäkään.

Elokuvia ei pidä kirjoittaa käsin; hän joka kirjoittaa käsin on unohtanut isänsä kasvot. Osaaja kirjoittaa mielellään. Elokuvia ei pidä kuvata käsin; hän joka kuvaa käsin on unohtanut isänsä kasvot. Osaaja kuvaa silmillään. Elokuvia ei pidä leikata käsin; hän joka leikkaa käsin on unohtanut isänsä kasvot. Osaaja leikkaa sydämellään.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Greatest Showman... Emoji-elokuva... >

Keskustelut (9 viestiä)

deppos

21.01.2018 klo 23.45 5 tykkää tästä

Aika psykoottinen arvostelu. Liian korkealentoinen, jäi vähän epäselväksi että mikä tässä nyt oli oikeastaan vialla.
lainaa
cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

22.01.2018 klo 00.39 10 tykkää tästä

"Aika psykoottinen arvostelu" Ekaa kertaako luet Peltosen arvosteluita? Taattua laatua. Jos teksti jäi liian kryptiseksi, tähdet onneksi helpottaa.
Muokannut: cs_bot 22.01.2018 klo 00.40 lainaa
GG11

22.01.2018 klo 00.42 1 tykkää tästä

Viimeinen kappale on ihan diibadaabaa. Ei mitään järkeä.
lainaa
Mikro-Pop

22.01.2018 klo 03.53 7 tykkää tästä

Kirjasarjan suurena fanina vähän hirvittää tämän katsominen. Olisivat vain keskittyneet tekemään tv-sarjaa alusta lähtien. Leffoja sitovat ihan erilaiset säännöt jotka taipuvat vähän huonosti moniosaisen ja rönsyilevän kirjasarjan ympärille.
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

22.01.2018 klo 11.03 1 tykkää tästä

GG11 kirjoitti:
Viimeinen kappale on ihan diibadaabaa. Ei mitään järkeä.

Se on viittaus kirjasarjaan.
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

22.01.2018 klo 14.26 6 tykkää tästä

Refloni kirjoitti:
Se on viittaus kirjasarjaan.


Ei Peltos-heitterit lue kirjoja.
lainaa
vesamies

22.01.2018 klo 14.26 1 tykkää tästä

GG11 kirjoitti:
Viimeinen kappale on ihan diibadaabaa. Ei mitään järkeä.


Kait sen trailerin lopustakin olisi voinut päätellä jos kirjaa ei ole lukenut.

Oletan että tässä tehtiin leffaa samalle segmentille kuin labyrintti, nälkäpeli ja insurregent (tai jotain sinne päin).
lainaa
Kumitan

22.01.2018 klo 21.39 1 tykkää tästä

Kirja sarjakin menettää lopulta otteensa...paremman leffan saa talismaani romaanista jos susi lammaspaimenta ei vesitetä sen kohtaukset kirjassa parasta
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

24.01.2018 klo 07.15 1 tykkää tästä

En ole vielä elokuvaa katsonut, koska haluan ensin lukea uudestaan koko Musta Torni-sarjan virkistääkseni muistoja. Ja koska tämä elokuvahan ei ole tehty niistä kirjoista, vaan tämä on jatko-osa kirjoille. Mikä omasta mielestäni on helvetin typerää. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kirjoista oltaisiin tehty elokuvia ja tv-sarjoja. Se olisi ollut paljon parempi vaihtoehto. Nyt saatiin joku random toimintapläjäys.

Saisivat aloittaa koko touhun alusta. Tehdä ensimmäisen elokuvan siitä Revolverimiehestä, jatkaa siitä tv-sarjoilla, lopuksi vielä elokuvalla. Kunhan vain kattaisivat kaikki kirjat.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova