Tuorein sisältö

CMX: Talvikuningas

J.A. Kaunisto

17.01.2008 klo 15.18 | Luettu: 18659 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

CMX julkaisee karvalakkiversion kunnianhimoisesta Talvikuningas-eepoksestaan. Musiikki pysyy samana mutta ylimääräinen visuaalinen lisuke on poistettu. Tunnin mittainen teemakokonaisuus on saanut pelkästään kehuvia arvosanoja. Progressiivinen matka CMX:n sielunmaisemaan uskaltaa kauas ja löytää myös takaisin. Yhtenä biisinä mainostettu kokonaisuus jakaantuu 12 raitaan, jotka voi nauttia aivan hyvin yksittäisinä teoksina. CMX ei ole ensimmäistä kertaa progemammutin kyydissä. Bändin Dinosaurus Stereophonicus oli hyvä harjoitus Talvikuninkaan pitkälle matkalle. Talvikuningas liittyy myös luontevasti bändin edellisiin kiekkoihin Pedot ja Aion. Musiikillisten teemojen toisto on selkeää ja itseltä saa lainata. Talvikuningas sisältää muruja bändin uran varrelta.

Hc-punkkia unohtamatta, Resurssikysymys laukataan ankaralla perinnerutistuksella. Kiekon avaava Kaikkivaltias on levy pienoiskoossa ja todellinen täysosuma. CMX tekee kunniaa Rushin, Yesin ja muiden progesankareiden suuntaan. Jatkossa CMX ei pääse eroon pilkuistaan eli raskas ja tajunnanvirta vuorottelevat sulassa sovussa. Metallinen särmä on terävää ja fiilistely menee A.W.Yrjänän sovittuja latuja pitkin. Tekstien suhteen hallitseva scifimaisema on teknokraattista ja koneellisen kylmää. Välillä Yrjänä pyörittää sanoilla kuulijan kuutamolle, tekstivyörylle ei löydy pysäyttäjää ja sanat hukkuvat kitarankieliin. Vaikka metallinen skeba on vahva puhuja, syntikka on suuressa roolissa. Pienoisteokset liitetään enemmän tai vähemmän luontevasti kokonaisuudeksi, joka ennen loppupistettä uhkaa hyytyä omaan massiivisuuteensa. Onneksi CMX ei harrasta ylipitkiä sooloja ja soitinten raiskaamista. Muuten bändi toteuttaa progressiivisen musiikin lainalaisuuksia. Melodiapätkät jätetään solmimatta, sivupolkuja löytyy aina lisää ja teemojen toisto jää satunnaiseksi. Yhtenäinen rakenne on enemmän velkaa yksittäisille raidoille, lopussa ei huomaa musiikin löytäneen tiettyä lopetuspistettä.

Talvikuningas kestää ahkeraa kuuntelua. Kun bändi ei operoi kertosäkeillä ja yksittäisillä riffipareilla, laajat kaaret antavat mahdollisuuden kokonaisuuksien tavoitteluun. Tutunoloiset melodiahuiput saavat rinnalleen toisessa äärilaidassa Apulantaa ja toisessa Toolia. Loppukiekon tyhjäkäyntiä ei voi selitellä taisteluväsymyksellä. Kiekon parhaat hetket nostavat kehut potenssiin kymmenen. Talvikuningas on kuin teemakokoelma bändin elämästä ja teoista. CMX on tehnyt sisäisen inventaarion ja suursiivouksen jalostaen löytämänsä hyvän isoksi albumiksi. Niin hyvässä kuin pahassa, Talvikuningas on peilikuva yhtyeestä nimeltä CMX.


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Heavy Metal Perse - ... Cleaner... >

Keskustelut (6 viestiä)

Arskaparska

Rekisteröitynyt 18.04.2007

18.01.2008 klo 21.31

Joo, oma enoni on tuottanut CMX:n neljä viimeistä albumia. Pidän kyllä bändistä ja tästä uudesta albumista, vaikka aika kauan se meillä on ollut jo. Yrjänä on onnistunut jälleen sanoissa. Varmaan oma lempibiisini tältä albumilta on Punainen Komentaja.
lainaa
nörtti

19.01.2008 klo 22.51

Hei, älä viitsi viitata Apulantaan kun puhut CMX:stä. Sen verran suoraa rautatankoa AP on.
lainaa
Odin

Rekisteröitynyt 24.04.2007

23.01.2008 klo 09.58

Aivan tykkilevy! Itseeni iskee ainakin ja kovaa. Paras CMX tähän mennssä.
lainaa
Kalmo

Rekisteröitynyt 28.06.2007

13.02.2008 klo 22.21

Ensipuraisu CMX:n tuotantoon. En voi sanoin kuvailla. Uskomatonta, taiteellista, teknistä... miltei melodinen orgasmi, tämä Talvikuningas. :D
lainaa
morik

Rekisteröitynyt 27.06.2007

23.02.2008 klo 16.19

Kalmo sama homma. Tosi hyvä levy. :)
lainaa
Juha82

18.09.2011 klo 20.08

Huippulevy, jopa parempi ku Aion.
Kokonaisuudessa kovaa valuuttaa, ei kertseillä juhliva levy.
Moni ei tajua levyn hyvyyttä mikä näkyy yllättävän vähäisenä levyn myyntinä jos te tiedätte oikeasti mitkä levyt on myyneet tosi paljon, kuten mm Yö tai Lauri Tähkä ja Maija Vilkkumaa esimerkkeinä.
Mut ihmiset ei tajua tätä bändiä, heidän musiikillinen älykkyys ei riitä ymmärtämään sitä kuinka upea bändi on kyseessä.
Kaikkivaltias, Kaikkivaltiaan peili, Vallan haamut, Tähtilaivan kapteeni, Pretoriaarikysymykset, Langennut valo, Punainen komentaja ja Parvatin tietäjä upeita biisei. AMEN.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova