Tuorein sisältö

Sausage Party

Ensi-ilta: 21.10.2016
Genre: Animaatio, Komedia
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

27.11.2016 klo 16.00 | Luettu: 6203 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Seth Rogen kertoo tarinan siitä, kuinka uskonto on kehno tapa irtautua todellisuudesta ja taistella kuolemanpelkoa vastaan. Tarinoita, joissa narkomaani pelastaa itsensä katuojalta turvautumalla Jeesukseen, on jo kuultu, joten ehkä päinvastainen näkökulma on tervetullut.

Supermarketin tuotteet ovat elossa kuin Toy Storyn dorkat. Nakki tahtoo sämpylän väliin. Kosher- ja halal-ruuat nahistelevat hyllytilasta. Päivät alkavat musikaalinumerolla ja kaikki on nastaa ainakin, jos pilveä poltetaan ja kännit vedetään. Elintarvikkeet uskovat pääsevänsä paratiisiin, kunhan asiakas heidät ostaa. Ihmiset murskaavat heidät säälimättä, sillä ihmiset eivät näe koko todellisuutta ilman suonensisäisiä huumeita. Siitä puhe, mistä puute.

Kun "perunat on kuorittu", kapina alkaa. Traileri esittää idean napakammin kuin elokuva, joka jakaa nakit ja muut useampaan ryhmään ja harrastaa selittelyä ja raakuuksia oudolla rytmillä, joka nakertaa shokkien tehoa. Ideoiden luettelu on riemastuttavaa, mutta paljonpa niillä tehdään. Joku Hitler-kastike tahtoo tuhota "juissilaiset" - voi heh, takuulla googletan vähän ymmärtääkseni, miksi Hitler on kastike! Tai ehkä en, kun natsiaate jää irtovitsiksi, joka niputetaan osaksi jumalharhoja. Joku uutissivu väitti äsken, että ne ovat usein sarkastisia nuoria ateistimiehiä, jotka flirttailevat natsi-ideologian kanssa ("ihan vain läpällä"). En muista kuulleeni natseista, jotka tahtovat sortaa mehupurkkeja tuonpuoleisessa, mutta se kuulostaa tutummalta, että uskonnolliset aatteensa hylkäävä kansa alkaa tappaa ihmisiä.

Satiiri on semmoinen laji, että koomikon pitäisi alustavasti ymmärtää, mikä on todellisuus ja mitä helvettiä hän yrittää sanoa. Pienet jutut toimivat. Nakki on pidettävä paketissa, vaikka muuta tekisi mieli. Sekä juutalainen rinkeli että arabilettu tykkäävät hummuksesta. Leffa on Toy Story -parodia jo pistettyään tyhmät hahmot kiroilemaan ja Toy Storyn taso alkaa ylittyä, kun järkeä esiintyy mainittu määrä.

Purista möykkyä, tee siihen viiva ja väitä, että se on sämpylä ja nainen. Tällainen hahmosuunnittelu tulee mainita elokuvahistorian isossa kirjassa. Tacossakin on potentiaalia? Ehkä sellainen voisi kävellä täytepuoli eteenpäin levällään. Aseteltujen salaatinlehtien keskellä voisi olla epämääräistä lihamössöä. Ylhäälle piilottaisin kirsikkatomaatin, jossa hahmon kasvot sijaitsevat. Jos taco innostuisi, siitä voisi vuotaa kastiketta. Tässä leffassa taco on: latino ja lesbo. Kylkeen on piirretty kasvot. Hahmo on laiska kuin uuden Kaunottaren ja hirviön rouva Pannu, joka on varmasti hauskempi tuttavuus, koska hänen nimensä on "pannu" - heh heh heh!

Pohjanoteeraus on naisten vaivoihin tarkoitettu Lääkeruisku. Englanninkielinen nimi Douche tarkoittaa myös idioottia. Luulin ensin sen olevan vessanpönttöharja, joten raavin päätä, kun se piti naisten reikiin tunkeutumista itsestäänselvyytenä - mistä trendistä en ole kuullut? Ruisku suuttuu ja vainoaa muita juoppohulluna bonusroistona, joka syö elintarvikkeita elävältä. Ideassa ei ole logiikan häivähdystä. Kirjoittajien kultainen sääntö on se, että rakkaimmat ideat kannattaa hylätä - koska Hitlerit ja Douchet eivät liity mihinkään mitenkään. Myös loppuratkaisu on arvottu hatusta mausteisessa mielentilassa. Edes saarnaaminen ei kiinnosta tekijöitä niin paljon kuin narsistinen kujeilu, joka vetää kaiken vessasta alas.

Jos arvosanan ainoa merkitys olisi se, onko leffa nähtävä, Sausage Party saisi viitosen. Aikuisten animaatiot ovat harvinaisia, eivätkä niille vihreää valoa antavat pomot selvästikään ole niskaan hengittävää sorttia. South Park: Bigger, Longer & Uncut on mestariteos. Se on fiksu ja itseironinen ja sillä on erinomainen rytmitaju. Sausage Party syyllistyy "itsensä toteuttamiseen" siinä missä animaatiot, joissa salamoidaan fallossymboleiden edessä rokin soidessa tai pidetään lonkero mättäässä olennaisen tultua jo selväksi. Irtovitsit, sanaleikit ja ainutlaatuinen irstailu viihdyttävät, eikä logiikan etsiminen pinnallisen sönkötyksen seasta tylsäksi käy. Rogenin pilvikomedioiden viehätyksen tämä devalvoi, sillä hän on sympaattisempi nakkina kuin kinkkuna.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Ihmeotukset ja niide... Vader - The Empire... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova