Tuorein sisältö

Avengers: Infinity War

Ensi-ilta: 25.04.2018
Genre: Fantasia, Komedia, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

27.04.2018 klo 02.20 | Luettu: 17662 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ei se tätä eeppisemmäksi muutu, kun starat seisovat kehissä naljaillakseen ja höpöttääkseen taikavehkeistä. Jos pullamössöön ripoteltaisiin enemmän strösseleitä, se olisi jo strösselimössöä. Ja on hankala kuvitella, että toinen leffa olisi - yhtäaikaisesti - vielä ruuhkaisempi ja ontompi. Avengers: Infinity War viihdyttää ja alleviivaa, miksi Marvel-universumi on uniikki. Koska elokuva on yksi historian kalleimmista ja tarinaa on pohjustettu 10 vuotta, arvostelen sen olettaen, että se tahtoo olla Citizen Kane.

Thanos on lajityypin mehevimpiä konnia, kunhan lajityyppi rajataan "hassuksi fantasiaksi". Thanos tahtoo surmata joka toisen olennon universumista. Se on riistanhoitoa. Surumielinen munakoiso on elänyt niin kauan, ettei hänen kanssaan voi neuvotella, vaikka hänellä on tunteet. Ajatusta hömppä ei kestä. Thanos on vain natsi. "Tasa-arvoinen kansanmurha" on puutaheinää: hän tahtoo vahvistaa yhteiskuntaa tappamalla epätoivotut. Silti leffa ei pyri tekemään hänestä selkeää vertauskuvaa, vaan hänet romantisoidaan myytiksi, josta voi ymmärtää vain pääpiirteet. Hän on sotaherra, joka ei varsinaisesti edes sodi, vaan mutisee animaatiomaisemissa ja iskee kuin luonnonvoima.

Black Pantherin roisto kärsi ajan puutteesta, mutta se herätti keskustelua, että hän oli katkera rasisteille ja elitisteille. Black Pantherissa myös tuumittiin, että pakolaisiltakin ovet sulkeneen Wakandan on aika avautua. Infinity Wariin kuuluu taistelu Wakandasta. Thanos olisi mielenkiintoisempi esimerkiksi tilanteessa, jossa Wakanda hyväksyy pakolaisia, jotka aiheuttavat hämminkiä arkisista syistä, mistä huolimatta Wakanda on valmis suojelemaan "ylimääräisiä ihmisiä". Silloin kyse olisi ideologioiden sodasta. Käytännössä Thanos hourii yleisesti ja joku Spede pihisee, että kansanmurha on kauheeta.

Thanos koettaa rakentaa Jumalan voimat takaavan tumpun valopalloista, joita on pyöritelty Captain America: The First Avengerista lähtien. Hän jaksaa painia Hulkin kanssa. Hänellä on määrittelemätön armeija ja neljä standardienmukaista eliittisoturia: aivot, lihakset, tissit ja vanilja. Taikuudesta ja nanoteknologiasta johtuen sankaritkin pierevät sateenkaaria, mikä on hieman painotonta, mutta hauskaa matseissa, joissa eliittiaivo harrastaa telekinesiaa ja Thanos jyllää itse. Haukutun X-Men: Apocalypsen konna pärjäili fyysisesti itseään nopeammalle sankarille samalla, kun hän nöyryytti telepaattia päässään. Se on helpommin ymmärrettävää kuin se, miksei Thanos tumputa aina kaikella vimmalla, mutta modernia animaatiomättöä on hankala kritisoida. Ei Marvel-fani pety.

Ajatusta pyöriteltyäni kehtaan väittää, että isoin heikkous on... epädramaattisuus. Toki teos on useimpia superfilmejä dramaattisempi. Ansoja väistellään ihailtavasti. Thorilla menee huonommin kuin kellään, vaikka hänen edellinen leffansa on kreisikomedia? Koska hän viettää ison osan elokuvaa muppettien kanssa, hän on uskottava kuin itsemurhakandidaatti, joka ei jaksa murjottaa leperrellessään kissalleen. Useimmat vitsit lausutaan, kun sankarit tapaavat tai turhautuvat ja he osaavat vakavoitua. Mutta perusidea on mikä? Sarjakuvat ovat täynnä etäännyttävää liioittelua Teräsmiehestä lähtien ja todellisuutta hallitseva tumppu on ÄÄRIMMÄISTÄ LIIOITTELUA. On olemassa idea tai kaksi, jotka menevät pidemmälle. "Kaikki on mahdollista" on sukua käsitteelle "millään ei ole väliä".

Onko leffa dramaattisempi kuin Kuninkaan paluu, jossa panoksena on vain mantere? Ei, joten leffa on suhteellisen epädramaattinen. Värit vilkkuvat jännästi, mutta jos muistelen tulkintoja Tolkienista ja Mel Gibsonin ilmeitä ja semmoista, on selvää, ettei yhdestäkään sieluuni syöpyneestä spektaakkelimaisesta hetkestä ole vastannut kyky, joka komedian Sinä, minä ja Dupree ohjattuaan sai 200-300 miljoonaa taalaa käytettäväksi animaatioon. Avaruusooppera voisi olla oopperamaisempaa.

Nyt pitäisi perustella neljä tähteä. On mahdollista, että motivoitunut nörtti pitää ensimmäistä kaiken yhteen kokoavaa Thanos-sarjakuvaansa kaukaa haettuna, joten on uskomatonta, eli jännää, että sitä kakkaa nakataan kankaalle. Vaikka yritys voisi olla visionäärisempi, yritys on hemmetin hyvä. Satunnaisten hahmojen kokoelma ehtii aina hengittää ja muistuttaa, miksi pidämme yksilöistä, ennen kuin on seuraavan kokoelman vuoro. Vitsit ovat arkisia keu-keu-heittoja, mutta juuri siksi ne toimivat: pulliaisille ei ole aikaa, mutta vitsit ankkuroivat kosmiset koijarit todellisuuteen. Valittaisin draaman kaarien puutteesta, mutta leffa on selkeästi osa 1/2, kuten alunperin väitettiin, joten tässä vaiheessa nyökkään sille, että parilla sankarilla on henkilökohtainen pulma.

Ihailen sitä, että Infinity Warin on onnistuttava lukemattomissa pienissä asioissa toimiakseen alustavastikaan. Jos neuvottelisimme viidestä tähdestä, leffa olisi onnistunut selittämään, miksi kaikkien lelujen kaataminen lattialle on jännempää parikymppisellekin kuin etanoli ja emätin, mitä se uskoakseni on.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Suburbicon... Gringo... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (11 viestiä)

Talavi

27.04.2018 klo 10.57 7 tykkää tästä

Joillekin hahmoille annettiin turhan vähän aikaa ruudulla kuten vaikka Buckylle
lainaa
Thanos666

27.04.2018 klo 12.15 4 tykkää tästä

Seuraavalla viikolla katsomaan!
lainaa
RandomSwinger

27.04.2018 klo 20.06 5 tykkää tästä

Talavi kirjoitti:
Joillekin hahmoille annettiin turhan vähän aikaa ruudulla kuten vaikka Buckylle


Ihan oikein meni focus hahmojen suhteen. Harvaa kiinnostaa emopoika Buckyn ja Kapteeni Rogerssin homorakkaus. Noin muuten elokuva oli juu Marvelin parhaimmistoa, vaikka kaksi edellistä Avengerssiä aikaa rapaa olivatkin.
lainaa
HolokaustMän

28.04.2018 klo 20.53 9 tykkää tästä

Thanos ei tehnyt mitään väärää.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

29.04.2018 klo 05.05 3 tykkää tästä

Just...
Tehtiin elokuvahistorian eeppisiin elokuva.
Ikään kun juonella olis ees tässä tapauksessa väliä.
Tämä on poikkeuksellista.
Vastaavaa ei ole ikinä tehty. 10/10.
lainaa
JayeizH

Rekisteröitynyt 06.08.2007

30.04.2018 klo 14.04 6 tykkää tästä

Hiukan uskallan olla erimieltä Thanosin toimista. Se että Thanos olisi natsi on hiukan mutkia oikova tulkinta. Sitähän toistetaan aika moneenkin kertaan, että jako olisi satunnainen ja tasapuolinen rikkaiden ja köyhien osalta. Natsien touhuhan on rotuerottelua ja luokittelua alusta loppuun. Thanos pistää kaiken samalle viivalle.

Vähän sama kun joku sanoisi että väitän Thanosin olevan kuin Hulk, kun sanon että Thanos on vain viimeisen päälle vihreä ja helvetin vihainen. No okei, pelkistettyä tuokin, mutta Thanoshan hakee luonnon tasapainoa, että elossa olevat voivat kukoistaa. Kansan murhahan sekin on, ei sitä vastaan voi väittää. Mutta Thanoksesta hahmona sa hiukan erilaisen kuvan kun sanoo että itsevaltias hakee tasopainoa maailmaan kuin että on natsi.

Toki voi olla en nyt tajunnut mitään ihan loppuun asti.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.04.2018 klo 19.04 2 tykkää tästä

Kaikki olennot laitetaan riviin. Thanos tahtoo tappaa joka toisen: sanotaan, että kaikki parilliset. Hän itse on tietenkin pariton. Hän on luokitellut kaikki universumin olennot oman mielensä mukaan ja päätellyt, että muut tulevat hänen kaltaistensa tielle. Hän on natsi.

Natsitkin tappoivat yhtälailla köyhät ja rikkaat, jos he olivat "parillisia". Thanos on hieno roisto, mutta hänen tai sankarien potentiaalista ei saada irti kuin korkeintaan puolet.
lainaa
tohtoriouto

30.04.2018 klo 22.29 1 tykkää tästä

Leffassa harmitti sen yleinen Hulkittomuus...muuten se oli tietysti sikasiisti, possumakee, karjukiva, nasunasta...!!!
lainaa
AnttiP

03.05.2018 klo 18.24 2 tykkää tästä

Tiedän juonen. Infinity war on minulle pettymys. Ihmettelen sitä, miten helposti monet sankarit kuolivat esim. Gamora, Wanda ja Loki. Ja miksi Thor on niin yliarvostettu. Ant man on lempi Marvel elokuvani. Mutta Dc jyrää: Batman v Superman, Wonder woman ja Justice league ("Diana-trilogia"). Lempi elokuvani on Wonder woman. Sympaattinen Diana (Suomessa erittäin aliarvostettu Gal Gadot, kenties paras supersankari näyttelijä, mitä tiedän) ei ole pelkkä supersankari, vaan todella monipuolinen hahmo. Näitä odotan: Ant man and wasp 2018, Aquaman 2018, Captain Marvel 2019 ja Wonder woman 2 2019. Muuten onko muita Dc elokuvien ystäviä?
lainaa
Kiintiö

06.05.2018 klo 11.13

Thanos oli hyvä....baby face lopussa. Sankarit ärsyttäviä, hämis aivan uskomattoman rasittava tapaus typerässä ironspider asussaan
lainaa
AnttiP

08.05.2018 klo 13.09

Miksi tämän elokuvan nimi on Avengers: Infinity war (4)? Paremminkin Infinity war: Revenge of Thanos (Thanoksen kosto). Oli mitä oli, toivon että Ant man and Wasp menestyisi. Leffan konna Ghost näytti todella hyvältä. Ant man and Wasp on yksi lempi trailereistani. Odottaako kukaan muu Ant man and Wasp elokuvaa?
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova