Tuorein sisältö

The Lighthouse

Ensi-ilta: 15.11.2019
Genre: Draama, Kauhu, Komedia, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

16.11.2019 klo 18.40 | Luettu: 7354 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Haaveisiini majakanvartijan hommasta kuuluu luvattua pidempi eristys, mutta ei piereskelevä esimies, eikä mököttävä oppipoika, joten kauhuleffa esittäköön asiansa. Kumpi on enemmän sekaisin? Willem Dafoelta näyttävä vanhus ilmoittaa, että nyt juodaan, mutta vanha Dafoe todennäköisemmin peittelee hulluutta kuin sekoaa entistä pahemmin, kukaties. Robert Pattinsonin muotoinen palikka ei tahdo juoda, vaikka nyt ollaan miesten kesken saaressa. Hän vakuuttelee päätyneensä työhön liksan vuoksi, mutta enpä lähtisi luottamaan keneenkään, joka haaveilee majakanvartijan hommasta.

Taiteellinen sekoaminen on poikkeuksellisen tyydyttävä. Lajityypillä on kliseensä, sillä varsinkin surrealistiset painajaiset voivat muistuttaa toisiaan, jos tavoite on sama. The Lighthouse käyttää korkeakontrastista mustavalkoista kuvaa ja kuvasuhde on neliö, koska se korostaa klaustrofobiaa, ja koska kierreportaat ja fallossymboli sivurakennuksineen istuvat neliön sisälle; tämä on tuttua. Sen koin persoonalliseksi, että tyyli tukee yhtälailla karua arkirealismia ja painajaisia. Tunnelmien väliset saumat ovat ohuita, joten vaiheet ovat uskottavasti osa samaa kokemusta. Siitä ei tingitä, että hiljainen arki on merkityksiä täynnä sekoilun jälkeen.

Toinen visiota vaativa temppu on miesten suhde. He soittavat suuta ja haukkuvat toisiaan, mutta tilanteet kääntyvät usein huumoriksi, vaikkei miehillä ole valmiutta vapautua oikuistaan puhumalla. Hahmot eivät pääse eroon toisistaan ja toki hullullakin voi olla tilannetajua ja selviytymisvaistoa. On elementtejä vanhasta parisuhteesta ja eritoten puukkotappelun partaalla kiikkuvien ryyppykavereiden "hyvästä meiningistä". Kummankin kanssa olisi pelottava jäädä saarelle, mutta kumpaankin on oudon helppo kiintyä. Eivät he pahaa tarkoita?

Dafoe paasaa korukieltä kuin Delfoin oraakkeli, tai kuten leffa sanoo, merikarhun parodiaversio. Tapetoi makuuhuone lähikuvilla hänen vimmastaan, jos painajaisissasi on parantamisen varaa. Pieruja ja pontevuutta sietävä Pattinson yrittää pysyä tyynenä, mutta hahmo riitelee aluksi lokkien kanssa, ja tilaisuuksia näytellä kaikilla lihaksilla ilmeentyy. Samantapaisiin pläjäyksiin nähden leffa on energisempi, inhimillisempi ja avoimesti hauskempi. Moni tällainen heittää psykoosimontaasiin jotakin selittämätöntä ja etäännyttävää, The Lighthousen ilmaistessa vaivatta, mistä houreet lähtevät. Se, että lyhyen ajan sisällä poukkoillaan alakuloisuudesta ja vainoharhaisuudesta perversioihin ja "hei kaikki tonttu-ukot hyppikää!" -henkiseen ryyppäämiseen ja eksistentialismiin, on tässä muodossa uskottava vertaus keskimääräisestä viikonlopustani.

Matka on tärkein, mutta määränpääkin tarjoaa vitsin, jonka hoksattuaan sitä voi myhäillen siirtyä eteenpäin sen sijaan, että ymmärtämättä jäänyt elämän tarkoitus korpeaisi. Montaa parannusehdotusta en kehtaisi antaa. Leffa on kirjaimellisesti myrskyisissä olosuhteissa kuvattu ja näyttelijät ovat väkisinkin improvisoineet jotakin, mutta kerronta on hallittua ja johdonmukaista. Painostavaa äänimaailmaa kuten toistuvaa sumutorvea on taas kommentoitava sillä henkilökohtaisella totuudella, että kaiken huomion vaativa kidutus on lomaa kidutuksesta nimeltä todellisuus.

Tästä tulee mestariteos, jos vaadit selittämään, missä sama muka tehtiin paremmin. Voin kuvitella elokuvan, jolla on hitusen erilaiset tavoitteet ja joka vahvalta pohjalta ponnistaa nykyistäkin eeppisempään hysteerisyyteen, joka pakottaisi pintaan enemmän tunnetta katsojalta. On leffoja, joilla testaan tunneskaalaani, joten en lakkaa vaatimasta ihmeitä. Jos leffa ohimennen tuumaisi, että myrsky johtuu ilmastonmuutoksesta tai laivaliikenteen vähyys Postin tukilakosta, "sanoman nerokkuus" olisi toinen tie täysiin pisteisiin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Opeth - In Cauda Ve... Anna and the Apocaly... >

Keskustelut (2 viestiä)

rjoejfieje

18.11.2019 klo 07.16 4 tykkää tästä

luulin et jokeri olis vuoden merkkitapaus mut tama huhhuh. ei haittais vaik naista menneidennvuosikymmenten hullukuvauksista tulis seuraava zombitrendi
lainaa
napoleon

08.12.2019 klo 16.29 2 tykkää tästä

Viimeisen päälle hieno elokuva! Hieman varovaisin odotuksin menin katsomaan kun jotkut valitti että tästä olisi pitänyt leikata tiukempi kokonaisuus. Mutta mutta... mielestäni tämä on mestariteos tällaisenaan.

Vaikka kerronta oli viipyilevää en tästä silti juuri tyhjäkäyntiä löytänyt.. niin taidokkaasti oli kohtaukset rakennettu. Ohjaaja pystyi kuitenkin välttämään yliposeerauksen ja katsojille annettiin juuri sopivasti siimaa osallistua tälle houreiselle tripille.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova