Tuorein sisältö

Kimppakyytikytät

Ensi-ilta: 25.11.2019
Genre: Komedia, Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

26.11.2019 klo 13.00 | Luettu: 5816 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Tavallinen ja tylsä toimintakomedia sallii kirjoittaa pari pontevaa sanaa, kun menemme odotuksista pettymyksen kautta yhteiskuntatieteisiin ja elämän tarkoitukseen.

Leffahan kirjoittaa itsensä, kun karismaltaan ja kooltaan 80-lukulainen karpaasikyttä menettää näkönsä muttei kassejaan? Mieti, miten hilpeä olisi portaita alas kierivä Raaka-Arska, joka sanoo nyää-yäängh. Kyttä Dave Bautista tarvitsee kimppakyytiä hassusti kolaroituaan. Leffakytät tunnistavat murhan jo etuoven asennosta, mutta silmien laserleikkauksesta johtuen Bautista jopa puhuu ruumiille ennen kumartumista. Olipa ihmeellistä. Jostain syystä kumartuminen oli se hetki, kun intoilin "leffahan kirjoittaa itsensä!" ja ryhdyin itse kirjoittamaan sitä eli fantasioimaan, kuten teen liian usein. Strippiklubilla kyttä ei tiedä, että kyse on miesstrippareista, joten hän sanoo: onpas paljon turvamiehiä. Meh. Palasin järkiini.

Läppä luistaa parhaiten alussa, koska alku on helpoin. Pääasiassa illuusio luontevuudesta johtui tähdistä eli Bautistasta ja Kumail Nanjianista, joiden murina ja narina ovat ASMR-elämyksiä. Mainostetusti kyttä pakottaa Uber-kuskin ajojahtiin ja viisi tähteä tahtova kuski tottelee. Tästä joustetaan, kun kuski uskottavan kuivasti tahtoo kotiin. Käsikirjoituksen mukaan pehmon on miehistyttävä ja karpaasin on pehmennyttävä, mutta selvästi poikien kannattaisi vain hengailla ja improvisoida. Kirjoitettua on sekin, että kuski tahtoo hyväksikäyttää humalaista naisystävää, joten "hänhän on jo äijä".

Kyttä orjuuttaa kuskin, koska johtolankojen välissä on kilometrejä: Die Hard 3 -tason kriisi uupuu. Se kuuluu hahmonkehitykseen, ettei kyttä noudata sääntöjä, mutta kyse ei ole vain lain kiertämisestä. Kyttä lahjoittaa ja viskaa pyssynsä pois, jotta uusia olisi etsittävä, vaikka hän on kyttä. Karisma on sitä, kun pidät tällaiset kulissit pystyssä.

Ummetusmainokselta ja kuolemattomalta sielultani näyttävä Nanjiani ei ole paras syy katsoa Silicon Valleyta ennen Watchmenia tai seurata Rick and Mortyn luojan muita kuvioita, mutta hän on mukana. The Big Sick eli yksi viime vuosien parhaista romanttisista komedioista perustuu hänen elämäänsä. Koska hän on Uber-kuski siinäkin (todellisuudesta en tiedä), vasta myöhäinen ylilyönti toi mieleeni piilomainonnan. Meneekö se mainoksena, että Uber on taksi monenlaisille mulkvisteille ja kyydissä voit päätyä tilastoihin? En tiedä; en kokeile mitään näin epämääräistä ja ennakkoluuloa vahvistaa esitetty neuroottisuus asiakaspalautteen ympärillä ja se, etten tahtoisi hakea yhteistä säveltä Uber-kuskin kanssa varsinkaan tästä leffasta. Ekstroverteistä ei tiedä, vaikka sellainen ottaisi Uberin leffalle kikattaessaan tai kiipeäisi puuhun syömään banaania. Uber on sääntöjä maailmalla rikkova "paha poika", joten ainakaan korkea ikäraja ei sulje salaliiton mahdollisuutta pois? Jos nörttikyttä noudattaisi lakia hullua Uber-kuskia komennellen, veikkaisin leffaa satiiriksi.

The Raid -kyky Iko Uwais antaa roistona tiettyä uskottavuutta alun kivuliaalla väkivallalle ja sehän voi tehdä huumorille hyvää, kun kaikki ei ole väkisin hauskaa. Uwais pitkälti katoaa leffasta, joka on vaihe vaiheelta väkinäisemmin hauska siinä määrin, että ampumahaavaa käsitellään eri sävyllä alussa ja lopussa. Silläkin uhalla, että simppeli sähellys tulee loppuun jauhetuksi, mainitsen Nanjianin ja sokean Bautistan kohtalaisen tasaväkisen fyysisen kärhämän kohtauksena, jossa on toimintaa ja komediaa, jossa perusideat ovat läsnä ja jossa tähdet saavat tehdä juttuaan. Siinä ollaan asian ytimessä. Muu kama lupaa liikaa tai lässähtää jollakin tasolla, vaikka ansioitakin olisi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Anna and the Apocaly... The Irishman... >

Keskustelut (4 viestiä)

Leffakärpänen

26.11.2019 klo 14.37 2 tykkää tästä

Annan tälle tähtiä 3,5. Hyvää perusviihdettä.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

27.11.2019 klo 07.04 1 tykkää tästä

Annan trailerin thumbnailin perusteella 4 tähteä.
lainaa
RandomSwinger

27.11.2019 klo 17.46 2 tykkää tästä

Irishman ollut katsottavissa jo usemman tunnin mutta missä arvostelu? Onko Peltosella pikkujoulukausi vilkkaimmillaan?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.11.2019 klo 18.46 1 tykkää tästä

Hei tonttu-ukot hyppikää, se on seuraava aihe tietenkin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova