Tuorein sisältö

Finntroll : Vredesvävd

Jesse Kärkkäinen

14.10.2020 klo 20.52 | Luettu: 3969 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Kotimaamme omaperäisin peikkojoukko Finntroll palaa pitkäksi venyneeltä levytystauolta, sillä yhtyeen edellinen studioalbumi Blodsvept julkaistiin jo vuonna 2013. Tässä tapauksessa hiljaiselo albumirintamalla on selkeästi tehnyt hyvää, sillä yhtyeen seitsemäs täyspitkä Vredesvävd on kaikin puolin laadukas ja viihdyttävä julkaisu.

Vaikka yhtyeen edellisestä albumista on kulunut jo useita vuosia, ei Finntrollin ruotsin kielellä esitetty, mustan metallin sävyjä sisältävä folk metal ole pahemmin muutoksia kokenut. Homma kuulostaa aivan yhtä nerokkaalta ja älyvapaalta kuin aina ennenkin, vaikka tällä kertaa niitä aivan hullunkurisimpia häläpätihällää-ilakointeja ei tarjoilla. Synkkäsävyinen Vredesvävd kun kuulostaa yhtyeen mittapuulla tarkasteltuna yllättävän mietityltä ja kypsältä teokselta. Ryppyotsaisuudesta yhtyettä ei toki voi edelleenkään syyttää, sillä mukana on myös niitä hyväntuulisia syntikkakieputuksia ja maaniseksi äityvää peikkohumppaa, mutta nämä tuntuvat nyt solahtavan luonnollisemmalla tavalla osaksi yhtyeen raskasta ja metallipitoista ilmaisua. Erityisesti perinnesoittimia hyödynnetään komealla tavalla näiden tarjotessa ikimuistoisia hetkiä niin rauhallisemmissa kuin niissä hilpeimmissäkin osioissa.

Sisällöltään Vredesvävd on yksi Finntrollin eheimmistä ja tasapainoisimmista kokonaisuuksista. Mukana ei ole ainuttakaan varsinaisesti keskinkertaista kappaletta, joka on kova suoritus kiekolle, joka pitää sisällään 11 raitaa. Tasaisuus muodostaa myös omat ongelmansa, sillä ensimmäisillä kuuntelukerroilla herää pelko, ettei kiekolta löydy montaakaan Jaktens Tidin tai Trollhammarenin kaltaista folk metal -ikivihreää. Vredesvävd vaatii kuitenkin hieman aikaa avautuakseen, jonka jälkeen albumi vievastustamattomalla tavalla mennessään. Tämän jälkeen niitä huippuvetojakin löytyy useita, sillä kappaleet kuten Ormfolk, Vid Häxans Härd sekä Att Döda Med En Sten osoittavat, että peikkoryhmän sävellyskynässä on edelleen rutkasti mustetta.

Finntroll päättää ikuisuudelta tuntuneen levytystauon komealla tavalla, sillä Vredesvävd on lähes täydellinen metallialbumi. Vaikka tämä vuosi on ollut monelta osin hankala, on sentään uusien metallijulkaisujen saralla saatu nauttia monista onnistumisista. Myöskään Finntroll ei petä tällä osa-alueella, sillä Vredesvävd on vahva kandidaatti vuoden parhaimmaksi metallilevyksi.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< The Iron Mask... The Trial of the Chi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova