Tuorein sisältö

The Mist - Usva

Ensi-ilta: 09.05.2008
Genre: Kauhu
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

10.05.2008 klo 05.10 | Luettu: 24656 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Aika harva kauhuleffa jättää käyttämättä mustaa väriä, sillä kuten tiedämme, joka ilta kun lamppu sammuu ja tulee oikea yö, niin nukkumatti, avaruusolio, vampyyri tai muu nousee ja ovehen hiljaa lyö. The Mist - Usva yksinkertaisesti vaihtaa valkoiseen. Paksu valkea usva kätkee sisäänsä erinäisiä kauhuja, joita ei kykene näkemään ennen kuin on liian myöhäistä. Oikeasti pelottavan kauhun perinteitä mukaillen usva on pelkkä sivuseikka, jonka avulla voidaan kertoa varsinainen tarina siitä, kuinka mikään ei ole niin pelottavaa, kuin tavalliset ihmiset. Totisesti tämänkin arvostelun lukijoista moni sekoaisi vaarallisissa määrin joutuessaan painostavaan tilanteeseen. Testaa itsesi pohtimalla mitä tarkoittaa vanha viisaus: "ne sotilaat, jotka lähtevät sotaan sankareina, huutavat eniten haavoittuessaan".

Hitusen tavallista ilmeikkäämpi Thomas Jane tulkitsee alfaurosta, joka piipahtaa poikansa ja kenkkuilevan tuomarinaapurinsa kanssa supermarketissa, ennen kuin hyllyt tyhjenevät. Pienessä kylässä tämä on vaarana tietyissä olosuhteissa, kuten näin myrskyn jälkeen. Ennen kuin kolmikko ostoksista selviää, kauppaan saapuu verta vuotava mies, joka varoittaa usvan lähestyvän ja sen sisällä olevan jotain kamalaa, kiinteää. Kun tulee selväksi, ettei ulos tosiaankaan parane astua, alfauros yrittää ottaa tilanteen hallintaansa. Kilpaileva uros, se tuomari, rähisee vastaan. Kokonaan vaihtoehtoista lähestymistapaa tarjoaa kiihkouskovainen kylähullu, joka uskoo maailmanlopun tulevan. Uskovaisen naisen puheet eivät kauaa porukoita naurata.

Ohjaaja Frank Darabont on ansainnut arvostuksensa kääntämällä kaksi Stephen Kingin tarinaa (Rita Hayworth – Avain Pakoon ja Vihreä Maili) laatuleffoiksi, mutta täysosumasta ollaan kaukana, kun lähdemateriaalina on sitä mistä King parhaiten tunnetaan. Käsikirjoituksestakin vastaavan Darabontin lähestymistavassa ei sinänsä ole paljoa moitittavaa. The Mist sijoittuu tiukasti rajoitettuun ympäristöön. Henkilöhahmoja on monia, mutta tahti on hidas, joten tärkeimpiin ehtii tutustua. Darabont rakentaa tunnelmaa kuin tarinankertoja, siis päinvastoin kuin ne bisnesmiehet, jotka pelkäävät, että saliin parveilleet teinit tylsistyvät, jos joku ei vitsaile tai keikistele bikineissä. Darabont tekee virheen vain siinä, että hän näyttää varsinaisia kauhuja aivan liian kauan.

The Mistin erikoistehosteet ovat surkuhupaisia. Kun painostavan tunnelman pitäisi vaihtua kauhistuttavaksi, ei ääneen nauraminen ole kaukana, kun kankaalle heijastetaan jotain korkeintaankin muovista, joka hädin tuskin näyttää vuorovaikuttavan fyysisen todellisuuden kanssa. Harvemmin tällaisia juttuja mietin, mutta vähintäänkin valaistus on pielessä, ja olisi ylitöitä voinut tehdä suunnittelupuolellakin. Kun tehosteista päästään eroon, Darabont onnistuu kuin onnistuukin tavoittamaan sen, mihin jäätiin... kunnes luvassa on lisää 90-luvun puolivälin halpatuotantokohellusta.

Viihdearvoa ajatellen The Mist on oikein mainio puolittainen onnistuminen. Kyky arvostaa huonoa kauhua kytee kauhufanin sielussa, ja The Mist tarjoaa herkullista huonoutta samalla, kun se vakuuttaa yrittävänsä ihan tosissaan päästä katsojan nahan alle. Iljettävää väkivaltaa tai todellista ihmisyyttä ei ole sensuroitu mihinkään ikärajan nousun pelossa. Darabont olisi varmasti toimittanut astetta kovemman paketin, jos hän olisi tarttunut toimeen silloin, kun tehosteet tehtiin käsin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Cyan Velvet Proj... Tapahtui Vegasissa... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (11 viestiä)

aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.05.2008 klo 10.19

Tulihan tuo katsottua. Kerran katsoi, mutta tuskin toista. Loppuratkaisu jäi ehkä vähän harmittamaan. :/ Loppumusiikki oli huikea.
lainaa
Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

10.05.2008 klo 10.35

Itse pidin leffasta koska se oli hieman erilainen ku tavalliset örrimörrit ja oikeastaan tällä kertaa välitin kuinka ihmisille käy koko leffassa. Ei tämä pelottava ollut mutta muuten viihdyttävä jännäri. Loppuratkaisu oli erittäin mahtava jonkalaisia harvoin hollywoodissa näkee.
lainaa
Tinku

11.05.2008 klo 22.14

HAHA Miten voit antaa 3 tähteä tälle ¤#"/%&#. Yksi surkuhupaisimpia elokuvia mitä olen ikänä nähny. Kauppa täynnä toinen toistaan idiootimpia ihmisiä, melkein itketti.
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

12.05.2008 klo 11.53

Henkilöhahmojen aikaansaama tunnereaktio on merkki elokuvan "surkuhupaisuudesta"?

Synkkä lopetus jäi mieleen. Lonkeroteema söi tunnelmaa.
lainaa
röksy

12.05.2008 klo 13.15

olipa kyllä elokuvassa yllättävä loppu :D saattas omalla kohalla hieman harmittaa :P
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.05.2008 klo 14.37

Tinku kirjoitti:
HAHA Miten voit antaa 3 tähteä tälle ¤#"/%&#. Yksi surkuhupaisimpia elokuvia mitä olen ikänä nähny. Kauppa täynnä toinen toistaan idiootimpia ihmisiä, melkein itketti.


Mainitsit tärkeimmät perusteluni kolmelle tähdelle ihan itse. Se, että kauppa on täynnä toinen toistaan idiootimpia ihmisiä, on realistista, ja kuten arvostelussa jo sanoin, se mikä ei ole realistista, on positiivisessa mielessä surkuhupaisaa.
lainaa
Indigo

Rekisteröitynyt 16.09.2007

14.05.2008 klo 15.28

Yksi surkeimmista elokuvista vuosiin. Oikeasti! Puolet ajasta repeilin, kun kaikki oli tehty niin päin persettä. Traaginen loppukin oli pilattu aivan käsittämättömällä tarzan-huudolla :D
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.05.2008 klo 17.21

Ehdottomasti yksi parempi King-pätkiä. Tämän tyyliset loppuratkaisut eivät yleensä ole mieleeni mutta tämä oli niin ylityly, että pisti ihan naurattamaan.

Minuksia lonkeroista myös minulta.
lainaa
Sampo

16.06.2008 klo 18.39

Kävi mielessä ennen loppuratkasua että ei vois paljo vittumaisemmin käydä jos nyt tää usva hälveniskin laukausten jälkeen... kas kummaa... Ei jumalauta :D
lainaa
ivo

19.12.2008 klo 23.11

Löydän kyllä ihan -vitun- vaikeaksi ymmärtää että tälläselle annat 3 tähteä ja happeningille 1. Vaikka tässä ei edes ollut tunnelmaa mihinkään suuntaan.
Efektitkin olivat ihan naurettavia.

Mutta jos jotain parannettavaa pitäisi sanoa niin pitää myöntää että
lainaa
ivo

19.12.2008 klo 23.11

lonkerot olisivat saaneet jättää pois ja kertoa vasta myöhemmin mitä sielä usvassa on. Olisi tuonut paremmin tunnelmaa
lainaa

Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova