Tuorein sisältö

21

Ensi-ilta: 22.06.2008
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

18.06.2008 klo 20.30 | Luettu: 13654 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jalkapallo olisi maailman turhin urheilulaji, jos tuomarit arpoisivat tuloksen ja jos heillä olisi tapana murskata pesäpallomailalla polvet joukkueilta, jotka yrittävät uhmata arpaa (pelaamalla älykkäästi tiiminä, kunnioittamalla sääntöjä). Maailman turhin korttipeli on blackjack - vakuuttaa meille Hollywoodin höpönlöpöleffa 21. Blackjackia pelataan jakajaa vastaan. Ideana on pyytää niin monta korttia, että niiden summa on 21, tai vähemmän sen alle kuin jakajalla. Useimmille kyseessä on tuuripeli, joten vähemmällä vaivalla päästäisiin, jos joku heittäisi kolikkoa. Matematiikkanero voi tosin laskea kortteja ja tehdä pelistä taitolajin siinä määrin, että se menee rikki: supernörtti voittaa jo automaattisesti. On aivan laillista laskea kortteja, mutta ymmärrä että sen jos teet, turvallisuuspäällikkö Laurence Fishburne rikkoo naamasi - ilmeisesti sillä perusteella, että on tosi röyhkeää mennä todistelemaan ammatinharjoittajille, ettei heidän liikeideassaan ole järjen hiventä.

Matikkanörtti Ben (Jim Sturgess) on sen sortin taneli, että hänen ainoa lapsuuden haaveensa on tulla hyväksytyksi Harvardiin. Enemmän persoonallisuutta löytyy hänen GPS-robotin parissa askartelevilta punkerokavereiltaankin. Raakaa älykkyyttä, tuota viisauden perin kaukaista sukulaista pojalla on käytössään reippaasti, joten korkeakouluun pääsyssä ei ole muuta ongelmaa kuin se, miten tuhottomasti opiskelu voi Yhdysvalloissa maksaa. Selkärangaton opettajanketku (Kevin Spacey) pistää faktat merkille, ja yrittää kalastella lahjakasta poikaa blackjack-jengiinsä, koukkuna raha ja lierona tusinablondi (Kate Bosworth). Taneli ei suostu, mutta kun vähän on jaariteltu ja hän ei ole vieläkään suostunut, hän sitten suostuukin. Pari minuuttia myöhemmin heppu jo suunnittelee keräävänsä kokoon ihan vain sellaiset 300 000 dollaria opiskelua varten, minkä jälkeen hän lopettaa.

Maikan kortintuijottajat toimivat tiiminä, jossa Tunnustelijat etsivät lupaavia pelipöytiä ja Mestarit käyvät putsaamassa ne. Maikka opettaa penskoille niksit ja käärii puolet voitoista. Koska tässä täydellisessä rikoksessa ei teknisesti ottaen ole muuta arveluttavaa kuin opiskelijoiden hyväksikäyttö, tiimi on varustautunut väärillä henkkareilla ja pussillisella läheisiä loukkaavia valheita – sillä pitäähän jännärissä jotain jännääkin olla. 21:n voi luokitella myös draamaksi. Käytännössä kyseessä on viihteellisen jännärin kuluneella kaavalla toteutettu draama, jossa päähenkilön kehitys suoraselkäisestä hiirestä rokkaavaksi apinaksi tapahtuu ihan ohimennen kaiken mekastuksen taustalla, luultavasti jonkun kasinoista, strippareista ja lobotomiamusiikista koostuvan montaasin aikana.

Keskinkertainen, kertaalleen katsottava elokuva on kätketty jonnekin kehtolaulua tehokkaamman tuutilullaatin alle. Yli kaksi tuntia kestävä leffa pitkittää itseään paitsi rahakkaan elämän makuun päässeiden nuorten päämäärättömällä joraamisella, myös pienemmillä kohtauksilla, kuten kymmenen minuuttia sitten esiteltyjen ajatusten tai sääntöjen toistamisella. On turvallista sanoa, että 30-45 minuuttia olisi voinut jäädä leikkaajan pöydälle ilman, että juoni olisi kärsinyt vähääkään. Parasta antia ovat Spaceyn, Fishburnen ja punkeroiden hahmot, suoritukset ja kohtaukset, joita saa odottaa usein pitkäänkin, kun energiaa on ihan pakko käyttää sellaisten kliseiden alustamiseen, kuin että nörtti pääsee höyläämään koulun muovisimman näköistä horoa. "Tähti" Jim Sturgess on yhtä mitäänsanomaton puunaama niin richienä kuin fonzienakin.

Koko elokuvan voisi kiteyttää kolmeen sivulauseeseen, mutta jätetään nyt jotain paljastamatta, vaikka jokaisen piirteen elokuvasta ja loppuratkaisusta pystyy arvaamaan 10 minuutin sisään. 21:ssa on vahva, löyhästi tositapahtumiin perustuva konsepti, ja tarina kyetään päättämään iskevästi, joten studion näyttämää vihreää valoaa ei tarvitse ihmetellä: näistä lähtökohdista, näillä hahmoilla pitäisi syntyä viihdyttävä ja mielenkiintoinen leffa. Olipa kyseessä sitten Blondin Koston ohjaaja Robert Luketic tai joku tuottajista, joku ei osaa työtään, sillä 21 ei toimi kunnolla edes sellaisena laskelmoituna, pinnallisena musiikkivideoviihteenä, jollaisen on päätelty palauttavan taaloja kotiin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Disco Ensemble - Mag... Southland Tales... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (6 viestiä)

Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

18.06.2008 klo 21.03

kuin että nörtti pääsee höyläämään koulun muovisimman näköistä horoa. repesin :D sun arvosteluja on todella hauskaa lukea. Muuten voisitko kertoa muutaman suosikki elokuvasi?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.06.2008 klo 22.53

Jugger kirjoitti:
Muuten voisitko kertoa muutaman suosikki elokuvasi?


Voisin, mutta ne vaativat perusteluja, joten kirjoitan niistä mieluummin oikeissa yhteyksissä, niin kuin kolumneissa.
lainaa
Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

19.06.2008 klo 00.04

No nyt ei tarvi perustella katton vaan onko ne jotain taideleffoja :D
lainaa
taneli88

19.06.2008 klo 09.15

taneli, en ymmärtänyt adjektiivia
lainaa
Plintteri

Rekisteröitynyt 26.04.2007

19.06.2008 klo 12.12

Alkavatko elokuvilta nimet loppumaan, kun joutuu näitä numeroita pistää leffan nimeksi?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.06.2008 klo 13.17

taneli88 kirjoitti:
taneli, en ymmärtänyt adjektiivia


Taneli = entinen kämppäkaverini.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova