Tuorein sisältö

Defendor

Ensi-ilta: 21.04.2010
Genre: Draama, Komedia, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

29.04.2010 klo 00.15 | Luettu: 16710 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Supersankareita on olemassa (FAQ). Täten oli hieman hankala ymmärtää, mitä kohuttu Kick-Ass (arvostelu) yritti säveltää: hahmotko eivät tarkoituksella tienneet mitään pukupellekulttuurista, vai pitivätkö tekijät yleisöä tyhmänä? Yhdysvalloissa varsinkin törttöilee sentapaista porukkaa kuin ritsalla ja nuijalla varustautunut, nosturiautolla huristeleva Defendor (Woody Harrelson). Toisin kuin Kick-Ass, Defendor tuskin saisi oheistuotevalikoimaa, vaikka häntä leivottaisiin turpiin YouTube-videossa - ero ei ole hahmoissa, vaan elokuvissa. Siviilissä Defendor on yksinkertainen mies nimeltä Arthur Poppington. Tässä draamakomedian ja sankarijännärin välillä poukkoilevassa pikkufilmissä epävarmuus on hyvä asia. Kuinka jälkeenjäänyt Poppington on? Voisiko Forrest Gump olla Robin tälle Batmanille? Kuinka vakavissaan kohellus pitäisi ottaa? Itkeäkö vai nauraa?

Defendor partioi kaduilla puolustaen heikkoja. Tavoitteena on pysäyttää salaperäinen Kapteeni Teollisuus. Tappeluissa Defendor pärjää vaihtelevasti, mutta hänellä on taskussa muutamia luovia temppuja, joten kukaan ei tiedä, minkätasoinen uhka hän on. Ehdokas Defendorin salaiseksi heikkoudeksi on nuori nokkava prostituoitu Angel, jolla on vaikeuksia keksiä, kuinka kummaa kaveria hyväksikäytetään. Kun Defendor riisuu nahkansa, hän on keski-ikäinen kaljuuntunut reppana, joka pysyy kiinni leivänsyrjässä ja pois taivasalta lähimmäisten rakkaudella. Defendor astuu jatkuvasti kyttien reviirille ja on tukkanuottasilla epäilyttävän salakytän kanssa, mutta oikeusjärjestelmäkin pyrkii olemaan hänelle hellä, vaikka homma on karata lapasesta.

Harrelsonissa on yhtä paljon blondattua silakkaa kuin Forresterin Ridgeä: muikeaa - niin kovin muikeaa - miestä on aina hauska katsoa. Harrelsonin perusvirne sopisi sanakirjaan sarkasmin kohdalle. Sellainen kama kuin Zombieland (arvostelu) toimii väkisin jollain tasolla hänen ansiostaan. Defendorissa Harrelson tekee kovasti töitä painaakseen tietyt luontaiset avunsa taustalle. Defendorilla on toisinaan itsevarma Harrelson-ilme, mutta merkitys on muuttunut. Tämä on niitä suorituksia, joita hieman arveluttaa kiitellä, vaikka jo Harrelsonin lärvin tuijottaminen viihdytti ellei jopa lumonnut. Pidin herra Defendorista kovasti. Vaaraa sisältävät kohtaukset ovat koomisia, mutta jollain tasolla ihan jänskätti.

Elias Koteas irrottelee Defendorin "arkkivihollisena": syvällisestä limaisuudestaan huolimatta kehveli salakyttä ansaitsee jotain myötätunnon tapaista koettelemusten keskellä. Symppiksestä komediasta Nick & Norah – Loputon soittolista (arvostelu) heti mieleen jäänyt Kat Dennigs on sielukas "hyväsydämisenä huorana". Hahmo on tavallista ivallisempi, mutta arkkityyppiä käytetään kuten aina. Muutamilla realistisilla sivurooleilla rakennetaan fiksusti tunnelmaa. Defendor kertoo tasan saman iänikuisen tarinan omankädenoikeudesta kuin Kick-Ass, mutta se saa tarinan tuntumaan joltakin. Mitä kehnommin laki hämärähemmot kurissa pitää, sitä enemmän ihmiset fantasioivat sankareista. Defendor onnistuu esittämään bonuskysymyksen: miten me oikeasti suhtautuisimme tällaiseen surullisen hahmon ritariin, jos hänet henkilökohtaisesti tuntisimme?

Mikäli kaikki on supersankariparodiaa, missä sankari toisinaan putoaa puolijumalan jalustalta, Defendor on lajityypin kärkeä. Jos markkinoisin tätä itselleni, painottaisin sitä, ettei tätä kannata ajatella parodiana tai edes minään supersankarijuttuna. Defendorin perusidea on kuluneempi kuin miehen ja nuken rakkaudesta kertovan filmin Lars ja se ainoa oikea, mutta Defendor on paremmin näytelty, kulkee luontevammin, eikä Defendor ole yhtä pöyhkeän tyytyväinen siihen yhteen ideaansa. Elokuvissa on jotain yhteistä. Hyvinkin voin kuvitella, että Defendorille hymyilee rusinakin, joka tuhahti trailerille ja kansitaiteelle. Defendor henkii rehtiä tekemisen iloa, puhuttiinpa hahmosta tai filmistä. Persoonallisuutta löytyy toteutuksesta jos ei tarinasta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Miesten vuoro... Ginger Ninja - Wicke... >

Keskustelut (10 viestiä)

MeRQuR

Rekisteröitynyt 19.04.2007

29.04.2010 klo 03.49

Tulipahan elokuva trailerin perusteella valittua "sunnuntaikomediaksi", mutta oli syvällisempi mitä traileri antoi ymmärtää. Kevyesti fanitan Harrelson:a, joka veti hyvin roolinsa. Pitkin elokuvaa ja varsinkin lopussa, hieman jopa herkistyi. Hyvä elokuva, suosittelen.
lainaa
jjjjj

29.04.2010 klo 08.16 1 tykkää tästä

"Itkeäkö vai nauraa?" Tää on ihan hyvä kysymys, koska mun mielestä tää oli jopa enemmän draamaa kuin komedia.
lainaa
Irstas

29.04.2010 klo 12.50

Pidin leffasta aivan älyttömästi. Traileri antaa aika väärän kuvan leffan luonteesta, ja ainiin Kat Dennigs on KUUMA!
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

30.04.2010 klo 14.34

tämä oli oikesti hyvä leffa. Pidin tästä jollain tavalla enemmän kuin Kick-Assista. No ovathan eri tyylisiä elokuvia mutta tämä oli jotenkin vaan...hemmetin hyvä pätkä. Ja tosiaan traileri antaa aika erilaisen kuvan elokuvasta.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

30.04.2010 klo 22.47

Varmaan katsastan, Woody Harrelson on loistava.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.05.2010 klo 01.02

Hyvä leffa oli. Vastaus on "Itkeä"
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.05.2010 klo 23.52

Oli ensi tarkoitus yks päivä katsoa tämä arvostelun perusteella, kunnes tajusin, ettei tämä pyöri missään teattereissa.

Tuli sitten katsottua Kick-Ass, joka oli loistava, mutta pitäisi vissiin tämäkin käydä nappaamassa jostain dvd:lle, jos kerta Kick-Assiakin paremmaksi kehuttu.
lainaa
Jaska

05.06.2010 klo 09.35

Heh, näin leffan jälkeen kun tsekkasin arvostelun ja trailerin täytyy sanoa että traileri kyllä antaa täysin väärän kuvan leffasta...
Itse leffa oli loistava, melkeimpä pisti isolle miehelle kyyneleen silmäkulmaan.. Woody hoitaa roolinsa todella hyvin.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.07.2010 klo 01.10

Tuli nyt vihdoin katsottua, ja oli se loistava. Traileri vääristää TODELLA pahasti.
lainaa
Kati

25.02.2012 klo 01.01

Miksi prostituoitu on laitettu näyttämään 12-vuotiaalta tai joltain teiniltä... häiritsee naiskatsojaa aika paljon mutta miehet varmaan on innoissaan... No, elokuvahan onkin miesten koasta maailmasta, missä kaikki tytöt (lapsetkin) on lihaa... ja keski-ikäiset miehet supersankareita. se, että näyttelijätär on täysi-ikäinen,ei tee tyhjäksi sitä, että aikuinen nainen laitetaan lapsen positioon huoraksi, mikä kertoo yhteiskunnasta, jossa lapsiakin ikävä kyllä seksualisoidaan mediantaholta (ja myös lapset kauppaavat seksipalveluita) ja kun kyse on elokuvasta niin pelkillä näyttelijän valinnoilla olisi voinut vaikuttaa tähän seikkaan. Muuten ihan katsottava pätkä ja hahmona Kat on hyvi kirjoitettu ja oivan ivallinen mutta olisin toivonut aikuisemman näköistä näyttelijätärtä. Ehkä lapsenkasvoisuus luo jonkun tasa-painon päähenkilön henkiselle lapsellisuudelle ja lapsenkasvoinen huora toimii muutenkin dramaattisen elokuvan shokkiarvona paremminkuin aikuisen naisen näköinen. Toisaalta kiva, ettei aina ole perusblondia vastinparina.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova