Tuorein sisältö

Noidan oppipoika

Ensi-ilta: 30.07.2010
Genre: Fantasia, Komedia, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

02.08.2010 klo 14.20 | Luettu: 22888 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Parvekkeeltani näki lauantaina kolmannen maailmansodan, joka järjestettiin Jyväskylän Suurajojen 60-vuotisjuhlien kunniaksi. Ilotulitus ilahduttaa, mutta aikuisia eeppinen pröystäily kummastuttaisi ilman kunnon tekosyytä. Noidan oppipoika (The Sorcerer's Apprentice) on värikäs ja vauhdikas fantasiatulitus tuskaisen heikolla sisäisellä logiikalla. Leffa perustuu Disneyn Fantasian Mikki Hiiri -episodiin, joka perustuu Dukasin sävellykseen, joka perustuu Goethen runoon. Käytännössä tuttu kohtaus, jossa siivousvälineet nousevat kapinaan, on otettu osaksi uutta tarinaa, jonka aukoissa on kliseitä ja kliseissä aukkoja. Nicolas Cage on kuolematon velho Balthazar, Merlinin oppipoika, joka on voittanut kaikki Morgana le Fayta kumartavat pahat velhot. Hän on säilönyt porukan "huippuvarmaan vankilaan". Jos kyseinen maaginen maatuska putoaa lattialle, pahat velhot pääsevät mellastamaan New Yorkissa. Huppista.

Tarina alkaa kolmeen kertaan. Mytologian tiivistysoperaatio on niin tökerö, että petyin myöhemmin, kun leffa alkoi panostaa kömpelöön huumoriin tahattoman huumorin kustannuksella. Balthazarin uuden oppipojan Davidin esittelyt toimivat asiallisesti. David tapaa velhon lapsuudessaan ja nuorena miehenä. Se osuus leffasta, jossa Davidin (eli legendojen valitun) on omaksuttava Tylypahkan 7 vuoden oppimäärä ennen kuin muinainen pahuus palailee, tuntuu sijoittuvan noin päivän aikavälille. David lähtee silti toistuvasti omille teilleen. Useimmat meistä pelastavat maailman vain kertaalleen, joten mikseipä David yrittäisi iskeä sankarin luontaisetuihin kuuluvaa blondia, vaikkei tyttö liity mihinkään mitenkään. Mikä on todellinen uhka, jos Balthazar on ennenkin voittanut maatuskavelhot? Maalaisjärjen puute? Elokuva koostuu tappeluista, joiden lopussa hyvikset tai pahikset voisivat tappaa tai tunkea maatuskaan vastustajan, ellei heillä olisi kiire perääntyä taktisesti.

Kelvottoman käsikirjoituksen terästys rahalla on normaali käytäntö, jossa osittain onnistutaan. Siirtymien näkyvistä rytmihäiriöistä huolimatta pätkä on visuaalisesti toisella tasolla, kuin herra National Treasure Jon Turteltaubin muut ulosteet. Velhot heittelevät kirkkaita valopalloja ja toisinaan vain mielikuvituksen rajoittamia loitsuja, jotka istuvat aina luontevasti ja tyylikkäästi toimintakohtausten virtaan.

Toivottavasti rahaa riitti pääosanesittäjälle, sillä Jay Baruchel on tänä vuonna löytänyt oman juttunsa. Tyypin ääni narisi samalla tavalla animaatiossa Näin koulutat lohikäärmeesi, ja hän näyttää yhtä hauskalta ja sympaattiselta kuin kuulostaa. Jos Baruchel saa olkia, hän kehrää niistä kultaa. Käsikirjoitus toimittaa lähinnä niin kömpelöitä repliikkejä, että kuvittelin aistivani kuvaustilanteessa vallinneen vaivautuneisuuden, mutta Baruchel suodattaa kaiken siedettäväksi. Virallinen tähti Cage toimii autopilotilla. Pahikseksi värvätty "oikea näyttelijä" Alfred Molina on yhtä tylsä kuin vielä kömpelömmässä valoshow'ssa Prince of Persia: The Sands of Time, jonka meille lahjoitti sama tuottaja Jerry Bruckheimer. Pahaa Las Vegas -tyyppistä hepsankeikkavelhoa tulkitseva Toby Kebbell jättää hänkin isot nimet varjoonsa. Monica Bellucci ei oikeasti ole mukana.

Bruckheimer tahtoo niin kovasti uuden Pirates of the Caribbeanin, että hän on alkanut takoa kirvestä kiveen hartiavoimin. Noita ja Persia on tehty Piratesin kaavalla, rahaa on ollut reilusti, näyttelijät painivat samassa sarjassa. Eikö kässärikin kannattaisi oikolukea yhtä moneen kertaan? Noidan oppipoika olisi menevää viihdettä, ellei tarina alkaisi jo ärsyttää. Hahmot ampuvat itseään toistuvasti jalkaan harrastamalla tarpeettomuuksia elintärkeiden juttujen sijaan, tässä on se ainoa todellinen ongelma. Jos katsot tämän kotona, jätä tekstitys pois ja vaihda dubbaukseksi kieli, jota et ymmärrä. Noidan oppipoika on roskaa. Sen sijaan Duell der Magier, tai kenties L'apprenti sorcier on "uskomatonta räiskettä, josta en kyllä ymmärtänyt mitään!".


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Charon - A-Sides, B-... Step Up 3D... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.08.2010 klo 15.52

Viimiset virkkeet =D
lainaa
Latetsy

Rekisteröitynyt 05.10.2009

02.08.2010 klo 21.50

Myös suomentajien puuhat olisi syytä oikolukea muutaman kerran, koska Sorcerer on velho eikä noita.
Noita on naispuolinen ja velho on miespuolinen. Tuo jäätävä asiavirhe on vaivannut minua jo muutaman viikon kun ensimmäisen kerran trailerin näin.! SAAKELI.
lainaa
noitaukko

02.08.2010 klo 23.21

"Noidan appiukko" Vois olla hyvä parodia.
lainaa
Chapter27

Rekisteröitynyt 16.07.2010

03.08.2010 klo 00.19

okei okei en sitte kato.
lainaa
pum

03.08.2010 klo 09.04

Chapter27 kirjoitti:
okei okei en sitte kato.


Kato kato kaalimato.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

03.08.2010 klo 12.07

Latetsy kirjoitti:
Myös suomentajien puuhat olisi syytä oikolukea muutaman kerran, koska Sorcerer on velho eikä noita.
Noita on naispuolinen ja velho on miespuolinen. Tuo jäätävä asiavirhe on vaivannut minua jo muutaman viikon kun ensimmäisen kerran trailerin näin.! SAAKELI.
Sorcerer voidaan kääntää velhon lisäksi myös noidaksi tai taikuriksi. Wizard on myös velho tai taikuri suomeksi, mutta se ei käänny enää noidaksi. Suomenkielessä ei oikein ole kunnon vastinetta Sorcerer sanalle, mutta olen kanssasi siitä samaa mieltä, että "Velhon oppipoika" olisi ollut parempi suomennos.
lainaa
Lukija

03.08.2010 klo 15.04

Jos elokuvan nimi on Noidan oppipoika, niin kyllähän sitä luulis et sil noidalla ei viitata Nicolas Cagesin roolihahmoon...
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

04.08.2010 klo 13.28

Jay Baruchel on perkeleen ärsyttävä. 'nuff said
lainaa
Ei_ihanNoinkaan

21.03.2016 klo 10.49

Latetsy kirjoitti:
Myös suomentajien puuhat olisi syytä oikolukea muutaman kerran, koska Sorcerer on velho eikä noita.
Noita on naispuolinen ja velho on miespuolinen. Tuo jäätävä asiavirhe on vaivannut minua jo muutaman viikon kun ensimmäisen kerran trailerin näin.! SAAKELI.


Noita on vanhastaan nimenomaan mies. Naispuolinen noita on tavallisesti trulli. Lastensaduissa on noita-akka.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova