Tuorein sisältö

The Social Network

Ensi-ilta: 22.10.2010
Genre: Draama
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

21.10.2010 klo 20.30 | Luettu: 24848 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Übernörtti Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) ansaitsee menestyä omillaan, muttei väheksytä sosiaalisten verkostojen merkitystä. Ilman tyttöystävää johon suutahtaa hän ei olisi pykännyt naisia esineellistävää nettisivua. Ellei tapaus olisi esitellyt häntä kaksimetrisille porhokaksosille (Armie Hammer x2), häntä ei olisi värvätty koodaamaan verkostoitumispalvelua opiskelijoille. Jos hänen paras kaverinsa Eduardo Saverin (Andrew Garfield) ei olisi tukenut rahallisesti, hänen olisi ollut vaikeampaa koodata salaa omaa kilpailevaa sivustoaan Facebookia. Muillekin ihmisille, kuten lakimiehille on käyttöä, ennen kuin Zuckerbergistä tulee maailman nuorin miljardööri. Vaan miten on... Saavutatko onnen, jos käytät verkostoasi itsekkäästi? Vaikea kysymys. Puhummeko nyt elämästä, vai siitä, miten näppäriä Hollywoodin hömppäleffat ovat?

Ohjaaja David Fincher on sosiaalisine verkostoineen (käsikirjoittajana toimi joku Sorkinin Aaron) nähnyt elokuvan Facebookin syntytarinassa. Tarina ei ole kummoinen. Vaikka Fincher epäilemättä on taitavimpia elossa olevia ohjaajia, The Social Network jää lievästi epämukavaan asentoon faktan ja fiktion rajalle. Facebook. Miljoonille se on osa elämää. Leffa kelpaisi monille, vaikka se olisi aivan täyttä potaskaa. Samaa voidaan sanoa julkaisuista 7 päivää ja Hymy. Zuckerberg on elossa oleva henkilö, nuorempi kuin häntä näyttelevä Eisenberg, ja hän on kutsunut elokuvaa fiktioksi. Fiktio on kivaa, mutta miten hyvin The Social Network toimisi, jos teemat ja sisältö olisivat ennallaan, mutta erisnimet eivät? Olipa kerran nuoriherra Hans Diarrhoea, josta tuli miljardööri, koska hän keksi lähteä kopioimaan nettisivua. Kuulostaako tämä kiehtovalta fiktiolta?

The Social Network joka tapauksessa viihdyttäisi kuvauksena 2000-luvulle ominaisista tunnelmista. Tarina kerrotaan iskevästi takaumarakenteeseen turvautuen. Pitkän pöydän äärellä Zuckerberg ja petetyt kumppanit tilittävät tuntemuksiaan asianajajien opastamina. Sisällön sijaan kiinnostavaa on sähköinen, sulava, tyylikäs ja paikoin hyvinkin humoristinen toteutus. Fincher on suorastaan huvittava ohjaaja. The Social Network ei ole ratkaisevasti erilainen teos kuin miehen aiemmat ihmisluonteen synkkyyttä luotaavat tunnelmapalat, vaikka aiheena on looginen nössö. Jos nössöä pyydetään tekemään Herroille jotakin, jonka hän osaa tehdä paremmin kuin pyydettyä, mikseipä hän tosiaan työskentelisi itselleen. Zuckerberg on itsekäs, muttei roisto. The Social Network ei kerro miljardibisneksistä, vaan tästä asenteesta. Oliver Stonen hyvinkin samansävyinen leffa Wall Street: Money Never Sleeps kertoo ihmiskunnan talouden romahtamisesta, eikä pätkä imaise mukaansa likimainkaan samalla teholla, kuin tyhjästä nyhjäisevä nörttidraama.

Faktan ja fiktion ristiriitaan sopii silti palata. Zuckerberg on julkisuudessa harmittoman näköinen ujo hymypoika. Eisenbergin erinomaisesti tulkitseman hahmon vakioilme on pikantin kylmä, älykkyys on ilmeistä, ylimielisyys tulee luonnostaan, mutta hahmo ei silti ole pahansuopa, vaan ihmisenä tasapainoton. Tavallaan elokuva on hienovarainen ja tavallaan ei. Esimerkiksi, koko pätkä on korostetun naisvastainen (koska ontot nörtit tykkäävät horoista), kunhan se on ensin antanut itselleen synninpäästön esittelemällä Zuckerbergin "oikean, menetetyn rakkauden", joka aidon Zuckerbergin mukaan on fiktiivinen hahmo. The Social Network ei vääristele asioita viihteellistääkseen merkittävän historiallisen tapahtuman, vaan kertoakseen pienen tarinan yksilöistä. Tämä jättää ikävän jälkimaun. Jos V2.fi:stä tehtäisiin elokuva, jossa elitisti-Peltonen pakkomielteisesti mollaa Twilightia iskiessään karjaa kapakassa, tämä tekisi minusta käsikirjoittajan henkilökohtaisten sosiaalipornofantasioiden uhrin, olisipa leffa miten nerokas tahansa.

Mikäli katsoja on allerginen pihinälle PHP:stä ja muusta teknisestä, elokuva saattaa tympäistä silloin, kun Zuckerbergin järjenjuoksua kuvataan luettelemalla teknistä höpönlöpöä riittävän nopeasti, jotta me kotisivuja koodanneetkin tuntisimme alemmuutta. Fincher on silti liikkeellä viihdyttäjänä. Uskoisin elokuvan viehättävän suurempaa yleisöä kuin Zodiac, vaikka tyyliltään tämä on lähempänä sitä kuin Fincherin paksuja tunnelmapommeja. Kaikki ymmärtävät mistä on kyse, kun ystävykset yrittävät pärjätä elämässä ja toinen on toiselle hidaste. Olin ensimmäisestä kohtauksesta viimeiseen näkemäni pauloissa. Harmi, että viihteen eteen pitää vääristellä näinkin tuoreita ja jonninjoutavia tapahtumia.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< FM2000 - Opium Grill... Paranormal Activity ... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (17 viestiä)

Echou

Rekisteröitynyt 02.11.2008

21.10.2010 klo 21.32

Ohoh, en kyllä odottanut mitään huipputeosta, kyseessähän on siis joku Facebook. :S

Kai tämä sitten pitää käydä kattomassa tai vuokrata kun tulee lätty.
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

21.10.2010 klo 21.39

Miten tämän hyvät arvosanat voi muka yllättää? Onhan tän nyt ohjannut David Fincher ja kirjoittanut Aaron Sorkin.
lainaa
xxc

21.10.2010 klo 21.41

miksi ihmeessä jostain facebookista pitää tehdä leffa?
lainaa
yulu

21.10.2010 klo 22.22

Tyhmempikin tajuaa, että "facebook" ei ole leffan tärkein asia, vaan se kertoo kyseisen sivuston tekijän tarinan.

Ja mitä sinulla on uusia leffaideoita vastaan. Ihmisen luonteeseen kuuluu uuden koittaminen, välillä epäonnistutaan, välillä onnistutaan. Pian näen, onnistuiko tämä leffa.
lainaa
Jep

21.10.2010 klo 22.46

Koska ton trailetin Autoplayn saa pois päältä? Olisi jo pikku hiljaa aika.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.10.2010 klo 22.59

Onko näissä leffatrailereissa äänet joillakin selaimilla? Poistan äänet tietyllä ylimääräisellä koodinpätkällä: ääni menee nollaan ja käyttäjä joutuu itse lisäämään volyymia niin tahtoessaan. Jos äänet eivät pysy pois, niin tajuan kyllä miksi trailerit ärsyttävät. Minkään videon ei pitäisi koskaan käynnistyä automaattisesti, mutta tällaisia ovat nämä trailerit.
lainaa
kdk

21.10.2010 klo 23.16

Ootko Jari muuten kokeillu ikinä pilvee?
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.10.2010 klo 23.52

Mitenkä tuo traileri muka yhtään haittaa? Aina pyörii vaan äänettömästi taustalla ja kun sen haluaa kattoa, on se jo valmiiksi latautunu ja voi kelata alkuun. WHINEWHINEWHINE.
lainaa
Zimbushka

Rekisteröitynyt 14.07.2007

22.10.2010 klo 00.05

Mulla lähtee Chromella äänineen käyntiin.
lainaa
Mikaa

22.10.2010 klo 00.05

Oli kyllä semmosta tajunnanvirtaa taas kerran, ettei tähän aikaan illasta ollut mitään mahdollisuuksia pysyä kärryillä. Pitänee lukea huomenna (virkeämpänä) uudestaan. Eikä tää nyt ole kritiikkiä vaan kehu. JP:n arvostelut on taidetta!

Elokuvan voisi tosiaan käydä katsomassa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. :)
lainaa
asdf

22.10.2010 klo 12.24

Hollywoodissa selvästikin ideat lopussa. Tehdäänkö mekin leffa IRC-Galleriasta?
lainaa
frgth

22.10.2010 klo 15.23

IRC-galleriastako? Kaikin mokomin, hyvää ei synny jos ei ytritetä.
lainaa
lasdlasd

22.10.2010 klo 16.12

Zimbushka kirjoitti:
Mulla lähtee Chromella äänineen käyntiin.

Mulla ei lähe Chromella äänineen käyntiin. Äänittä kyllä lähtee. Sama oli Firefoxin kanssa silloin kun sitä käytin.
lainaa
asdasd

22.10.2010 klo 19.52

facebook - katsomatta siis paskaa.
lainaa
Aatu

22.10.2010 klo 22.05

asdf kirjoitti:
Hollywoodissa selvästikin ideat lopussa. Tehdäänkö mekin leffa IRC-Galleriasta?


Irc-galleriahan oli jo ennen facebookkia. Facebook ei sisältynyt edes mitään uutta. Galtsun etu Facebookkiin on, ettei tarvitse nimellään esiintyä. Aika turhia kyllä molemmat.
lainaa
Tapza

23.10.2010 klo 02.41

En itsekään kyllä yllättynyt positiivisesta arviosta, ohjaajan puikoissa oli kuitenkin David Fincher ja onhan tämä myönteisiä revikoita ehtinyt kerätä jo useammilta tahoilta. Pitänee katsoa joskus, ei kuitenkaan kiinnosta niin hurjasti että jaksaisin teatteriin asti vaivautua.
lainaa
Mirko_Intonaama

25.10.2010 klo 18.28

Aatu kirjoitti:
asdf kirjoitti:
Hollywoodissa selvästikin ideat lopussa. Tehdäänkö mekin leffa IRC-Galleriasta?


Irc-galleriahan oli jo ennen facebookkia. Facebook ei sisältynyt edes mitään uutta. Galtsun etu Facebookkiin on, ettei tarvitse nimellään esiintyä. Aika turhia kyllä molemmat.


Miksi turhaan esiintyä nicknamella kun voi esiintyä oikealla ja olla fame?

Kukapa ei haluaisi että oma naama on oikean nimen kera interneteissä, kun Imijäkallio vieläpä jakaa tiedot sopimusten ohi mainostajille?

Onneksi turhan nickname-pelleilyn aika on ohi, ja voidaan jo käyttää oikeaa nimeä internetissä! Miksi edes koko nickname-pelleily keksittiin, mitä se muka hyödyttää?!
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova