Tuorein sisältö

Kaksin karkuteillä

Ensi-ilta: 11.02.2011
Genre: Animaatio, Komedia, Lasten, Musikaali, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

10.02.2011 klo 15.30 | Luettu: 17577 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Rapunzel piileskelee koko ikänsä tornissa kallisarvoisine taikahiuksineen, ellei kapina äitiä vastaan syty. Muori Gothel on tosiasiassa kidnappaaja, joka pitää itsensä nuorena hypistelemällä kymmenen metrin kuontaloa. Stereotyyppisen juutalaisen äidin ja Erzsébet Báthoryn yhdistelmä hehkuu teatraalista itserakkautta, mutta kun asiat sujuvat, Gothelista löytyy äidillisiäkin piirteitä. Tilanne muuttuu, kun torniin eksyy Aladdinin vähemmän charmikas serkku Flynn Rider. Tyttöparka värvää ryövärin oppaakseen maailmaan, jota hän on vain ikkunasta ihaillut. Gothel, petetyt roistokaverit, lainvalvojat ja virkaintoinen hevonen jahtaavat heitä, jotka ovat nyt Kaksin karkuteillä (Tangled).

Uskon, että Gothel haluaa tyttären, eikä pelkkää orjaa. Siinä olisi tarina, jos Rapunzel taistelisi irtaantuakseen takertuvaisen mutsin virittelemästä syyllisyyden taakasta. Puolitiehen jääminen ei tarkoita puolittaista onnistumista. On ikävää luulla, että leffa on kypsä, ja kokea, kuinka mustavalkoisuus syvenee. Hahmot ovat hienoja. Heidän suhteensa eivät niinkään. Vaikka elokuvalla on sydän, se ei tee järin hyvää työtä selittäessään edes sitä, miksi Rapunzel ja Flynn rakastuvat. Miten Aladdin ja Jasmine - hyvin samankaltainen pari - hoitivat hommat 90-luvulla? Pim, päässäni lähti pyörimään Alan Menkenin musiikkia. Siten. Menken on säveltänyt molemmat romanssit, mutta valitettavasti kahdeksan Oscarin mies on menettänyt otettaan tasaisesti jo lähes 20 vuotta. Siitäkään musikaalinumerosta, josta suuresti pidin, en enää nuottiakaan muista.

Kaksin karkuteillä on Disneyn animaatiomusikaali aivan kuten Prinsessa ja sammakko (arvostelu). Erot ovat markkinoinnissa. Prinsessamusikaali Rapunzel olisi pikkutyttöjen ja Peltosen kamaa... joten uutuuden nimi on Kaksin karkuteillä. Trailerit johtavat harhaan keskittymällä mäiskeeseen ja ivaan. Ihka ensimmäisen mainoksen lonkerohiusvitsejä ei edes löydy elokuvasta. Huumorin tyyli, pirteys, söpöys, naiivius, suuret tunteet - Disneytähän tämä on. Perinteikkäästi sivuhahmot ovat riemastuttavia, mutta valitettavasti myös hieman irrallisia. Disneyn Tuhkimo kertoo hiiristä. Parempi kertoa hiiristä, kuin esitellä hilpeitä hiiriä ja unohtaa ne, kunnes niitä tarvitaan loppuhuipennuksessa?

Kaksin karkuteillä on kaikkien aikojen toiseksi kallein elokuva. 260 miljoonalla dollarilla on koodattu lämmin ja pehmeä, yllätyksetön ja kaunis satumaailma. Värit ovat kirkkaat, joten 3D-efekti toimii. Kun sankareiden ympärillä leijuu tuhansia lyhtyjä, 3D-elokuvat Legenda suojelijoista ja Sammyn suuri seikkailu nähnyt ei voi olla turhautumatta, sillä efektillä voitaisiin tehdä paljon enemmänkin. Nököhampaisen Rapunzelin ja muikistelevan Riderin ilmeikkyys on kovin sympaattista; melkein he vetävät vertoja käsin näytellyille kollegoilleen. Oudoksun sitä, miten innokkaasti etukäteen väitettiin, että filmi näyttää elävältä maalaukselta, tarkemmin sanoen Fragonardin Keinulta. Rakastan maalaustaidetta ja rakastan nukkeja, ja tiedän kyllä, kumpaa tyyliä tämäkin tietokoneanimaatio on lähempänä.

Vanhassa sadussa sulho sokeutuu ennen kuin hän saa Rapunzelin. Hmm? Prinsessa ja sammakko muistutti, että näissäkin hupailuissa voi oikeasti tapahtua jotakin. Kaksin karkuteillä omaa oikean asenteen, mutta muodikkaiden sarkasmikomedioiden yläpuolelle ei nousta pelkällä yrityksellä. Viihdyin mainiosti - mutta mitä tästä käteen jää? Humoristinen seikkailu menee kurkusta alas, mutta jopa sellaisille olennainen vaaran tuntu on hyvin vaisu. Gothel ei ole Ursula, ei Pahatar. Takaa-ajokin rajoittuu yhteen pitkään kohtaukseen. Mitä elokuva tahtoo sanoa, mitä olla? Aladdin selvästikin kertoi hiomattomasta timantista. Aladdin varasti, koska oli nälkä, ja leivänkin hän antoi lapsille. Miksi kannustaa Flynn Rideria, kun hän varastaa kruunun, ei sitä kadu, ja jopa pettää kollegansa? Entä mitä Gothel ja Rapunzel todella toisistaan ajattelevat? Mitä pyhiä asioita Rapunzel ja Flynn tahtovat toisilleen tehdä? Ei ole asiaa, jota ei voida musiikilla selittää, kun elokuva on musikaali. Menken on yhä osaava säveltäjä, mutta jos hän olisi eläköitynyt heti Herculeksen jälkeen, hän olisi legendaarinen säveltäjä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Burleski... The Way Back... >

Keskustelut (9 viestiä)

pertti

10.02.2011 klo 16.23


Milloin tulee arvostelu elokuvasta The Way Back ?
Itse menossa katsomaan tänään ennakkoon :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.02.2011 klo 16.45

pertti kirjoitti:
Milloin tulee arvostelu elokuvasta The Way Back ?
Itse menossa katsomaan tänään ennakkoon :)


Huomisen ensimmäisellä puoliskolla. Hieno elokuva.
lainaa
Mrtikka

11.02.2011 klo 11.13

Olenko ainoa kenellä tulee tuosta Flynnistä mieleen assasins creedin Ezio?
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

11.02.2011 klo 19.42

Mukavaa kun Disney on pöllinyt Dreamworksin urpo-ilmeet.
lainaa
RetQ

Rekisteröitynyt 06.01.2010

12.02.2011 klo 11.58

eikös Dreamworks = Disney?
lainaa
kekäle

13.02.2011 klo 01.02

vittu kattomatta paskaa
lainaa
Videopelaaja

Rekisteröitynyt 18.12.2010

13.02.2011 klo 15.39

Demonoid kirjoitti:
Mukavaa kun Disney on pöllinyt Dreamworksin urpo-ilmeet.
Kun ensi kertaa näin elokuvan teaserin, voin vain ajatella itsekseni "Pysykööt siinä piirrosanimaatiossa, jos niitä idiootti ilmeitä pitää tehdä väkisin".

Muuten elokuva näyttää joksenkin paremmalta kun Bolt, vaan toisalta olisi myös toiminut piirroselokuvana. Miinusta toisaalta siitä, että Tähkä Lauri suomi roolissa mikä johtuen siitä, ettei oikein arvosta tätä nykypäivän suomalaista musiikkia.
lainaa
trent67

Rekisteröitynyt 12.04.2007

13.02.2011 klo 17.03

RetQ kirjoitti:
eikös Dreamworks = Disney?


Eipä taida ihan olla. Pixar on kyllä nykyään osa Disneytä, mutta sekin lähtöisin Lucas Filmssiltä. Dreamworks oli firmana alunperin Spielbergin, Jeffrey Katzenbergin ja levymoguli David Geffenin yhteisyritys, mutta sekin käsittääkseni myytin jo 2006 Paramountille.
lainaa
helium

Rekisteröitynyt 12.08.2009

17.03.2011 klo 21.54

Mrtikka kirjoitti:
Olenko ainoa kenellä tulee tuosta Flynnistä mieleen assasins creedin Ezio?


Et ole, nimittäin samaa ajateltiin kaverin kanssa, kun käytiin tämä leffa katsomassa. :)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova