Tuorein sisältö

Autot 2

Ensi-ilta: 12.08.2011
Genre: Animaatio, Komedia, Lasten, Toiminta
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

10.08.2011 klo 18.00 | Luettu: 35059 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Älä selaa nettiä, jos et tahdo oppia uutta ihmisistä. Tiesitkö, että jotkut miehet julkaisevat kuvia leluista, jotka he ovat siementäneet? Minkälainen ihminen tekee tällaista? En ole aivan varma. Tänään tahdon puhua John Lasseterista. Hän on Pixarin ja nykyään Disneyn animaatiostudioiden pomo. Lasseter on tietokonegrafiikan historian suuria nimiä. Hän näki elämää alkeellisissa muodoissa, kun muut vielä käyttivät tekniikkaa rappusten ja sellaisen luomiseen. Hän on ohjannut animaatioita jalkalampusta, pyrypallosta, leluista ja hän oli merkittävä tekijä leivänpaahtimesta kertovan leffan tapauksessa. Kun hänet oli kahdella Oscarilla palkittu, kun hän oli maailman huipulla ja kaikki mahdollisuudet olivat hänelle avoinna, mitä hän teki? Hän ohjasi elokuvan autoista. Mietitään tätä hetki. Yleensä, kun autot ovat eläviä olentoja, etuvalot toimivat silminä, koska ne näyttävät silmiltä. Jos tarinankertoja kuitenkin todella, todella tykkää autoista, eikä hän ole mikään raiskaaja, vaan romantiikkaa täynnä, silmien on loogisinta sijaita ikkunalaseissa. Tällöin autoa voi katsoa silmiin samalla, kun sille tekee temput. En pidä John Lasseterista.

Autot 2 (Cars 2) on pohjanoteeraus. Vain sen älyvapautta voidaan juhlia. Suositun teorian mukaan sarja on jatkoa Terminatorille: kun koneet olivat tappaneet ihmiset, rauhallisia vuosia seurasi kulttuurivallankumous, jolloin koneet vetivät värikästä maalia pintaan ja lähtivät pride- ja lutkamarsseille. Autot oli hillittyä ja tylsää lasten kamaa. Osa 2 kaataa tankkiin nitroja, väkivaltaa ja erite- ja alapäähuumoria. Auto laski alleen! Auto pieraisi! Auto tippui ulosteisiin! Autot 2 haastaa historian hämmentävimmät elokuvat, kuten draaman Glen or Glenda, jossa kyvytön ohjaaja-kirjoittaja muistaa vasta viimeisten minuuttien aikana, ettei häneltä tilattu leffaa hänen omista perversioistaan. Valitettavasti Autot 2 ei kehity. Hämmennys ehtii taantua haukotukseksi. Jokainen vitsi on sama: jonkun pitäisi olla ihminen, mutta hän onkin auto. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen aivoni muljahtelivat uudestaan vasta kotimatkalla, kun sekunnin ajan luulin auton irvistäneen minulle. Vaarallisia huumeita tarvitsee aina vain enemmän. Niistä saa takaumia.

Päähenkilönä toimii juntti hinausauto Martti. Kun kilpa-auto Salama McQueen kutsuu Martin mukaan maailmankiertueelle, Martti sotkeutuu vahingossa brittiläisen tiedustelupalvelun ja ladaterroristien kärhämään, jossa panoksena on maailman kohtalo ja joka liittyy jotenkin autokisoihinkin. Oliko lauseessa liikaa informaatiota? Liikaa tarjoaa myös Autot 2. On tavallaan fiksua, ettei näin idioottimaista perusideaa käyttävä elokuva pysähdy tunteilemaan ja tunnelmoimaan, kuten edellinen osa teki. Käytännössä hahmot höpöttävät vähän väliä läjäpäin sekavaa informaatiota, jotta uudenlainen, james-bondmainen juoni ehditään kelata läpi. Syvyyttä hahmoilla on kuin Ritari Ässän ropposella. Eläytyvä katsoja satuttaa päänsä. Miten eläytyä hahmoihin, jotka eläinkunnan näkökulmasta ovat neliraaja-amputoituja jättipäitä pyörätuoleissa? Toimintakohtaukset eivät edes voisi olla jännittäviä. Sekavimmillaan ne sentään ovat hassuja.

Mikäli Lasseter DVD:n kommenttiraidalla niin uskottelee, niin uskotaan, että Autot 2 on näyttävin tietokoneanimaatio tähän mennessä. Näyttävyydellä viitataan nyt kuitenkin vain siihen, miten vetelät visiot on toteutettu. Autot 2 on ennen muuta lelumainos. Maailmaa kierretään - koska isojen markkinoiden asiakkaat tahtovat nähdä pääkaupunkinsa autoversion. Mainitsen jälleen elokuvan Speed Racer, sillä se ja Autot 2 kertovat saman tarinan. Speed Racer on hyperaktiivinen, surrealistinen, tyylikäs kaahailukohellus, joka huumorista huolimatta ottaa tarinan ja hahmojen tunteet vakavasti. Autot 2 on hyperaktiivista hölynpölyä. Pixarilla on tietsikoita ja ammattilaisia ja Oscareita, Lasseterilla on iPad 2 ja kovalevyllä kuva Holley Shiftwellistä konepelti auki, joten mikään ei enää velvoita tiimiä edes yrittämään.

Takarivin kakarat mekastivat ennen tätä kreisiä, kreisiä komediaa, mutta päästivät vain yhden protestilta tai vessahädältä kuulostavan vinkaisun sen aikana. Kenties vilkkuvat värit hypnotisoivat penteleet, mutta mahdollista on sekin, että jaarittelua on liikaa sen ikäisille, joille tällainen roska – Tuomas Veturi, Pikku Hinaaja – suunnataan. Omituiselle aikuiselle näin isolla rahalla ja huonolla maulla tehty elokuva ei koskaan ole arvoton. Autot 2 antaa järkensä ja sielunsa menettäneen porho-ohjaajan laukoa yleisön naamalle ihan mitä vaan, aivan kuten Transformers: Kuun pimeä puoli. Näe molemmat 3D-teatterissa, jos koskaan missään.

Yksi repliikki on hauska: "Eikös tuo ole se hinari vessasta?"


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Iwrestledabearonce -... Apinoiden planeetan ... >

Keskustelut (17 viestiä)

Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

10.08.2011 klo 18.14

Mitenhän Autojen jälkeinen pixar ei ole oikein muhun kolahtanu? Rottatuille ja Wall-e on toki kivoja ja tasan kivoja elokuvia. Autot oli taas.. No se oli tasapaksu. Up oli vain tylsä ja ennalta-arvattava. TS3 oli kiva.

Ja markkinoilla kilpailu vain kovenee.
lainaa
Flits

10.08.2011 klo 21.01

Pixarin alamäki todennäköisesti jatkuu vaikka ei tuo katsojaluvuissa vielä näy. Uusin projekti kun näyttää jo pahalta jo hölmön hahmo animoinnin takia. Toivottavasti saavat edes kokonaisuudesta hyvän. Muuten ei ole kyllä vakuuttanut viimeissimät. Ennen pystyi luottamaan pixar laatuun. Nykyään ne ovat ok animaatioita. Cars kakkosesta voi kyllä jo sanoa että olisi voinut jättää tekemättä.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

11.08.2011 klo 11.09

Pixar on aina ollut waltinjälkeisen tylsädisneyn tietokoneosasto, aina ja kauan ennen kuin Disney edes osti ne.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.08.2011 klo 12.31

Monsterit OY oli viimeinen hyvä silloin nassikkana.
lainaa
Ton-Ton

Rekisteröitynyt 26.04.2011

11.08.2011 klo 13.40

Pixar menossa alamäkea?!? Ei todellakaan. Kaikki Pixarin elokuvat ovat olleet mahtavia,
paitsi Autot 1 & 2.
Tuleva Brave elokuvakin näyttää todella hyvältä.
lainaa
duude

11.08.2011 klo 14.02

Rango pieksee mennen tullen pixar mössön..
lainaa
eieiei

11.08.2011 klo 14.34

Toy Story nuff said

paitsi kun tulee 4, 5, 6, 7, 8 ja lopulta lelut on jotain ihan muuta kuin nyt
lainaa
pyyhe

11.08.2011 klo 15.00

Kukaan tullut ajatelleeksi montako vuotta on vanhentunut (ja siten kenties aikuistunut?) sitten noiden Pixarin kultapäivien? Ts. johtuisiko siitä etteivät tuotoksensa enää tunnu yhtä laadukkailta. Itselle ainakin WALL-E ja Ratatouille tipahtivat molemmat miljoonaa, samoin Up. Mutta naatiskelinkin ne kaikki oman jälkikasvuni kanssa joiden innostus tarttuu helposti :)
lainaa
Hohhoi

11.08.2011 klo 15.02

Peltonen voisi seuraavaksi ruveta arvostelemaan vaikka Pikku Kakkosen jaksoja? Järjetön juoni! Ei mitään ajankohtaisuutta! Pinnalliset hahmot!
lainaa
KillTheDrive

Rekisteröitynyt 20.04.2010

11.08.2011 klo 19.05

Hohhoi kirjoitti:
Peltonen voisi seuraavaksi ruveta arvostelemaan vaikka Pikku Kakkosen jaksoja? Järjetön juoni! Ei mitään ajankohtaisuutta! Pinnalliset hahmot!


Komppaan. Oma 5-vuotias poika piti elokuvasta ERITTÄIN paljon, ja sehän tässä tärkeintä on. Ei se Pixar näitä leffoja tee kolmikymppisille pitkätukille...
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

11.08.2011 klo 22.37 1 tykkää tästä

Peltonenhan on varsin lapsemielinen omien sanojensa mukaan.

Ja kyllähän Peltonen on hyviäkin arvosanoja lastenelokuville antanu. Ei kaikkee tarvi lapsenkaan arvostaa, hei.
lainaa
Weteraani

12.08.2011 klo 08.32

Machinus kirjoitti:
Up oli vain tylsä ja ennalta-arvattava.

Minut se yllätti positiivisesti. Ehkä et ole vain vielä riittävän vanha samaistumaan Carliin ja Ellieen.
lainaa
Weteraani

12.08.2011 klo 08.33

Hohhoi kirjoitti:
Peltonen voisi seuraavaksi ruveta arvostelemaan vaikka Pikku Kakkosen jaksoja? Järjetön juoni! Ei mitään ajankohtaisuutta! Pinnalliset hahmot!

Lapsille suunnatun elokuvan ei tarvi olla juoneltaan lepsu. Hyvät tarinat kuten Muumit toimivat sekä lapsille että aikuisille.
lainaa
Heka

12.08.2011 klo 13.05

Onko Heikki Silvenmoinen yhä Martin äänenä? Kuullostaa vähän erinlaiselta.
lainaa
Hallooooo

27.08.2011 klo 20.32

"Lapsellinen", sanoi Peltonen lasten elokuvasta.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

01.09.2011 klo 22.21

Tämä oli jotakuinkin katsottava mutta todellakin huonoin näkemäni Pixar-filmi.
lainaa
Ponskari

26.12.2011 klo 20.40

Itse ainaskin pidän Autot 2 elokuvasta =) Ensimmäinen elokuva ei kuitenkaan ollut niin hyvä, kuin tämä kakkonen. Sattuisiko joku tietämään että onko Autot kolmosta tulossa? =)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova