Tuorein sisältö

Nalle Puhin elokuva

Ensi-ilta: 23.09.2011
Genre: Animaatio, Komedia, Lasten, Musikaali
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

23.09.2011 klo 10.30 | Luettu: 17477 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

DisneyToon Studios on tehnyt paljon kivaa. Uuden, elävöitetyn, käsistään kätevän Helinä-keijun kanssa tahdon isona naimisiin: hän olisi vaihtanut kiintolevyni, ei olisi tarvinnut parkua isille. Tiikerin oma elokuva ja Nasun iso elokuva kestävät katselua. Tahdon silti painottaa, että Walt Disney Animation Studios – hetki, sain kylmiä väreitä – on Disneyn tärkein osasto: klassikko-osasto. He ovat tehneet uutuuden Nalle Puhin elokuva (Winnie the Pooh). He vastasivat 70-luvun animaatiosta Nalle Puh (The Many Adventures of Winnie the Pooh), joka käytännössä kokosi yhteen kolme aiempaa lyhytelokuvaa.

Lyhyttä taidetta juhlii tavallaan myös uutuus. Pakettiin on pultattu lämmittelyksi Loch Nessin hirviöstä kertova The Ballad of Nessie. Gnääs, tuumin, sillä vaikka taidokasta kynänkäsittelyä katsoo ilokseen, lyhytelokuva ei vilpittömistä aikeista huolimatta naita huumoria, herttaisuutta ja sanomaa konstilla, jonka Disney taisi jo vuosia ennen Lumikkia ja seitsemää kääpiötä. Varsinainen elokuva sen sijaan on kuin läjä lyhyitä klassikkoja silputtuna ja jäsenneltynä yhdeksi reilun tunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi. Tämä on hyvä asia. Sketsikokoelmat tapaavat olla, jos huumori iskee hermoon.

Eräänä aamuna Puhilla on nälkä. Kaikkien on kuitenkin autettava häntänsä kadottanutta Ihaata. Koska pehmoleluilla on sahajauhoja päässä, he päätyvät virittelemään ansaa hirviölle, joka vastaa kaikesta tuhmasta, mitä ei muuten voi selittää. Tämä voisi olla episodielokuva, mutta hyvä, että ei: yhteen sotkettuna tarinat antavat ns. realistisemman kuvan hahmojen normipäivästä. Pahus, tuumaa Puh, kun hallusinaatio on saanut hänet syömään mutaa ja hänen sisälmyksensä valuvat ulos.

Ainoan oikean tulkinnan mukaan puolen hehtaarin metsässä kärsitään mielenhäiriöistä. Tylsiä ovat Jörö, Nuhanenä ja muut kääpiöt, jos huomataan, että nämä hyväsydämiset söpöeläimet oltaisiin voitu nimetä vaikka seitsemän kuolemansynnin mukaan. Pöllö on eräs kiintoisimmista tapauksista tällä kertaa. Hän toisinaan tietää puhuvansa palturia, mutta silti hän aloittaa vaikka musikaalinumeron, jotta muillakin kilahtaisi. Sitten hän ilmeisesti itsekin uskoo itseään ja nauttii olostaan.

Kun masentunut Ihaa sanoo maaniselle Tiikerille, että parasta sinussa on se, ettei tuollaisia ole enempää, sitä saa arvailla, syyllistyykö Ihaa vihapuheisiin. Tiikeri tunnetusti ylpeilee ainutlaatuisuudellaan (yhtenä kolmesta narsistista), joten kaikki on hyvin, tai jopa paremmin. Ihaata ja hermoraunio-Nasua käy kovasti sääliksi, mutta kyllä heistä pidetään huolta. Ystävyys, ihanaa! Jokaisella pitäisi olla hyviä ystäviä tai 70 levyä Disneyn piirrettyjä, ihan sama.

Kamera zoomaa usein pois tapahtumista, jolloin paljastuu, että katselemme satukirjaa. Jos toiminta saa kirjaimet irtoilemaan, enemmittä selittelyittä ne ovat nyt käyttöesineitä. Hahmot laulevat höperyyttään: selkeitä musikaalinumeroita on vain pari. Suomenkielinen dubbaus on onnistunut, mutta muutaman englanninkielisen sanaleikin käännös estää elokuvaa olemasta täyteläisen luonteva valitsemallaan tiellä. Monella tapaa uutuus on Puh-pätkien ykkönen, mutta muistetaan, että kaikki tyylikeinot on nähty aiemminkin. Leffa on ennen muuta varhaista, rentoa nostalgiaa vuosille, joina taidemuodoista jaloin tekee kuolemaa.

Kertakuuntelun jälkeen en lähde nostamaan uusia, asiayhteydessä riemastuttavia lauluja alkuperäisten klassikkojen rinnalle. Kun minua kotimatkalla laulatti, se johtui yleisestä hyväntuulisuudesta, ei kalloon jääneistä lurituksista. Le le le le le lee... "Le Havren täydellinen antonimo, Toy Story tehtynä oikein! Kun ei vaivaa hinajan himo, kuka on onnesta soikein? Nallemme Puh. Nallemme Puh. Kiva, kiva, söpö pieni nallen poika."


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Älä pelkää pimeää... Private Line - Dead ... >

Keskustelut (6 viestiä)

Miismu

23.09.2011 klo 11.48

Hyvä että näitä perinteisiäkin animaatioita tulee vielä, vaikkakin aivan liian harvaan. Tosin on harmi, että Illusionistilla on todella pieni levitys Suomessa.
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

23.09.2011 klo 15.22

Harmi kun näillä 2k-luvun puheilla on niin suuret välit että ne jotka olivat elokuvan kohderyhmää kun ensimmäinen leffa (Tiikerin oma elokuva muistaakseni) ovat nyt kasvaneet ulos tästä rennosta ja naivistisesta ilmaisusta.
lainaa
foundNirvana

Rekisteröitynyt 21.05.2009

24.09.2011 klo 10.46

Machinus kirjoitti:
Harmi kun näillä 2k-luvun puheilla on niin suuret välit että ne jotka olivat elokuvan kohderyhmää kun ensimmäinen leffa (Tiikerin oma elokuva muistaakseni) ovat nyt kasvaneet ulos tästä rennosta ja naivistisesta ilmaisusta.


Mina ainakin nautin täysin rinnoin Tiikerin ja Nasun omista elokuvista ja molemmat tuli katsottua moneen kertaan niin teatterissa kuin DVD:llä. Möhköfantti-elokuvakin oli ja on vieläkin mahtava kuten nuo muutkin vaikka ottikin hiukan liikaa taiteellisia vapauksia. Kaikki nuo elokuvat kestävät katselua vielä nykyäänkin, kuten myös Ystävää etsimässä ja alkuperäinen leffa ( joka on muuten allekirjoittaneen lempianimaatio ikinä). Uskon ja tiedän että tämä elokuva ei tule pettämään ja että saan samanlaiset fiilarit kuin aikaisemmistakin Nalle Puh-leffoista. Innolla odottelen. Perinteiset piirretyt kunniaan!
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

26.09.2011 klo 00.26 2 tykkää tästä

Missä Risto reippaan demoniset mustat silmät?
lainaa
DeeR

26.09.2011 klo 12.51

Ehdottomasti tähtiensä arvoinen, todella hyvä animaatioa. Olen samaa mieltä Miismun kanssa, tällaisia perinteisiä pitäisi tulla hieman useammin, niissä on nostalgista arvoa ihan vaan tyylinsä vuoksi. Itse olen aina rakastanut Disneyn animaatioita iästäni huolimatta ja edelleen leijona kuningas, jonka pitäisi tänä vuonna tulla 3D uudelleenjulkaisuna, on rakkain animaatio.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

02.10.2011 klo 22.55 2 tykkää tästä

Talmunen kirjoitti:
Missä Risto reippaan demoniset mustat silmät?


Kuka niitä kaipaa? :D
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova