Tuorein sisältö

Nintendo esti Gamecube- ja Wii -emulaattorin julkaisun Steamissä

29.05.2023 klo 21.10 | Luettu: 1379 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenNintendo on ainakin toistaiseksi estänyt suositun ilmaisen lähdekoodin Gamecube- ja Wii -konsoleiden emulointiin perustuvan Dolphin-ohjelman julkaisun Steamissä.

Dolphin-projektia vetävä kehitysryhmä oli alustavasti luonut emulaattorille oman Steam-kauppasivun ja tähtäsi emulaattorin julkaisuun tämän vuoden toisen neljänneksen aikana mutta kehittäjät kertoivat Nintendon asianajajien lähettäneen Valven lakiosastolle kieltokirjeen koskien emulaattoria.

Kirjeessä Nintendon asianajajat väittämät emulaattorin rikkovan Nintendon tekijänoikeuksia kiertämällä ROM-tiedostoissa olevia kryptografisia suojauksia ja näin rikkovan myös pahamaineisen Digital Millennium Copyright Act -lain kopioneston kiertämisen estäviä pykäliä. Näihin syihin vedoten Nintendo vaati Valvea välittömästi poistamaan emulaattorin Steam-kauppapaikasta ja vaikka Valve noudattikin pyyntöä välittömästi, niin Valvella on yhä mahdollisuus protestoida päätöstä vastaan.

Jos Valve päätyy valittamaan DMCA-vaatimuksesta, niin tämän jälkeen Nintendolla on kaksi viikkoa aikaa nostaa asiasta syyte oikeudessa tai muuten emulaattori voitaisiin palauttaa Steam-kauppapaikalle. Mahdollinen oikeusjuttu taas voisi olla merkittävä askel emulaattorien laillisuuden kannalta, sillä Valven ja Dolphinin voittaessa se jälleen vahvistaisi emulaattorien laillista asemaa Yhdysvalloissa.

Dolphin-emulaattorin saaminen Steam-kauppapaikalle olisi myös iso ja merkittävä askel emulaatiolle, sillä se helpottaisi merkittävästi saatavuutta esimerkiksi Valven suositulla Steam Deck -käsitietokoneella ja voisi myös avata portit muille emulaattoreille myös muissa kauppapaikoissa.

Toistaiseksi jää kuitenkin vielä nähtäväksi miten Valve reagoi DMCA-vaatimukseen ja miten tilanne tulee etenemään, sillä Valve ei ole kommentoinut asiaa julkisesti.

PC Gamer

V2.fi | Mikko Seppänen
< Team 17:n tuleva [PO... Joukkorahoitussivust... >

Keskustelut (2 viestiä)

ghoigewofne

29.05.2023 klo 23.36

ihan naurettava lahtokohta et ihmiset pelaisi vaan laillisia kopioita eli ihan oikealla asialla nintend o iha sama jos pitaisivat elokuvia naytilla ja sanoisivat et ei naita kato kun dvdn tai muun median omistaja
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

31.05.2023 klo 13.39

No, eipä ole iso vaiva hankkia tuota Steamin ulkopuolelta kuten tähänkin asti.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova