Tuorein sisältö

Game of Thrones -putki 9/73: nyt muuten tapellaan! (Kukkarosta nouseekin koi.)

15.01.2019 klo 17.45 | Luettu: 2551 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 9
Baelor


Määritteleekö jakso sarjan, vai onko jakso kehnoin tähän mennessä? Väittely olisi lyhyt ilman Nedin klassista kuolemaa. Se ei ole Braveheart-tason elämää suurempaa melodraamaa, mutta se on sekä yllättävä että perusteltu ja soveliaasti runollinen ja silti terävän toteavainen. Se muuttaa kaiken, koska se ei muuta kaikkea; sota syttyi luontevasti ilman sitäkin, mutta sarjalla on munaa tappaa päähenkilö. Sankari suostui tinkimään jäykästä moraalista, mutta jäi palkkiotta, koska "tämä on totta".

George R.R. Martin aloitti romaanit tv:n rajoituksiin turhautuneena. Niinpä, virkkoisin, jos en tulevasta tietäisi. Ei ole varaa näyttää taistelua, johon Tyrion osallistuu kirjassa, joten hän lyö päänsä. Se on jo vittuilua, kun pappa Lannister ilmoittaa, että vastustajan pääjoukot ovatkin toisaalla... Sekin tappelu nimittäin meni jo. Kameran ulkopuolella kovasti sotinut Jaime on vangittu. Paskaa. Sontaa. Arvostan eniten strategiaa, tunteita ja merkityksiä, joten juhlisin luovaa penninvenytystä, kuten esimerkiksi sitä, että kamera keskittyy komentajaan, joka mahdollisesti viettää puolet ajasta teltassa, mutta jonka takana taistelu tuntuu olevan käynnissä.

Barbaarien kingi astuu banaaninkuoreen ja kahdeksan jakson jännitteet kosahtavat. Hän ei kuole vielä, joten jakso ei saa jekusta kaikkea kunniaa. Jos katsoja aistii jekkujen olevan itseisarvo, ne eivät toimi, mutta kun Tyrion monta kautta myöhemmin vilkaisi kellarilohikäärmeitä, toivoin tosissani, että hänet purtaisiin kahtia. Sellainen käänne juonihaarniskojen vakiinnuttua olisi täyttänyt kaikki hämmennyksellä tai jopa raivolla, mutta kuten tämän kauden isot kuolemat osoittavat, merkittävän hahmon jättämä tyhjiö voi perustella satunnaisuuden.

Taru Tyrionin hutsuvaimosta on yksi näppärä kertomus, jonka muistan niin hyvin, että tuntuu, kuin kaverini kertoisi vanhaa juttua ulkopuoliselle. Peter Dinklagen suoritus velvoittaa arvostamaan hetkeä ja arvostankin, vaikka oivalsin, miten paljon merkitystä kuulijan näkökulmalla on. Toisto voi tuntua tuoreelta, jos koet tarinan ensikertalaisen kanssa, mutta Bronn ja juuri esitelty potentiaalinen hutsuvaimo 2 eivät välitä, joten hetki on pohjimmiltaan selittelyä.


Keskiarvo 9 jakson jälkeen:


Alkutekstit katsottu: 8+1 kertaa
Tippa silmässä: 8+1 kertaa


< Jakso 1-8 --- Jakso 1-10 >

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Nickelbackin basisti... Mitä tapahtuu Avenge... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova