Tuorein sisältö

His Dark Materials 2-4: Salaperäinen veitsi

01.12.2020 klo 23.00 | Luettu: 347 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 2 - Jakso 4:
Tower of the Angels


Fantasiasarja näytti hetken nollabudjetin scifiltä, mutta nyt jakso alkaa Taru sormusten herrasta -tyyppisellä infodumppauksella. Mysteerimaagit loivat kauan sitten "Salaperäisen veitsen", joka leikkaa jopa kuolemattomien olentojen ja todellisuuden kudosta ja perkaa kalat ja täyttää veroilmoituksesi. Sitä on käytetty väärin. Joku puhkaisi reiän savumörköversumiin, mikä selittää autiokaupungin. Veitsi valitsee kantajansa, joten sankareiden on haviteltava kunniaa Enkelten tornissa! (He kävelevät rappuset ylös.)

Alan kyrsiintyä sarjan krooniseen kankeuteen. En kehtaa verrata näyttelemistä vanhojen kotimaisten kirjakielisyyteen, mutta tuntuu, etteivät ohjaajien ja näyttelijöiden kemiat natsaa, kun kokoelma motivoituneita ja väsyneitä ammattilaisia ja pari amatööriä tekevät nihkeästi omaa juttuaan.

Terence Stamp on värvätty veitsen herraksi, koska hänen karismansa myy tehtävän tärkeyden. Se toimii, kunhan tilanne tornissa rauhoittuu. Pyöräytin kuitenkin silmiä, kun näyttelijälegenda sössötti heti kättelyssä "minun nimeni on Giacomo Paradisi ja olen veitsenkantaja ja täällä on poika, joka varasti veitseni", koska dialogin ja kerronnan rytmin epävireisyys on toistuvaa.

Siitä jaaritellaan taas sivujuonissa, mitä tulkinnanvaraista lordi Asriel on tehnyt ja yrittää tehdä. Hahmon tulkitsija James McAvoy olisi kiva joskus nähdäkin, sillä se ei ole ilmoitusluonteista, että hän symboloi harmaan sävyjä.

Koin kylmät väreet toiseksi viimeisen kohtauksen aikana. Tieteilijä saa puheyhteyden "universumien tomuun" eli "dark materialsiin". Varsinkin kun huomioidaan, ettei "Enkelten tornissa" ollut kuin äijä ja nilkki, on yllättävää, että tomu käyttää itsestään enkeli-sanaa. Joskus ennen loputonta sahajauhoa olin kiinnostunut siitä, mitä ateistikirjailija yrittää sanoa ja nyt muistin sen (siis kykyni yleiseen elämäniloon).


Keskiarvo 12 jakson jälkeen:


< Jakso 2-3 --- Jakso 2-5 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< HBO:n Euphoria saa p... Nyt on haudasta kaiv... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova