Tuorein sisältö

His Dark Materials 2-7: fantasia on jouluista kuin Joulupukin puukotus

22.12.2020 klo 21.30 | Luettu: 2818 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 2 - Jakso 7:
Æsahættr


Yksi tapa tiivistää sarjan kankeus on kuvailla sarjaa autistiseksi. Vuorovaikutus on jäykkää. Hahmot tarjoavat monologeja suhteistaan, kunhan toinen osapuoli ei ole läsnä. Lyra käytti taksiani, joten sieluni on hänen! Kerran näkemäni panssarikarhu on kaikkein rohkein! Tahdon tyttäreni, jonka muistaakseni synnytin! Kohta näen faijani! Yhä harmittaa, kun ystävä, jonka kanssa en ole samaa ilmaa vetänyt, meni kuolemaan sarjasta sittemmin kadonneen setäfaijani toimesta! Minulla on tyttöystävä Ruotsissa!

Kun itseään epäilemättä mageena pitävä nössö Indiana Jones ammuskelee natseja, häntä ammutaan päähän. Hänen puhuva jäniksensä sanoo: se on vain naarmu, ei massiivista vahinkoa. Aasialaisten hösöleffojen kankeiden dubbausten reviirille meneminen on jo elämyksellistä autismia.

Kausi tuntuu perustuvan siihen parin lauseen juonikuvaukseen, jonka luin Kultainen kompassi -elokuvan jälkeen ja jonka vuoksi funtsin 15 vuotta, että romaanitrilogia pitäisi ehkä lukea. Nyt mainitaan, että Lyra on vähän niin kuin (Aatamin) Eeva. Will taas saa tietää, että taikapuukko on ainoa tapa puukottaa "auktoriteettia" eli "jumalaa". Tiedetään. Ja sitten? Kolmatta kautta ei ole virallistettu. Olisi kosmisen koomista, jos tämä jäisi taas tähän.

Sekalaiset sankarit tahtovat sotia "auktoriteetin" kumoon ja harrastaa vapaata tahtoa. Esillä ollut kamala kirkko pitää kaataa, mutta korkeampien voimien merkitys on täysin hämärä. Olen aina aistinut, että kohtaloni saattaa olla tämän "ateistisen mutta tavallaan hengellisen fantasian" lyttääminen, mutta eikö saaga voisi pistää hanttiin jollakin fiksulla vertauskuvan puolikkaalla? Sielueläinten silpominen uskonnollisista syistä oli alku - vuosi sitten.

Viimeisellä minuutilla vuosi sitten kadonnut James McAvoy ilmestyy ilmoittamaan, että hänen koronan peruma oma jaksonsa olisi saattanut jotakin selventääkin. Loppu?


Keskiarvo 15 jakson jälkeen:


< Jakso 2-6 --- Jakso 3-1 >

Katsottu: HBO Nordic

Jk. Kolmas ja viimeinen kausi sai vihreää valoa hieman tämän avautumisen kirjoittamisen jälkeen. Romaani Maaginen kaukoputki käydään läpi 8 jakson voimin. Tähän tietoon McAvoyn spesiaalijakso jää tekemättä.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< John Smith Rock Fest... Eddie Murphy on pala... >

Keskustelut (1 viestiä)

HisFartMaterials

22.12.2020 klo 23.29 2 tykkää tästä

Tämä sarja ei jaksanut koukuttaa itseäni.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova