Tuorein sisältö

His Dark Materials 1-6: suomalaiset vievät lapsilta sielut jo varhain

10.12.2019 klo 23.00 | Luettu: 2320 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 6
The Daemon Cages


Ääriuskonnolliset aivopierut ovat vihdoin etualalla ja ne sekoittuvat saumatta keskitysleiritunnelmiin. Uskoani (tähän sarjaan) koeteltiin tuttuun tapaan puolivälissä, kun jakso kadotti fokuksen ja kyseenalaiset näyttelijät saivat liikaa vastuuta. Pääpiirtein kyse on Lyran virittelemästä lapsiparkojen kapinasta avun viipyessä. Rajattu kerronta on hyvä idea ja Maa kiertää Aurinkoa.

Veikkasin väärin, että Lyran kaverisuhteen luonnostelmallisuudesta tulee pulma: poika katosi sarjasta, eikä suhteessa edes vaikuta olevan potentiaalia nyt, kun he tapaavat pahuusbunkkerissa, jossa lapsilta silvotaan sielut. Sitä simppelisti ei toivo tätä kohtaloa taustapahveillekaan. Väitetysti Lyran on tarkoitus olla kakaramainen ja siinä on puolensa toisinaan, mutta jakson ongelmallisen vaiheen aikana huomasin katsovani nuorta Dafne Keeniä kuin sarjan animaatioeläimiä: meneekö tämä läpi ammattityönä...? Pidän Lyrasta hitusen enemmän teoriassa kuin käytännössä.

Huippukohta on ilmeinen. Lyran äiti eli ihanan kamala Ruth Wilson palaa. Hän pelastaa Lyran silpomiselta ja vahvistaa, että valitsemani sana silpominen on osuvin tapa kuvailla "kokeellista teologista toimenpidettä", jonka tarkoitus on tehdä lapsista kykenemättömiä "syntiin", kun he etenevät teini-ikään. Ruth on omalla tasollaan. Se naulitsee huomion, kun hän tippa silmässä lepertelee, ettei tämä hänen vetämänsä pahuusjuoni sitä tarkoita, että oma tytär tai edes Lyran kaverit altistettaisiin karkealle kokeelle. Lyran arvo kasvaa, kun hän saa kapinoida näin aromikasta pahuutta vastaan. Nuuh.

Jos tämä olisi Watchmen, huipentuma olisi kohtaus, jossa äiti tarjoaa Lyralle kamo-milla-teetä ja näin vahvistaa, että Milla Magia on äidin esikuva, kuten epäilin. Ai ettäkö "Milla" on suomea? Et nyt tajua - edellisessä jaksossa pahikset puhuivat suomea ja näillä main asuu noita Pekkala! Uskomatonta tulevien käänteiden tai siis selvennysten alustusta! Jos tämä olisi Watchmen.


Keskiarvo 6 jakson jälkeen:


< Jakso 1-5 --- Jakso 1-7 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Metallican Black Alb... Jumala Steve Buscemi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova