Tuorein sisältö

Devs 5/8: ongelmallisesti 5 jakso voisi olla sarjan ensimmäinen

21.04.2020 klo 23.00 | Luettu: 1789 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 5


Arvostelen pian The Midnight Gospel -animaatiosarjan. Ihastuin jo 1. jakson aikana siihen, että sarja on Devsin vastakohta. Kumpikin esittelee ajatuksen väärtejä ideoita. Sekin on löyhä yhtäläisyys, että Devsissä on "jännittävää" meuhkaa ja Gospelissa surrealistista soopaa: "lusikallinen sokeria auttaa lääkettä menemään alas". Ero on se, että Gospelissa hahmot realistisesti höpöttävät tauotta ja pelkäämättä falskeja lauseita. Jos ihminen on elämän tarkoituksen jäljillä, kaiken järjen mukaan hänellä on sanottavaa. Devsissä tuppisuut möllöttävät.

Ennustavan tietokoneen ihmeellisyyttä korostetaan taas raskailla lauseilla. Sujuva tyylittely vihjaa, että on lukemattomia vaihtoehtoisia todellisuuksia. Se sanotaan suoraan, että pomo janoaa päinvastaisia todisteita siitä, ettei hänen elämänsä voinut kulkea kuin yhdellä tavalla. Hän on huono tiedemies ja epäuskottava hahmo. Sarja ei maalaa kuvaa mutkikkaasta sisäisestä maailmasta, vaan hahmolla on tämä yksi pimpelipompelitason keino käsitellä traumaansa ja vastausta odotellessaan hän mököttää.

En tiedä, miten sarja päättyy, mutta silmään osui tekstinpätkä, joka tulkitsi sarjan kertovan rakkaudesta. Sen sellaista pelkäsinkin. Jakso kuvaa myös harmaata ja söpöä arkea, joka varmasti on mukavampaa kuin lähimmäisen autokolari tai polttoitsemurha; ehkä jopa mukavampaa kuin pilvilinnojen rakentelu. Hahmot tulevat tutummiksi, mutta he ovat yhä liian etäisiä yleisinhimillisiä lausuntoja varten.

Tunnelatauksen tyngän ja selkeyttämisen johdosta jakso ei ole sarjan kehnoin, mutta toivo ei uudistu. Sarjan rakenne ja rytmi ovat niin epäonnistuneita, että tämä voisi olla ensimmäinen jakso. Tilanne olisi joka tapauksessa se, että useamman kohtauksen merkitys jää avoimeksi. Takaumien hajoaminen scifijauhoksi ohjaisi ajattelemaan, että johonkin tämä johtaa, vaikka tietäisimme jauhoista hitusen vähemmän.


Keskiarvo 5 jakson jälkeen:


< Jakso 4/8 --- Jakso 6/8 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sweden Rock valmiste... Vanha pukki David Sp... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova