The Plot Against America 2/6: jopa elämäni valo Winona Ryder hiipuu natsi-Trumpin varjossa

23.04.2020 klo 23.00 | Luettu: 1254 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 2:


Oli pakko pysäyttää jakso 5 minuutin jälkeen ja tarkistaa, milloin alkuperäisromaani julkaistiin (2004). 5 minuutin aikana 1940-luvun "Donald Trump" harrastaa show-meininkiä ja hokee "Amerikka ensin" -tyyppistä iskulausetta, ja sitten vähemmistön edustajat höpisevät siitä, pitäisikö radion antaa herralle aikaa, ja siitä, kuinka herra fasisti "ei oikeasti vihaa vähemmistöjä". Vertauskuvallinen kerronta on elämän suola, mutta se on lähinnä kopiointia, jos Jeesuksen nimi vaihdetaan Jormaksi ja hän muuttaa veden kaljaksi.

Juutalaisten reaktiot amerikkalaiseen fasismiin vertautuvat tietenkin Hitlerin nousuun. Tuotantoarvot ovat kunnossa ja niin päin pois, mutta tätäkin konseptia on hetki sulateltava. Englantia hahmot puhuvat monissa Saksaankin sijoittuvissa versioissa, joten eikö siinä ole vertauskuvallisuutta kerrakseen? Toisaalta: jos Yhdysvallat olisi jättänyt toisen maailmansodan väliin, kuten sarja esittää, maan identiteetti olisi erilainen ja ehkäpä juuri Trumpin suunnan mukainen, ja on kai jo se sanomisen arvoista.

John Turturron näyttelemä rabbi tukee "Trumpia". Hän ei näe syytä sotkeutua konfliktiin vanhalla mantereella, jossa juutalaisia ei aiemminkaan arvostettu. Nämä henkilökohtaisille totuuksille rakentuvat näkökulmat ovat ymmärrettäviä, mutta se, että jopa Winona Ryderin hahmo on lipsumassa "Trumpin" leiriin, sekoittaa seksuaalisuuteni pahemmin kuin hän Spockin äidin roolissa.

Hahmojen määrä saa tarinan tuntumaan yleisluontoiselta, mutta kerrontaa on miellyttävä seurata. Rabbin puhe "fasismin puolesta" alkaa jo lupaavasti mennä sadonkorjuun puolelle. Se on hyvää makua, kun tyylivalinnat korostavat rabbin tärähtäneisyyttä hitusen vain. Esimerkiksi Trumpia tukevaa Kanye Westiä ei olisi mahdollista käsitellä uskottavassa sarjassa.


Keskiarvo 2 jakson jälkeen:


< Jakso 1-1 --- Jakso 1-3 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Myös Seinäjoen Provi... Scifijuna on pahemmi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova