Tuorein sisältö

The Plot Against America 3/6: maailma ei loppunutkaan, vaikka Trump on pressa ja Hitlerille myydään pommeja?

28.04.2020 klo 23.00 | Luettu: 516 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 3:


Amerikka valitsi fasistin presidentiksi jo 1940-luvulla. Hakaristejä siivoavat juutalaiset eivät voi tietää, pitääkö maasta paeta, eikä tiedä katsojakaan, joten tämä ei ole täsmälleen sama elämys kuin Saksaan sijoittuvat jälkiviisastelut. Tilanne vertautuu taas nykypäivään, kun vähemmistön edustaja toteaa hullun presidentin voimaannuttaneen tilaisuutta odottaneet räyhääjät. Tarina menee pidemmälle kuin Donald Trump on ehtinyt, joten Trump-symboliikka laimentunee jatkossa.

Mitä pitäisi ajatella, kun pressaa tukeva rabbi johtaa ohjelmaa, joka auttaa vähemmistöjä sulautumaan väestöön? Kielikylpy maahanmuuttajille kuulostaisi modernilta, mutta kuten jakso ja jopa todellinen vanhan ajan natsipropaganda muistuttavat, juutalaiset eivät varsinaisesti eroa valtaväestöstä. Kun pojalle tarjotaan kesälomaa farmilta, se ei kuulosta siltä farmilta, jonne lemmikit lähetetään eläkepäiviä viettämään, vai?

Näkökulmien määrä on hallinnassa. Jos "valtavirran" jenkkien rooli onkin rajoitettu, 40-luvun tietämyksellä kommarit demonisoiva ja natseja puolustava pressa luultavasti kuulostaa samalta kuin natseja vastustava ja kommareita kättelevä pressa. Se on kärkevintä, että Winona Ryder seurustelee sielunsa myyvän rabbin kanssa, mutta mikseipä se olisi juuri hänen sukunsa, jota seuraamme. Siskolla on mielessä nöyristely ennen Kanadaan muuttamista. Siskon julkisesti kukkoileva mies tahtoo taistella Yhdysvaltain sielun puolesta, mikä menee jännittäväksi ja liikuttavaksi, kun tarinan mahdolliset suunnat voi aistia ilmapiiristä.

Mukana on tavallaan musikaalinumerokin, joten kyllä vain:


Keskiarvo 3 jakson jälkeen:


< Jakso 1-2 --- Jakso 1-4 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Metallipäät huomio, ... Tammerfest 2020 jää ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova